Skip to main content

PlayStation 5 DualSense - Alles over de nieuwe PS5 controller

Ligt lekker in de hand?

Bij een nieuwe console hoort uiteraard een nieuwe controller. De PlayStation 4 introduceerde de DualShock 4, wat een flinke verandering was tegenover de controllers van de eerste drie PlayStation-generaties. Met de PlayStation 5 schudt Sony de kaarten echter nog grondiger, want de console komt met de DualSense controller.

Behalve een nieuwe naam is het design ook grondig veranderd, waardoor we je graag wat meer info geven over deze speciale controller. Naast een andere look, zijn er namelijk ook enkele interessante nieuwe functies waar we je hier wat meer over willen vertellen.

Als je op zoek bent naar meer PS5 info, bekijk dan zeker onze artikels over de PlayStation 5 release en prijs, de PlayStation 5 specs en de PlayStation 5 games.

Op deze pagina:

Dit is de DualSense, de controller van de PlayStation 5.

PS5 controller - hoe ziet de DualSense eruit

Laten we beginnen bij de looks van de controller, die qua kleurenschema veel van de PlayStation VR wegheeft. Sony stapt af van zijn traditie om controllers een enkele kleur te geven. Hier wordt er namelijk met een kleurenpatroon gewerkt, zijnde een combinatie van zwart en wit. De icoontjes op de vier face buttons verliezen daarentegen hun kleur, zoals eerder bij de PSP en PlayStation Vita gedaan is.

De prominent aanwezige lichtbalk aan de achterkant van de DualShock 4 is opgeofferd. Daarvoor in de plaats komt een meer subtiele LED die gedeeltelijk het touchpad omringt. Tot ziens, light bar stickers!

Wat verder opvalt is dat beide handgrepen van de controller iets meer gecurved dan de voorgaande DualShock-controllers zijn. Het is op het oog een subtiele verandering, maar moet vooral meer comfort voor tijdens het gamen bieden.

PS5 controller - welke knoppen heeft de DualSense

Wat betreft de knoppen van de PS5 controller wijzigt er niet zoveel. De controller heeft aan de voorkant nog steeds twee sticks, vier face buttons en een directional pad. Ook de touch pad van de DualShock 4 maakt zijn rentree.

Uiteraard ontbreken bij de DuelSense ook de vier triggers niet, maar de L2- en R2-knoppen zijn volgens Sony nu 'adaptieve triggers'. Daardoor kun je bepaalde in-game technieken of acties beter weergeven. Een mooi voorbeeld is het meer realistisch aanspannen van een boog, waarbij de weerstand van de triggers steeds hoger wordt naarmate je de boog verder spant. Je kan ook het verschil voelen tussen het schieten van een pistool en een machinegeweer bijvoorbeeld.

Wie goed kijkt, ziet dat er tussen de beide L-triggers enerzijds en beide R-triggers anderzijds zo goed als geen tussenruimte zit. Dat maakt het mogelijk om beide L- en/of R-knoppen tegelijkertijd in te drukken, wat voorheen nagenoeg niet te doen was.

De Create-button vervangt de Share-button, terwijl de PS-button nu de vorm van het PlayStation-logo heeft. Vooralsnog lijken de functies hetzelfde te zijn, maar Sony komt in de aanloop naar de release met meer informatie daarover.

PS5 controller - wat is haptic feedback

Sony heeft de DualSense ook van haptic feedback voorzien. In beide handgrepen van de PS5 controller zit een elektrische actuator die in veel meer frequenties dan reguliere rumble motortjes trilt.

De vibraties van de DualSense zijn daardoor veel genuanceerder, doordat ze zich op verschillende individuele plekken op de controller kunnen manifesteren. Zo voel je in racegames bijvoorbeeld beter wanneer de ondergrond wijzigt, met verschillende vibraties voor asfalt, gras, modder en andere soorten ondergrond.

De haptic feedback in combinatie met de adaptieve triggers moet volgens Sony spelers nog meer doen inleven in de game.

Bekijk op YouTube

PS5 controller - Ingebouwde microfoon

Sony innoveert ook door de DualSense een ingebouwde microfoon te geven. Daardoor hoef je in theorie dus niet langer een headset te hebben om online te kunnen communiceren met je vrienden. Om te vermijden dat in-game geluiden van je tv doorbloeden in de microfoon, zal je waarschijnlijk wel best nog steeds een headset gebruiken, al hoeft die dus niet per se een microfoon te hebben. Er is ook een mute-knop op de controller om de microfoon uit te schakelen. Altijd handig.

Hoewel Sony er zelf nog geen woord over gerept heeft, kan de ingebouwde microfoon mogelijk ook als voice assistant dienen. Net zoals bij Amazon Alexa en Google Assistant kun je dan met je stem instructies geven. Denk daarbij aan het openen van de PlayStation interface of het in-game openen van je inventory. Of dit ook tot de mogelijkheden van de microfoon van de PS5 controller behoort, is momenteel echter nog pure speculatie.

PS5 controller - Aansluitingen

Aan de bovenkant van de DualSense zit een USB-C-poort, terwijl de DualShock 4 een micro-USB bevat. Dat biedt niet alleen snellere transmissiesnelheden, maar daarmee laad je de controller ook een stuk sneller op dan voorheen.

Je moet goed zoeken op de afbeeldingen, maar de DualSense heeft nog steeds een audio jack aan de onderkant van de controller. Dat houdt dus in dat je het gros van de headsets en oordopjes nog steeds eenvoudig kan aansluiten.

Meer weten over de PS5?

PS5 controller - Wat we nog niet weten over de DualSense

Hoewel Sony al het nodige over de PlayStation 5 controller onthuld heeft, zijn er nog wel enkele vraagtekens.

De eerste en voornaamste is uiteraard, hoeveel gaat zo'n DualSense controller kosten? Deze informatie krijgen we waarschijnlijk te horen samen met de prijs van de PlayStation 5.

Daarnaast weten we ook niet of de DualSense ook in andere kleuren komt. Niet iedereen is even gek van de wit-zwarte combinatie die we tot hiertoe te zien kregen, en fans maakten al gauw zelf versies die, we moeten het toegeven, er beter uitzagen. De combinatie van twee kleuren geeft Sony in elk geval al veel opties voor de toekomst.

De exacte levensduur van de DualSense is ook belangrijke informatie waar we nog niets over weten. De DualShock 4 had een batterij die tussen de 4 en 8 uur meeging, afhankelijk van hoe je de controller gebruikte. Aangezien er veel nieuwe functies in de DualSense zitten, valt het nog te bezien hoelang het deze keer duurt voordat je een USB-kabel in je controller moet steken.

En als laatste: gaan we onze DualShock 4 controllers kunnen gebruiken op de PlayStation 5? De DualSense zal op z'n minst een capabele controller zijn, maar als je vrienden over de vloer hebt, is het altijd handig als je de controllers die je nog hebt liggen terug kunt bovenhalen.

Read this next