Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Palworld gids met tips en tricks

Een uitgebreid overzicht van al onze tips.

palworld press image Jetragon
Image credit: Pocketpair

Palworld is een mix van survival, action-adventure én (laten we eerlijk zijn) Pokémon. De game is momenteel in early access beschikbaar op Steam en Xbox Game Pass. Je wordt letterlijk op een eiland gedropt dat bewoond wordt door gevaarlijke maar schattige wezens waar je vrienden mee kunt worden, mee kunt vechten én kunt vangen en aan het werk kunt zetten in je zelfgebouwde kamp. Samen ontdek je hoe je alle gevaren op dit eiland kunt overleven.

De eerste uren van Palworld kunnen best moeilijk en desoriënterend zijn, vooral omdat je enkel wat basisgereedschappen ter beschikking hebt. Nog niets werd verkend, alle Pals zijn nog onbekend en er zijn schurken op de loer.

Maar niet gevreesd! We zijn hier met handige tips en tricks voor Palworld.

Op deze pagina:

Palworld gids inhoudsopgave

Hier is een overzicht van al onze Palworld gidsen. Deze pagina's bevat veel zaken die je absoluut moet weten om vlot te kunnen starten in Palworld. Ook geven we tips die je helpen om de eerste grote baas te verslaan!

Materialen en gereedschappen

palworld boss first kill ancient technology obtained screen
Image credit: Eurogamer/Pocket Pair, Inc.

Pals

Bosses

Gameplay

Technische info

palworld character holding torch facing rayne tower
Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Palworld tips en tricks

Hieronder hebben we nog vele handige tips en tricks voor Palworld voor je, zoals hoe je je Pals sterker maakt en waarom het de moeite is om meer dan één base te bouwen.

Pas je world settings aan

Wanneer je voor het eerst je wereld maakt (en elke keer voordat je inlogt), kan je je world settings aanpassen. Je kan aanpassen hoeveel EXP je krijgt, of je al je items laat vallen wanneer je sterft en nog veel meer andere gameplay aanpassingen die je ervaring sterk kunnen beïnvloeden.

Vooral als het je eerste keer Palworld spelen is, raden we aan om in te stellen dat je niet steeds je items moet gaan oprapen op de plek waar je gestorven bent.

palworld dungeon boss level twelve mau
We zijn hier gestorven maar moeten gelukkig niet helemaal terugreizen! | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Focus op het levellen

Je character level, base level, en het level van de Pals in je team zijn allemaal belangrijke factoren in Palworld. Hoe hoger het level van je base, hoe meer bases je kan bouwen in de wereld. Hoe hoger jouw level is, en dat van je Pal team, hoe gemakkelijker het zal zijn om moeilijkere, grotere en meer indrukwekkende vijanden te verslaan (waaronder Pal-bazen zoals Jetragon).

Zorg er ook voor dat jouw level min of meer gelijk loopt met het level van je Pals. Anders kunnen ze wel eens stoppen met luisteren naar je bevelen!

Het komt er dus op neer dat het level verhogen van al deze zaken je tijd in Palworld een stuk gemakkelijker en fijner zal maken, en je steeds meer opties zal geven in de game.

palworld character and a happy arsox
Wie is er een braaf brandend schaapje? | Image credit: Eurogamer/Pocket Pair, Inc.

Bouw je base bij grondstoffen

over bases gesproken, je raden sterk aan om je base te bouwen op een plek met extreem veel grondstoffen. Niet enkel zal dit het reizen een stuk gemakkelijker maken, het betekent ook dat je Pals de grondstoffen kunnen innen.

Coal, Ore, Stone en Sulphur zijn allemaal ontzettend nuttig maar ook zeer zware grondstoffen die je niet constant heen en weer wil slepen. Als je een base bouwt bij een spawnpunt van deze materialen, is heel dat proces meteen triviaal.

palworld character holding pickaxe facing coal lump in desert
Dit rotsblok is geen lang leven beschoren. | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Verzamel zoveel mogelijk grondstoffen en materialen

Nu we het toch over grondstoffen hebben: bouw zoveel mogelijk opslagruimte in je base om zoveel mogelijk grondstoffen te verzamelen. Zelfs als het lijkt alsof een grondstof niet erg nuttig is (zoals een Pal Soul), zal je ontdekken dat het later nog ontzettend van pas kan komen.

Gooi dus niets weg en verzamel alles wat je tegenkomt. De enige uitzondering is wanneer de Travelling Merchant een bezoekje brengt en wat items wil overkopen voor een mooi prijsje. Dan kan je wel wat verkopen.

palworld player facing multiple wood storage boxes
Nooit genoeg. | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Vang zoveel mogelijk Pals

Er bestaat een enorme diversiteit aan Pals in Palworld, zoals Fire-types, Water-types, en Dark-types. Elk type komt met zijn eigen sterke en zwakke plekken, maar elke Pal heeft daarbovenop ook nog eens zijn eigen power balance die uniek is. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk Pal te verzamelen, zelfs van dezelfde soort, zodat je een team kunt maken dat perfect het team van de vijand kan counteren.

Als je bijvoorbeeld weet dat je tegen sterke Fire-types gaat vechten op Mount Obsidian, zorg er dan voor dat je een aantal sterke Water Pals in je team hebt zitten.

Je krijgt bovendien een grote EXP bonus als je 10 Pals van hetzelfde soort vangt. Je kan een eventueel 'overschot' aan Pals ook verkopen. Er is dus geen nadeel.

palworld blazehowl noct in paldeck menu
COOL! | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Gebruik Statues of Power

Laten we het even hebben over de Statues of Power. Je zal deze meestal vinden in verlaten kerken op de map, en je kan ermee interacteren om je eigen stats te verhogen, of van je Pals. Om de stats van je Pal te upgraden heb je Pal Souls nodig (zie je wel dat ze nog van pas komen). Om je eigen stats te upgraden, zal je die kleine lichtgevende standbeelden nodig hebben die je in de wereld kunt vinden.

palworld player facing lifmunk statue
Steel een standbeeld, wat is het ergste dat kan gebeuren? | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Wanneer je level 6 bereikt, kan je het recept unlocken voor een eigen Statue of Power. Die kan je dan bouwen in één van je bases.

Om een Statue of Power te bouwen heb je het volgende nodig:

  • x20 Stone
  • x10 Paldium Fragment
palworld player facing statue of power
The power... | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Maak geschikte kledij voor het klimaat

Er is een grote wereld te verkennen, en er zijn meerdere regio's die telkens extremere weersomstandigheden kennen. Soms heb je te maken met extreme hitte, dan weer extreme koude, en soms wel beide afwisselend! Daarom raden we aan om zo snel mogelijk armour te maken dat tegen hitte en koude kan. Steek ze in je inventory en draag ze zodra het nodig is.

palworld character holding bow wearing tropical outfit in desert
Deze Tropical Outfit hielp ons de woestijn te overleven. | Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Maak sterkere wapens

Wapen houden je in leven in Palworld. Veel wilde Pals én mensen zijn niet blij dat je op hun territorium komt of hun plannen dwarsboomt. Of je nu Pals voldoende zwak moet krijgen om te vangen, of Syndicate Thugs in elkaar moet slaan, je hebt sowieso wapens nodig.

Je startwapens gaan wel even mee, maar we raden aan om toch de tijd te nemen om wat betere wapens te unlocken in je Technology Tree. Hoe sterker je wapen, en hoe meer variatie je hebt in je wapens, hoe gemakkelijker het zal zijn om de hindernissen die Palworld op je pad gooit te overkomen.

palworld promo art tanzee holding rifle in snow
Dit blijft verontrustend. | Image credit: Pocketpair

Ontgrendel de fast travel punten

Zoals we eerder schreven, de wereld van Palworld is enorm en het kan een tijdje duren om deze volledig te verkennen. Naarmate je nieuwe plekken verkend, zal je fast travel punten tegenkomen die je kunt activeren. Eenmaal geactiveerd kan je ze gebruiken om naar andere fast travel punten en je verschillende bases te reizen.

Doe dit elke keer als je in de verte zo'n standbeeld ziet, want je wil geen enorm stuk van de map verkennen om vervolgens gedood te worden door een verdwaalde Vanywyrm en de hele reis opnieuw af te leggen.

palworld Vanwyrm in paldex menu
Ja, we hebben het over jou. | Image credit: Eurogamer/Pocket Pair, Inc.

Gebruik een Mount

De laatste tip, maar zeker niet onze minste, is om zo snel mogelijk een mount te nemen! Fast travel is prachtig, en je moet ze zeker unlocken. Maar wil je echt rondwandelen om ze te vinden? Natuurlijk niet! Gelukkig zijn er Pals die je kunt vangen en waar je op kunt rijden.

Er zijn flying mounts, ground mounts, en swimming mounts in Palworld. Met andere woorden, je kan op Pals rijden en ze gebruiken om te vliegen, te berijden, of te zwemmen. Dankzij deze mounts kan je alle soorten terreinen veel sneller verkennen dan te voet. Je kan zelfs vijanden aanvallen met je mount!

palworld player riding on nitewing
Image credit: Eurogamer/Pocketpair

Dat is het voorlopig. Tijd om Palworld te verkennen!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Palworld

Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties