Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Call of Duty: Black Ops 4 - Release, gameplay, Battle Royale, Zombies

Update: Battle Royale en singleplayer?

Er is ondertussen al zoveel info bekend over Call of Duty: Black Ops 4 dat we niet langer kunnen spreken van een lek aan info, maar wel van een stortvloed. Ontwikkelaar Treyarch is in 2018 weer van de partij met een nieuw deel in de langlopende Black Ops-reeks. Wij zetten alle nieuwtjes over de nieuwste Call of Duty voor jou op een rijtje!

Call of Duty: Black Ops 4 release

De Call of Duty-games liggen traditiegetrouw vanaf november in de schappen, maar dat is deze keer anders. De Call of Duty: Blacks Ops 4 releasedatum is namelijk 12 oktober 2018. De oktobermaand belooft sowieso interessant te worden aangezien Battlefield 5 en Red Dead Redemption 2 dan ook uitkomen.

Black Ops 4 is ongetwijfeld ook van de partij op de E3 2018. De voorgaande edities maakte Call of Duty overigens onderdeel uit van Sony's persconferentie, gezien de consolefabrikant en uitgever Activision een onderlinge overeenkomst hebben gesloten waardoor Call of Duty-content eerder uitkomt op de PlayStation 4. Benieuwd of dat ook zo blijft bij Black Ops 4.

De shooter komt voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit. Er is nog geen nieuws bekend over verbeteringen voor de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, maar dat ze er komen, staat zo goed als buiten kijf. Over een eventuele Black Ops 4 Switch-versie is tot dusver niets bekend, al heeft industrie-insider Marcus Sellars bevestigd dat er wel aan gewerkt wordt. De laatste Call of Duty-game voor een Nintendo-console was Call of Duty: Ghosts voor de Wii U in 2013.

Call of Duty: Black Ops 4 pre-order

Wil je zeker zijn van een exemplaar van de game op de dag van release, dan plaats je best een Call of Duty Black Ops 4 pre-order:

Call of Duty: Black Ops 4 verhaal en setting

Na de futuristische uitstapjes in Advanced Warfare, Black Ops 3 en Infinite Warfare keerde de serie in Call of Duty: WW2 terug naar zijn roots. Ontwikkelaar Treyarch neemt het stokje van Sledgehammer Games over en wisselt opnieuw van tijdsperiode.

Na de Koude Oorlog, de nabije toekomst en de verre toekomst te bezoeken, speelt Black Ops 4 zich af in de periode tussen Black Ops 2 en Black Ops 3. Het is dus verder dan de nabije toekomst, maar niet bepaald de verre toekomst. Belangrijkst van al is dat Treyarch belooft dat de game net zoals Call of Duty: WW2 een volledige 'boots on the ground'-ervaring is. Je kunt dus geen dubbele sprongen uitvoeren of op muren lopen, zoals dat wel kon in Infinite Warfare en Black Ops 3. De verandering kwam er na de zeer negatieve feedback op die eerste, waar fans vonden dat de futuristische setting te ver ging.

Pas echter wel op: er komt geen CoD 4 Black Ops 4 singleplayer campaign. Ja, dat lees je goed. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de hele Call of Duty-reeks kun je niet op je eentje een blockbuster verhaal verkennen. Heel wat fans hebben al kritiek geuit op die beslissing. Volgens Treyarch worden er echter 'verhalende elementen' in de andere gamemodi verwerkt. Zo zijn er nu Solo Missions voor je Specialists, waarbij je hen beter leert kennen en een achtergrondverhaal krijgt. Over Specialists zo dadelijk meer.

Laat ons tenslotte niet te veel woorden vuil maken aan het Black Ops 4 logo.

Call of Duty: Black Ops 4 Battle Royale: Blackout

Het succes van PUBG en Fortnite lijkt over te slaan naar gevestigde waarden in de gamesindustrie. Zo is het na een bijzonder hardnekkig gerucht dat Call of Duty: Black Ops 4 geen singleplayer campaign heeft, nu eindelijk bevestigd dat er een Black Ops 4 Battle Royale komt. De modus heet Black Ops 4: Blackout, en Treyarch heeft reeds wat info gegeven over wat dat precies inhoudt.

De modus schotelt je net als in Fortnite, PUBG en H1Z1 een grote map voor met allerlei soorten terrein en gebouwen. Volgens Treyarch is de Blackout map in totaal '1500 keer groter dan Nuketown', de bekende Black Ops map. Dat is natuurlijk een nietszeggende statistiek, maar volgens enkele internetdetectives zou dat neerkomen op een map die iets kleiner is dan het eiland van Fortnite.

Je verkent Blackout niet enkel te voet, maar ook met boten en 'luchtvoertuigen'. Betekent dat helikopters en vliegtuigen? Wij zijn alvast razend benieuwd. Het staat in elk geval vast dat je bekende locaties uit de voorgaande Black Ops-games zult tegenkomen, want volgens Treyarch is Blackout eigenlijk een eerbetoon aan bekende oude maps.

Treyarch is lang niet de enige ontwikkelstudio die met het idee speelt, want er komt volgens geruchten ook Battlefield 5 Battle Royale en Red Dead Redemption 2 Battle Royale.

Call of Duty: Black Ops 4 multiplayer

De competitieve multiplayer van Call of Duty blijft enorm populair. Na het tegenvallende Infinite Warfare schoot het aantal spelers weer omhoog bij de releae van Call of Duty: WW2, en tot op heden melden spelers zich in groten getale online voor die game.

Treyarch blijft de Black Ops 4 multiplayer wel kruiden met zijn eigen toetsen. Zo speel je in Black Ops 4 als Specialists, net zoals in Black Ops 3. Dat zijn specifieke personages met bijzondere talenten en krachten, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Heroes in Overwatch of Champions in League of Legends. Zo heeft Ajax een schild dat hij af en toe kan gebruiken om kogels te blokkeren.

Zoals hierboven gezegd zullen de Specialists deze keer dieper worden uitgewerkt door Solo Missions die hun achtergrondverhaal wat toelichten. Treyarch zegt ook dat allerhande personages uit de gehele Black Ops-reeks hun opwachting gaat maken, wat voor heel wat coole situaties zou kunnen zorgen. Zei er iemand Reznov?

Call of Duty: WW2 reintroduceerde in 2017 de levensbalk in de singleplayer modus, maar Black Ops 4 gaat drastischer te werk en brengt ook een levensbalk naar de multiplayer. Je moet jezelf healen via inspuitingen, wat enkele seconden in beslag neemt en waardoor je even geen wapens kunt gebruiken. Het doet wat denken aan het health systeem uit de singleplayer van Battlefield: Bad Company 1. We hopen in elk geval dat het niet te hard botst met de zeer snelle gunplay waar Call of Duty bekend om staat.

Als laatste opvallende wijziging heeft de minimap nu een 'fog of war', waardoor je slechts een beperkt gebied van het slagveld op je kaart kunt zien. Volgens Treyarch voegt dit een extra laag tactiek aan de game toe, en wordt spelen als team hierdoor aangemoedigd.

Daarnaast zijn er nog heel wat onbeantwoorde vragen die te maken hebben met de innovaties die Call of Duty: WW2 doorvoerde. Zo kun je rondlopen in het hub-gebied Headquarters om daar orders aan te nemen die je speciale versies van wapens of extra ervaringspunten opleveren. Daar open je eveneens Supply Drops, kistjes met nieuwe cosmetische items, calling cards en XP boosts voor je personages. Het staat buiten kijf dat Black Ops 4 er ook zwaar op inzet. Of het de term bewaart of voor de meer gangbare - maar ook controversiële - naam loot boxes gaat, is nog niet duidelijk. Zolang de inhoud beperkt blijft tot puur cosmetische items, gaan wij in elk geval niet protesteren.

Nog een Call of Duty: WW2-toevoeging die we heel graag zien terugkomen: de geweldige War-modus. Daarin valt het ene team een doel aan, terwijl het andere team verdedigt. Als het doel veroverd wordt, dan schuift het speelveld op naar een nieuwe sectie van de map. War stond garant voor enkele van de meest verslavende en spannende potjes Call of Duty sinds jaren, en een terugkeer is meer dan welkom.

War niettegenstaande heeft Treyarch al meer info gelost over Control. Deze modus is als het ware een combinatie van Hardpoint en Search And Destroy. In elke ronde moet een team aanvallen terwijl het andere verdedigt, en elke ronde draaien de rollen om. De aanvallers moeten twee doelstellingen veroveren, die in stapjes van drie worden gewonnen. Elke gewonnen stap is permanent, en kan dus niet door de verdedigers worden teruggedraaid. Het resultaat moet volgens de studio een zeer intense en gefocuste ervaring opleveren.

Opvallend is trouwens dat de Black Ops 4 pc multiplayer op Battle.net beschikbaar is. Hoewel het onlineplatform oorspronkelijk bedoeld is voor Blizzard-games, was ook Destiny 2 er eerder al beschikbaar.

Treyarch houdt ervan de nieuwsgierigheid van zijn fans te prikkelen en geen beter platform daarvoor dan Twitter. Nadat de laatste Call of Duty het Pick 10-systeem had laten vallen, lijkt deze nu een terugkeer te maken. Dat doet onderstaande tweet althans vermoeden.

Op de vraag van een speler of perks en scorestreaks zullen verdwijnen, antwoordt de ontwikkelaar dan weer het volgende:

Lijkt ons van niet dus. Sowieso gaan de eerste gameplaybeelden op 17 mei voor de nodige opheldering zorgen. Met dat en de E3-beurs in het vooruitzicht kunnen we ons aan een stortvloed aan nieuwe informatie verwachten.

Call of Duty: Black Ops 4 Zombies

De co-op-Zombies-modus is ondertussen zodanig populair dat elke Call of Duty sinds Advanced Warfare zijn eigen Zombies-modus heeft gekregen. Treyarch is echter de oorspronkelijke bedenker van de modus, en is doorgaans ook niet bang om enkele drastische veranderingen aan de formule door te voeren.

Black Ops 4 Zombies belooft om reeds bij launch een gigantisch pakket te worden, want er zijn meteen drie maps speelbaar. IX schotelt je als gladiator een arena met zombies voor. Voyage of Despair is een strijd tegen zombies aan boord van de iconische Titanic. En in Blood of The Dead verken je tenslotte een remake van de populaire Call of Duty: Black Ops 2-map Mob of the Dead.

Je speelt samen met maximum drie anderen als de personages Scarlet, Bruno, Diego en Shaw. Tijdens het verhaal reizen ze door de tijd om een duistere organisatie te slim af te zijn en een mysterieus artefact te veroveren.

Er komen ook zogenaamde Callings, wat post-launch evenementen zijn die je bijzondere uitdagingen voorschotelen. Tenslotte introduceert Treyarch de Zombie Rush modus, wat eigenlijk een meer rechttoe-rechtaan versie is van de normale Zombies maps.

Black Ops 4 heeft alvast een flinke reputatie om waar te maken. In Black Ops 3 verkende je de neo-noirstad Morg City in Shadows of Evil, terwijl Infinite Warfare je een waanzinnig pretpark inclusief David Hasselhoff voorschotelde in Zombies In Spaceland. Call of Duty: WW2 koos dan voor een meer serieuze toon, waar je Mittelburg verkende en golven nazizombies trotseerde in The Final Reich. Stuk voor stuk geweldige Zombies-ervaringen. Als bedenker van de modus heeft Treyarch natuurlijk wel een streepje voor.

Een cryptische tweet op de officiële Twitter-pagina van Treyarch roept nog meer vragen op over de exacte inhoud van de Black Ops 4 Zombies. Op de afbeelding zie je namelijk een (on)dode man met masker omgeven door allerlei vreemde tekens. “So it begins”, luidt het onheilspellend. Volgens onderzoekende Reddit-gebruikers zijn de tekens alchemistische symbolen. Afwachtend waar het verhaal dan precies over zal gaan.

Call of Duty: Black Ops 4 achter de schermen

De Call of Duty-games worden volgens een beurtensysteem ontwikkeld. Drie studio's brengen daarbij om de drie jaar hun visie op Call of Duty uit. Oorspronkelijke ontwikkelaar Infinity Ward is de bedenker van de gehele reeks en maakte Call of Duty, Call of Duty 2, de Modern Warfare-trilogie, Ghosts en Infinite Warfare.

Om jaarlijks games in de reeks te kunnen uitbrengen, gaf uitgever Activision ook Treyarch de taak om nieuwe games te ontwikkelen. Dat leidde tot nu toe tot Call of Duty 3, Call of Duty: World at War, en de Black Ops-reeks. Black Ops 4 wordt dus het nieuwste project van de studio.

In een poging om de werklast op de studio's te verminderen, werd er besloten om ook Sledgehammer Games de cyclus mee te laten draaien in. Die studio maakte eerder Call of Duty: Advanced Warfare en Call of Duty: WW2. Studioleiders Michael Condrey and Glen Schofield zijn echter vertrokken om uitgever Activision te helpen bij het bedenken van nieuwe games.

Daarnaast zijn er nog enkele studio's die helpen met de technische kant van de ontwikkeling, of verantwoordelijk zijn voor ports, spin-offs en remasters. Zo helpt Raven Software al verschillende jaren bij de ontwikkeling van de hoofdgames in de reeks, maar was het ook de ontwikkelaar van Call of Duty: Modern Warfare Remastered.

Call of Duty: Black Ops 4 season pass en DLC

Elke Call of Duty-game krijgt na de launch vier downloadbare uitbreidingen, die nieuwe multiplayermaps en een nieuw Zombies-level aan de basisgame toevoegen. Black Ops 4 volgt ongetwijfeld hetzelfde succesvolle patroon. Nochtans stappen meer en meer uitgevers af van de bekende strategie. Zo is er geen Battlefield 5 Premium Pass.

Wij hopen er stiekem op dat Treyarch ook opnieuw een Zombies Chronicles DLC uitbrengt. Daarin voerde de ontwikkelaar remasters uit van acht klassieke levels uit de vorige games.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties