Skip to main content

55 Apex Legends tips en tricks om Champion te worden

Voor beginners en gevorderden.

Met binnen ruim een week al 25 miljoen spelers kun je Apex Legends zonder schroom een succesvolle game noemen. Dat is op z'n minst te danken aan het oog voor detail van ontwikkelaar Respawn Entertainment.

Sinds de verrassende release begin februari hebben we de game al heel wat gespeeld. Sterker nog: nog nooit eerder hebben we met zoveel redactieleden een game tegelijk gespeeld. We hebben dan ook een absolute goudmijn aan Apex Legends tips en tricks ontdekt die het verschil uitmaakt tussen falen en succes. Hier is een overzicht van 55 tips, startend bij basistips voor nieuwkomers in het battle royale-genre tot gevorderde tips die je zelfs als ervaren speler misschien gemist hebt in Apex Legends.

Op deze pagina vind je meer over:


Wil je meer weten? Start eens bij de 55 Apex Legends tips die we voor je hebben. Ook maken we je wegwijs in de Apex Legends map en vertellen we je alles over de Apex Legends characters. Op zoek naar de beste loot? Hier vind je de beste wapens en attachments in Apex Legends of de beste gear, granaten en health items in Apex Legends.


Apex Legends tips voor beginners

Apex Legends is een battle royale-game. Dat betekent dat je wint als je als laatste overlevende op het eiland overblijft. Apex Legends geeft een kleine twist aan het concept en dwingt je om in een squad van drie man te spelen. Het laatst overlevende squad wint dus de match.

Voor de rest is het principe hetzelfde als andere battle royale-games. Een groot aantal spelers (zestig in dit geval - twintig squads van drie spelers) droppen uit een vliegtuig op een eiland met wapens, gear en items. Al die loot raap je zo snel mogelijk op. Vervolgens vecht je het tegen elkaar uit terwijl de spelwereld steeds kleiner en kleiner wordt.

Bekijk op YouTube

Apex Legends verschilt op een aantal gebieden van de norm en heeft ook een aantal handige UI-elementen die je het leven echt makkelijker maken. Hier is een overzicht van de essentiële elementen van Aplex Legends die je moet weten voordat je verder gaat naar de meer geavanceerde tips:

Apex Legends tips voor beginners en dingen die je echt moet weten:

1. Je bent altijd in een squad van drie spelers - zelfs als je in een party van twee zit, komt er een derde onbekende bij.

2. Apex Legends heeft een fantastisch Ping-systeem. Hierdoor kun je zelfs zonder voice chat duidelijk communiceren met je team.

3. Je kunt je squadmates natuurlijk ook muten. Ga naar de tweede tab van je in-game inventory. Bij de naam van de speler staat een optie om te muten.

4. Er is ook zowel een text-to-speech en speech-to-text functie, al is de text-to-speech momenteel enkel op pc voor zover we weten. Je vindt ze in de settings bij het hoofdmenu bij Accessibility Options.

5. Elke match heeft zestig spelers, wat neerkomt op twintig squads van drie spelers. Rechtsbovenaan heb je een teller die bijhoudt hoeveel squads nog overblijven. Dat is belangrijker dan het aantal spelers dat nog in leven is aangezien je in Apex Legends squad members kunt reviven. Het kan dus zijn dat het aantal spelers weer stijgt.

6. Rondes duren tussen de 15 en 25 minuten. Dat is veel korter dan de meeste battle royales. Dat komt omdat er minder spelers zijn (zestig in vergelijking met bijvoorbeeld honderd) je heel beweeglijk bent en de map wat kleiner is.

De HUD met onder meer linksboven de timer van de cirkel, rechtsboven het aantal squads en rechtsonder je wapens met kleurcodes.

7. De indicator in het midden links toont je wanneer de volgende ronde start. Met andere woorden: wanneer de cirkel kleiner wordt en je forceert naar een nieuw veilig gebied te lopen (ook aangeduid op je map).

8. Er zijn geen Titans of andere voertuigen. In de plaats heb je character abilities en verschillende movement opties waarmee je heel snel door de map kunt bewegen, als je ze efficiënt gebruikt.

9. Loot is gelijkmatig verspreid over de map, met de Hot Zone, Supply Ship en supply drops als de hot spots in plaats van specifieke zones met veel loot. Je vindt echter nog steeds meer loot in plaatsen met meer gebouwen.

10. Je start door in een vaste formatie uit een vliegtuig te springen. Je volgt automatisch de Jumpmaster die willekeurig aangeduid wordt. Hij of zij bepaalt waar je heen gaat, maar je kunt met het Ping-systeem wel landingsplekken suggereren. Ook kun je van de groep splitsen en je eigen weg gaan. We raden echter aan als squad bij elkaar te blijven!

11. Apex Legends draait in het algemeen om één specifieke speelstijl: snelle gunplay en altijd in beweging blijven met je squad. Dit is geen game voor lone rangers of campers. Al mag je dat natuurlijk altijd proberen.

Apex Legends tips over de omgeving en bewegen

Movement in Apex Legends is extreem belangrijk. Het is dus cruciaal om altijd in beweging te blijven. De map van Apex Legends heeft meer weg van een grote multiplayermap van Call of Duty of Titanfall dan van een klassieke map in een battle royale-game. Er zijn zoveel manieren om te flanken dat het nooit de moeite is om te campen, hoe goed je plekje om te snipen ook is.

Met dat in het achterhoofd is hier wat goede raad om snel over de map te bewegen.

Apex Legends tips voor movement en over de map:

12. Apex Legends is van Titanfall-studio Respawn Entertainment, maar in deze game heb je geen double jumps en wall running. Toch is er een vorm van wall climbing aanwezig. Je kunt op muren klimmen die tot drie of zelfs vier keer zo hoog als jijzelf zijn door naar de muur te sprinten en de springknop ingedrukt te houden terwijl je omhoog kijkt. Je personage kan zo op verbazingwekkend hoge plekken komen. Zeker de moeite om onder de knie te krijgen.

13. Gebruik deuren om nog hoger te klimmen. Open een deur en klim op de open deur. Van daarop kun je opnieuw springen om naar het dak te gaan. Een goede manier om vijanden te verrassen.

Met een zipline verplaats je je snel naar lastig bereikbare plekken.

14. Gebruik de grote rode ballonnen om snel over de map te bewegen. Elke rode ballon heeft een zipline die je naar boven stuwt en eenmaal boven kun je opnieuw naar een nieuw gebied van de map vliegen, net alsof je terug uit een jumpship springt. Het is essentieel om dit snel onder de knie te krijgen, zodat je jezelf opnieuw op de map kunt positioneren.

15. Voetstappen, ziplines, vliegen en landen zijn allemaal vrij stil. Je kan achter iemand landen (zoals via een ballon) en altijd mensen verrassen. Dit is mogelijk omdat audio cues veel stiller zijn in Apex Legends dan in andere battle royale-games. Tegenstanders op deze manier verrassen is dus een goede manier om te ambushen.

16. Alle personages bewegen aan dezelfde snelheid. Dit is bevestigd door Apex Legends designer Carlos Pineda op twitter.

17. Er is geen fall damage in Apex Legends. Dit zorgt ervoor dat je heel snel kunt bewegen, vooral als je het combineert met het gebruiken van ziplines en gebouwen.

18. Pas wel op wanneer je te hoog begint te klimmen. Je kunt op in principe op elke plaats landen die je ziet in Apex Legends, maar vanaf een bepaalde hoogte krijgt je wel het bericht 'return to play area' en begint er een timer af te tellen. Je hebt echter wel genoeg tijd om stilletjes te herpositioneren, dus maak er ook gebruik van.

19. Probeer de slide-jump techniek onder de knie te krijgen. Als je ooit Fortnite, PUBG of Blackout hebt gespeeld, dan weet je dat het belangrijk is om altijd te bewegen wanneer je niet in combat bent. De vloeiende bewegingen in Apex Legends maken dit hier des te fijner: sprint, druk op de crouch-knop om te glijden en spring op het einde om een korte boost in de lucht te krijgen. Herhaal dit constant en je hebt een gouden recept voor succes.

20. Over het sliden gesproken: zoals je misschien in de in-game tutorial hebt gemerkt, kun je oneindig lang van een heuvel glijden. Probeer tijdens matches dus te zoeken naar soortgelijke mogelijkheden voor een enorm voordeel in snelheid.

De beste loot is gouden loot, met weliswaar dezelfde stats als paarse loot maar met een leuk extraatje.

21. Wanneer je een nieuwe positie opzoekt, is het een goed idee om je wapens op te bergen ('3' op pc, 'Y' op Xbox en 'driehoekje' op PS4). Het zorgt er namelijk voor dat je sneller beweegt, met nog meer snelheid voor je slide-jump als gevolg.

22. In tegenstelling tot vele andere shooters kun je wel hurken, maar niet liggen. Camping wordt zo ontmoedigd. Hou in het achterhoofd dat Apex Legends een snelle battle royale is.

23. Als je een old-school PUBG fan bent, dan weet je waarschijnlijk wel wat de 'wiggle' is. Beweeg de joysticks snel heen en weer, of tik op 'A' en 'D' op pc, om zelfs tijdens het looten wat heen en weer te bewegen - zeker wanneer je door de death box van een andere speler gaat. Pas op: wigglen lukt niet wanneer je een teamgenoot helpt respawnen bij een respawn beacon.

Apex Legends combat, gear en equipment tips

Als je de tragere combat van andere battle royale games gewend bent, dan is de snelle combat van Apex Legends best wennen. Wanneer je eenmaal weet om te gaan met die snelheid, is het echter fantastisch. Hier zijn onze tips.

Apex Legends combat tips

24. Apex Legends draait helemaal om teamwerk, en dat geldt ook voor de gevechten. Blijf bij elkaar, gebruik pings en denk altijd goed na over hoe je een situatie met drie personen kunt benaderen.

25. Denk aan je Tactical, die je activeert met 'Q', 'LB' of 'L1'. Hoewel ze vaak wat simpel lijken, kunnen ze toch het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan Bloodhound, die zo door muren kan kijken. Voor meer tips neem je best een kijkje in onze Apex Legends Characters, Classes en Abilities guide.

26. Als we daar toch over bezig zijn: de grappling hook van Pathfinder kun je ook gebruiken om vijanden naar je toe te trekken.

27. We willen het ook hier benadrukken: de slide-jump is essentieel om te overleven. De bunny hop van Fortnite gaat je niet beschermen tegen al deze razendsnelle wapens; rondglijden en springen daarentegen wel.

28. Pas op met Finishers! Ze zien er heel gelikt uit, maar deze executies doen je ter plaatse bevriezen en maken je zo een makkelijk doelwit. Mocht je ze toch willen blijven gebruiken: je vindt nieuwe Finishers in de in-game store of in loot boxes die je opent.

29. Finishers kunnen je trouwens ook een voordeel opleveren, want je krijgt er een volledige shield recharge door - maar wel enkel wanneer je een Legendary Shield draagt.

30. Headshots zijn niet gemakkelijk omdat iedereen zo snel beweegt. Mik daarom beter op de borstkas en ietsje daarboven, zodat je kans hebt om toch nog het hoofd te raken.

31. Schade volgt een kleurencode. Gouden cijfers tonen headshots; schade aan het lichaam is ofwel de kleur van het schild (paars, blauw of wit) ofwel rood wanneer de vijand niet langer een schild heeft. Je kunt ook instellen in het menu hoe deze cijfers getoond worden.

32. Als je het schild van een vijand breekt, dan weerklinkt er bovendien een klein breekgeluidje. Laat het zeker weten aan je team dat een vijand kwetsbaar is!

Met je wapen in holster ren je een stuk sneller.

33. Als je een vijand genoeg beschadigt, dan gaat die 'downed' of 'knocked out', waardoor hij of zij op handen en voeten rondkruipt. Op dat moment kun je de vijand afmaken. Een stem vertelt je ook wanneer je een volledig squad hebt gedood.

34. Gebruik spelers die je hebt gedowned om hun squadmates te lokken. Vaak zullen ze terugkruipen naar hun vrienden of komen hun vrienden zelf erop af. Op die manier kun je een extra kill in de wacht slepen.

35. Laat je echter niet afleiden door de downed spelers en focus op de squadmates die wél nog een bedreiging zijn.

36. De keerzijde van de geweldige gunplay is dat de Ultimates van de Legends niet altijd handig zijn. De bombardementen bijvoorbeeld duren zo lang dat je vaak beter af bent met de traditionele vuurwapens.

37. Granaten zijn op dit moment simpelweg irritant om te gebruiken. Je moet ze eerst equippen voordat je ze pas kunt gooien. Allesbehalve ideaal tijdens een vuurgevecht, dus. Probeer in de plaats te plannen wanneer je ze gaat gebruiken.

38. Afstanden hebben een impact: 'bullet drops' en de reisafstanden van kogels zijn allebei factoren om rekening mee te houden. Snipen kan dus een uitdaging zijn.

39. Heel prettig is dat je met allerlei verschillende scopes nog verder kunt inzoomen. Op de controllers klik je op de linkerjoystick terwijl je richt en op pc gebruik je Left Shift.

Apex Legends gear and equipment tips

40. Wanneer je een wapen oppakt, zit er altijd een volle magazijn munitie bij. Dus wanneer je teamgenoten zelfs alle ammo in de omgeving voor je neus hebben weggekaapt, kun je zorgeloos een wapen oppakken die je ook direct kunt gebruiken.

41. Wapens zijn in de HUD gecategoriseerd in kleuren. Kijk ernaar rechts onderin en je ziet gelijk welke ammo je nodig hebt (en welke dus ook niet).

42. Loot zo snel mogelijk! In deze game draait alles om snelheid. Hoe sneller je bent, hoe beter het je afgaat. Train jezelf alles op instinct te doen en je uiteindelijk binnen een fractie van een seconde ziet welke loot wel/niet bruikbaar is. Oefening baart kunst!

43. Wanneer je Armour (Shields) en Helmets oppakt, dan zijn ze altijd full health. Zelfs wanneer je een vijand hebt gedood, dan vind je in zijn death box zijn eventuele Shield en/of Helmet in full health. In tegenstelling tot PUBG hoef je je geen zorgen te maken met welke beschadigde bescherming je beter af bent.

Probeer jezelf aan te leren deze pop-ups zo snel mogelijk te herkennen, net zoals de vormen van de gear op de grond.

44. Death boxes zijn gekleurd naar de hoogste kwaliteit loot die het bevat. Als je bijvoorbeeld een vijand met een top-tier gouden backpack hebt gedood, dan kleurt zijn death box naar die kleur totdat je de loot eruit gehaald hebt. Houd dus vooral de gouden en paarse death boxes in de gaten wanneer je klaar met een gunfight bent.

45. Geef alle Ultimate Accelarants aan Lifeline, zodat zij als Ultimate zo snel en zo veel mogelijk Care Packages kan inroepen. Richting het einde van de match verraden de Care Packages echter je positie, maar de Ultimate Accelarants helpen het team vooral het eerste kwartier goed op weg!

46. Equip altijd auto-attaches aan wapens indien mogelijk. Wanneer het op allebei kan, dan wordt het automatisch aan het wapen met een vrij slot toegekend. Als beide wapens een vrij slot hebben, dan wordt het aan het wapen dat je op dat moment in je handen hebt toegekend. In de inventory screen kun je attachments wisselen.

47. Gear en ammo die je op dat moment niet kunt gebruiken, herken je aan de rode streep die eroverheen loopt. Mits het om een heel bijzondere item gaat, kun je ze gezien de beperkte ruimte in je inventory het beste droppen.

48. Loot is over het algemeen redelijk gelijk verspreid over gebouwen. Plekken met meer gebouwen hebben dus meer (en wellicht ook betere) loot. De beste loot vind je in drop pods, hot zones en supply ships.

49. Gouden loot hebben dezelfde stats als paarse loot, maar hebben een speciale bonus. Denk aan een gouden body armour die je shield volledig aanvult wanneer je een vijand middels een Finisher afmaakt.

Andere Apex Legends tips, tricks en features

Tot slot willen we het ook even hebben over de vele fantastische kleine quality-of-life zaken en mooie details die Respawn in de game heeft gestoken. Deze volgende zaken passen niet in een specifieke categorie.

Hier doe je het uiteindelijk allemaal voor.

50. Je kunt deuren kapotslaan met melee-aanvallen. Zeer handig als je vast zit achter een deur vanwege vijanden of death boxes. Nog beter: het ziet er gewoon cool uit omdat je de deur intrapt.

51. De Hot Zone (aangeduid als een blauw punt op de kaart) en het Supply Ship (witte schip op de minimap en een volledig schip op de hoofdkaart) zijn de meest drukke plekken om te droppen. Je krijgt ook bonus XP voor kills in de Hot Zone én ze hebben ook de beste loot. Vergelijk het met de PUBG Military en Fortnite Tilted Towers. Veel plezier met deze chaotische maar coole gevechten!

52. Streamers verkiezen op dit moment de R99 SMG, gekoppeld aan de Devotion LMG of Longbow DMR voor langere afstanden. De beste sniper rifle is echter de Kraber; altijd oppakken als je deze tegenkomt.

53. Heb je het al gemerkt? De focus in Apex Legends ligt op vuurgevechten van korte- en middellangeafstanden. Niet verwonderlijk: Respawn bestaat uit de bedenkers van de Call of Duty-reeks en Titanfall. Probeer dus altijd van dichtbij te vechten. Op lange afstand zorgt het snelle bewegen ervoor dat je vaak veel munitie verspilt. Bovendien hebben spelers vaak een dikke laag armour aan.

54. Je kunt bijna alles in de game pingen. Zelfs een soort ammo in je inventaris, zodat je vrienden weten dat je dit soort ammo nodig hebt!

55. Je verdient vooral experience door lang in leven te blijven, en niet zozeer vanwege schade die je aanbracht of vijanden die je hebt gedood. Slim spelen is dus belangrijk!

Dat zijn onze tips tot nu toe; hopelijk geeft dit je een vliegende start. Veel plezier in deze Titanfall spin-off!

Read this next