Skip to main content

Pokémon Go Gyms: aanvallen en verdedigen uitgelegd en alles over wat Motivation is

Hoe je neutrale gyms verovert en vervolgens in jouw team houdt.

Pokémon Go gyms zijn de grote torens die je tegenkomt op de kaart. Het doel is om ze voor je team te claimen door gyms van andere teams aan te vallen en die van je eigen team te verdedigen.

Een team joinen kan je vanaf Trainer Level 5. De eerstvolgende keer dat je dan met een gym interacteert zal je een melding krijgen van Professor Willow die je uit één van de volgende teams laat kiezen: Team Instinct, Team Mystic of Team Valor.

Na een update van Pokémon Go in 2017 zijn de gyms helemaal vernieuwd. Zoals verwacht zijn er een hoop veranderingen. Het basisprincipe is nog steeds hetzelfde maar veel elementen zijn gebruiksvriendelijker gemaakt. Het Prestige-systeem is verdwenen en vervangen door motivation van de verdedigende Pokémon.

Samengevat: gym's in Pokémon Go zijn nu een nieuwe ervaring geworden. Dus om je te helpen in je queeste om als een echte Pokémon trainer gyms te veroveren hebben we deze gids opgesteld om je te helpen bij het aanvallen van gyms en verdedigen van gyms.

Op deze pagina:

Hoe doe je mee met gyms in Pokémon Go

Je kan niet zomaar een gym binnenwandelen. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen, die gelukkig niet al te hoog liggen. Zoals de professor al aanduidt moet je enkel Trainer Level 5 bereiken en vervolgens één van de drie teams joinen: Team Valor, Team Mystic of Team Instinct.

Als je nog geen Pokémon Trainer Level 5 bent kun je de gyms wel zien, maar kan je niet binnengaan. Het is echter niet moeilijk om level 5 te bereiken. Je moet een aantal Pokémon vangen, ze trainen en wat PokéStops bezoeken om XP te verzamelen. Door eggs te hatchen bereik je level 5 zelfs nog sneller. Voor meer informatie over je trainer level en tips over hoe je snel in level kunt stijgen, lees je best onze pagina over Trainer level: hoe stijg je in level, welke beloningen krijg je en wat is het max trainer level

Verder moet je een verschil maken tussen neutrale gyms en gyms die al tot een team behoren. Een neutrale gym zal in het grijs of wit verschijnen op je kaart. Dat betekent dat de gym leeg is en niet tot een team behoort. Er is geen enkele Pokémon van geen enkele trainer uit geen enkel team aanwezig. In dat geval kan je de gym gemakkelijk innemen door een Pokémon aan te duiden om de gym te verdedigen. Hoe je dat doet, leer je verder op deze pagina.

Links een grijze neutrale gym, rechts een gym die bezet wordt door het rode team.

Het zal echter vaker gebeuren dat je een gym tegen komt die al is overgenomen door een team. Deze worden dan aangeduid in de kleur van dat team. Het is echter ook hier opnieuw belangrijk een onderscheid te maken tussen gyms die tot jouw team behoren of tot het andere. Het verschil is simpel maar essentieel:

Behoort de gym toe aan jouw team, dan kan je:

 • Een eigen Pokémon achterlaten om de gym te verdedigen tegen andere teams en PokéCoins verdienen
 • Pokémon die de gym reeds verdedigen, berries geven om hun Motivation hoog te houden
 • Items krijgen zoals van een PokéStop

Hoort de gym toe aan een ander team, dan kan je:

 • De gym aanvallen met Pokémon battles en hun Motivation verlagen
 • Items krijgen zoals van een PokéStop, maar je krijgt minder items

Gym aanvallen en veroveren in Pokémon Go

Vijandige gyms kan je in je eentje innemen of samen met andere leden van je team. Tik op een vijandige gym in je gebied. Vervolgens zal er een nieuw scherm naar boven komen waarin je meer leert over de gym zoals de naam en de locatie en natuurlijk ook welke Pokémon de gym momenteel verdedigen. Je weet dus onmiddellijk hoeveel en welke Pokémon er in de gym zitten, hoeveel motivation ze nog hebben, hoeveel CP ze hebben en meer. Het is zeker de moeite om dit goed te bestuderen want zo kan je je kansen beter op voorhand inschatten.

Met de X-knop onderaan het scherm kan je de gym weer verlaten als het erop lijkt dat je niet van de verdedigende Pokémon kunt winnen. Met de knop rechts ervan (twee Pokéballs in een ster), kan je naar het menu gaan om Pokémon te selecteren die moet gaan vechten. Zo kom je op een lijst van je tegenstanders en jouw team. Je kan nu nog je team aanpassen voordat je de keuze maakt om te vechten.

Nadat je een team hebt samengesteld om een gym battle te starten, klik je op de 'Battle'-knop op het scherm. Het eerste wat je zal zien is tegen welke Pokémon je het in de eerste ronde moet opnemen. Je zal ook zien wie de eigenaar is van de Pokémon en hoeveel deze er al gewonnen heeft.

De volgorde waarin je het moet opnemen tegen verdedigende Pokémon is simpel: je start altijd bij de Pokémon die al het langste in de gym verblijft. Vervolgens moet je de Pokémon verslaan die het tweede langst in de gym verblijft en zo ga je het rijtje af.

Vervolgens komen zowel jouw Pokémon als de verdedigende Pokémon in de gym terecht en start het gevecht. Bovenaan het scherm zie je alle informatie die relevant is voor het gevecht, zoals het aantal CP en hoeveel motivation de Pokémon nog heeft. Onderaan rechts heb je nog de optie om te ontsnappen aan het gevecht, of om van Pokémon te wisselen. Dat laatste is handig om de sterktes en zwaktes van de Pokémon in het gevecht te gebruiken.

Meer details hierover kan je vinden op de pagina Pokemon Go types: een overzicht van alle zwaktes en sterktes.

Het battlen in Pokémon Go werkt als volgt: door op het scherm te tikken doe je een fast attack. Naarmate je meer Fast Moves doet, zal er een metertje vullen onderaan. Zodra deze vol is kan je een sterkere Charge Move uitvoeren. Die voer je uit door je vinger langer op het scherm te drukken. Wanneer de andere Pokémon aanvalt, kan je deze ontwijken door met je vinger naar links of naar rechts te swipen.

Het doel in de gym battle is simpel: je moet de CP van de andere Pokémon naar nul brengen. Je hebt 100 seconden om dit te doen. Het is echter niet omdat je het gevecht wint dat de Pokémon automatisch de gym verlaat. Hiervoor moet je zijn motivation naar nul doen zakken. De motivation van een Pokémon wordt uitgedrukt door het hartje dat je op het scherm ziet. Het kan zijn dat de motivation van de Pokémon al laag staat omdat de Pokémon al een hele tijd in de gym zit, of omdat de Pokémon al een paar keer verloren heeft. Als een Pokémon een volle motivation balk heeft, moet je drie keer een gevecht winnen om de Pokémon de gym te doen verlaten. Gelukkig heeft de verdedigende Pokémon een stuk minder HP als je al een keer gewonnen heeft, dus het gevecht zal wel een stuk sneller voorbij zijn.

Hier zijn nog enkele tips die je gegarandeerd de overwinning zullen bezorgen:

 • Vlak voordat een Pokémon aanvalt, zal er een gele flits op het scherm te zien zijn. Als je dat ziet moet je onmiddellijk over het scherm swipen om de aanval te ontwijken. Met goede reflexen is het mogelijk om een hele gym over te nemen zonder damage op te doen.
 • Verdedigende Pokémon hebben dubbel zoveel HP als normaal. Dit om te compenseren voor het feit dat ze door AI's gecontroleerd worden en dus geen strategie kunnen gebruiken of kunnen dodgen.
 • Niet alle charged moves zijn de moeite waard. Soms doe je op termijn meer damage met veel fast moves na elkaar dan met af en toe een trage charged move.
 • Je kan stoppen met vechten na elke Pokémon die je verslagen hebt. Je hoeft dus niet perse alle Pokémon in de gym te doorlopen. Dit betekent ook dat je met één Pokémon een hele gym kunt overnemen. Na het verslaan van een verdedigende Pokémon kan je de gym verlaten, je Pokémon healen, en terug de gym in gaan.

Als je problemen krijgt om het in je eentje voor elkaar te krijgen, kan je samenwerken met andere trainers en jullie krachten bundelen. Samen ben je altijd sterker dan alleen. Dit kan trouwens ook als jij en je vrienden in twee verschillende teams zitten. Leden van Team Valor en Team Instinct kunnen samen een team vormen om een gym die in handen van Team Mystic is over te nemen.

Wanneer de Motivation van alle Pokémon in de gym naar nul herleid zijn, wordt de gym neutraal en kan je zelf de gym bezetten.

Gym verdedigen en PokéCoins verdienen in Pokémon Go

Als je een neutrale gym wil bezetten is het proces altijd hetzelfde: om een gym te bezetten moet je één Pokémon achterlaten ter verdediging. Dit zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen sinds de grote update:

 • Als trainer mag je nu nog maar één Pokémon in een gym achterlaten om deze te verdedigen. Als er dus geen andere spelers in je team je helpen en hun Pokémon achterlaten, is de verdediging van de gym vrij zwak en kan deze gemakkelijk ingenomen worden door een ander team.
 • Er kunnen maximum zes Pokémon in een gym gezet worden ter verdediging. Elke Pokémon moet dus van een andere trainer komen.
 • Je kan sinds de update geen Pokémon meer in een gym zetten van hetzelfde type. Je kan dus in de praktijk geen twee Fire Pokémon meer in een gym achterlaten.
 • Je kan de Pokémon niet uit de gym halen tot de motivation van de Pokémon helemaal leeg is. Wanneer dat gebeurt, komt de Pokémon automatisch weer terug naar zijn trainer.

Hoe voeg je Pokémon toe aan een gym? Ga naar een gym die op de kaart in het grijs is aangeduid en ga erin door erop te tikken. Als je op de 'Add Pokémon' knop drukt, kan je een Pokémon uit je collectie in de gym zetten. Houd wel rekening met de bovenstaande regels. Zodra je een Pokémon in de gym hebt gezet, zal de kleur van de gym veranderen in de kleur van je team.

Wil je weten welke Pokémon je het beste achterlaat? We hebben een overzicht van alle sterkste Pokémon en de Pokémon die het best zijn in het verdedigen van gyms. Ga naar de volgende pagina voor deze info: Pokémon Go beste Pokémon - Sterkste aanvallers, beste verdedigers, hoogste HP, Stamina and stats gerangschikt.

Als je een Pokémon een gym laat verdedigen, zal deze PokéCoins verdienen. Elke tien minuten dat je Pokémon de gym verdedigt, levert 1 PokéCoin op. Je kan maximum 50 PokéCoins krijgen per verdedigende Pokémon, en je int de Coins pas op het moment dat de Movativation van de Pokémon naar nul herleid is en deze naar jou terugkeert. Voor meer info over dit systeem en PokéCoins verdienen, kan je terecht op onze speciale pagina: Pokécoins met de gym verdienen, en wat je in de shop kunt kopen.


Het Pokémon Go Ultra Unlock Part 1: Time event is hier. Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.


Hoe werkt Motivation in Pokémon Go

Je neemt een gym over met je team door alle Pokémon van het andere team uit de gym te jagen. Om dat te bereiken moet je hun motivation naar nul herleiden. Als het zover is, zullen ze terugkeren naar hun trainer

Motivation wordt uitgedrukt door het roze hartje boven het hoofd van de Pokémon. Je krijgt dit te zien als je naar de Pokémon in een gym kijkt. Hoe leger het hartje, hoe minder motivation. De motivation van een Pokémon heeft een rechtstreekse invloed op de kracht van een verdedigende Pokémon. Als de motivation van een Pokémon vol is, dan is de kracht van de Pokémon gelijk aan zijn CP. Als de motivation daalt, dan daalt ook tijdelijk de CP van de Pokémon. De Pokémon wordt dus zwakker hoe vaker je ertegen vecht. Zodra de Pokémon terugkeert naar zijn trainer, is zijn CP wel weer normaal. Het gaat dus om iets tijdelijks.

Door Berries te geven, verhoog je de Motivation van Pokémon weer.

Ook belangrijk om te weten is dat de motivation veel sneller daalt bij Pokémon die meer dan 3.000 CP hebben. Als het CP van de Pokémon lager is dan dat, daalt de motivation van die Pokémon met 1 percent per uur. Heeft de Pokémon een CP hoger dan 3.000, dan daalt dit met 10 percent per uur. Motivation balanceert het spel dus. Het is op deze manier veel moeilijker voor een team om de gym in handen te houden.

Wanneer een Pokémon verslagen wordt in een gym battle, zal zijn motivation dalen met ongeveer 28 percent. Je moet een Pokémon met volle motivation dus meerdere keren moeten verslaan voordat deze de gym verlaat. Wanneer de CP van een Pokémon aangeduid wordt in rode tekst, zal de Pokémon de gym verlaten wanneer je het gevecht wint.

Motivation is dus een balancerende factor voor gyms. Zeker als je bedenkt dat er maar een beperkt aantal manieren zijn om die Motivation terug omhoog te krijgen. Het maakt het ook moeilijker om je Pokémon in elke gym dat je tegenkomt te zetten, want je moet er opnieuw fysiek langs gaan om berries te geven. Dit alles maakt gyms toegankelijker voor elke speler, ongeacht hun trainer level.

Zelf gyms en Pokéstops toevoegen in Pokémon Go

Het systeem om zelf gyms en Pokéstops toe te voegen is inmiddels al een stuk verbeterd en Niantic houdt rekening met alle feedback die ze krijgen. Als je in jouw buurt maar bitter weinig mogelijkheden hebt om Pokémon Go te spelen, dan kan je dit aan Niantic laten weten en dan creëren ze misschien wel een nieuwe gym of Pokéstop in jouw buurt.

In het begin van Pokémon Go was het mogelijk om specifiek nieuwe gyms en Pokéstops te vragen. Maar het systeem werd zodanig misbruikt dat Niantic in juli 2016 de service heeft stopgezet. De feature is nog steeds offline. Je kan wel nog aan Niantic melden dat een gym of Pokéstop op een gevaarlijke locatie of privé-eigendom ligt.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Pokémon Go tips en tricks - de grote gids voor meer tips.

Read this next