Skip to main content

F1 24 preview - Opwarmen voor polepositie

McLaar voor de start.

Het Formule 1-seizoen is inmiddels al vijf rondes ver, dus mag ontwikkelaar Codemasters ook stilaan zijn banden opwarmen. F1 24 biedt een resem van nieuwe functionaliteiten die de game nog dichter bij de echte wereld moeten doen aanleunen. Niet alleen op technisch, maar ook op verhalend vlak moet je als speler immers midden in de actie en het drama zitten. Codemasters ambieert daarmee duidelijk om de ultieme F1-simulator af te leveren.

Tijdens het previewevenement van F1 24 presenteerden senior creative director Lee Mather en senior game designer Casey Ringley de belangrijkste nieuwe features. Aan technische verbeteringen was er alvast geen gebrek. De bewegingen van de wielophanging zijn aangepast om het gevoel van de wagen, de druk op de banden bij het remmen en de geometrische effecten in bochten beter te vatten. Daarnaast beïnvloedt de hoogte van de wagen de neerwaartse kracht en het ‘drag reduction system’ (DRS) bij sommige wagens effectiever. Bovendien is dat gelinkt aan de teams in de echte wereld: zo presteert team Williams beter op circuits met weinig ‘downforce’ of neerwaartse kracht.

Bekijk op YouTube

Die aanpassingen moeten je strategische opties als coureur gevoelig uitbreiden. Het bandenmodel reageert namelijk realistischer bij het contact met de weg. Temperatuur en slijtage worden zo preciezer, en als je bijvoorbeeld overblijvende natte lijnen op het wegdek opzoekt, dan heeft dat een verkoelend effect. Ten slotte krijg je via de ‘power unit’ controle over je remmen en de ERS (Energy Recovery Systems), zodat je energie tactisch opspaart voordat je een inhaalmanoeuvre maakt. Codemasters wil de technische lagen van F1 niet alleen implementeren maar dus ook dichter bij jou als speler brengen.

De carrièremodus is in F1 24 flink verbreed. Zoals voorheen mag je je eigen F1-coureur creëren, maar nu kun je ook uit bestaande F1- of F2-coureurs kiezen en zelfs uit iconen van de sport. In combinatie met de ‘Accolades’ als unieke targets per coureur leg je een realistischer carrièrepad af: rijd je als Nico Hülkenberg voor je eerste podium, of presteer je als nobele onbekende in F2 zodat je op termijn een overstap naar F1 afdwingt? Elke coureur heeft ook een vaste rating, en die rating probeer je gaandeweg te verbeteren. Dat beïnvloedt op zijn beurt je contractbesprekingen en de concurrentie met je teammaat.

Over concurrentie gesproken: de nieuwe ‘Recognition’-functie diept dat aspect verder uit. Kortweg toont het in percentages wie de leidende coureur van het team is. Dat is uiteraard afhankelijk van je prestaties, maar ook van specifieke targets die je voor de Specialisten van het team behaalt, en zelfs van doelen die de engineer tijdens het racen voorlegt. Hoe meer erkenning, hoe meer invloed je op de ontwikkeling van de wagen uitoefent, en hoe hoger de kans op geheime upgrades. In het nieuwe contractsysteem kun je dan tevens de beste deal voor jezelf onderhandelen. Maar opgepast: spreek je in het geheim met een ander team af, dan kan dat zich ook tegen je keren. Het lijkt erop dat je in F1 24 niet alleen je technische details nauwkeurig in de gaten moet houden.

F1 24 preview - Speel ditmaal als een echte coureur en ervaar eindelijk hoe het is om Max Verstappen te zijn. Tenzij je zelf Max Verstappen bent, natuurlijk.

In F1 23 maakte je nog uitstapjes in het geslaagde Braking Point 2 en het tegenvallende F1 World. Die modi maken in F1 24 plaats voor Challenge Career en 2P Driver Career. In Challenge Career verkrijg je opnieuw episodische content die je binnen een van 4 moeilijkheidsgraden en asynchroon met andere spelers voltooit. Codemasters wil de community dicht bij de modus betrekken en via peilingen bepalen welke coureur in een nieuwe episode centraal moet staan. Met 2P Driver Career speel je de carrièremodus in online co-op met een vriend, waardoor je mogelijk elkaars rivaal wordt, al dan niet in hetzelfde team. De betrokkenheid met de game, de community en de sport zelf wordt zo mogelijk alleen maar groter.

F1 24 zit boordevol nieuwigheden en leunt dichter dan ooit bij de echte wereld aan. De technische aanpassingen moeten je meer inzicht in je wagen en het rijgedrag geven, maar je ook tactische opties bieden. Voor het eerst kies je in de carrièremodus voor een echte coureur en ervaar je de concurrentie en competitie van dichtbij. F1 24 lijkt in polepositie te staan om de ultieme F1-simulator te worden.

F1 24 komt op 31 mei 2024 uit. Je kunt F1 24 op Coolblue kopen

Read this next