Skip to main content

Gran Turismo 5: 2.0 Spec

Uitbreidingen, zowel gratis als betalend.

De Belgische trots Spa Francorchamps maakt de hoofdbrok uit van deze eerste grote update voor Gran Turismo 5. Inderdaad, niet slecht, want Francorchamps is een waar kampioenencircuit. We bijten onze tanden stuk op deze titaan en gaan een paar keer goed uit de bocht vooraleer we vertrouwd geraken met de 2.0-versie van deze PS3-racer.

Speel je af en toe Gran Turismo, dan zal je al wel de grote update gemerkt hebben die je kan binnensleuren. Anderhalve gigabyte aan goeds, daar moet toch wel heel wat speelbaars bijzitten? Zeker, deze update brengt terug leven in de game die nu net geen jaar oud is. Er worden cockpitviews toegevoegd aan verouderde auto's, de laadtijden zijn ingekort (fantastisch, maar waarom kon dit niet bij de lancering?), races die 24 uur duren kan je nu ook tussendoor pauzeren zodat je volgende keer verder kan en uiteraard zijn er nieuwe modellen toegevoegd (geen pitspoezen, maar bolides en uitrusting die menig autofan spontaan in vervoering zullen brengen).

Naast de 2.0 Spec is er ook een pakket DLC beschikbaar. Voor twaalf euro (negen als Playstation Plus abonnee) haal je het nieuwe circuit gelegen te Spa in huis, tal van mooie uitrustingen, helmen, pakken en gelukkig ook best wat nieuwe bolides. Elk pakket is individueel verkrijgbaar (de auto's kosten acht euro, het circuit vier en de rest kost slechts enkele euro's), maar of ze ook allemaal de moeite zijn hangt van je voorkeur af.

Het circuit van Spa is best mooi, en het is een complex parcours om tot een goed einde te brengen. Er is een heel snel stuk dat plotseling overgaat in kleine gemene bochtjes die voor heel wat ergernissen kunnen zorgen. Een ideale mix dus tussen snelheid, acceleratie en baancontrole. Je dient sowieso je beste racing skills boven te halen, maar dat is anders ook al zo.

Wat de nieuwe racebolides betreft is er meer variatie. De grootste uitblinker is ongetwijfeld de nieuwe Red Bull X2011 Prototype '11, een snelheidsduivel die volgens Italiaanse wetenschappers bijna sneller gaat dan de lichtsnelheid. Daarnaast heb je drie nieuwe karts, altijd leuk voor even, en elf auto's in allerlei geuren en kleuren. Van een Mitsubishi Lancer Evolution X Touring Car die heel wat races op haar naam heeft geschreven, tot een vinnige Toyota PRIUS en de ruwe kracht van de Dodge Challenger SRT8 en de Honda CR-Z.

Deze auto's vormen best wel een grote toevoeging aan de game. Er zitten zeker en vast genoeg bolides in het origineel, maar deze nieuwelingen voegen net dat tikkeltje meer toe, voor elk wat wils vooral. En uiteraard moet gezegd worden dat deze racemonsters er op grote vraag van de fans zijn gekomen. De ontwikkelaars luisteren dus duidelijk naar hun achterban.

De rest van de updates zijn geschikt voor mensen die graag visuele updates en een unieke mix tussen auto/persoon wensen. Je kan je auto nu in nog meer kleurtjes verven en de vreemdste combinaties maken. Daarnaast kan je ook letterlijk in het pak kruipen van bekende rijders en allerlei coole nieuwe helmen opzetten.

Gran Turismo 5: Spec 2.0 voegt met haar gratis update al best wat verbeteringen toe. Wil je het onderste uit de kan halen en wat centjes neertellen dan krijg je er nog een klein pakket bovenop. Weegt de twaalf euro op tegenover de extra's? Goh, de eigenlijke toevoeging is misschien maar beperkt maar met de nieuwste Red Bull X2011, waarbij je over de behendigheid van vier hyena's moet beschikken om deze degelijk te besturen, over het circuit van Spa te rijden is op zich al simpelweg genieten. Mooie racemomenten, dat blijft Gran Turismo 5 aanbieden. Ben je een fan van de game dan zal deze aankoop je zeker extra speelplezier bezorgen, en voor al de rest blijft er de gratis update.

8 / 10

Read this next