Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation 5 release - Alles over de PS5 kopen en de PS5 prijs uitgelegd

Update: alles wat we weten na de PlayStation 5 Showcase.

Er staan twee vragen gebrand op de lippen van iedereen die een PlayStation 5 wilt kopen: wanneer komt Sony's nieuwe console uit en wat is de PS5 prijs? Na de afgelopen PlayStation 5 Showcase hebben we eindelijk een antwoord op die vragen. Op deze pagina geven wij je alle informatie die je nodig hebt. We bespreken eerst de PS5 releasedatum en daarna geven we je meer info over de PS5 prijs. Als je vragen hebt, stel ze gerust in de comments bij dit artikel!

Als je op zoek bent naar meer PS5 info, bekijk dan zeker onze artikels over de PlayStation 5 controller, de PlayStation 5 specs en de PlayStation 5 games.

Op deze pagina:

PS5 release - wanneer kunnen we de PlayStation 5 kopen?

De PlayStation 5 release heeft eindelijk een datum opgespeld gekregen. Sony's nieuwste console ligt vanaf 19 november in de winkels. Bij ons, althans, want in de Verenigde Staten, Japan, Mexico, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea verschijnt de PlayStation 5 een week vroeger, namelijk op 12 november. In tegenstelling tot concurrent Microsoft hanteert Sony dus - net als bij de PlayStation 4 - geen wereldwijde launch. Vermoedelijk speelde ook de huidige COVID-19-crisis daar een rol in. Zeven daagjes geduld uitoefenen dus!

Het officiële logo van de PlayStation 5

Die release is strategisch en heeft tot doel om gebruik te kunnen maken van de belangrijke feestdagen zoals Thanksgiving in de Verenigde Staten, Sinterklaas / Sint-Nikolaas in veel Europese landen, en uiteraard Kerstmis. Het zijn allemaal feestdagen waarbij familieleden cadeautjes voor elkaar kopen, en vooral kinderen in de watten gelegd worden met hun favoriete speelgoed.

Bovendien kan Sony het zich niet veroorloven om later dan concurrent Microsoft op de markt te komen. Ook de Xbox Series X release vindt immers in november plaats. Gelet op de indrukwekkende Xbox Series X specs ligt er een grote druk op Sony om rond dezelfde tijdsperiode uit te komen met een console die op technisch vlak kan concurreren. Of dat gaat lukken, valt nog te bezien. De PlayStation 4 Pro kwam uiteindelijk niet in de buurt van de tour de force die Microsofts krachtpatser Xbox One X neerzette, en de eerste analyses van de PlayStation 5 hardware doen uitschijnen dat Sony's nieuwe console de minder krachtige zal zijn.

Daar is een reden voor. Volgens Sony-topman John Kodera zou de PlayStation-sectie minder focus leggen op hardware en meer inzetten op online abonnementsdiensten zoals PlayStation Plus. Die diensten worden namelijk als stabielere inkomstenbronnen beschouwd dan de vaak wisselvallige console- en gamesverkoop.

Rond PlayStation Now, de streamingdienst van Sony, bleef het echter opvallend stil tijdens de laatste PlayStation 5 Showcase. Zoals blijkt uit de PlayStation Now review, heeft Sony nog wel wat werk om deze dienst te optimaliseren en goedkoper te maken. Het contrast met de gebruiksvriendelijke en spotgoedkope Xbox Game Pass van Microsoft kan niet groter zijn.

Wel kondigde Sony de PlayStation Plus Collection aan. Dat is een nieuwe feature voor de PlayStation 5 die naar PlayStation Plus komt. Hier lees je alles wat je over de PlayStation Plus Collection moet weten.

En wat met het design van de PlayStation 5? In juni toonde Sony de PlayStation 5 voor het eerst aan het grote publiek en wisten we eindelijk hoe de PlayStation 5 eruitziet. De console is opvallend wit met enkele zwarttinten, en kan zowel verticaal als horizontaal worden opgesteld. Reacties op het design van de gloednieuwe console waren aanvankelijk dan weer eerder gemengd: volgens sommigen zou de console er als een router uitzien. Het internet reageerde dan ook hilarisch op de onthulling van de PlayStation 5.

Bekijk op YouTube

PS5 prijs - voor hoeveel kunnen we de PlayStation 5 kopen?

Voor de PlayStation 5 maakt Sony uitvoerig gebruik van 'customised' onderdelen. Dat is hardware die is aangepast aan de specifieke noden van de PlayStation 5.

Naast de releasedatum beschikken we nu ook over de PlayStation 5 prijs: voor 399 euro heb je een PlayStation 5 Digital Edition (zonder diskdrive), terwijl de gewone versie van de PlayStation 5 (inclusief diskdrive) je 499 euro kost. In termen van specs zijn beide versies gelijkwaardig (hier lees je hoe krachtig de CPU en GPU van de PS5 zijn). Dit, in tegenstelling tot de Xbox Series S en Xbox Series X.

De PlayStation 5 Digital Edition is dus een interessant, goedkoper alternatief voor zij die hun games uitsluitend digitaal kopen, al wordt de verkoop/ruil van tweedehandsgames ermee aan banden gelegd. Bovendien kun je de PlayStation 5 Digital Edition (logischerwijs) niet als blu-rayspeler gebruiken.

Zeg hallo tegen de nieuwe PS5 controller: de DualSense.

Het gamelandschap bevindt zich bij het begin van deze nieuwe generatie consoles op een duidelijk kruispunt. Het PlayStation merk startte deze generatie heel sterk, maar beging gaandeweg enkele cruciale vergissingen: Sony heeft te weinig sterke technologie om zelf efficiënt te kunnen streamen.

PlayStation Now blijft een onbeminde abonnementsdienst met nog enkele belangrijke problemen, en de stiefmoederlijke behandeling van backwards compatibility schept een beeld van een gierig bedrijf. Microsoft startte deze generatie dan weer rampzalig met de vreselijke Xbox One aankondiging, maar heeft sindsdien belangrijke zeges geboekt: er is een sterke infrastructuur om te streamen, Game Pass is een alom bemind initiatief, en de gratis en verzorgde benadering van backwards compatibility heeft heel veel goodwill doen ontstaan.

Bekijk op YouTube

Het is duidelijk: er staat heel veel op het spel voor zowel Microsoft als Sony om eind dit jaar de aandacht van de consument te winnen.

Meer weten over de PS5?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Maarten Denoo avatar

Maarten Denoo

Pietje-precies

Keerde het multiplayergeweld de rug toe en verdiept zich nu vooral in actie-RPG’s en co-opgames. Doctoraatsstudent gamen / gokken aan KUL.
Reacties