Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Go Raids: hoe werken Raids en Raid Pass en alles wat je nog meer over raids moet weten

Van Raid pass, eggs en bosses tot counters, vangkansen en beloningen

Pokémon Go Raids zijn een nieuwe feature toegevoegd aan de game als deel van de update in 2017 die ook de Gyms volledig herwerkte.

Raids zijn nu beschikbaar voor de meeste spelers en vragen dat spelers samenwerken om heel sterke Pokémon genaamd Raid Bosses te verslaan. Als je erin slaagt krijg je special beloningen en soms zelfs de kans om Legendary Pokémon te vangen.

Op deze pagina:

Pokémon Go Raid tijdstip uitgelegd: Welke datum en hoe laat is het Raid Hour?

Elke week is er een Pokémon Go Raid Hour waarin er meer Legendary Raids zijn die je kunt doen. Op die manier weet je op voorhand wanneer je wat tijd moet opzij zetten om raids te doen en het in je agenda kan plannen.

Uitzonderingen uitgezonderd, is het Pokémon Go Raid Hour elke woensdag van 18u tot 19u.

Opmerking: Raid Hour werd even gepauzeerd begin 2020 omdat het moeilijk te combineren viel met de social distancing regels omtrent Covid-19. Met de komst van Remotre Raids in mei 2020 gaat het Raid Hour weer zoals gewoonlijk door.

Alle Gyms zonder actieve raids of geplande EX Raids zullen een ei tonen vlak voordat ze beginnen. Wanneer het ei uitkomt, zal het de beschikbare Legendary Pokémon tonen en is de Raid beschikbaar voor een uur.

Je kan meedoen met Raid Hour als je een Raid Pass of Remote Raid Pass hebt.

De uitzondering hierop is wanneer de Raid boss op het laatste moment verandert, zoals we zagen met Groudon en Armoured Mewtwo in juli 2019. Dit is waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat elke regio hetzelfde gevecht heeft op hetzelfde moment.

Welk level moet je zijn voor Raids in Pokémon Go?

Raid Battles zijn beschikbaar in bepaalde gyms voor Trainers met een Trainer Level 5 of hoger.

In het begin moest je Trainer Level 35 zijn maar die vereiste is sterk gedaald since 2017.

Wat zijn Raid Battles, Raid Tiers, en hoe werken Raids?

Tijdens Raids moeten Traines samenwerken met nabije spelers om de extreem sterke Pokémon gekend als Raid bosses te verslaan binnen de tijdslimiet. Deze Raid Bosses kunnen enorme CP hebben, soms tot wel tien keer zoveel als normale Pokémon. Je hebt die groep trainers dus echt wel nodig als je wil winnen.

Raid Bosses kunnen tot wel tien keer zoveel CP hebben als normale Pokémon met een hoog level.

Sommige Raids zullen gemakkelijker zijn dan andere. Dit wordt aangeduidt met sterren van één tot vijf. Een één sterren Raid kan een Magikarp zijn, een vier sterren raid betreft meestal een van de beste Pokémon zoals Tyranitar en Snorlax. In vijf sterren raids neem je het op tegen een Legendary.

Elke Raid Boss past dus in één van de vijf 'Raid tiers'. De laagste is de gemakkelijkste en de hoogste de moeilijkste. Deze vijf tiers kan je onderverdelen in drie groepen, die weergegeven worden door de kleur van hun raid eggs die je ziet verschijnen boven gyms.

 • Tier 1 of 2 - Roze raid egg, kan je in je eentje winnen.
 • Tier 3 of 4 - Geel raid egg, vereist een groep van minstens 2-4 spelers, afhankelijk van hun level.
 • Tier 5 - Legendary, vereist een team van minstens 4-8 spelers, afhankelijk van hun level. Elke specifieke Pokémon is maar beperkt beschikbaar, zoals opgelijst in onze lijst van Legendary Pokémon.

Wanneer je de Raid voltooid hebt, krijg je de kans om de Raid Boss te vangen met Premier Balls. Je hebt hier ook een tijdslimiet op, dus elke worp telt!

Daarnaast zijn er ook nog special Raids genaamd EX Raids. De Pokémon die daar verschijnen zijn erg exclusief en uitzonderlijk zeldzaam. Er zijn een aantal extra regels betreffende meedoen aan een EX Raid dus lees onze pagina om daar meer over te weten te komen.

Hoe win je Raids in Pokémon Go

Hier is stap voor stap een overzicht van hoe een Raid-gevecht werkt:

1) Wanneer een Raid gaat starten, verschijnt er een ei bovenaan de Gym met een klok die aftelt.

2) Wanneer het ei uitkomt (en de teller afloopt), zal de Gym in een Raid veranderen en heb je exact één uur voordat de Raid Boss weer verdwijnt. Tot 20 spelers kunnen een groep vormen, al kan je groep natuurlijk ook een stuk kleiner zijn.

3) Na het gebruiken van een Raid Pass (zie hieronder), zul je moeten wachten in een lobby. Daar kan je je team aanpassen en een groep vormen met andere spelers. Je moet de raid boss verslaan binnen de vijf minuten. Net zoals normale Gym gevechten, kan je zes Pokémon gebruiken. Als al je Pokémon uitgeschakelt worden voor de tijd op is, kan je Potions en Revives gebruiken om opnieuw te proberen. Je kan zo vaak als je wil opnieuw proberen binnen die vijf minuten die je hebt. Als de vijf minuten passeren zonder dat de Raid Boss verslagen is, moet je het gevecht opnieuw starten vanaf nul. Je kan dit doen zolang het Raid Hour nog geldt, zonder dat je een Raid Pass moet inzetten.

4) Als je erin slaagt de Raid Boss binnen de vijf minuten te verslaan, krijg je beloningen en een kans om de Pokémon te vangen met Premier Balls.

5) Als het uur gepasseerd is, keren alle Pokémon terug naar de Gym en zal de Gym verder functioneren zoals normaal.

Als je tegen de Raid Boss wil winnen, vergeet dan zeker de volgende dingen niet:

 • Pokémon types maken een enorm verschil, dus probeer sterke counters te nemen voor deze moeilijke gevechten. Via die link vind je alle counters die je kan gebruiken.
 • Je kan de lage raids tiers in je eentje doen en de hoogste tiers zelfs met maar drie spelers doen (zolang het niet tegen Legendary Pokémon is), maar dan moet je echt wel heel goed zijn. Met hoe meer trainers je samenwerkt, hoe gemakkelijker het zal zijn.
 • Denk na over het de moeite is om te dodgen of niet, vooral tijdens moeilijkere raids. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Golem tegen Articuno. Articuno doet genoeg damage om een Golem te doden in één Charge move, maar Golems doen wel zowat de hoogste DPS tegen Articuno. Dus als je in staat bent om consistent de aanvallen van Articuno te voorspellen, dan is dodgen een goede zet. Maar als je er niet perfect in bent, dan raak je in het nadeel want je raakt tijd kwijt met het wisselen van Pokémon en je team is niet erg effectief.

Hoe krijg je meer Premier Balls in Pokémon Go

Als je de kans krijgt om de Pokémon te vangen, krijg je een aantal Premier Balls. Je kan de Pokémon enkel vangen met deze Premier Balls. Hoeveel Premier Balls dat je krijgt, hangt van een aantal factoren af, maar ligt tussen vijf en een twaalftal:

 • Versla de raid boss (5 Premier balls)
 • Hoeveel damage gedaan (variabel, maximum is 3 Premier balls)
 • Gym eigenaar (2 extra Premier Balls als je team de gym heeft)
 • Hulp van je Team (3 extra Premier Balls als jouw team de meeste damage deed)
 • Friendship level met je Friends) (+1 tot +4 afhankelijk van het Friendship level)

Samengevat: met de gym in handen van je team, en door zoveel mogelijk damage te doen, krijg je een hogere kans om de Pokémon te vangen. Vergeet ook niet dat je berries kan gebruiken, dus spaar die Golden Razz Berries op - ze komen erg van pas bij vier en vijf sterren raids.

Als je Premier Balls op zijn, zal de Pokémon weg lopen.

Hoe werken Raid Passes en Raid beloningen in Pokémon Go

Spelers kunnen elke dag een gratis Raid Pass krijgen door gyms te bezoeken (indien je een hoog genoeg Trainer Level hebt om mee te doen). Je kan een gratis Raid Pass bijhouden tot de volgende dag, en maximum twee Raid Passes bijhouden.

Als je vaker dan twee Raids op één dag wil doen, dan kan je een Premium Raid Pass kopen of een Remote Raid Pass kopen via de in-game shop voor 100 PokéCoins of met een korting in een bundel.

Sinds januari 2020 kan je met een Premium Raid Pass ook toegang krijgen tot de Go Battle League. Als je meedoet via een Premium Raid Pass krijg je de premium beloningen.

Daarnaast bestaan er ook EX Raid Passes. Je kan deze krijgen als je een normale Raid gewonnen hebt in een gym die binnenkort ook een EX Raid zal hebben. Met een EX Raid Pass kan je meedoen aan een EX Raid, waarin je tegen nog zeldzamere Pokémon zult vechten zoals Mewtwo en Gen 3's Deoxys.

Pokémon Go Raid beloningen uitgelegd

Als je een Raid wint, dan krijgen de spelers speciale exclusieve items als belonging. Je kan deze items krijgen los van de moeilijkheidsgraad van de raid, maar hoe hoger de raid tier, hoe meer beloningen je krijgt:

 • Rare Candies - Als je dit gebruikt op een Pokémon, zal het veranderen in een Candy van die Pokémon. Eén Rare Candy is gelijk aan één Candy voor die Pokémon.
 • Golden Razz Berries - Verhoogt de kans dat je een Pokémon vangt in het wild, en kan in Gyms gebruikt worden om de Motivation van een Pokémon in een gym volledig te vullen.
 • TMs - Je hebt Fast TMs en Charge TMs en hiermee kan je Pokémon respectievelijk een nieuwe Fast Move of Charge Move leren. Je kan de move niet kiezen, het wordt willekeurig vervangen door een andere. Dit is de minst voorkomende beloning die je kan krijgen.

Naast het bovenstaande krijg je ook 3000 Trainer XP voor een standaard Raid en maar liefst 20.000 XP voor een Legendary Raid. Je krijgt ook Stardust of je nu wint of verliest, plus 1000 XP voor je Gym Badge XP. Ook is er de kans dat je Revives en Potions krijgt.

Het Pokémon Go Ultra Unlock Part 1: Time event is hier. Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.

Alles wat je nog meer moet weten over Raid Battles

De groep code is een combinatie van Pokémon foto's zoals rechtsboven in bovenstaande foto.
 • Voor Gyms is het belangrijk bij welk Team je zit, maar voor Raids maakt het eigenlijk niet uit. Je werkt samen met trainers uit elk team.
 • Gevechten werken verder op dezelfde manier als in Gyms. Alles wat je weet over moves en Pokémon types blijft relevant.
 • Naast de eieren die boven gyms verschijnen, weet je ook dat er Raids in de buurt zijn via de 'Nearby' radar (dezelfde die momenteel op het map scherm is, maar in een andere tab) of via de notificatie die je krijgt. Ze gebeuren vrij vaak dus geen zorgen als je eentje mist.
 • Met Raids arriveerde ook een nieuwe social feature: Private Raid groups. Hiermee kan je zelf een Raid group starten voor je vrienden. Enkel mensen die de specifieke Pokémon-code invoeren komen zo in je groep terecht.
  Private Raid groups zijn ontworpen voor wanneer er echt veel volk mee gaat doen aan een Raid. Je kan zo je eigen groep maken en ruimte houden voor je vrienden in plaats van onbekenden.
 • Tot 20 spelers kunnen samen in een lobby gaan voor een Raid. Dat is meer dan genoeg om alle Pokémon in raids te verslaan. Al hangt dat natuurlijk ook af van hoe sterk de Trainers zijn die in je lobby zitten.
 • Als je de Raid bosses op hogere tiers bekijkt, dan merk je dat hun beste counters raid bosses zijn die je tegenkomt op lagere tiers. Als je dus moeite hebt met de moeilijkste Pokémon kan het dus lonen om eerst wat gemakkelijkere Raids te doen en hun counters te vangen.
 • In het begin toen Raids nieuw waren, kon je niet zien wie er nog allemaal wou meedoen aan een Raid tot je een Raid Pass gebruikte. Dat is gelukkig veranderd en nu kan je zien wie er allemaal klaar is om te starten. Hoe dit eruit ziet zie je in onderstaande video:
 • Bekijk op YouTube
 • Je kan maar één gratis Raid Pass per dag krijgen, maar je kan er twee op een dag uitgeven. Je kan een gratis Raid Pass tot het einde van de volgende dag bijhouden, dan vervalt ie weer.
 • Als je een raid boss vangt, heeft deze doorgaans hogere IV dan Pokémon die je in het wild vangt, net zoals Pokémon die uit eggs komen.
 • Wel is het zo dat de stats van de Pokémon die je vangt na een raid voor elke speler anders zijn. Dus terwijl het hoger is dan gemiddeld, betekent dat niet dat het voor iedereen hetzelfde is.
 • Raid bosses hebben allemaal een andere 'capture rate', dat wil zeggen: de kans dat je ze vangt verschilt van Pokémon tot Pokémon. Snorlax, Lapras en Rhydon hebben bijvoorbeeld maar 5% kans dat je ze vangt per Premier Ball. Voor een Legendary Pokémon is dat maar 2% per Premier Ball.
 • Een raid boss kan ook shiny zijn!
 • Raids vinden enkel plaats tijdens de dag, van 8u 's morgen tot 21u 's avonds.
 • Er zijn spelers die zweren bij het herstarten van de Pokémon Go app voordat ze een raid starten omdat ze geloven dat het helpt met eventuele lag. Ze beweren dat het het verschil maakt tussen winnen of verliezen. Zelf hebben we daar nog geen problemen mee ondervonden.
 • Met een Lucky Egg verhoog je de hoeveelheid Trainer XP die je krijgt na het winnen van een Raid.
 • Wanneer de raid beëindigd is kan je de schijf van de Gym terug draaien voor items.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Pokémon Go tips en tricks - de grote gids voor meer tips.

Read this next