Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation Now review - PSNetflix

PSNetflix.

PlayStation Now heeft een fantastisch aanbod en een indrukwekkende visie. Te veel kinderziekten gooien echter roet in het eten.

Met PlayStation Now wil Sony twee vliegen in één klap slaan. Niet alleen stelt het je in staat om PlayStation 3-games op je PlayStation 4 te spelen, maar tegelijk moet het de commerciële doorbraak voor het streamen van games vormen. Netflix voor PlayStation 3-games, zeg maar. Een erg ambitieus doel, met voorlopig gemengde resultaten.

Het is vanaf het begin overduidelijk dat Sony de mosterd heeft gehaald bij Netflix. De interface is namelijk identiek, met duidelijke paneeltjes per game en opdelingen per categorieën. Die categorieën zijn daarenboven enorm ruim. Naast genres zoals 'Avontuur' of 'Actie' is er ook plaats voor 'Gemaakt in Japan' of rangschikkingen per ontwikkelaar, zoals 'Telltale'. Zo wordt eenvoudig browsen door een lijst al gauw een geweldige ontdekkingstocht, waarbij je op heel wat pareltjes kunt stoten.

Die catalogus blinkt met meer dan 300 games niet enkel uit in kwantiteit, maar ook in kwaliteit. Naast de complete Sony-catalogus met toppers zoals de God of War- en de Uncharted-reeks, is er ook ruimte voor andere topgames zoals Red Dead Redemption, de Batman: Arkham-reeks, BioShock: Infinite en nog talloze andere. Daarbij worden ook oudere pareltjes zoals F.E.A.R. en obscure games zoals Alpha Protocol niet vergeten. En dan moet je nog het aanbod indie-games doornemen, met bijvoorbeeld Thomas Was Alone en Lone Survivor.

Ook kun je - opnieuw: net zoals bij Netflix - een lijst samenstellen met games die je wilt spelen. Ideaal om interessante games niet uit het oog te verliezen. De interface mist op dit moment echter wel een essentieel onderdeel: een zoekfunctie. Helemaal onderaan staan de games wel per beginletter gesorteerd, maar toch kan het vaak verschillende minuten duren voor je je gewenste game hebt teruggevonden.

Een bijkomende irritatie is het omslachtige accountbeleid. Zo moet de primaire PlayStation 4-account altijd als eerste een game opstarten, voordat een secundaire account ermee aan de slag kan. Als secundaire account kun je bij het browsen wel games aan je lijst toevoegen, maar er vervolgens niet mee aan de slag totdat de primaire account die game gespeeld heeft.

Het is zodra je effectief begint te gamen dat de grootste sterktes en zwaktes van PlayStation Now het duidelijkst worden. De dienst hanteert streaming en hangt daardoor volledig af van je internetverbinding. Heb je een heel erg snelle en stabiele internetverbinding, dan is PlayStation Now een droom. Games spelen exact zoals ze dat op de PlayStation 3 doen, zodat je geen nood meer hebt om je oude console in huis te houden. En doordat alles gestreamd wordt, moet je ook niet langer ruimte op je harde schijf vrijhouden om games te installeren.

Maar die afhankelijkheid van je internetverbinding is meteen ook de achilleshiel van de hele dienst. Als je internetverbinding ook maar even daalt, heeft dat meteen drastische gevolgen voor je game: de beelden blijven even hangen, en spoelen dan snel door om het tempo te hervatten. Daar lijdt ook het geluid onder, met dialogen die stokken en eveneens snel doorspoelen. De laadtijden en beeldkwaliteit passen zich eveneens aan om rekening te houden met een tragere verbinding, waardoor de prachtige woestijnen in Red Dead Redemption plots blokkerige pixels worden. Test PlayStation Now dus eerst goed uit om te kijken of je internetverbinding volstaat.

Het allergrootste probleem komt er wanneer je internetverbinding ook maar eventjes onder de aanbevolen 5 Mbps zakt. Dan geeft de dienst je een waarschuwing dat de game over twintig seconden wordt afgesloten. Dus ook al herstelt je internetverbinding zich, toch is het meteen gedaan met gamen. Het vormt niet alleen een domper op je hele beleving, maar roept ook grote praktische problemen op. Sommige games stellen je niet in staat om naar believen te saven, waardoor je soms enorm veel vooruitgang kwijtraakt.

Voorlopig is de doelstelling van PlayStation Now dus nog te ambitieus. De dienst beschikt over een geweldig en uitgebreid aanbod, aangevuld met een duidelijke interface en een fantastische beleving als je over een extreem snel en stabiel internet beschikt. Maar doordat zelfs maar de kleinste storing in je internetverbinding een enorme impact heeft op de hele beleving, is het moeilijk om echt te genieten. PlayStation Now heeft dus nog wat werk voor de boeg vooraleer het zich de 'Netflix voor games' kan noemen.

Meer weten over de dienst? Dan lees je hier alle PlayStation Now info.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties