In old-school shooters had je slechts een handjevol wapens tot je beschikking. Tegenwoordig komt er echter veel meer bij kijken. Vooral in battle royale-games zoals Apex Legends kun je je wapens met het een en ander uitbouwen zodat ze sneller, nauwkeuriger én harder schieten. Je bent dus meer dan ooit je wapens aan het managen.

Lukt het maar niet om de nodige kills te maken? En zorgt je beperkte inventory voor keuzestress van je loadout? Zoek niet verder, want hier lees je alles over de beste wapens en attachments in Apex Legends.

Op deze pagina:

Wil je meer weten? Start eens bij de 55 Apex Legends tips die we voor je hebben. Ook maken we je wegwijs in de Apex Legends map en vertellen we je alles over de Apex Legends characters. Op zoek naar de beste loot? Hier vind je de beste wapens en attachments in Apex Legends of de beste gear, granaten en health items in Apex Legends.

Apex Legends wapens en attachments tips

Vanaf de lancering van Apex Legends zijn er 19 verschillende wapens beschikbaar, verdeeld over een zestal klasses: Pistols, Shotguns, SMG's, LMG's, Assault Rifles en Sniper Rifles. Welk wapen(soort) je uiteindelijk het beste ligt, is grotendeels afhankelijk van je persoonlijk voorkeur. De beste manier om de sterkste wapens te vinden, is ze door simpelweg allemaal een kans te geven en uitvoerig te testen.

Al die wapens kun je vervolgens verder uitbouwen. In de game zijn er momenteel vijf soorten attachments: Barrel Stabilizers, Magazines, Stocks, Optics en Hop-Ups. Net als alle andere items is de exclusiviteit van die attributen voor je wapens gecategoriseerd in Common (wit), Rare (blauw), Epic (paars) en Legendary (goud).

apex_legends_wapens_armory
Alle soorten wapens in de Apex Legends.

Voordat we van elk soort wapen de beste keuze toelichten, zijn er eerst nog wat algemene zaken die je moet weten:

10 dingen die je absoluut over Apex Legends wapens en attachments moet weten

  • Je draagt maximaal twee wapens met je mee. Alle attachments nemen één slot in je inventory in. Er kunnen daarentegen meerdere ammo packs in een slot bewaard worden.
  • Is er ammo of een attachment die je graag wilt hebben en wil je dat zonder voice of text chat delen? In de inventory kun je de desbetreffende slots pingen zodat je teamgenoten precies weten wat je nodig hebt.
  • De juiste ammo voor de juiste wapens herken je aan de kleurcodes. Je hebt Light Rounds (oranje), Energy Ammo (geel/groen), Shotguns Shells (rood), Heavy Rounds (turquoise) en Special Ammo (goud).
  • Ook bij Damage Numbers zijn er kleurcodes: geel (headshot), paars (paarse/gouden armour), blauw (blauwe armour), wit (witte armour) en rood (geen armour).
  • Over het algemeen gebruik je Pistols, Shotguns en SMG's voor korte afstand, LMG's en Assault Rifles voor middellange afstand en Sniper Rifles voor gevechten op lange afstand. Afhankelijk van de attachments en persoonlijke voorkeuren kan dit echter per wapen variëren.
  • In Apex Legends komt bullet drop voor, waar je bij lange afstandsschoten dus rekening mee moet houden. Er is echter geen damage drop off, dus elke hit telt ongeacht afstand even zwaar.
  • Als je heel veel geluk hebt, dan vind je als high-tier loot een volledig uitgebouwde Legendary (gouden) wapen.
  • De enige losse Legendary (gouden) attachments zijn Optics. De Digital Threat zet je op Pistols, Shotguns en SMG's, terwijl je de 4x-10x Digital Sniper Threat voor Snipers gebruikt. Als extra effect is er threat highlighting waarmee je vijanden zelfs door rook spot.
  • Niet alle wapens zijn perse beter af wanneer je met een Optic inzoomt. In hectische, close range gevechten kun je vaak beter zelfs vanuit hipfire schieten.
  • Op elke Sniper Optic zit een rangefinder, die gezien de bullet-drop in Apex Legends erg handig is. Gebruik voor de juiste afstand de juiste 'mil dot' (1 voor vijand op 100 meter, 2 voor vijand op 200 meter, enzovoort).

Ben je op zoek naar meer tips? Hier lees je de Apex Legends tips en tricks voor zowel beginners al gevorderden.

Apex Legends beste Pistol

Hieronder vind je een overzicht van alle Pistols en hun stats:

WapenAmmoFire RateMagBodyHeadshotBeschikbaarheid
P2020 Light Single 10 12 18 Overal
RE-45 Light Auto 15 11 16 Overal
Wingman Heavy Single 6 45 90 Overal

De Wingman is by far de beste Pistol in Apex Legends. Op het moment van schrijven doet de Pistol 45/90 body/head damage. Vroeg in de game heb je aan een paar rake schoten dus genoeg om iemand te vloeren. De Wingman is echter niet het makkelijkste wapen om onder de knie te krijgen. Met een lage fire rate en hoge accuracy moet je een redelijk vaste hand hebben. De Desert Eagle van Apex Legends dus.

Hieronder vind je een overzicht van de beste Wingman attachments:

AttachmentSoortLevelEffect
Magazine Extended Heavy Mag Epic (paars) Vergroot ammo capaciteit + verbetert reload speed
Optic 2x-4x Variable AOG Epic (paars) Variabele zoom voor close tot medium range
Hop-Up Skullpiercer Rifling Epic (paars) Verhoogt headshot damage

De Wingman is de enige Pistol met een Hop-Up. De revolver doet al belachelijk veel headshot damage, maar met Skullpiercer Rifling doe je er nog eens een schepje bovenop. Dankzij zijn nauwkeurigheid kun je dan ook het beste een scope met variabele zoom gebruiken, zodat je zowel close als medium range kunt schieten. Maak het af met een groter magazijn en je hebt een behoorlijk OP wapen in handen.

apex_legends_wingman
De beste Pistol in Apex Legends: de Wingman.

Apex Legends beste Shotgun

Hieronder vind je een overzicht van alle Shotguns en hun stats:

WapenAmmoFire RateMagBodyHeadshotBeschikbaarheid
EVA-8 Auto Shotgun Auto 8 63 90 Overal
Mastiff Special Single 4 144 288 Supply Pods
Mozambique Shotgun Single 3 45 66 Overal
Peacekeeper Shotgun Pump-action 6 110 165 Overal

De Mastiff is het krachtigste wapen van de game als je naar damage kijkt: maar liefst 144 op body en 288 op head. En dat allemaal zonder attachments. Juich echter niet te vroeg, want deze Shotgun is zeer zeldzaam en vind je met de nodige geluk alleen in Supply Drops. Daarnaast heb je standaard slechts 4+4 kogels Unique ammo tot je beschikking.

Aangezien de Mastiff zo schaars is, raden we de Peacekeeper als alternatief aan. Laat je niet misleiden door de naam, want deze Shotgun is alles behalve vreedzaam. Zeker van dichtbij is 110/165 body/head damage behoorlijk verwoestend. Het is niet makkelijk om iemand te raken en ook het herladen van elk schot duurt relatief lang. Het in Terminator 2-stijl herladen om iemand vervolgens keihard te killen, maakt echter meer dan goed.

Hieronder vind je een overzicht van de beste Peacekeeper attachments:

AttachmentSoortLevelEffect
Magazine Shotgun Bolt Epic (paars) Verbetert fire rate
Optic 1x-2x Variable Holo Rare (blauw) Variabele zoom voor close range
Hop-Up Precision Choke Epic (paars) Vermindert spreiding kogels

De Peacekeeper is een wapen die van dichtbij het beste tot zijn recht komt. Hoewel deze Shotgun uitstekend in hipfire gebruikt kan worden, geef je in ADS met een willekeurige close range Optic en de Precision Choke het beste een genadeschot. De Shotgun Bolt zorgt ervoor dat het overhalen en schieten iets vlotter gaat.

apex_legends_mastiff
De beste Shotgun in Apex Legends: de Mastiff.

Apex Legends beste Submachine Guns (SMG's)

Hieronder vind je overzicht van alle SMG's en hun stats:

WapenAmmoFire RateMagBodyHeadshotBeschikbaarheid
Alternator Light Auto 16 13 19 Overal
Prowler Heavy Burst 20 14 21 Overal
R-99 SMG Light Auto 18 12 18 Overal

Een wapen die de hoogste DPS van alle full-automatic wapens in de game heeft, kun je simpelweg niet laten liggen. Met een R-99 SMG sta je al direct van het begin je mannetje. Toch kan een kale R-99 een tikkeltje nerveus zijn waarmee je al snel mis 'sproeit'. De Prowler met Selectfire Receiver is compleet uitgebouwd wellicht een beter alternatief, maar is zonder Hop-Up met burst-fire voor weinig mensen weggelegd.

Hieronder vind je een overzicht van de beste R-99 SMG attachments:

AttachmentSoortLevelEffect
Barrel Stabilizer Barrel Stabilizer Epic (paars) Vermindert recoil
Magazine Extended Light Mag Epic (paars) Vergroot ammo capaciteit + versnelt reload speed
Stock Standard Stock Epic (paars) Versnelt draw time + vermindert aim drift
Optic 1x Holo / 1x HCOG 'Classic' Common (wit) Zoom voor close range

De R-99 SMG is een prima allrounder. Zet er een Barrel Stabilizer voor minder terugslag, een Extended Light Mag voor meer kogels en een Stock voor minder drift op - en je hebt een wapen in handen waarmee je binnen no-time een volledige squad uit het veld ruimt. Een simpele Holo of HCOG scope is prima voor dit close range wapen, maar je bent natuurlijk vrij een Optic met iets meer zoom te gebruiken.

apex_legends_r99
De beste SMG in Apex Legends: de R-99 SMG.

Apex Legends beste Light Machine Guns (LMG's)

Hieronder vind je een overzicht van alle LMG's en hun stats:

WapenAmmoFire RateMagBodyHeadshotBeschikbaarheid
Devotion Heavy Auto 44 17 34 Overal
M600 Spitfire Heavy Auto 35 20 40 Overal

De Devotion of de Spitfire? Onze keuze voor beste LMG in Apex Legends valt toch voor de laatste van de twee. De M600 Spitfire doet weliswaar minder damage dan de Devotion, maar de schaarse Energy Ammo en tergende spin-up time gooien roet in het eten van deze LMG-concurrent. Bouw de Spitfire volledig uit en je gaat zeker geen spijt krijgen.

Hieronder vind je een overzicht van de beste M600 Spitfire attachments:

AttachmentSoortLevelEffect
Barrel Stabilizer Barrel Stabilizer Epic (paars) Vermindert recoil
Magazine Extended Heavy Mag Epic (paars) Vergroot ammo capaciteit + versnelt reload speed
Stock Standard Stock Epic (paars) Versnelt draw time + vermindert aim drift
Optic 2x-4x Variable AOG Epic (paars) Variabele zoom voor close tot medium range

Deze Light Machine Gun is vooral met een Extended Mag een uitstekend wapen om vijanden met kogels te bestoken. Ideaal om je teamgenoten dekking te geven zodat ze ongestoord kunnen healen of flanken. Bouw hem volledig uit en je hebt een sterk wapen die je voor zowel korte als middellange afstandsgevechten kunt inzetten.

apex_legends_spitfire
De beste LMG in Apex Legends: de M600 Spitfire.

Apex Legends beste Assault Rifles (AR's)

Hieronder vind je een overzicht van alle AR's en hun stats:

WapenAmmoFire RateMagBodyHeadshotBeschikbaarheid
Hemlok Heavy Burst / Single 18 18 36 Overal
R-301 Carbine Light Auto / Single 18 14 28 Overal
VK-47 Flatline Heavy Auto / Single 20 16 32 Overal

De R-301 Carbine is op dit moment een van de populairste wapens in Apex Legends. Dat is mede te danken doordat de Assault Rifle in elke soort gevecht waardevol is. De keerzijde van de medaille is dat de R-301 Carbine van alle AR's het minste damage doet. Toch zijn de onpraktische Hemlok en de saaie Flatline VK-47 geen betere alternatieven.

Hieronder vind je een overzicht van de beste R-301 Carbine attachments:

AttachmentSoortLevelEffect
Barrel Stabilizer Barrel Stabilizer Epic (paars) Vermindert recoil
Magazine Extended Light Mag Epic (paars) Vergroot ammo capaciteit + versnelt reload speed
Stock Standard Stock Epic (paars) Versnelt draw time + vermindert aim drift
Optic 2x-4x Variable AOG / 3x HCOG Ranger Epic (paars) Variabele zoom voor close tot medium range / Close range

De R-301 Carbine is het enige wapen die op alle afstanden bovengemiddeld scoort. Op close en medium range gevechten komt dit wapen het beste uit de verf, maar zelfs op single shot is de R-301 op longe range nog een aardig alternatief voor Snipers. Afhankelijk van je speelstijl kies je de Optic die het beste daarbij past.

apex_legends_r301
De beste AR in Apex Legends: de R-301.

Apex Legends beste Sniper Rifles

Hieronder vind je een overzicht van alle Snipers en hun stats:

WapenAmmoFire RateMagBodyHeadshotBeschikbaarheid
G7 Scout Light Single 10 30 60 Overal
Kraber Special Bolt-action 4 125 250 Supply Pods
Longbow Heavy Single 5 55 110 Overal
Triple Take Energy Single 5 69 138 Overal

Wat voor PUBG de AWM en voor Blackout de Paladin is, is voor Apex Legends de Kraber .50-cal Sniper. Met 125/250 body/head damage is dit een van de krachtigste wapens in de game. Toch ga je deze Sniper Rifle - net als de Mastiff - zelden tegenkomen. Geniet er dus van als het zover is.

Het beste alternatief voor de schaarse Kraber is lastig kiezen, maar we gaan toch voor de Longbow DMR. De Triple Take doet meer damage, maar verliest door zijn gespreide schot damage op de lange afstand. De G7 Scout schiet sneller en beschikt over een groter magazijn, maar doet een stuk minder damage. Met de Longbow kies je de middenweg.

Hieronder vind je een overzicht van de beste Longbow DMR attachments:

AttachmentSoortLevelEffect
Barrel Stabilizer Barrel Stabilizer Epic (paars) Vermindert recoil
Magazine Extended Heavy Mag Epic (paars) Vergroot ammo capaciteit + versnelt reload speed
Stock Sniper Stock Epic (paars) Versnelt draw time + vermindert aim drift
4x-8x Variable Sniper Epic (paars) Sniper Medium en long range variabele zoom

De Longbow DMR is op zijn sterkst wanneer je voor de headshots gaat. Natuurlijk bouw je de Sniper Rifle zo snel mogelijk met een verbeterde loopstuk, magazijn en kolf uit, maar de Skullpiercer Rifling is de kers op de slagroomtaart. Met die attachment is elke klap namelijk een daalder waard. Kies daarbij variabele sniper scope zodat je snel kunt switchen.

apex_legends_kraber
De beste Sniper in Apex Legends: de Kraber.

Nu je de stats van de beste wapens en attachments weet, kun je testen welke wapens je het beste liggen en aan de perfecte loadout werken. Vergeet niet dat er nog meer loot voor het oprapen ligt. Hier lees je meer over alle gear, granaten en health items in Apex Legends.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Yvo Kieviet

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Meer artikels van Yvo Kieviet