Skip to main content

Sony brengt de cinema-ervaring naar je woonkamer

Bravia 9 als vlaggenschip.

Sony is een ware mastodont op vlak van media. Het bedrijf is niet enkel verantwoordelijk voor de PlayStation-consoles en televisiemodellen, maar ook voor blockbusterfilms. Sony weet dus heel goed uit welke elementen een cinema-ervaring bestaat. In 2024 heeft het bedrijf een duidelijk ‘mission statement’: het wil cinema naar je woonkamer brengen. De nieuwe Sony Bravia-tv’s zijn een essentieel onderdeel van die visie.

De Sony Bravia 7, 8 en 9 zijn dit jaar de sleutelmodellen in de tv-line-up van Sony Bravia. De Bravia 7 is het instapmodel en gebruikt een Mini LED-backlight. Sony heeft in het verleden al kritiek moeten slikken omdat het relatief grote ‘dimming zones’ gebruikt en voor de vloeiendheid van beelden compenseert met diens (toegegeven) zeer sterke ‘motion processing’. Toch slaat het bedrijf ergens een mea culpa, want de Bravia 7 bevat naar eigen zeggen “acht keer meer dimming zones” dan de Sony Bravia X90L.

De Sony Bravia 7

De Bravia 8 is een OLED-display, waardoor je extreem levendige kleuren en echte zwarttinten krijgt; OLED-schermen kunnen de individuele pixels namelijk uitschakelen. Door de nauwe samenwerking met de XR-processor (zie ook hieronder) wordt het beeld nog vloeiender via XR OLED Motion en het contrast nog hoger via XR Contrast Booster 15.

De Sony Bravia 8

De Sony Bravia 9 is het ware ‘vlaggenschip’ dit jaar. Ook dit model maakt gebruik van een Mini LED-backlight, dat volgens Sony door de XR Backlight Master Drive met High Peak Luminance zowel een fenomenale helderheid heeft als zwartniveau’s die vergelijkbaar zijn met OLED. Sony zet ook hard in op het verminderen van ‘glare’ met de nieuwe X-Anti Reflection en op wijde kijkhoeken met X-Wide Angle. Daardoor is dit de ideale tv om ook in een grote groep te gebruiken - zoals om samen games te spelen, zo haalde Sony als voorbeeld aan.

De Sony Bravia 9

Dat brengt ons naadloos bij onze belangrijkste interesse: hoe gaat de Bravia line-up aan de weer met gaming? Sony gaat er prat op dat de nieuwe Bravia-modellen fantastische gamingtelevisies zijn - in het bijzonder natuurlijk om Sony’s eigen PlayStation 5 te gebruiken. De Bravia 9 heeft bijvoorbeeld twee HDMI 2.1-ingangen waarmee 4K-gaming aan een framerate van 120 frames per seconde mogelijk is. Er is een uitgebreid Game Menu, en zodra de tv een console detecteert, activeert die automatic low-latency mode (ALLM) en de variable refresh rate (VRR) voor de aangenaamste game-ervaring. Het is het vermelden waard dat ook de Bravia 7 en 8 over die laatstgenoemde features lijken te beschikken.

De XR Processor van Sony Bravia heeft zich ondertussen bewezen als een uitstekende technologie voor motion processing, wat specifiek voor gaming resulteert in zeer vloeiende beelden. Het bedrijf blijft inzetten op die uitstekende processor en voegt constant nieuwe features toe. ‘Depth mapping’ en een verbeterd kleurcontrast waren vorig jaar de belangrijke nieuwe features. Dit jaar voegt Sony Scene Recognition en Face Detection toe. Die eerste past de scherminstellingen automatisch aan op basis van de getoonde omgeving (bijvoorbeeld een bos waar je veel kleur wilt zien), terwijl die laatste gezichten scherper toont. Sony erkent dat er vroeger problemen waren met het herkennen van gezichten en belooft deze keer beterschap.

De Sony Bravia line-up in 2024

Tijdens de hele presentatie lag er ook een grote nadruk op geluid - wat logischerwijs binnen het doel van de cinema-ervaring kadert. In de OLED-schermen van Bravia zit bijvoorbeeld Acoustic Surface Audio+ dat voor accuratere audioplaatsing en een wijder geluidsveld zorgt. Voor andere displaytypes is dat volgens Bravia moeilijker te implementeren, dus in plaats daarvan gaan die modellen voor Acoustic Multi Audio+ en de gewone Acoustic Multi Audio. De Bravia 9 heeft ook een ‘beam tweeter’ die ervoor zorgt dat er meer hoogte in de audio zit - wat de illusie schept dat de locatie van geluid accurater lijkt. Door Acoustic Centre Sync moet er ook betere integratie zijn met bestaande soundbars wat - opnieuw - de geluidsplaatsing optimaliseert. Tot slot verbetert Voice Zoom 3 de helderheid van stemmen.

Sony Bravia heeft een grootse line-up gepland voor 2024. Indrukwekkend geluid en de hoogwaardige modellen Bravia 7, 8 en 9 staan (terecht) centraal in de visie van het bedrijf. Het is veelbelovend dat Sony luistert naar kritiek op vorige Mini LED-displays door meer zones te implementeren. Tegelijk is de verdere ontwikkeling van diens XR Processor met nieuwe features een goede zaak voor gaming, gezien de nu al zeer robuuste suite aan opties enkel nog verder groeit. Laat de popcorn al maar ploffen, want Sony lijkt goed op weg om de cinema daadwerkelijk naar je woonkamer te brengen.

Read this next