De geruchten hingen als een dreigende B52-bommenwerper in de lucht, maar Battlefield 5 keert terug naar zijn roots en speelt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Dat betekent epische slagvelden vol rollende Tiger-tanks en razende Spitfire-vliegtuigen. Inmiddels heeft ontwikkelaar DICE al het nodige over de game bekendgemaakt. Zijn er nieuwe multiplayermodi? Waar zitten de tweaks in de gameplay? En hoe zit het nu met de beruchte loot boxes en microtransacties? Je leest het allemaal hier.

Battlefield 5 release

De Battlefield 5 release is 19 oktober 2018. De game komt dan wereldwijd op de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit. Het wordt een hoe dan ook interessante lancering, want de game komt precies tussen de Call of Duty: Black Ops 4 en Red Dead Redemption 2 releases uit.

Toch is het mogelijk al eerder met de shooter aan de slag te gaan. Met een EA Access- of EA Origin-lidmaatschap speel je Battlefield 5 via Play First Trial namelijk al vanaf 11 oktober. Bij een pre-order van de Deluxe Edition krijg je vanaf 16 oktober exclusief toegang.

Battlefield 5 special editions

Er is naast de standaard editie ook een speciale editie van de game te koop.

Battlefield 5 Standard Edition

 • Game

Battlefield 5 Deluxe Edition

 • Game
 • 3 dagen early access
 • 20 wekelijkse Airlifts-items
 • 5 sets Paratrooper-outfits
 • Special Assignments
 • Starter Assigment
 • Early access open bta (pre-order)
 • Extra set Paratrooper-outfit (pre-order)
 • Extra Special Assignments (pre-order)
 • 5 wapens (pre-order)
battlefield_5_pre_order

Battlefield 5 verhaal en setting

Met een Tweede Wereldoorlog-setting in Battlefield 5 de reeks terug naar zijn oorsprong: de allereerste game in de reeks was immers Battlefield 1942 uit 2002. Het is echter ook een manier om aan de wensen van de fans om een historische setting tegemoet te komen, en op die manier het succes van Battlefield 1 te evenaren. Ten slotte is die terugkeer de ideale manier om de concurrentie aan te gaan met rivaal Call of Duty, dat met Call of Duty: WW2 ook een succesvolle terugkeer naar de roots beleefde.

Battlefield 5 stond intern bekend als Battlefield 2, als een direct vervolg op Battlefield 1. De uiteindelijke titel blijkt nu echter Battlefield 5 te zijn. Op die manier wordt verwarring vermeden met Battlefield 2 uit 2005. De V in de titel zou trouwens zowel refereren naar het vijfde deel in de reeks als naar het bekende V-symbool van Winston Churchill.

battlefield_5_ww2

Battlefield 5 gameplay

De Battlefield-serie draait van oudsher om destructie en daar is Battlefield 5 gelukkig geen uitzondering op. Net als de voorgaande games kun je alles en iedereen overhoop schieten. Gebouwen die behoorlijk wat te verduren hebben, lopen het risico in te storten. Dit keer is rondslingerend puin door explosies een extra gevaar waar je als voetsoldaat rekening mee moet houden. Het moet uiteindelijk leiden tot intensere gevechten.

Een nieuwe feature in Battlefield 5 zijn de zogenaamde 'fortifications'. Daar waar je in Battlefield 1 altijd een gasmasker bij de hand hebt, kun je in dit deel niet zonder de toolkit. Daarmee creer je fortificaties zoals zandzakken, prikkeldraad, loopgraven en schuttersputjes inclusief afweergeschut. Ook kun je kapotte gebouwen repareren. Fortifications geven dus vooral op defensief vlak meer diepgang in de gameplay.

Een andere verandering in de gameplay is dat je altijd in een squad zit, ongeacht je alleen of met vrienden speelt. Dit keer kan iedereen in de squad zijn teamgenoten (weliswaar gedeeltelijk) reviven, maar alleen de Medic kan iedereen volledig oplappen of weer tot leven brengen. Mocht je toch het loodje leggen, dan kun je nu voordat je spawnt over de schouder van je teamgenoten meekijken. Tot slot blijft je squad ook in nieuwe matches bij elkaar en kun je zelfs tijdens de laadschermen met elkaar blijven communiceren. In Battlefield 5 spelen squads dus een prominentere rol dan voorheen.

Ook op het vlak van gunplay en beweging zijn enkele tweaks doorgevoerd. Om te beginnen is random bullet deviation (RBD) verwijderd, waardoor je uiteindelijk effectiever kunt schieten en wapens beter gebalanceerd zijn. Ook ben je dit keer een stuk beweeglijker. Voorheen kon je namelijk alleen pronen door op je buik te liggen, maar nu kan dat ook op je rug. Tevens is het mogelijk in deze houding 360 graden om je heen bewegen.

Tijdens de E3 2018 onthult Electronic Arts tijdens de EA Play liveshow meer gameplaybeelden van de shooter.

battlefield_5_gameplay

Battlefield 5 multiplayer

Operations uit Battlefield 1 maakt zijn rentree en heet in Battlefield 5 Grand Operations. In de vernieuwde multiplayermodus vechten nog steeds 64 spelers verdeeld over meerdere maps het met elkaar uit. Een soort van mini-campagne dus. Toch voert DICE enkele veranderingen door. Er zijn nu drie vier matches die elk een fictieve dag in een bepaalde historische veldslag vertegenwoordigen. De resultaten van elke match hebben dit keer invloed op de volgende. Wanneer je bijvoorbeeld de eerste dag succesvol afgesloten hebt, start je op de tweede dag met meer voertuigen of respawn tickets. Daarnaast is niet elke match een combinatie van Rush en Conquest, maar is er telkens een ander scenario.

Het is verder nog niet duidelijk welke multiplayermodi terugkeren, of dat er zoiets als Battlefield 5 Battle Royale zijn opwachting maakt. Meer informatie hierover volgt snel.

battlefield_5_multiplayer

Battlefield 5 co-op

De geruchten over coperatieve gameplay zijn inmiddels bevestigd. Battlefield 5 Combined Arms is een co-op modus waarbij je met een squad van vier spelers missies speelt. De 'behind enemy lines'-missies worden willekeurig gegenereerd waarbij het verhaal en de doelstellingen altijd variren.

Het is de eerste keer sinds Battlefield 3 dat co-op in de serie terugkeert. DICE spreekt van een veilige haven voor nieuwe spelers, die de touwtjes van singleplayer en multiplayer aan elkaar knoopt. Toch zegt de ontwikkelaar dat Combined Arms ook voor Battlefield-veteranen voldoende uitdaging biedt.

battlefield_5_co_op

Battlefield 5 singleplayer

De singleplayer campaign van Battlefield 5 hanteert dezelfde structuur als die in Battlefield 1. In War Stories volg je verschillende soldaten die uiteenlopende rollen hebben in unieke oorlogsgebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontwikkelaar DICE zegt zich in Battlefield 5 vooral op de minder bekende verhalen uit de oorlog te richten. Zo gaat een van de verhalen over een vrouwelijke verzetsstrijder uit Noorwegen die haar familie gaat redden. Andere War Stories spelen zich vermoedelijk in Griekenland, Duitsland, Noord-Afrika en Nederland (Rotterdam) af.

battlefield_5_singleplayer

Battlefield 5 Premium Pass en DLC

Electronic Arts en DICE hebben een streep door de traditionele season pass en DLC gezet. Er komt namelijk geen Premium Pass in Battlefield 5. In plaats daarvan komt er een live service met de naam Tides of War. Dat is een overall hub die de verschillende modi met elkaar verbindt en je door de Tweede Wereldoorlog heen loodst. Tides of War bestaat uit zogenaamde Chapters die zich richten op een specifieke periode en locatie in het grootschalige conflict. Elk hoofdstuk bestaat uit nieuwe content met onder meer nieuwe maps, wapens, modi en events.

De 'games as a service'-opzet van Tides of War kan het beste met die van seasons in shooters zoals Fortnite, Rainbow Six Siege en Overwatch vergeleken worden. Met uitzondering van cosmetische items zit extra content niet meer achter een betaalde muur, maar is het direct voor iedereen beschikbaar. De ontwikkelaar wil daarmee voorkomen dat spelers buitengesloten worden, maar bovenal dat Battlefield 5 een langere levensduur krijgt.

Er is op het moment van schrijven nog geen roadmap voor Tides of War. Wel is inmiddels bekend dat de eerste Chapter in november uitkomt waarin 'de val van Europa' centraal staat.

battlefield_5_customization

Battlefield 5 loot boxes en microtransacties

Ontwikkelaar DICE kreeg in het Star Wars Battlefront 2-debacle bakken met kritiek over zich heen, maar het lijkt erop dat de Zweedse studio van zijn fouten geleerd heeft. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Battlefield 5 heeft geen pay-to-win-onderdelen. "Je kunt niet tegen betaling een oneerlijk voordeel in Battlefield 5 krijgen", aldus Andreas Morell. Althans, als we de blauwe ogen van de producent mogen geloven.

Daarmee wordt overigens niet uitgesloten dat er loot boxes en microtransacties in Battlefield 5 zitten. Zoals het nu ernaar uitziet, heb je sowieso een in-game currency waarmee je cosmetische items aanschaft. Die verdien je door bijvoorbeeld Daily Orders en Special Achievements te voltooien. In The Company kun je vervolgens naar hartelust personages, wapens en voertuigen customizen.

Zeker met het oog op de gratis post-launch content is het echter aannemelijk dat er door Electronic Arts naar een alternatief verdienmodel gezocht wordt waarbij je ook tegen betaling cosmetische items kunt kopen. Rond de lancering is er hopelijk meer duidelijkheid.

Battlefield 5 beta

Net als in Battlefield 1 komt er ook voor Battlefield 5 een open bta. Met een pre-order van de Deluxe Edition krijg je eerder toegang. Het is nog niet duidelijk wanneer de open bta van start gaat en welke modi je kunt spelen.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Yvo Kieviet

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Meer artikels van Yvo Kieviet

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content

Co-opinie #1

De redactie blikt graag nog even terug.

Battlefield 5 open beta aangekondigd

DICE leert van closed alpha.

Bekijk: 7 BIZARRE games

De vreemdste games van de E3 beurs!