Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Het is makkelijker dan ooit om op je laptop van gaming blockbusters te genieten

Waar je ook bent.

Vroeger was het overduidelijk. Pc gaming stond synoniem met een uit de kluiten gewassen desktop naast je bureau – liefst van al eentje die je zelf had gebouwd. Voeg daar nog enkele kilo’s aan randapparatuur zoals muizen, keyboards en schermen aan toe, en pas dan kon je genieten van gaming aan de hoogste kwaliteit.

Maar de tijden zijn grondig veranderd. Pc gaming op een desktop blijft uiteraard zeer populair, met recht en reden. Maar dit artikel toont je aan dat je ook perfect op een laptop kunt genieten van gaming blockbusters. De gaming laptops van MSI zijn namelijk een klasse apart: monsters van apparaten met specificaties die amper moeten onderdoen voor een desktop, fenomenale schermen, en innovatieve functies die je enkel bij laptops vindt.

Gaming laptops zijn krachtiger dan ooit

De wereld van grafische kaarten en processors staat niet stil. Nvidia gooit met zijn GeForce-kaarten hoge ogen en zit ondertussen aan de 40-serie. MSI werkt die modellen verder uit en heeft met de MSI RTX 40 SUPRIM-lijn grafische kaarten zoals de RTX 4090 nog verder geoptimaliseerd met betere koeling. Daardoor zijn dit (voorlopig) de krachtigste videokaarten ooit.

Je moet er wel rekening mee houden dat grafische kaarten voor desktops zo goed als altijd krachtiger zijn. Ze hebben namelijk een veel grotere omvang (ongeveer 30 centimeter) en hebben een actief koelingssysteem - terwijl mobiele grafische kaarten in het dunne chassis van een laptop moet passen. Ook zijn grafische kaarten ware energievreters, maar een laptop moet uiteraard rekening houden met energiezuinigheid en mobiel gebruik. Maar dat betekent niet dat je game-ervaring ondermaats is. Integendeel: een RTX 4090 van MSI op een gaming laptop is perfect in staat om visueel veeleisende games zoals Returnal aan 120 frames per seconde te draaien – zelfs aan een resolutie van 1440p en met de Epic preset.

En ook qua processors gebeuren er veel spannende zaken. Intel domineert al langer de processorwereld met diens Intel Core-lijn en de veertiende generatie daarvan vormt opnieuw een enorme sprong vooruit qua rekenkracht. Dat betekent concreet nog snellere prestaties in je games én ook veel snellere verwerkingstijden als je bijvoorbeeld aan video- of fotobewerking doet. De MSI Vector 16/17 HX is een prachtig voorbeeld van een model van dit jaar die dankzij de veertiende generatie Intel Core-processors enorm snel is.

Maar Intel debuteert nu ook de nieuwe Intel Ultra chips. Deze zijn specifiek bedoeld om veeleisende applicaties die gebruikmaken van artificiële intelligentie snel en efficiënt te draaien. Het vlaggenschip van MSI is daar de MSI Stealth 16 AI Studio. De combinatie van een Intel Core Ultra 9 processor, een Nvidia GeForce RTX 4070 grafische kaart, en 32 GB aan DDR5 RAM levert een extreem performante laptop op. Deze kan eender welke werklast aan die je in zijn richting gooit. Je kunt de MSI Stealth 16 AI Studio hier online bekijken.

Gaming laptops hebben enkele van de beste displays op de markt

Een scherm is uiteraard essentieel om van games te genieten. Hoe ga je de resultaten van die fantastische GPU en CPU in je computer immers op je netvlies tevoorschijn toveren? Je wilt daarbij uiteraard een zo hoog mogelijke resolutie (zodat je games er zo scherp mogelijk uit zien) en een hoge refresh rate (zodat games een zo vloeiend mogelijke framerate hebben).

Het is onvoorstelbaar wat hardwareproducenten hier de laatste jaren hebben bereikt. Het is al lang niet meer verwonderlijk om een 4K display met een refresh rate van 120 Hz te zien. 1440p displays zijn ondertussen eigenlijk zelfs de nieuwe norm geworden voor mid-budget modellen.

En in 2024 zet MSI een echt huzarenstukje neer. Het debuteert via de MSI Titan 18 HX immers het eerste 18-inch Mini LED display met een 4K resolutie en een refresh rate van 120 Hz. Mini LED is een technologie die light-emitting diodes (LEDs) zodanig klein maakt dat je scherm heel precies kan bepalen welke LEDs wanneer moeten oplichten. Daardoor krijg je zeer scherpe en kleurrijke beelden met veel nuance. De specificaties van de Titan 18 HX zijn dan ook om van te watertanden: een contrast ratio van 2000000:1, 1000 nits Brightness, en een kleurenbereik dat 100% van de DCI-P3 kleurenruimte dekt. Je kunt de MSI Titan 18 HX hier online kopen.

Het beste scherm vinden voor gaming is een hele wetenschap op zich. Maar je kunt er van op aan dat de aankomende golf MSI QD-OLED gaming monitors een enorme stap vooruit betekent – vooral voor jou als consument om de beste kleuren, een lagere kans op burn-in en enorm snelle schermen te hebben. In dit gelinkte artikel zetten we in detail uiteen waarom QD-OLED gaming monitors je gaming ervaring naar een hoger niveau gaan tillen. En als je niet kunt wachten, dan kun je hier al de MSI MPG 321URX QD-OLED (hier op de Tweakers Pricewatch) en de MSI MPG 271QRX QD-OLED (hier op de Tweakers Pricewatch) ontdekken.

Unieke innovaties die je enkel bij gaming laptops vindt

Als fantastische specificaties onder de motorkap en een geweldig display je nog niet overtuigen, dan is het ook belangrijk om je erop te wijzen dat gaming laptops ook zeer innovatieve functies hebben om je ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Eerst en vooral hebben zowat alle gaming laptops verschillende ‘performance’ presets. Die doen je instant wisselen tussen modi die je batterij helpen besparen, of net ‘all-out’ alle onderdelen naar het toppen van hun kunnen tillen. Belangrijk daarbij is dat MSI diens AI Engine heeft aangekondigd. Eigenlijk is dit een achtergrondmanager die kan detecteren voor welk scenario je je laptop aan het gebruiken bent, zoals gaming of productiviteit. Op basis daarvan regelt het dynamisch alle onderdelen van je laptop, zoals de ventilatoren, performantie van het scherm, en RGB. Dat is vooral handig in combinatie met MSI Overboost Ultra, wat je CPU en GPU naar het uiterste duwt om in totaal 270 Watt aan vermogen af te leveren. In het artikel in deze link leggen we uit hoe artificiële intelligentie de laptops van MSI ook echt slimmer maakt.

Ten tweede hebben talloze gaming laptops uitstekende toetsenborden. Gedaan met die vreselijke membrane toetsenborden van vroeger: de MSI Titan 18 HX heeft een Cherry MX Ultra Low Profile Mechanical toetsenbord. Die gebruikt een two-piece keycap structuur en een ‘gold cross-point contact’ zodat je een heerlijk tactiele ervaring onder je vingers krijgt. En uiteraard zijn mechanische toetsenborden ook voor games een absolute must, gezien je een oneindig aantal toetsen tegelijk kunt indrukken. Dat kan essentieel zijn voor bijvoorbeeld een game als Rainbow Six Siege, waar je al hurkend en strafend om hoekjes wilt kijken. En voor de RGB werkt het samen met het toonaangevende SteelSeries.

En dan zijn er nog tal van andere coole features die je enkel bij dit soort high-end gaming laptops vindt. Zo werken sommige producenten samen met audiobedrijf Nahimic zodat je laptop verbinding kan maken met eender welk Bluetooth apparaat om gesimuleerde surround sound te creëren. Ideaal voor je immersie, zonder dat je een fortuin aan apparatuur moet spenderen. En opnieuw is de MSI Titan 18 HX een lichtend voorbeeld voor innovatieve functies, want dit is ’s werelds eerste ‘seamless RGB haptic touchpad’. Niet alleen ziet het naadloos design er prachtig uit in combinatie met de Mystic Light RGB van MSI, maar de haptische feedback is duidelijk voelbaar wanneer je klikt.

Conclusie

De boodschap moge duidelijk zijn. Gaming laptops hebben de afgelopen jaren enorme stappen gezet waardoor ze niet meer moeten onderdoen voor desktop gaming. Zowel qua CPUs als GPUs heb je toegang tot de absolute top. De schermen zijn ook ware huzarenstukjes, met waanzinnige helderheid, contrastratio’s en torenhoge refresh rates. En dan zijn er nog vele snufjes die volledig uniek zijn voor gaming laptops, zoals de eenvoudige ‘performance’ presets en de uitstekende toetsenborden.

Er zijn dan ook tal van redenen om voor een gaming laptop te kiezen – zeker als je van plan bent om af en toe tussen locaties te wisselen wanneer je gamet. De grootste terughoudendheid ligt misschien in de beperkte batterijduur wanneer je je laptop niet met het stroomnet kunt verbinden. Maar ook daar zijn er de laatste jaren enkele apparaten te vinden die pc gaming ‘on the go’ en met een geweldige batterijduur mogelijk maken. Eén van de meest veelbelovende daarvan is de MSI Claw, die in maart 2024 beschikbaar wordt.

Het staat vast dat hardwareproducenten zoals MSI volledig begrijpen dat je ook onderweg wilt gamen – zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Dat is nu meer dan ook mogelijk, zeker wanneer je kijkt naar de prachtige specs van de '18-inch familie' van MSI. Of je nu kiest voor de MSI Titan 18 HX, MSI Raider 18 HX, of de MSI Stealth 16 AI Studio, ze hebben allemaal unieke ‘selling points’ die het duidelijk maken dat je ten volste van gaming blockbusters kunt genieten op je laptop.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur

Sponsor

Contributor

Reacties