Gran Turismo 5

Spotlight

VideoGran Turismo 5- Corvette C7 Trailer

Eerst op je scherm, dan pas op straat.

Gran Turismo 5: Autopack 3 Review

Nieuwe beesten om te temmen.

Gran Turismo 5: 2.0 Spec

Uitbreidingen, zowel gratis als betalend.

VideoGran Turismo 5 - Kickoff

Joa en Manu scheuren door de bocht.

Belangrijke events

Multiplayer servers Gran Turismo 5 worden offline gehaald

Ook DLC voor Gran Turismo 5 verdwijnt uit PlayStation Store.

Alle online diensten voor racegame Gran Turismo 5 op de PlayStation 3 worden offline gehaald op 30 mei 2014. Ook alle downloadable content (DLC) voor het spel verdwijnt uit de PlayStation Store. Dit gebeurt een maand vroeger op 30 april 2014. Dat maakt Sony bekend op de Europese website van Gran Turismo.

Sony sluit servers Gran Turismo 5 en Resistance

Ook MAG en SOCOM binnenkort niet meer online speelbaar.

Sony sluit binnenkort de servers van verschillende first party PlayStation 3-games, waaronder die van Gran Turismo 5 en de Resistance-trilogie. Vanaf dat moment zijn de games niet meer online te spelen.

Gran Turismo 5: Autopack 3 Review

Gran Turismo 5: Autopack 3 Review

Nieuwe beesten om te temmen.

Is er een betere manier om een spel langer speelbaar te maken dan DLC? Je hoeft de deur niet eens uit en plots is het spel dat je helemaal beu gespeeld was toch een stukje nieuw. Altijd handig, al is het niet altijd de moeite waard. In dit geval kan je wel spreken van enig entertainment. Met de nieuwe DLC staan er in de Gran Turismo 5 garages plots zes nieuwe wagens, een snelheidstest en een nieuwe track. Start your engines!

Dat we plots nieuwe wagens voorgeschoteld krijgen, is eigenlijk weinig meer dan normaal. In de Gran Turismo-reeks gaat het nog steeds over realisme. Dat je een grommend beest van een wagen kan kopen wil niets zeggen. Er iets mee kunnen, er races mee winnen, dat is de kunst. En het is dŗt principe dat Gran Turismo al vanaf het begin zo goed vertaald. Dat er nieuwe wagens te koop zijn wil dus zeggen dat je zes keer van nul kan beginnen. In principe toch.

Geoefende racers zullen er natuurlijk niet ťcht lang over doen om deze nieuwe speeltjes onder de knie te krijgen. Maar het is wel zo dat ook deze keer de wagens ongelooflijk echt aanvoelen, en je in de gemiddelde race niet van je scherm mag wegkijken. Om precies te zijn; de nieuwe wagens zijn: de Aston Martin V12 Vantage '10, de Jaguar XJR-9 LM Race Car '88, de Lamborghini Aventador LP 700-4 '11, de MINI MINI COOPER S Countryman '11, de Nissan Leaf G '11 en de Volkswagen Volkswagen 1200 '66. Welke modellen er nu net voor de liefhebbers en welke voor de racebeesten onder jullie zijn, heeft weinig uitleg nodig, me dunkt.

Lees meer...

Gran Turismo 5: 2.0 Spec

Gran Turismo 5: 2.0 Spec

Uitbreidingen, zowel gratis als betalend.

De Belgische trots Spa Francorchamps maakt de hoofdbrok uit van deze eerste grote update voor Gran Turismo 5. Inderdaad, niet slecht, want Francorchamps is een waar kampioenencircuit. We bijten onze tanden stuk op deze titaan en gaan een paar keer goed uit de bocht vooraleer we vertrouwd geraken met de 2.0-versie van deze PS3-racer.

Speel je af en toe Gran Turismo, dan zal je al wel de grote update gemerkt hebben die je kan binnensleuren. Anderhalve gigabyte aan goeds, daar moet toch wel heel wat speelbaars bijzitten? Zeker, deze update brengt terug leven in de game die nu net geen jaar oud is. Er worden cockpitviews toegevoegd aan verouderde auto's, de laadtijden zijn ingekort (fantastisch, maar waarom kon dit niet bij de lancering?), races die 24 uur duren kan je nu ook tussendoor pauzeren zodat je volgende keer verder kan en uiteraard zijn er nieuwe modellen toegevoegd (geen pitspoezen, maar bolides en uitrusting die menig autofan spontaan in vervoering zullen brengen).

Naast de 2.0 Spec is er ook een pakket DLC beschikbaar. Voor twaalf euro (negen als Playstation Plus abonnee) haal je het nieuwe circuit gelegen te Spa in huis, tal van mooie uitrustingen, helmen, pakken en gelukkig ook best wat nieuwe bolides. Elk pakket is individueel verkrijgbaar (de auto's kosten acht euro, het circuit vier en de rest kost slechts enkele euro's), maar of ze ook allemaal de moeite zijn hangt van je voorkeur af.

Lees meer...

Details over Gran Turismo 5 DLC

Details over Gran Turismo 5 DLC

Volgende week beschikbaar.

Polyphony Digital maakte er de laatste jaren een sport van elk uitstel waar Gran Turismo 5 door geplaagd werd op te volgen met nog een uitstel, gevolgd door nog ťťn en nog ťťn en ... Tegen de gewoonte van de ontwikkelaar in is de Spec 2.0 update voor hun vorig jaar verschenen racesimulator vandaag echter al beschikbaar, waar er eerder sprake was van eind oktober. Mooi zo.

Met die gratis update de deur uit, kondigde men in ťťn adem een resem betalende DLC aan waarmee fans die ervoor in de buidel willen tasten binnenkort aan de slag zullen kunnen. En met binnenkort bedoelen ze ditmaal ook echt binnenkort. De eerste lading verschijnt namelijk al volgende week, 18 oktober om precies te zijn.

Wie teleurgesteld was toen bekend raakte dat Spa-Francorchamps niet in Gran Turismo 5 zou gaan zitten, kan zijn hartje ophalen aan het Course Pack dat naast Spa-Francorchamps ook Kart Space I en II aan de game toevoegt. Beide samen zullen je €4 kosten.

Lees meer...

Gran Turismo 5 Spec 2.0 details

Gran Turismo 5 Spec 2.0 details

Gratis update later deze maand.

Kazunori Yamauchi, bedenker van de Gran Turismo games, maakte onlangs wereldkundig wat we mogen verwachten van de eerste grote update voor het eind vorig jaar verschenen Gran Turismo 5, de zogenaamde Spec 2.0 update.

Zo zal het mogelijk zijn de weersomstandigheden van een race aan te passen, werden nieuwe wagens -waaronder 11 Nascar-bolides- toegevoegd, is het voortaan mogelijk op te slaan tijdens een endurance race en kan je replays vooruit- en terugspoelen. Online kan je nu ook races filteren op het wagentype. Vraag me niet wat de Nissan GT-R N24 Schulze Motor Sport is, want het enige dat ik je erover kan vertellen is dat het eveneens een toevoeging is in Spec 2.0. Tot slot mag je ook een responsievere interface verwachten, net als verbeterde physics en brengt deze update ondersteuning voor de G25/27-sturen van Logitech met zich mee.

Yamauchi voegde daar nog aan toe dat er zich enkele betalende DLC-packs in de pijplijn bevinden, hij noemde er drie in het bijzonder. Eťntje met wagens, een andere met parcoursen en ten slotte een laatste die op race-uitrustingen zal focussen. Verwacht wordt dat deze een week na Spec 2.0 zullen arriveren, meer details volgen ongetwijfeld later.

Lees meer...

GT5 5,5 miljoen maal verkocht

Franchise rondt de kaap van 60 miljoen.

Sony kondigt aan dat er reeds 5,5 miljoen exemplaren verkocht zijn van Gran Turismo 5. Dit brengt het totaal verkocht games in de franchise op meer dan 60 miljoen. Dit meldt VG247.

Gran Turismo 5

Gran Turismo 5

Duizend en ťťn Paardenkracht!

Voor elke autofanaat was het zeer lang wachten, maar na zes jaar is hij uiteindelijk (en dat woord kunnen we niet genoeg benadrukken) in de winkelrekken terug te vinden. Gran Turismo 5 heeft zijn weg gevonden uit de donkere ontwikkelstudio van Polyphony Digital waar een onophoudelijke werkkracht alle pluisjes van alle dashboards veegde zodat het product helemaal afgewerkt zou zijn. Het is ťťn ding om dat doel voor ogen te hebben en er naar toe te werken, maar de vele uitstellingen werden lachwekkend. Net toen we allemaal dachten dat begin november het zover was, gebeurde toch wel het ondenkbare, zeker? Uitstel, naar een nader te specificeren datum. Na die drie extra weken tot de effectieve releasedatum en twee dagen verzending met de post leek de ontwikkelaar er zelf nog een loopje mee te nemen door mij een, zij het optionele, installatie aan te bieden die maar liefst 46 minuten duurde. Geloof me, ik heb het getimed. Daarna volgde nog een, zij het wel mooi samengestelde, introductievideo van enkele minuten en nog een kleine halve minuut met een laadscherm waarop onderaan te lezen stond: "Installing." Ik barstte haast in lachen uit. Kan je het me kwalijk nemen?

Alhoewel ik me dan na veel geduld bevond op het hoofdmenu, werd me nog een aantal taken opgelegd waarvoor ik moest zorgen. Een wagen is een nogal grote vereiste als je het wilt opnemen tegen andere waaghalzen. Met het kleine budget dat klaar ligt voor deze kersverse piloot, kocht ik maar een goedkope tweedehandse Toyota Corolla. En vanaf daaruit begint een nieuw hoofdstuk in mijn carriŤre als Gran Turismo-racer. Want naar goede gewoonte zit er een gigantische hoop content in, ook al werden er bijna evenveel previews neergepend als kalenderdagen aangekruist door het lange wachten. Maar goed, genoeg gegrapt over de vele uitstellingen. Op het eerste zicht lijkt Gran Turismo 5 maar een simpele racer, maar eens je de GT Mode opent, wordt duidelijk waarom men zes jaar heeft gezwoegd en gezweet. Er zit daarnaast een Arcade Mode in, een Course Maker om een eigen parcours mee samen te stellen en Gran Turismo TV, wat dat ook moge zijn. Er valt een heleboel te bespreken, dus het lijkt me verstandig van jullie doorheen elke bocht van deze parel apart te sturen.

Zoals hierboven gezegd, gaat de echte racepiloot meteen kruipen achter het stuur van de GT Mode, beter bekend als de carriŤremodus van het spel. De meeste voldoening haal je hieruit door de ladder der faam te beklimmen, sterkere en mooiere wagens binnen te rijven en ze de nodige duwen in de prestatiebalk te geven. Zodra je de eerste stappen zet in deze modus, krijg je 20.000 credits ter beschikking om daarmee de eerste tweedehandse wagen te kopen en aan de slag te gaan. Eerst en vooral: de rijbewijzen zijn terug van de partij waarmee je meerdere events ter beschikking krijgt. Ik hoor jullie al vragen: "Moeten we ons echt doorheen die tutorials worstelen vooraleer we officieel mogen racen?" Gelukkig kan ik jullie meegeven dat dat niet het geval is, al zal het ongetwijfeld helpen om nogmaals de verschillende tactieken op te frissen of aan te leren zodat je geen noemenswaardige problemen op de baan hebt.

Lees meer...

Install GT5 duurt +40 minuten

Installeren is echter volledig optioneel.

Het internet werd eventjes gek toen bleek dat het installeren van Gran Turismo 5 richting de harde schijf van de PlayStation 3 meer dan veertig minuten zal duren. Daarenboven komt nog eens dat de gegevens die naar de HDD van de console verplaatst zullen worden samen zo'n slordige 6,4 gigabyte in beslag nemen!

Gouden randje voor Gran Turismo 5

Spelschijfjes worden op dit moment gemaakt.

We kunnen het haast niet geloven dat Gran Turismo 5 dit jaar nog zal verschijnen (wel wat later dan eerst voorzien), maar het lijkt toch echt wel werkelijkheid te worden.

FeatureGamezone F.A.C.T.S. 2010

Wat valt er te zien?

Met zo'n goede 390 m≤ nemen de videogames meer dan een prominente plaats in op F.A.C.T.S. 2010. Vandaag een overzicht van wat er in de Gamezone te beleven valt. Morgen volgt er dan nog een overzicht van wat er nog allemaal te beleven viel op de beursvloer.

Uitstel voor Gran Turismo 5 tot "kerst"

Gelukkig wel speelbaar op F.A.C.T.S. 2010!

Het is bijna niet te geloven, maar Gran Turismo 5 heeft alweer te maken met een uitstel! Dat moet ondertussen al de achtste keer zijn dat Sony de titel naar achter schuift, maar eerlijk gezegd zijn we de tel al lang kwijt.

Sony op F.A.C.T.S. met o.a. 3D-gaming en Gran Turismo 5!

Eerste partner Gamezone van Eurogamer BelgiŽ uit de doeken.

De F.A.C.T.S.-beurs, dť plek waar fans van Fantasy, Anime, Comics, Toys en Space twee dagen lang in Flanders Expo hun hart kunnen ophalen komt er binnenkort aan, en dat al voor de twintigste keer! Op 23 en 24 oktober gaat het festijn van start, en dit jaar zal ook Eurogamer BelgiŽ groots aanwezig zijn. Wij verzorgen namelijk voor alle liefhebbers van videogames een gigantische Gamezone (250m≤) waarop alle nieuwste games voor allerlei platformen speelbaar zijn, en dat volledig gratis!

Collector's Edition Gran Turismo 5 bekend

UPDATE: 5 november komt hij naar Europa.

Het heeft lang moeten duren, maar de release van Gran Turismo 5 komt er nu echt aan! Vanaf 2 november zal men in Amerika met deze exclusieve PS3-racer aan de slag mogen gaan, terwijl we naar alle waarschijnlijkheid op de aankomende GamesCom te weten zullen komen wanneer het spel richting Europa komt. Om onze honger wat te stillen laat Sony vandaag alvast weten hoe de Collector's Edition van het spel eruit zal zien. Inhoudelijk mogen we het volgende verwachten:

3D zit al twee jaar in GT5

Perfectionering en Move reden voor uitstel?

Kazunori Yamauchi, baas van Polyphony Digital en alles Gran Turismo heeft verteld dat de 3D-optie in Gran Turismo 5 eigenlijk al twee jaar in de game zit.

GT5 eindelijk in november

Polyphony racet naar de finish.

Gran Turismo 5 is eindelijk in zicht. Al vijf jaar wachten raceliefhebbers op de game en keer op keer werd het spel uitgesteld. Nu heeft Sony ons een lanceerdatum van 2 november 2010 gegeven. Vingers kruisen dat het spel niet opnieuw uitgesteld wordt.

Fransman wint GT Academy 2010

Rijdt een seizoen in de Europese GT Cup

De 21-jarige Fransman Jordan Tresson heeft GT Academy 2010 gewonnen. In een head-to-headtest tegen de Italiaan Luca Lorenzini was hij de beste. Dit meldt GTPlanet.

Maker Gran Turismo 5 over de release

Zal "boos" en "blij" zijn wanneer het zover is.

Fans van de Gran Turismo serie hebben de laatste jaren engelengeduld moeten hebben. Deeltje vier verscheen alweer een dikke vier jaar geleden, terwijl ontwikkelaar Polyphony Digital bijna net zo lang beelden en informatie over Gran Turismo 5 aan het loslaten is...zonder daarbij te vermelden wanneer het spel eindelijk in de winkelrekken te vinden zal zijn. Neen, dit nieuwsbericht bevat tot onze grote spijt geen releasedatum, maar wel wat gevoelens die bij Kazunori Yamauchi - de geestelijke vader van de reeks - zullen opborrelen wanneer het zover is.

Maker Gran Turismo 5 kijkt richting 3D

Sony ontkent alles rond implementatie.

Vier dagen geleden ontdekte we dat Killzone 2 een 3D-update zou krijgen via de aankomende firmware update voor de PlayStation 3, maar vandaag kregen we van Sony zelf te horen dat het enkel om speculaties ging. Nu gaat de 3D-bal weer richting Polyphony en hun aankomende spel Gran Turismo 5.

Releasedate Gran Turismo 5 komt eraan

Een aankondiging van een aankondiging...

Het is een beetje belachelijk, maar vandaag heeft Sony Computer Entertainment Europe een aankondiging gemaakt dat we binnen een aankondiging mogen verwachten rond de releasedate van Gran Turismo 5. Waarom de uitgever niet gewoon wacht totdat ze daadwerkelijk wat te vertellen heeft blijft voor ons een raadsel...

FeatureNationale finale GT Academy 2010

Het spannende racegebeuren in woord en beeld.

Het is ongetwijfeld de droom van vele racegamefanaten om in het echte leven faam te maken als racepiloot. Gemakkelijker gezegd dan gedaan vinden wij, maar dat is buiten Sony en het automerk Nissan gerekend. Op 17 december 2009 werd namelijk een Time Trial demo van Gran Turismo 5 in maar liefst 17 landen beschikbaar gesteld, waarbij de bedoeling was om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op het gedigitaliseerde Motor Speedway-circuit te Indianapolis. Op 24 januari 2010 werden de 20 snelste deelnemers van elk land geselecteerd, die het tegen elkaar zouden opnemen in de 17 nationale finales. Op de Belgische finale, die eergisteren plaatsvond, gingen wij alvast een kijkje nemen.

GT5 maar 90% klaar

Dat verklaart alvast het uitstel.

In een interview met USA Today bekent Yamauchi dat Gran Turismo 5 nog maar 90% klaar is. Yamauchi is baas van GT-developer Polyphony Digital.

Gran Turismo racet naar uitstel

De finish is nog niet in zicht.

Het neemt net geen mythische proporties aan, maar de ontwikkeling van Gran Turismo 5 is ondertussen ook al een kleine eeuwigheid aan de gang. Een kleine uitstel kan er dus nog wel bij, moeten ze in Japan gedacht hebben en dit resulteert alweer in een uitstel van de game. Gelukkig gaat het hier wel enkel om Japan, maar anderzijds is de kans vrij realistisch dat dit directe impact heeft op de westerse release van het spel.

Release Gran Turismo 5 uitgesteld

Sony maakt nog geen nieuwe datum bekend.

Het wordt nog langer wachten op Gran Turismo 5 want de geplande release in maart wordt verschoven. Sony Computer Entertainment geeft voorlopig nog geen nieuwe datum vrij.

GT5 komt uit op meerdere schijfjes?

Maker laat ons het doosje zien.

Voorlopig weten we nog steeds niet helemaal precies wanneer Gran Turismo 5 bij ons zal verschijnen, al lijkt het nu alvast een zekerheid dat het in het jaar 2010 zal zijn. Ook de manier waarop Sony het spel zal uitbrengen lijkt nu onduidelijk nadat Kazunori Yamauchi - de grote man achter de GT-reeks - een wel heel speciaal speldoosje uit zijn zak haalde.

Gran Turismo 5 is zo goed als klaar

Ontwikkelaar laat het spel echter niet gaan.

Kazunori Yamauchi, het hoofd van ontwikkelaar Polyphony Digital, is blijkbaar de ultieme perfectionist. Hij en zijn team zijn al geruime tijd bezig aan de ontwikkeling van Gran Turismo 5, en blijkbaar is het spel ook al een tijdje klaar. Toch blijft de game nog eventjes op de tekentafel liggen.

Gran Turismo 5 bevat duizend wagens

Ook zestig racetracks aanwezig!

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar stilaan komt de release van Gran Turismo 5 dichterbij. Wanneer we het spel precies mogen verwachten is nog een mysterie, maar aangezien ontwikkelaar Polyphony steeds meer nieuws rond het spel loslaat is het tenminste al een zekerheid dat de langverwachte racer Łberhaupt nog voor de volgende eeuwwisseling gaat uitkomen.