De ontwikkeling van een game houdt tegenwoordig niet meer op na release. Weken, maanden en soms wel jaren na dato komen er nog updates en patches uit. Dit is vooral normaal bij online games zoals Pokémon Go. En dat is des te beter: Toen Niantic de mobiele superhit in 2016 uit had gebracht miste de game een aantal belangrijke elementen die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn. Een van die belangrijke toevoegingen zijn de Raids.

Als je al een paar MMORPGs hebt gespeeld moet de term 'Raid' je wel bekend voorkomen. In games als The Elder Scrolls Online, World of Warcraft of Destiny is dat waar de 'endgame' om draait. Het principe is dat je met andere spelers een team vormt om extra sterke bazen in een arena te bevechten en ze tot moes te stampen. Waarom doe je dat? Simpel, omdat het leuk is maar ook omdat je deftige beloningen voor de moeite krijgt.

De Raids in Pokémon Go volgen hetzelfde principe: met een groep trainers vecht je tegen sterke Pokémon met hoge CP. Maar er zijn ook minder sterke bazen die met een klein groepje of zelfs alleen te bevechten zijn, als je tenminste de juiste Pokémon bij je hebt. Voor de grootste Raids moet je echt samenwerken.

Als je een Raid Pokémon verslaat, krijg je unieke items die je alleen van Raids kunt krijgen. Bovendien krijg je de kans om de Raid Pokémon te vangen, die dan in je collectie met een normale hoeveelheid CP komt. Op deze manier vang je zeldzame en zelfs legendarische Pokémon.

Om een beter idee te krijgen van hoe de Raids in Pokémon Go werken, lees je deze gids.

Terug naar Pokémon Go raids uitgelegd - tips en tricks over deze nieuwe spelmodus

Terug naar Pokémon Go tips en tricks - de grote gids

Pokémon Go Raid Level: Vanaf wanneer je met Raids kunt beginnen

Toen de Raids net toegevoegd waren, kon slechts een select groepje spelers ze testen. Niantic heeft echter steeds meer mensen uitgenodigd om mee te doen en zelfs het benodigde level naar 35 verlaagd.

Inmiddels heeft Niantic het level nog verder verlaagd, waardoor je vanaf level 5 al mee kunt doen aan Raids. Het moet dus geen probleem meer zijn om teamgenoten te vinden. Indien je nog geen level 5 bent, hebben we deze gids geschreven om je te helpen: Pokémon GO - Trainer level en rewards: snel XP en Lucky Eggs krijgen

pokemonGO_Raids_Banner
Zo zien raids eruit in de perfecte Pokémon-wereld.

Hoe functioneren Raids in Pokémon Go en waar vinden ze plaats?

Raid-gevechten zijn evenementen die tussen 9 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds in een willekeurige Gym plaatsvinden. Normaal gesproken vind je daar Pokémon die door trainers zijn geplaatst, maar voor een Raid wordt de Gym even gereset. Gevechten die op dat moment plaatsvinden worden onderbroken en alle Pokémon in de Gym worden terug naar hun trainers gestuurd. Geen zorgen: op het moment dat de Raid voorbij is worden de Pokémon weer teruggezet.

mapviewegg_de

De Gym krijgt een neutrale kleur en wordt versierd met een bont ei en een timer. Die timer telt twee uur lang af, waarna de Raid begint. Je hebt dus voldoende tijd om naar een Raid te gaan. Let ook goed op je 'Nearby' scherm, waar je kunt zien of er een Raid in de buurt is.

Als de timer verstreken is, komt er een extra sterke Pokémon uit het ei waar spelers in groepen tegen moeten vechten. De kleur van het ei verraadt al hoe sterk de Pokémon wordt en het 'Nearby' scherm geeft ook nog extra details. De moeilijkheidsgraad bepaalt ook welke Pokémon er uit het ei komt. Meer informatie vind je in de Pokémon Go - Raid eggs gids.

Wanneer de raid is begonnen hebben trainers een uur de tijd om de Raid Pokémon te verslaan. Een timer boven de Gym en in het 'Nearby' scherm houden die tijd bij. Terwijl er een Raid gaande is, kun je de Gym niet normaal betreden of overnemen.

Pokémon Go raids: Aantal spelers en tijdslimieten

Er kunnen in totaal twintig trainers per groep aan een Raid samenwerken. De baas kan door meerdere groepen tegelijkertijd aangevallen worden. De moeilijkheidsgraad van de Pokémon bepaalt hoeveel trainers je nodig hebt om de overwinning te grijpen.

raidlobby_de

Als je je alleen aanmeldt voor een raid, krijg je een willekeurige groep toegewezen. Je kunt van tevoren ook een groep met je vrienden samenstellen, samen aanmelden voor de Raid en vervolgens samen vechten. Hier heb je een groepscode voor nodig die je van je vrienden krijgt, of zelf aanmaakt als jij de groepsleider bent. De groepscode staat in de rechterbovenhoek van het lobby-scherm, in de vorm van drie Pokémon iconen. Een volledige uitleg vind je onder het kopje Pokémon Go - Zelf een Raidgroep en privésessie maken.

Als de twee uur durende countdown voorbij is, verschijnt de Raid Boss voor het komende uur. Alle groepen in de buurt kunnen proberen te winnen tot de tijd voorbij is.

Dat betekent echter niet dat je het volledige uur zonder onderbrekingen moet vechten. Het gevecht zelf duurt maar vijf minuten. Als je de baas binnen vijf minuten verslaat krijg je interessante items. Lukt het je niet, mag je het net zo lang opnieuw proberen tot je de Pokémon verslaat of tot hij verdwijnt.

Raid-gevecht vinden en de voorwaarden

Om aan een Raid-gevecht mee te doen, moet je als eerste minimaal level 5 zijn. Vervolgens heb je een speciale Raid Pass nodig, wat een soort toegangskaartje is. Als je een Raid Pass hebt kun je op twee verschillende manieren op zoek gaan naar een Raid.

pokemon_go_raids_4

Als er een Raid-gevecht in de buurt afspeelt, krijg je vanzelf een notificatie in de game. Als er geen Gym in de buurt is of je bent specifiek op zoek naar een Raid, kun je via het 'Nearby' scherm zoeken. Daar zie je alle Raids die gaande zijn, wat de moeilijkheidsgraad is en hoe lang het duurt voordat de Raid begint.

Als je een Raid hebt gevonden, moet je simpelweg naar de betreffende Gym te lopen om mee te doen.

Pokémon Go Raid Pass of Premium Paid Pass krijgen

pokemon_go_item_raid_pass_1

Je kunt jouw Raid Pass gratis in ontvangst nemen als je aan de fotoschijf van de Gym draait. De gratis versie heeft echter wel een paar limieten om aan te denken. Je kunt maar één gratis Raid Pass per dag krijgen. Je kunt ook niet meer dan één Paid Pass bij je dragen. Je kunt dus geen grote hoeveelheid Passes bij je dragen. Krijg je de volgende dag om wat voor reden dan ook een nieuwe gratis Raid Pass, moet je eerst je bestaande Raid Pass gebruiken voordat je die nieuwe bij je mag dragen. Een beetje onhandig, maar zo gaan er in ieder geval geen Raid Passes verloren.

pokemon_go_item_raid_pass_2

Naast de gratis Raid Pass is er ook Premium Raid Pass waar je voor moet betalen. Deze koop je per stuk in de winkel voor 100 Pokécoins. Net als met de gratis Raid Pass moet je een Premium Raid Pass hebben om mee te mogen doen aan een Raid. Hier heb je echter wel het voordeel dat je meerdere Premium Raid Passes mag kopen. Stel je voor dat je oneindig lang in Raids mag vechten, zolang als je financiën dat toelaten natuurlijk. De Premium Raid Pass is gedurende het volledige uur van de Raid in te wisselen.

Hoe vecht je, waar moet je tijdens een gevecht aan denken?

Vechten tegen een Raid Boss is hetzelfde als een normaal Gymgevecht. Elke speler kiest vooraf zes Pokémon om mee te vechten. Door op het scherm te tikken voer je snelle aanvallen uit, waardoor je de energie verzamelt om speciale aanvallen uit te voeren. Dat doe je door het scherm kort ingedrukt te houden en weer los te laten. Veeg naar links en naar rechts om aanvallen te ontwijken. Vooral dat ontwijken is tijdens een Raid-gevecht een stuk belangrijker dan tijdens een normaal gevecht.

Naast aanvallen en ontwijken heb je ook nog de optie om voortijdig een gevecht te verlaten. Geen zorgen, je kunt na 180 seconden weer opnieuw in het gevecht duiken. Dit doe je vooral wanneer je met de volgende klap het gevecht wint. Je kunt even adempauze nemen en je Pokémon genezen en door op de Gym te tikken hervat je het gevecht. Daar heb je geen nieuwe Raid Pass voor nodig.

Als het je niet lukt om een baas binnen 5 minuten te verslaan, mag je het keer op keer opnieuw proberen tot je de overwinning behaalt of het uur voorbij is. Ook hier heb je geen nieuwe Pass voor nodig, want een pass is gedurende het volledige Raid-gevecht geldig.

Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.

Beloningen voor Raid-gevechten

Als je een Raid-gevecht binnen vijf minuten wint, kun je een fikse buit verwachten. Er zijn zelfs nieuwe items aan de game toegevoegd, die je alleen van Raids kunt krijgen. Met die items kun je bijvoorbeeld proberen om de Raid Boss aan je verzameling toe te voegen. De volgende loot behaal je uit Raids:

Beloningen
  • Golden Razz Berry - Verhogen de kans om een moeilijke Pokémon te vangen, aanzienlijk. Bovendien herstellen ze de motivatie van je Pokémon in de Gym volledig!
  • Fast TM - Hiermee leert je Pokémon een willekeurige snelle aanval (vanaf level 15). De Pokémon kan alleen aanvallen leren die bij zijn type horen. De TM is meerdere malen te gebruiken.
  • Charged TM- Hiermee leert je Pokémon een willekeurige speciale aanval (vanaf level 25). De Pokémon kan alleen aanvallen leren die bij zijn type horen. De TM is meerdere malen te gebruiken.
  • Rare Candy - Deze snoepjes kun je aan praktisch elke Pokémon voeren, waarna je een candy voor die specifieke Pokémon ontvangt.
  • Premier Balls - Deze speciale witte Pokéballs geven je de kans om de Raid Boss te vangen. Je krijgt deze nadat je een Raid-gevecht wint. De hoeveelheid die je krijgt hangt van een aantal factoren af. Het belangrijkste is de hoeveelheid schade die je aan de Raid Boss hebt gedaan. Maar je krijgt ook bonuspunten voor de hoeveelheid schade die je volledige team heeft gedaan. De vangkans van een Permier Ball is hetzelfde als een normale Pokéball, dus je moet zeker Berries gebruiken. Als het je niet lukt om de Raid Boss te vangen, vlucht hij. Het heeft geen nut om de Premium Balls te bewaren. Ze verdwijnen namelijk nadat je de kans verliest om de Pokémon te vangen.

Kijk trouwens niet raar op als je geen toegang hebt tot de Gym nadat je de Raid Boss hebt verslagen. De Raid is waarschijnlijk nog voor andere spelers gaande. Wanneer de Raid voorbij is keert de Gym weer terug naar zijn oorspronkelijke staat. Dat betekent: Alle defensieve Pokémon worden weer in de Gym geplaatst.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Sander van Leth

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. De trotse aanvoerder van #teamkansloos is geregeld op YouTube te zien. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Meer artikels van Sander van Leth