Skip to main content

Red Dead Redemption 2 - Release, gameplay en alles wat we weten

Update: pre-order en special editions.

Het internet ontplofte even op 18 oktober 2016. Na twee kleine teasers maakte ontwikkelaar Rockstar Games namelijk bekend dat het werkt aan Red Dead Redemption 2, het vervolg op de openwereldwestern Red Dead Redemption uit 2010. De eerste game was een commercieel en kritisch succes en toonde Rockstars visie op het Wilde Westen. Dit nieuwe deel belooft gebruik te maken van de extra kracht die de nieuwe generatie consoles biedt, maar wat weten we over deze sequel? Wij zetten alle informatie tot dusver bekend voor je op een rijtje.

Red Dead Redemption 2 release

Red Dead Redemption is meerdere malen uitgesteld. De game zou oorspronkelijk in het najaar van 2017 en later in het voorjaar van 2018 lanceren, maar de Red Dead Redemption 2 release is nu 26 oktober 2018. De westerngame komt voor de PlayStation 4 en Xbox One uit.

Bekijk op YouTube

Red Dead Redemption 2 op PS4

Rockstar heeft tijdens de officiële onthulling bekendgemaakt dat het met Sony de handen ineens geslagen heeft en Red Dead Redemption 2 PlayStation 4 exclusives heeft. Wat dat precies inhoudt, is vooralsnog onbekend.

Red Dead Redemption 2 op pc

Rockstar Games heeft nog geen melding gemaakt van een pc-versie van Red Dead Redemption 2. De originele Red Dead Redemption is ook nooit op pc uitgebracht, tot spijt van vele fans.

Maar wat is de kans dat er alsnog een pc-versie van Red Dead Redemption 2 zit aan te komen? De PlayStation 3 en Xbox 360 hadden een unieke architectuur, wat het porten heel ingewikkeld maakte. Red Dead Redemption beleefde veel problematische jaren en was daardoor maar liefst zes jaar in ontwikkeling. Zelfs een jaar voor de game zou lanceren, zat ontwikkelaar Rockstar nog steeds met de handen in het haar om het project succesvol af te leveren.

Red Dead Redemption 2 zit echter in een andere situatie. We hebben weinig informatie over de ontwikkeling van de game, maar de PlayStation 4 en Xbox One lijken qua architectuur sterk op een pc. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de game over te zetten.

Dat een aankondiging van Red Dead Redemption 2 op de pc tot dusver op zich laat wachten, hoeft ook weinig te betekenen. De pc-versie van Grand Theft Auto 5 werd pas acht maanden na de PlayStation 3 en Xbox One release aangekondigd. Het kwam in navolging van het nieuws dat GTA 5 ook een PlayStation 4- en Xbox One-versie kreeg. Deze pc-versie kwam echter wel een half later dan de rest uit.

Het is dus nog wachten op officieel nieuws over Red Dead Redemption 2's pc-versie, maar de kans is groot dat ie er komt. Al is het wel waarschijnlijk dat de game pas op pc verschijnt maanden na de console-versie.

Bekijk op YouTube

Red Dead Redemption 2 pre-order en special editions

Bij een Red Dead Redemption 2 pre-order ontvang je de War Horse en The Outlaw Survival Kit als bonus. Wanneer je vooraf via de PlayStation Store of Microsoft Store bestelt, krijg je als daarbovenop een Treasure Map en Cash Bonus alsmede in-game cash voor GTA Online.

Red Dead Redemption 2 Standard Edition

 • Game
 • War Horse (pre-order)
 • The Outlaw Survival Kit (pre-order)
 • Cash Bonus (pre-order)
 • Treasure Map (pre-order voor 31 juli 2018)
 • 500.000 GTA$ voor GTA Online (pre-order)

Red Dead Redemption 2 Special Edition

 • Game
 • Slipcover
 • Wereldkaart
 • Bank Robbery Mission en Gang Hideout
 • Dappled Black Thoroughbred
 • Talisman en Medallion Gameplay Bonuses
 • Gameplay Boosts, Cash Bonuses en Discounts
 • Nuevo Paraiso Gunslinger Outfit
 • Drie extra wapens
 • War Horse (pre-order)
 • The Outlaw Survival Kit (pre-order)
 • Cash Bonus (pre-order)
 • Treasure Map (pre-order)
 • 1.000.000 GTA$ voor GTA Online (pre-order)

Red Dead Redemption 2 Ultimate Edition

 • Game
 • Slipcover
 • Steelcase
 • Wereldkaart
 • Bank Robbery Mission en Gang Hideout
 • Dappled Black Thoroughbred en Black Chestnut Thoroughbred
 • Talisman en Medallion Gameplay Bonuses
 • Gameplay Boosts, Cash Bonuses en Discounts
 • Nuevo Paraiso Gunslinger Outfit, Blackrose Bounty Hunter Outfit en Copperhead Enforcer Outfit
 • Zeven extra wapens
 • Survivor Camp Theme
 • Rank Bonuses
 • War Horse (pre-order)
 • The Outlaw Survival Kit (pre-order)
 • Cash Bonus (pre-order)
 • Treasure Map (pre-order)
 • 2.000.000 GTA$ voor GTA Online (pre-order)

Er is via de website van Rockstar Games ook nog een Red Dead Redemption 2 Collector's Box beschikbaar. Die editie bevat onder meer een puzzel, speelkaarten en een bandana, maar opmerkelijk genoeg geen game. Het is onduidelijk of die editie ook in de Benelux verkrijgbaar is.

PlayStation 4 pre-order

Xbox One pre-order

Red Dead Redemption 2 verhaal en setting

Red Dead Redemption 2 speelt zich opnieuw af in het Wilde Westen. Rockstar heeft het over een 'hard' Amerika waarin de sequel een episch verhaal vertelt. Red Dead Redemption 2 vormt alvast een prequel op zijn voorganger. Die game speelt zich namelijk af in 1911 en 1914, een periode waarin technische vooruitgang en beschaving een eind maken aan de wetteloze bandieten en cowboys. Red Dead Redemption 2 speelt zich twaalf jaar voor de gebeurtenissen van het eerste deel af. Het is een setting die zich bij uitstek leent voor geromantiseerde verhalen over een rauwe wetteloze samenleving waarin de ontdekkingsreis naar het onbekende centraal staat.

In de allereerste trailer zijn heuvelachtige landschappen, prairies, uitgestrekte bossen en rivieren te zien. Vervoersmiddelen zoals paarden, kano's, stoomlocomotieven en koetsen worden in de trailer getoond. De cinematografische beelden duiden op een levendige wereld met diversiteit binnen flora en fauna.

De trailer eindigt met een groep van zeven cowboys die van de camera weg galopperen. Dat is dezelfde groep die op het vrijgegeven artwork staat. In de tweede trailer wordt hoofdpersoon Arthur Morgan geïntroduceerd. Hij is een crimineel die samen met de Van der Linde Gang steelt, vecht en rooft in het ruige hart van Amerika. Aan het einde van de trailer is leider Dutch Van der Linde ook nog even kort te zien. In de eerste Red Dead Redemption speelde de Van der Linde Gang ook een rol. Zo was hoofdpersoon John Marston een voormalig lid en sterft leider Dutch Van der Linde aan het einde van de game waarna de bende ophoudt met bestaan.

Bekijk op YouTube

Red Dead Redemption 2 gameplay

Inmiddels heeft Rockstar Games bekendgemaakt dat je in Red Dead Redemption 2 niet tussen personages wisselt. Je speelt gedurende de hele game als Arthur Morgan, de rechterhand van bendeleider Dutch van der Linde. Morgan is dan wel een moordenaar en een dief, maar tegelijkertijd ook een charismatisch personage waar veel bendeleden tegen opkijken. Aangezien je gedurende het verhaal constant op de vlucht bent voor de wet, leeft de bende in een kamp dat ook als mobiele basis fungeert.

Ieder lid heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en het is aan Morgan om voor eten en voorraden te zorgen. Als de bende goed voorzien is, dan is het moraal hoog en word je beloond. Lever je te weinig, dan worden mensen chagrijnig. Gaandeweg kun je de verschillende leden beter leren kennen door bijvoorbeeld missies met ze te ondernemen. De bende bestaat uit bekende gezichten zoals Bill Williamson, Javier Escuella en Dutch van der Linde, maar ook nieuwe personages zoals Sadie Adler, Hosea Matthews en Micah Bell.

Ook weten we nu dat in Red Dead Redemption 2 vrijheid centraal staat. De game zit vol met keuzes die op een organische manier gebracht worden. De studio doet dat door gameplay, cutscenes en opdrachten als een naadloze ervaring aan te bieden. De camera gaat niet over in een cutscene als je een gesprek start en gesprekken leveren nieuwe activiteiten op zonder daarbij een duidelijk onderscheid tussen verhaalmissies en zijopdrachten te maken.

Je hebt volledig de controle over hoe deze interacties uitpakken. Als je iemand tegenkomt kun je beleefd zijn, diegene intimideren of zelfs beroven. De reactie hangt van verschillende omstandigheden af en de game houdt ook rekening of jij wel of niet je wapen getrokken hebt. Het Honor System uit het origineel keert terug en bepaalt hoe de wereld op jouw acties reageert. Je reputatie beïnvloedt de prijzen bij handelaren, de reacties van NPC's en of je in bepaalde gemeenschappen al dan niet welkom bent.

In een recente demo wordt een voorbeeld getoond waarin Morgan een man berooft die aan het vissen is. Eenmaal betrapt kun je de spullen teruggeven, de visser bedreigen, hem laten vluchten of zelfs doodschieten. Indien hij vlucht, is de kans groot dat de autoriteiten gewaarschuwd worden. De straf voor iemand beroven is milder dan wanneer je hem doodschiet, maar iedere actie heeft zijn eigen gevolgen; Red Dead Redemption 2 heeft situaties en keuzes in overvloed.

De kaart van de game is gelekt en door meerdere 'betrouwbare' bronnen bevestigd. Daarop zijn onder andere de gebieden Tall Trees en de Great Plains uit de eerste game te zien. Het is dan ook waarschijnlijk dat je naar de nederzetting Blackwater terugkeert. Dankzij de toevoeging van water en kleine eilandjes is de gelekte kaart groter dan die van zijn voorganger. In de eerste trailer is ook een personage in een boot te zien, wat mogelijk suggereert dat je de afgelegen plekken per boot kunt bezoeken. Zo heet een van de eilanden Sisika Penitentiary, wat alvast interessant klinkt voor een missie. Verder valt de stad New Bordeaux op, het latere New Orleans. De stad wordt omgeven door de Bayou, wat wellicht betekent dat varen een grotere rol speelt.

Zoals altijd houdt ontwikkelaar Rockstar Games de lippen stevig op elkaar, maar naast bovenstaande geruchten en lekken hebben de trailers wel degelijk wat gameplay-elementen prijsgegeven. Zo maakt de pijl en boog een comeback. Het wapen zat wel in Red Dead Revolver, maar was in Red Dead Redemption nergens meer te bekennen. Het zal goed van pas komen tijdens het jagen op dieren in het uitgebreide ecosysteem van de game.

De aanwezigheid van hinderlagen en stealth takedowns met je mes, doen vermoeden dat sluipen een belangrijk onderdeel van de gameplay is geworden. De terugkeer van je pijl en boog speelt daar goed op in. Als het dan toch fout loopt, kun je terugvallen op je vuisten. In de trailer zie je Morgan mensen bedreigen, in elkaar slaan en met ze vechten. Het mag duidelijk zijn dat het melee combatsysteem verder is uitgediept. Tot slot kun je zien dat het temmen van paarden en het vangen van dieren of mensen terugkeren.

Volgens Rockstar hebben paarden een grotere rol in Red Dead Redemption 2. Niet alleen breng je veel tijd met je paard door, je moet het dier ook onderhouden en verzorgen. Als je goed voor je paard bent, luistert het dier beter naar je instructies en blijft het rustiger als er gevaar dreigt. Het kost echter tijd om die band op te bouwen. Er zijn verschillende rassen met ieder hun eigen persoonlijkheid en vaardigheden. Sommige paarden kunnen beter uit de voeten op een bepaald type terrein, terwijl anderen wellicht niet van water houden. Daarnaast denkt een paard ook aan zichzelf en springt het niet zomaar van een klif.

Naast vervoer fungeert je paard ook als een pakezel. De meeste van je voorraden en je grote wapens worden door je paard gedragen. Het dier blijft trouw wachten waar je het achterlaat, maar reageert alleen op je gefluit als je dichtbij genoeg bent. Als de band tussen jou en je paard zwak is, dan is de kans groot dat je er vanaf wordt gegooid als er gevaar dreigt. Zet je paard het op lopen ben je niet alleen je vervoersmiddel, maar ook al je spullen kwijt. Sterft je paard, dan moet je het hele proces opnieuw doorlopen.

Trusted Reviews claimt gelekte informatie in handen te hebben die meer over de singleplayer uit de doeken doet. Zo gaat het gerucht over crafting in Red Dead Redemption 2. Planten, huiden en andere dingen die je verzamelt, kun je allemaal in een uitgebreid craftingsysteem gebruiken om items mee te maken. Daarnaast is er ook meer informatie over minigames bekend. Minigames zoals poker en paardenraces maken hun rentree, terwijl vissen met een uitgebreid aanbod van aas en vissen voor het eerst zijn opwachting maakt. Ook kun je straks mogelijk verwonde vijanden ondervragen en op die manier speciale informatie ontfutselen, krijgen treinen als een soort 'mini-steden' een belangrijkere rol, is er een zwarte markt en zijn enkele oude locaties zoals Armadillo en Ridgewood Farm wederom te bezoeken.

Bekijk op YouTube

Red Dead Redemption 2 multiplayer

Uitgever Take-Two Interactive heeft de domeinnaam reddead.online geregistreerd. Rockstar geeft aan dat de 'enorme en sfeervolle wereld een basis vormt voor een volledige nieuwe online multiplayer-ervaring'. Of het net zoals Grand Theft Auto Online een persistente online wereld betreft, is nog onduidelijk.

Als kanttekening moet er gezegd worden dat Grand Theft Auto Online het beter doet dan Rockstar aanvankelijk had verwacht. Met 500 miljoen dollar aan winst door microtransacties is het niet meer dan logisch dat de Amerikaanse ontwikkelaar dat terrein verder gaat verkennen.

Wel wordt verwacht dat de verschillende modi, zoals Free Roam en Hunting, uit het eerste deel terugkeren. Voor het competitieve gedeelte geldt dat voor Gang Hideouts en Posses, zodat je elkaar weer samen naar het leven kunt staan. Posses (een team vormen) komen goed van pas bij overvallen. Dat hebben we eerder bij een trein en een bank gezien, dus is het aannemelijk dat dit in de multiplayer terugkeert.

Aan de hand van gelekte info aan Trusted Reviews zijn er geruchten over drie nieuwe modi. Om te beginnen is er Red Dead Redemption 2 Battle Royale waarin de formule van PUBG en Fortnite gevolgd wordt. In Money Grab moet je zakken met geld zien te bemachtigen en terug naar de basis brengen. Revive and Survive tot slot is team deathmatch waarin je teamgenoten weer tot leven kunt brengen. Er komen overigens ook playlists met speciale events, vergelijkbaar met GTA Online.

Bekijk op YouTube

Red Dead Redemption 2 season pass en DLC

Er is op dit moment nog niks bekend over een eventuele season pass of downloadbare uitbreidingen.

Red Dead Redemption remaster

Er gaan al langer geruchten over een eventuele remaster van het eerste deel, maar Rockstar houdt de kaken stijf op elkaar. Het is dus nog gissen of er ooit een Red Dead Redemption remaster komt.

Wil je overigens met het eerste deel aan de slag, maar heb je geen PlayStation 3 of Xbox 360? Hier lees je hoe je Red Dead Redemption op de pc, PlayStation 4 en Xbox One speelt. Overigens is er een Red Dead Redemption Xbox One X patch zodat je de game in een 4K-beeldschermresolutie kunt spelen.

Read this next