Skip to main content

Pokémon Special Championships en vroege blik op Scarlet en Violet TCG-kaarten

De nieuwe Pokémon-kaarten uitbreiding.

In het weekend van 18 en 19 maart 2023 vonden de Pokémon Special Championships in Utrecht plaats. Een evenement waarvoor fanatieke Pokémon-trainers vanuit vele verschillende landen afreizen om de collectie uit te breiden en een mooie prestatie op de championships neer te zetten. Zowel Pokémon Trading Card Game, Scarlet en Violet als Pokémon GO behoorden tot de aanwezige games. Spelers kunnen op deze championship punten verdienen om te kwalificeren voor de Pokémon World Championships die van 11 tot en met 13 augustus in Yokohama plaatsvinden. Wij waren op locatie in Utrecht om niet alleen het evenement, maar bovendien de prereleaseparty van de nieuwe Scarlet en Violet Trading Card Game-kaarten bij te wonen.

De Pokémon Special Championships is het hele weekend de focus voor competitieve Pokémon-spelers omdat de wedstrijden beginnen waar ze lange tijd op hebben gewacht. In de hal waar honderden trainers de competitie met elkaar aangaan, zie je veel geconcentreerde gezichten. Je ziet meteen dat het veel verder gaat dan een potje kaarten aan de eetkamertafel. Bij zowel de kaart- als de videogame houden spelers nauwkeurig alle schademogelijkheden bij en weten ze precies hoeveel schade de Pokémon oplopen wanneer er een aanval uitgevoerd wordt. Tijdens de Pokémon TCG Masters-finale speelde Vinnie Schelfhaut uit België tegen de Duitser Nico Alabas. Ondanks een verloren finale verdiende de Belg belangrijke championship-punten om te kwalificeren voor de Pokémon World Championships in Japan.

Ook voor bezoekers is er aardig wat te beleven op de Pokémon Special Championships. Een aantal stands met merch hebben veel plushies, sleutelhangers, pins, kleding en nog veel meer in de aanbieding. Ook kun je jouw eigen TCG-collectie uitbreiden met nieuwe kaarten, sleeves en verzamelmappen. Daarnaast kun je je aanmelden voor potjes TCG, Scarlet en Violet en Pokémon GO, waarin je het opneemt tegen andere spelers. Voor alle games zijn er verschillende formats beschikbaar; bouw een deck en speel je standaard potje, werk samen met drie andere trainers in een raid, of speel een free-for-all Battle Royale. Wanneer je potjes speelt of wint, verdien je punten waarmee je verschillende prijzen kunt kopen. Je eigen Switch en Pokémon-kaarten meenemen komt dus zeker van pas wanneer je in de toekomst naar een Pokémon (Special) Championship afreist.

Na de championships is het tijd voor een vroege exclusieve launchparty voor de nieuwe set Pokémon TCG-kaarten, waar wij de nieuwe kaarten mogen uitpakken en bezichtigen. De nieuwe Scarlet- en Violet-set brengt een aantal vernieuwingen met zich mee. Zo is de rand rond de kaart nu grijs in plaats van geel, en staat de set linksonder niet met een icoontje aangeduid, maar met de tekst [SVIen] (Scarlet Violet engels). Naast het uiterlijk van de kaarten zijn er aan de pakjes van de serie dingen aangepast. In een booster van Scarlet en Violet zitten elf kaarten, waaronder een energiekaart en drie gegarandeerde (reverse) holo-kaarten. Ook zijn er twee nieuwe type zeldzame kaarten: illustration rare en special illustration rare, die beide unieke artwork hebben. Er worden dus veel visuele zaken aangepast in de Scarlet- en Violet-uitbreiding voor de Trading Card Game.

Bekijk op YouTube

Ook de gameplay wordt in de uitbreiding aangepast. De bekende ex-kaarten maken een terugkeer. Dat zijn veel krachtigere kaarten dan de basiskaart van desbetreffende Pokémon. Ook zijn er compleet nieuwe ‘Tera Pokémon ex’-kaarten, die immuun zijn voor damage wanneer zij op de bank wachten om ingezet te worden. Ook kan het type van de Tera Pokémon anders zijn dan hun gebruikelijke type waardoor vijanden extra goed moeten letten op wat effectief is en wat niet. De manier waarop tool-kaarten worden gebruikt verandert ook: tool-kaarten worden niet meer geclassificeerd als item-kaart en zijn nu een losse categorie. De Pokémon Scarlet- en Violet-set brengt dus niet alleen nieuwe kaarten en visuele aspecten met zich mee, maar past ook de gameplay op een aantal vlakken aan.

Tijdens het Pokémon Special Championship is daadwerkelijk iedere Pokémon-fan welkom en valt voor iedereen een eerlijke tegenstander te vinden: of je nu je plaats voor de wereldkampioenschappen in Japan wilt bemachtigen, of gezellig samen met vrienden een paar potjes tegen anderen wilt spelen. Duidelijk is in ieder geval dat Pokémon op veel fronten nog steeds super populair is en blijft vernieuwen, en dat spelers vele uren en reizen over hebben om zijn of haar Pokémon-trainerscarrière naar de top te brengen. Die punten van vernieuwing laat ook de nieuwe set Trading Card Game-kaarten van de Scarlet- en Violet-uitbreiding zien. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat “Gotta Catch ‘Em All” na al die jaren nog steeds relevant is.

De Pokémon Trading Card Game Scarlet en Violet uitbreiding is vanaf vrijdag 31 maart 2023 te verkrijgen.

Read this next