Skip to main content

Kingdom Come: Deliverance 2 preview – De ultieme middeleeuwse simulatie

Te paard.

De eerste Kingdom Come: Deliverance kreeg lof voor zijn realistische weergave van de middeleeuwen, zonder enige fantasy-elementen. Tijdens een previewevenement onthulde ontwikkelaar Warhorse Studios opvolger Kingdom Come: Deliverance 2. De sequel liet met een ontwikkelingsperiode van maar liefst zes jaar lang op zich wachten. Meteen werd echter duidelijk waarom: dit moet in alle opzichten een nog ambitieuzere titel met meer afwerking worden. De droom is duidelijk om de ultieme middeleeuwse simulatie neer te zetten.

Net zoals het origineel speelt de game zich in het vijftiende-eeuwse Bohemia (zo ongeveer het hedendaagse Tsjechië) af. De stad Kuttenberg (Kutná Hora) was toen een van de rijkste steden in Europa en vormt een van de voornaamste locaties in deze sequel. Warhorse Studios belooftnaast een extreem gedetailleerde weergave van Kuttenberg ook een spelwereld die tweemaal groter dan het origineel is. Buiten de stadsmuren verken je namelijk prachtige, ongerepte natuur en charmante dorpjes.

De game probeert de middeleeuwse setting op een zo getrouw mogelijke manier weer te geven. Historische krijgsheren en koningen zijn de spilfiguren - en in tegenstelling tot de eerder kleine intriges van het origineel word je deze keer rechtstreeks in koninklijke complotten gegooid. Je speelt nog steeds als de jonge knaap Henry, die na een brutale aanval op zijn dorp een wraaktocht onderneemt. De ontwikkelaar gaat er echter prat op dat het verhaal zowel voor veteranen als voor nieuwkomers begrijpbaar wordt. De toon van de sequel lijkt in elk geval bijzonder donker te worden. Zo werden tijdens de trailer enkele nachtmerrie-achtige segmenten getoond waarin de gruwel van oorlogsvoering centraal staat.

Henry zoekt echter niet enkel rechtvaardigheid, maar ook betekenis in zijn leven - en in ware roleplayingtraditie is het aan jou om die vorm te geven. Maak je van Henry een no-nonsensekrijger? Of gebruik je liever je charmes om confrontaties te voorkomen? Volgens Warhorse Studios reageert de spelwereld op talloze manieren op jouw acties. Ben je bijvoorbeeld vaak dronken en zoek je naar roekeloze confrontaties, dan gaan dorpsbewoners je argwanend behandelen.

De combat van het origineel viel reeds in de smaak vanwege zijn realistische en brutale karakter. De sequel zet daar nu nog harder op in. Zo moet je altijd opletten in confrontaties, want zelfs een doorsnee tegenstrever kan je - letterlijk - een kopje kleiner maken. Tegelijk heb je meer opties om terug te vechten, want Kingdom Come: Deliverance 2 bevat kruisbogen en zelfs enkele zeer vroege vuurwapens als nieuwkomers in je arsenaal. De vuurwapens in het bijzonder zijn echter zeer traag, dus denk niet dat je je zomaar een weg uit elke confrontatie kunt knallen.

Kingdom Come: Deliverance 2 bulkt van ambitie. Volgens Warhose Studios was dit de visie die het altijd al had – maar deze keer moest het geen rekening houden met een beperkt budget. Met een nog gedetailleerdere weergave van de middeleeuwen, extra diepgang in de roleplayingsystemen en uitgebreidere combat lijkt de game op koers om indruk te maken. Nog enkele maanden geduld en dan kun je opnieuw je maliënkolder aantrekken.

Kingdom Come: Deliverance 2 komt eind 2024 uit. Er is nog geen exacte releasedatum.

Read this next