Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Go Appraisal en CP uitgelegd: hoe krijg ik de hoogste IV en CP waarden en maak ik het sterkste team

Alles over Appraisal in Pokémon, wat CP en IV betekenen en hoe je een sterk team bouwt.

Net zoals de normale Pokémon games heeft Pokémon Go, naast de bekende belangrijke factoren zoals het blad-steen-schaar systeem van de Pokémon-types, ook een onderliggende laag statistieken die de game een stuk dieper maakt dan je zou denken. Elke Pokémon heeft unieke verborgen waarden die hun Attack, Defence en Stamina bepalen. Die drie factoren in combinatie bepalen hun CP. En net zoals in de standaard games is het mogelijk om deze verborgen waarden te weten te komen, en deze te verbeteren zodat je je Pokémon zo sterk mogelijk kunt maken.

Sterke Pokémon hebben hoge CP. Dat gecombineert met de beste Pokémon moves, betekent meer gevechten winnen, meer gyms innemen en zo meer PokéCoins verdienen.

Maar wat zijn die verborgen statistieken nu, wat betekenen ze, en hoe kan je ze gebruiken om de beste, sterkste Pokémon in Pokémon te krijgen met het hoogste CP mogelijk?

Op deze pagina:

Hoe Appraisal gebruiken om CP en IV waarden in Pokémon Go te weten

Niantic introduceerde in 2016 de Appraisal feature zodat de spelers minder zouden steunen op verdachte externe apps en websites. De feature was nuttig, maar de informatie die het gaf over de CP en IV van een Pokémon was nogal vaag. Drie jaar later heeft Niantic de feature herwerkt, waardoor het een stuk gemakkelijker is om in te schatten welke Pokémon die je gevangen hebt de beste is.

Om een Appraisal van een Pokémon te krijgen, tik je op de menuknop rechtsonder en selecteer je Appraisal. De leider van je gekozen team zal je het resultaat geven.

De info die Appraisal geeft is verdeeld in twee delen.

Eerst zal de gekozen team leider commentaar geven over de grootte van je Pokémon, hoe klein of groot deze is. Deze informatie maakt niet uit voor hoe goed je Pokémon het gaat doet tijdens battles, dus je kan dit negeren.

Vervolgens zal de team leider je vertellen waar en wanneer je de Pokémon gevangen hebt en geeft de leider je ook drie Pokémon statistieken: Attack, Defence en HP.

Een Pokémon met perfecte stats.

Elke statistiek heeft een balk die toont waar de Pokémon zich bevindt op de IV-schaal. Deze gaat van 1 tot 15, de balk is verdeeld in drie secties die vijf punten representeren:

 • Eerste sectie - 1 tot 5
 • Tweede sectie - 6 tot 10
 • Derde sectie - 11 tot 15

Hoe hoger de IV, hoe beter de Attack, Defence of HP van de Pokémon zal zijn.

Als een Pokémon voor één van die drie een IV heeft van 15, het absolute maximum dus, dan zal die balk rood gekleurd zijn. Als de balk volledig leeg is, dan betekent dat dat de IV waarde 0 is.

Deze drie statistieken worden vervolgens gecombineerd in een algemene CP en IV waarde voor een Pokémon. Om het proces te vereenvoudigen heeft Niantic een sterren score gemaakt:

 • 0 sterren - onder 50%
 • 1 ster - 51% tot 63.4%
 • 2 sterren - 66.7% tot 80%
 • 3 sterren - 82.2% tot 98%
 • 3 sterren met rode achtergrond - 100%
Dit zijn de mogelijke sterrenscores van je Pokémon.

Hoe gebruik je Appraisal in Pokémon Go?

De Appraisal feature is een fantastische manier om snel te ontdekken hoe snel de Pokémon die je net gevangen hebt is. Ontdekken dat een oude favoriet een score van drie sterren heeft, voelt ontzettend goed.

Het is erg handig wanneer je bijvoorbeeld veel van dezelfde soort Pokémon gevangen hebt. Je kan tussen de Pokémon wisselen terwijl Appraisal actief is door links en rechts te swipen. Zo kan je vlot de IV balken en sterrenscores vergelijken en beslissen welke Pokémon je gaat houden en welke je transfert.

Nog gemakkelijker is dat je Pokémon kan rangschikken op het sterren score, net zoals je naar hen zoekt op basis van naam. Om dit te doen, geef je de volgende tekst in als zoekterm:

 • 0* = 0 Sterren
 • 1* = 1 Ster
 • 2* = 2 Sterren
 • 3* = 3 Sterren
 • 4* = 3 Sterren met een rode achtergrond

Deze manier van rangschikken maakt het een stuk gemakkelijker om te beslissen in welke Pokémon je je zuurverdiende Candy Stardust gaat investeren. Al blijft het belangrijk rekening te houden met hoe zeldzaam de Pokémon is en of het één van de beste Pokémon in Pokémon Go is.

Al blijft de regel wel hoe dichter bij 100%, hoe beter. Afhankelijk van de Pokémon zijn sommige individuele stats wel belangrijker dan andere, dus het is ook niet allesbepalend.

Bijvoorbeeld, als je een Snorlax hebt, één van de beste Pokémon om in een gym te zetten dankzij zijn hoge HP, maar deze heeft een lage HP balk, dan is hij al meteen een stuk minder interessant. Maar aangezien Snorlax vrij zeldzaam is, heb je misschien geen andere Snorlax waar je op kan rekenen. Een gemiddelde Snorlax zal het nog steeds beter doen dan andere Pokémon in een gym, dus daarom kan deze nog steeds de moeite zijn om Power Up op te gebruiken.

Aan de andere kant, als Snorlax een lage Attack heeft maar een hoge HP en Defence, dan is het de perfecte Snorlax voor een gym te verdedigen.

Dus terwijl Appraisal een goede manier is om te bepalen welke Pokémon je gaat houden, moet je nog steeds rekening houden met naar welke Pokémon je best op zoek gaat. Lees verder voor tips om de Pokémon te vinden met de hoogste CP en IV.

Pokémon Go CP uitgelegd: wat is CP en hoe wordt het berekend?

CP is de afkorting voor Combat Points. CP meet hoe sterk je Pokémon zal zijn in een battle tegen een andere Pokémon en dit is een combinatie van verschillende verborgen statistieken. Elke Pokémon in Pokémon Go heeft een basiswaarde voor Attack, Defence en HP, met daaronder een verborgen niveau die die eerdere statistieken beïnvloeden. Deze verborgen laag zijn de IV, wat een afkorting is voor Individual Value.

Dragonite's CP is 3792.

Het heeft niet veel nut om te diep in detail te gaan over hoe IV's werken, maar het principe kunnen we wel uitleggen aan de hand van honden:

Windhonden worden vaak gebruiken in hondenraces. Zij zijn van nature goede lopers. Bulldogs absoluut niet. Net zoals Windhonden van nature snel zijn, hebben Dragonites van nature een hoge Attack. Met andere woorden: Dragonites hebben een hoge basiswaarde voor Attack. Dit in contrast met Machokes die een redelijke basiswaarde voor Attack hebben, maar veel minder dan Dragonite.

Maar zo nu en dan kom je een Windhond tegen die vrij traag is, en een Bulldog die zo snel is, dat hij in een race tussen die twee honden de snelste zou zijn.

Dus in Pokémon Go kan je een situatie krijgen waar je een Dragonite vangt die van nature een lage Attack heeft, en een Machoke die van nature een hoge Attack heeft. In dat geval kan de Machoke een hogere Attack krijgen dan Dragonite. Dat is omdat de IV van Machoke, kortom: zijn digitale genen, stukken sterker zijn dan die van de Dragonite.

In Pokémon Go hebben IV een waarde tussen 0 en 15 voor elke stat (Attack, Defense, HP). Een 15/15/15 voor Attack, Defence en Stamina zijn dus perfecte IV.

De witte halve cirkel bovenaan duidt aan hoever je een Pokémon gelevelled hebt.

Je hebt ook nog het Pokémon Level. Samengevat is het Pokémon Level hoe hard de Pokémon aan het trainen is geweest. Dus opnieuw met het voorbeeld, een goed getrainde Machoke met een hoger Level kan een hogere Attack hebben dan een ongetrainde Dragonite.

Het Pokémon Level doen stijgen is gemakkelijk. Elke keer je een Power Up geeft, stijgt de Pokémon met een halve Level. Een Pokémon kan maximum anderhalf keer je eigen Trainer Level zijn. Wanneer je eigen Trainer Level stijgt, stijgt ook het maximum level dat je Pokémon kunnen zijn.

Je krijgt een ruwe schatting van het Pokémon Level door naar de witte halve cirkel boven zijn hoofd te kijken. Als de balk helemaal rechts staat, betekent dat dat de Pokémon op zijn huidige maximum Level is. Een balk die helemaal links staat betekent dat de Pokémon op het laagste level is, namelijk Level 1.

Dus de CP van een Pokémon wordt bepaald door de verborgen basiswaarden van de Pokémon-soort, de IV van de individuele Pokémon, en het Level van de Pokémon. Hoe hoger het CP hoe beter, maar onthoudt dat die Drowzee die je net ving een hoger CP kan hebben dan je vorige, maar dat betekent niet perse dat je nieuwe Drowzee sterker is. Het kan zijn dat ie gewoon een hoger level heeft.

Het Pokémon Go Ultra Unlock Part 1: Time event is hier. Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.

Hoe de hoogste CP en IV krijgen in Pokémon Go

De beste Pokémon in Pokémon Go, in termen van battles dan, is de Pokémon met de hoogst mogelijke CP wanneer hij op maximum Level is, met perfecte IV. Dat is hoe je dat bereikt, stap voor stap:

 1. Kies een Pokémon uit onze lijst van sterkste Pokémon in Pokémon Go.
 2. Ga naar buiten en vang deze! Je kan onze lijst met mogelijke Pokémon locaties als hulpmiddel gebruiken, maar we moeten erbij vermelden dat er betere manieren zijn om Pokémon te vangen met hoge IV:
 3. Wanneer je je Pokémon naar keuze hebt, laten we Dratini gebruiken als voorbeeld, moet je zien uit te vinden of deze wel goed is. Om dat te doen, moet je eerst zijn level en IV weten, twee dingen die niet zichtbaar zijn in de game. Maar geen zorgen. De Pokémon Go-gemeenschap heeft verschillende online calculators gemaakt, die je een percentage geven van hoe goed de IV van onze Dratini zijn. Wij zijn vooral fan van de IV calculator van Silph Road.
 4. Een perfecte 15/15/15 voor IV zal tevoorschijn komen als je in Pokémon Go zoekt op de term “4*” of krijgt een 100 percent in een calculator. Dus als je een Dratini gevonden hebt die dat haalt, of althans dicht genoeg in de buurt komt, is het tijd om deze te evolueren.
 5. We hebben een pagina gemaakt met tips over Pokémon evolueren in Pokémon Go voor meer detail daarover, maar algemeen gesproken is het aangeraden een Pokémon met hoog IV eerst te evolueren, voordat je Stardust spendeert aan Power Ups om zijn level te verhogen. Dat komt omdat telkens wanneer een Pokémon evolueert de IV's hetzelfde blijven, maar de Pokémon wel nieuwe willekeurige moves krijgt. Dus je zou wel eens kunnen eindigen met een genetisch perfecte Dragonite met absoluut afschuwelijke moves die de Pokémon waardeloos maken.
 6. Als je eenmaal blij bent met je Dragonite met perfecte IV en de perfecte moveset (hier meer informatie over de beste Pokémon Go moves en movesets), is het tijd om je Power Up te gebruiken tot je Pokémon tot zijn maximum level is. Dus ga meer Dratini vinden, transfer ze om meer Dratini Candy te krijgen en geef ze aan je Dragonite. Vergeet ook niet dat het maximum level van je Pokémon stijgt naarmate je eigen Trainer Level stijgt. Je Pokémon kunnen dus niet op hun best zijn tot je level 40 bereikt.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Pokémon Go tips en tricks - de grote gids voor meer tips.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Pokémon Go

Android, iOS

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties