Ja, de PlayStation 5 is in ontwikkeling. Dat hoeft niet te verbazen. Midden-2018 stond de teller van het aantal verkochte PlayStation 4 consoles op 79 miljoen. Bovendien bracht de vierde consolegeneratie voor Sony een soort 'golden age of PlayStation', met talloze exclusieve topgames en vooral de goodwill van de gaming community aan de zijde van Sony.

Er gaan echter heel veel geruchten over de PlayStation 5 de ronde, en niet alle roddels zijn even accuraat of zelfs realistisch. Geen nood: in dit artikel scheiden wij feit en fictie voor jou, zodat jij helemaal mee bent met alle info over de PlayStation 5:

PS5 releasedatum - Wanneer komt het uit?

De PlayStation 5 release is in 2021. Dat is niet zomaar speculatie, maar een uitspraak van PlayStation-baas John Kodera. Hij zei daarbij ook dat Sony de drie jaren tussen 2018 en 2021 wil gebruiken om sterke technologie uit te denken, en zo nog meer succes te boeken dan de PlayStation 4. Tijdens de E3 2018 persconferentie van Sony heeft de consolemaker nochtans met geen woord gerept over de console. Klapte Kodera te vroeg uit de biecht?

Tegelijk zou de PlayStation-sectie volgens Kodera minder focus willen leggen op hardware en meer willen inzetten op online abonneringsdiensten zoals PlayStation Plus. Die diensten worden namelijk als stabielere inkomstenbronnen beschouwd dan de vaak wisselvallige console- en gamesverkoop. Bereid je dus maar voor op een PlayStation Game Pass, vergelijkbaar met de Xbox Game Pass van Microsoft. Zeker wanneer je de PlayStation Now review leest, blijkt game streaming nog te moeilijk om in de praktijk om te zetten.

De geruchten dat de console in 2018 uit zou komen bleken uiteraard volledig onjuist, maar de kans is ook zeer klein dat de console dit jaar te koop is. De verwachting is dat de console in 2020 wordt onthuld, met een release ergens in 2021.

playstation_5_release
PlayStation 5 release - Sommige PlayStation 5 fan art ziet er goed uit.

PS5 specs - Welke technologie wordt gebruikt?

Sony werkt opnieuw samen met chipfabrikant AMD aan een nieuwe centrale processor voor de PlayStation 5. Het gaat hier om een octacore Ryzen processor van de derde generatie. Deze 7nm FiNFET processor gaat gepaard met een speciaal ontwikkelde grafische processor, gebaseerd op AMD Radeon Navi technologie. Daarmee zijn een aantal geruchten die vorig jaar op ResetEra circuleerde, hierbij bevestigd.

Deze krachtpatserij wordt uiteraard goed benut in de games voor de PlayStation 5. De chips ondersteunen namelijk resoluties tot 8K en maken ook ray-tracing mogelijk. In het kort; met ray-tracing wordt zeer accuraat berekend hoe lichtbronnen een omgeving beďnvloeden, zonder dat daar trucage op toegepast moet worden. Maar ray-tracing is ook goed in te zetten voor andere zaken. Volgens Mark Cerny kun je met ray-tracing ook bepalen hoe geluid door een omgeving moet weerkaatsen, waardoor ook geluid een pak realistischer wordt. De PlayStation 5 ondersteunt dankzij ray-tracing 3D audio voor koptelefoons, maar ook normale speakers.

Het is nu ook bekend dat de PlayStation 5 gebruik gaat maken van een SSD schijf. Hoewel het mogelijk is om een SSD in je PlayStation 4 te installeren, is het effect op de PlayStation 5 vele malen indrukwekkender. Dat komt doordat de aansluitingen van de console nu meer bandbreedte voor dataoverdracht ondersteunen en dus volledig voor de SSD zijn ontwikkeld. Een bredere snelweg voor hogere volumes verkeer, kun je wel stellen.

Maar zijn deze upgrades dan ook werkelijk 'next-gen' te noemen? Vorige generaties waren steeds zes tot acht maal krachtiger. Als we de standaard PlayStation 4 en Xbox One als uitgangspunt nemen, dan is dat zeker mogelijk. Neem je echter de PlayStation 4 Pro en Xbox One X als uitgangspunt, dan kom je uit op een sprong naar 11 tot 15 teraflops, wat schijnbaar onmogelijk lijkt om nog tot een betaalbare console te leiden - zeker in 2019 / begin 2020. Zodra 2021 in het verschiet ligt, is de technologie naar alle waarschijnlijkheid meer betaalbaar geworden.

De frequentie van de GPU is afgesteld op de 7nm-processor en de sleutel tot een hoog aantal teraflops. De snelheden die aan 7nm bereikt kunnen worden, zijn echter nog onbekend. De GPU van de Xbox One X bereikt 1172 MHz aan 16nm, maar er is een verhoging van ongeveer 30 procent nodig voor de volgende generatie.

playstation_5_specs
PlayStation 5 specs - Fictieve concept art van de nieuwe controller.

PS5 prijs - Wat kost het?

Als je de bovenstaande info hebt gelezen, is het inschatten van een prijs erg lastig. Mark Cerny heeft slechts in brede termen over de hardware gesproken en zaken als het geheugen of de totale opslagruimte is nog niet bekend.

Belangrijk is echter dat de prijzen voor geheugen dramatisch verhogen. Als Sony naar 12GB, 18GB of zelfs 24GB opschuift (die zijn allemaal mogelijk op een GDDR6 384-bit memory interface) dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor de kosten. Er zal ook een innovatie nodig zijn voor opslagruimte, geheugen bandbreedte en capaciteit. Dat is de enige manier om een echte next-gen PlayStation te bereiken.

Op basis van alle voorgaande info, alsook het business model dat Sony meer en meer aanneemt, verwachten we twee opties.

Als eerste optie introduceert Sony de PlayStation 5 aan met een gemiddelde prijs rond de 400 of 450 euro, en stelt het na enige tijd ook een krachtiger en duurder Pro-model voor - vergelijkbaar met de huidige PlayStation Slim en Pro. Naar alle waarschijnlijkheid zal het proberen om de kroon van de Xbox One X te pikken en 'de meest krachtige console ooit' af te leveren. Als de tweede optie onthult Sony meteen twee PlayStation 5-modellen: een basisversie en een Pro-model. De prijzen volgen dan mogelijk een andere logica: een basismodel voor 300 euro, maar met minder functies en een grotere nadruk op online abonnementsdiensten - de wens van Kodera dus. Het Pro-model heeft dan waarschijnlijk meer functies, maar ook een fikser kostenplaatje van 500 euro.

In een interview met techwebsite Wired heeft Mark Cerny laten vallen dat de 'aanbevolen verkoopprijs van de PlayStation 5 aantrekkelijk zal zijn voor gamers, kijkende naar de geavanceerde features van de console'. Maar zelfs met dat gezegd, is het nog niet zeker of Sony opnieuw een prijzige bom ter grootte van de PlayStation 3 laat vallen.

playstation_5_prijs
PlayStation 5 prijs - Maar de meeste PlayStation 5 concept art is vaak heel lelijk.

PS5 games - Wat speelt het?

Qua games voor de PlayStation 5 is het op dit moment nog koffiedik kijken. Uiteraard wordt van alle belangrijke first-party studios van Sony verwacht dat ze een game afleveren voor een nieuwe console (of op z'n minst meehelpen aan een project), maar het valt nog af te wachten of dat tot compleet nieuwe games of eerder tot sequels leidt. Zo is het bijvoorbeeld enorm interessant of Naughty Dog de gevierde Uncharted-reeks toch op de een of andere manier verder probeert te zetten of met een volledig nieuw concept op de proppen komt.

Veel geruchten spreken erover dat bepaalde aangekondigde PlayStation 4-projecten naar de PlayStation 5 zijn geschoven vanwege een nood aan extra kracht. Die werden nog aangeflakkerd door kwatongen tijdens de E3 2018 Sony persconferentie. Volgens hen kunnen The Last of Us 2 en Death Stranding er nooit zo goed uitzien op PlayStation 4-technologie. Daar hebben we sterk onze bedenkingen bij: de gameplay van bijvoorbeeld the Last of Us zag er dan wel sterk gescript uit, maar zeker niet onhaalbaar op de PS4.

Anders ligt het voor Cyberpunk 2077. Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft zelf al gehint naar het feit dat de game deze generatie waarschijnlijk niet meer haalt. Ook The Elder Scrolls 6 komt waarschijnlijk op de volgende generatie uit. Sony heeft wel laten weten dat de transitie van de PlayStation 4 naar de PlayStation 5 'langzamer verloopt'. Dat betekent dat er een aantal games gelijktijdig voor beide consoles verschijnen en je dus wat langer de tijd hebt om te sparen.

PlayStation 5 Backwards compatibility - Niet helemaal opnieuw beginnen!

Wellicht een van de belangrijkste nieuwtjes is dat Mark Cerny heeft bevestigd dat de PlayStation 5 backwards compatible is met PlayStation 4 en PlayStation VR games. Of de vorige generatie games gebruik kunnen maken van een PlayStation 5 boost mode of iets soortgelijks is nog niet helemaal duidelijk, maar tijdens een demonstratie is uitgewezen dat de SSD in de console wel degelijk effect heeft. De openwereldgame Spider-Man moet op de PlayStation 4 ongeveer vijftien seconden laden als je van fast travel gebruik maakt. Op de PlayStation 5 is de laadtijd verkort tot slechts 0,8 seconde. Jammer voor de beelden van een verveelde Spider-Man in de metro, geweldig voor ons!

De PlayStation 5 heeft een directe aansluiting voor de PlayStation VR. Je hebt dus niet langer een aparte processor unit nodig die een USB poort in beslag neemt. Het is bovendien aannemelijk dat de PlayStation 5 nu standaard een HDR passthrough ondersteunt, zodat eigenaren van de eerste generatie PlayStation VR headsets niet alles moeten ontkoppelen om van hun HDR-televisie te genieten. Dat was namelijk een gebrek van de processor unit die pas bij de tweede generatie headsets is opgelost.

Of de PlayStation 5 ook backwards compatibility voor de PlayStation 1, 2 en 3 ondersteunt is nog niet bekend, maar het is aannemelijk dat deze systemen worden overgeslagen. De uitzondering hierop zijn wellicht het handjevol PlayStation 2 games die op de PlayStation 4 zijn geëmuleerd, zoals Primal en Dark Cloud.

playstation_5_backwards_compatibility
PlayStation 5 backwards compatibility - Je investering in PlayStation 4 hard- en software gaat niet verloren.

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste PlayStation 5 nieuws? Hou dan vooral dit artikel in de gaten, waar we de meest belangrijke weetjes handig bundelen!

ADVERTENTIE

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.