Aan de slag met Dragon Age Keep

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes.

Dragon Age: Origins (2008) en Dragon Age II (2010) zijn beide diepgaande RPG's met een grootse opzet en een interessant vechtsysteem, maar onderscheiden zich vooral door hun veelheid aan keuzes. Personages kunnen leven of sterven, leider van een land worden of zich in de eenzaamheid terugtrekken, en jij bent diegene die deze ultieme keuzes maakt.

Het verhaal van Dragon Age: Inquisition bouwt voort op je keuzes uit de vorige games. Omdat veel mensen Inquisition echter op een nieuwe console spelen, is het niet mogelijk om eerdere opgeslagen gegevens te importeren. Daarom komt Electronic Arts met de Dragon Age Keep-applicatie. Deze companion app gebruik je via de browser op je pc, Android- of iOS-toestel. Inloggen doe je dan weer via je Origin-account.

Het idee is vergelijkbaar met Mass Effect: Genesis, de interactieve comic die PlayStation 3-spelers van Mass Effect 2 kregen. Ook dat project stelde spelers in staat om het verhaal van de eerste Mass Effect beknopt te lezen en tegelijk keuzes te maken voor een game die ze (toen) niet konden spelen. Maar Dragon Age Keep is veel gedetailleerder dan die comic.

dak

Op basis van eerdere Origin-info probeert Dragon Age Keep je personages uit de vorige games weer te geven. Daarna start er een filmpje dat ingesproken wordt door Varric, je sarcastische metgezel uit Dragon Age 2. Ondertussen maak je keuzes die het verhaal be´nvloeden en bouw je langzaamaan weer je unieke keuzes, verhalen en situaties uit de vorige games op.

Eerst is Dragon Age: Origins aan de beurt. De zombie-aanval op Castle Redcliffe, de coup in de Circle of Magi, het conflict tussen de weerwolven en de elven... Het komt allemaal weer voorbij en je maakt eerst enkel de grote keuzes, die de stroming van het verhaal be´nvloeden. Steun je de weerwolven of de elven in het Brecilian Forest? Kies je ervoor om de Anvil of the Void in Orzammar te bewaren of te vernietigen?

Nadat je het verhaal van Dragon Age: Origins in grote lijnen doorloopt en be´nvloedt, gaat het filmpje naadloos over naar Dragon Age II. Als vluchteling Hawke kom je in Kirkwall terecht en zie je opnieuw hoe hij of zij langzaamaan de held(in) van de stad wordt. Daarbij moet je opnieuw de grote keuzes in het verhaal maken. Hoe los je de rebellie van de Qunari in Kirkwall op? Straf je Anders na zijn aanslag op de Chantry of vergeef je hem?

Na het overlopen van de keuzes in de filmpjes, kom je op de 'tapestry' terecht. Dit wandtapijt toont je bijna alle keuzes die je in Dragon Age: Origins en Dragon Age II kon maken en zijn veel gedetailleerder dan de opties in het filmpje. Je beslist hier opnieuw over elementen van het hoofdverhaal, zoals wat je met de Urn of Sacred Ashes doet. Maar ook mag je hier kiezen welke zij-personages je hebt gerekruteerd of niet, wie je met hun persoonlijke problemen hebt geholpen en of je eventueel een relatie met die persoon had.

dak2

Het is wel aan te raden om een synopsis van zowel Dragon Age: Origins als Dragon Age II nog eens door te nemen vooraleer je je op al die de keuzes stort. Zonder die herhaling is er namelijk een grote kans dat je niet meer exact weet wie Bann Sighard was en of je hem over het lot van zijn zoon Oswyn hebt verteld. De uitleg die Dragon Age Keep zelf biedt, volstaat ook niet altijd om een weloverwogen keuze maken, tenzij je de twee voorgaande games heel recent hebt gespeeld.

Het verhaal van de Dragon Age-games valt na al die jaren nog steeds op door zijn sterke maatschappijkritiek. Onderdrukking, racisme en religieuze spanningen passeren allemaal de revue en dankzij de grote keuzevrijheid is er geen goed of slecht. Enkel verschillende tinten grijs.

De Dragon Age-reeks gaat qua keuzevrijheid ook veel verder dan de meeste games. Je beslist hier over belangrijke zaken die de hele game in een andere richting kunnen stuwen. Mede daardoor is het role-playing in zijn puurste vorm: de rol van een held aannemen en de keuzes maken die je wilt.

Dragon Age Keep is dan ook zeer welkom om je al deze keuzes nog eens tot in detail te laten maken. Bovendien is de applicatie door zijn gestroomlijnde interface erg gebruiksvriendelijk. De mooie en goed gestructureerde filmpjes vormen de kers op de taart, om zo alle spelers een persoonlijk verhaal aan te bieden. Maar hou wel een naslagwerk bij de hand, als je Úcht weloverwogen te werk wil gaan.

ADVERTENTIE

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread