Beste pc en mobile controllers 2021: de beste gamepads voor computers en mobile gaming

De ultieme gids.

Wat zijn de beste controllers? En om nog specifieker te gaan: Wat is de beste pc controller en wat is de beste mobile controller? Als je op console gamet heb je standaard een controller, maar voor wie op pc speelt of wie vaak aan mobile gaming doet is het vaak handig om toch ook een controller (ook wel 'gamepad' genoemd) te overwegen. Veel games hebben controls die echt gemaakt zijn voor controllers, waardoor spelen met andere inputs frustrerend kan zijn. Denk aan de Dark Souls-reeks of action-adventure titels zoals de Tomb Raider-reeks. Ook racegames hebben baat bij de extra nuance van een joystick. En nu mobile gaming ook populairder wordt en je meer AAA-games op je smartphone kunt spelen, worden er ook meer controllers voor mobile gaming gemaakt.

Er zijn bijgevolg héél veel pc controllers en mobile controllers beschikbaar. Daarom overlopen wij in deze gids wat de beste gamepads zijn. We zullen zowel gekende als minder bekende opties bespreken. Ook vertellen we je waar op te letten wanneer je een pc controller of mobile controller koopt en wat de technische termen betekenen.

Elke controller is getest op vlak van geschiktheid voor verschillende gaming genres, het gebruiksgemak, de aanwezige features, en je beschikbare budget. Ook andere features zoals compatibiliteit met games die geen controllers ondersteunen, koppeling met smartphones, en meer komen aan bod.

Beste pc controller en beste mobile controller in 2021

Waar moet ik op letten wanneer ik een controller voor pc of mobile wil kopen en wat betekenen sommige technische termen? Geen zorgen: wij proberen je alles op een duidelijke en korte manier uit te leggen. Met alle features die fabrikanten vandaag de dag promoten is het soms moeilijk om te begrijpen wat alles precies betekent.

Wat zijn de beste controllers voor pc en mobile in 2021? Wij geven je een uitgebreide lijst met al onze favorieten, inclusief een grondige uitleg waarom we ze zo goed vinden! Zoals gezegd letten we op het comfort, de features, de prijs, de duurzaamheid, en ook andere snufjes zoals koppelingen met verschillende apparaten. Er staat sowieso voor elk wat wils!

Beste pc controller en beste mobile controller in 2021

Beste pc controller: Xbox Series X | S Controller

xbox_one
Beste pc controller - Xbox Series X | S Controller

De algemene beste pc controller is de Xbox Series X en S controller. Deze gamepad werkt zonder nood aan speciale drivers meteen met een gigantisch aanbod aan pc games, heeft een goeie rumble en is bovendien beschikbaar in vele kleuren. De gamepad is wat kleiner vergeleken met de Xbox One controller, maar ligt steeds comfortabel in de hand en is gemaakt van zeer degelijke materialen. Let wel op: de standaardversie werkt op AA-batterijen. Hoewel dit zorgt voor een erg lange levensduur, betekent het dat je een Xbox One Play and Charge kit nodig hebt om de controller via USB-C kabel op te laden.

Als je nog Xbox One controllers kunt vinden, dan blijft het de moeite om aan te schaffen en te gebruiken als gamepad op pc en voor mobile apparaten. De Xbox One controller is wat groter, maar voelt daardoor nog steviger en robuuster aan. Ook het materiaal van de gamepad is iets anders (gladder), wat wij persoonlijk zeer aangenaam vinden.

Je kunt hier de Xbox Series X en S controller kopen op Bol.com

Pros

 • Ondersteund door de meeste pc-games, zonder nood aan third-party software
 • Zeer degelijke materialen, waaronder de beste triggers op de markt
 • Vele kleuren en stijlen aan een zeer redelijke prijs

Cons

 • Werkt standaard met AA-batterijen; je moet een extra pakket kopen om de controller herlaadbaar te maken

Xbox One Controller kopen op Bol.com

Tweede keuze: Sony DualShock 4 (PS4) Controller

ps4
Beste pc controller - DualShock 4 pc controller

De DualShock 4 is onze tweede keuze voor beste pc controller. Deze PlayStation 4 gamepad is vooral ideaal voor wie kleine tot middelmatig grote handen heeft en de knoppen en triggers hebben een aangename 'feel'. Ook de joysticks zijn zeer aangenaam om te gebruiken. Nog een fijne bonus bij de DualShock 4 is de enorme variatie aan visuele keuze. Er zijn heel wat verschillende stijlen beschikbaar, inclusief enkele coole gelimiteerde edities. De God of War DualShock 4 in het bijzonder is een aanrader.

Elke PS4 controller werkt met Bluetooth, wat erg handig is om makkelijk verbinding te maken met apparaten. De controller werkt ook met een Micro USB poort om verbinding te maken en op te laden, zodat je geen batterijen hoeft te kopen. Je moet weliswaar third-party software installeren zodat deze gamepad werkt op Windows, maar de DS4Windows software is gratis en redelijk eenvoudig te gebruiken.

Overweeg ook zeker de DualShock 4 Back Button Attachment. Die voegt achteraan twee extra bumpers toe aan de controller. Op die manier kun je controls dus 'remappen' zodat je nog vloeiender speelt. Het maakt de controller op een goedkope wijze bijna een pro controller.

Pros

 • Vaak aan korting en in vele verschillende stijlen verkrijgbaar
 • Altijd draadloos gebruikbaar
 • De trackpad is een degelijk alternatief voor muisbesturing

Cons

 • Third-party driver installatie nodig om te werken
 • De controller is voor sommige handen iets te klein

Sony PlayStation 4 Wireless Dualshock 4 kopen op Bol.com

Beste premium pc controller: Xbox One Elite Series 2 Controller

series2
Beste pc controller - Xbox One Elite Series 2 pc controller

Ben je bereid om te betalen voor kwaliteit, dan is de Xbox One Elite Series 2 de beste pc controller. De symboolknoppen zijn lekker 'klikkerig' en het materiaal geeft je een uitstekende grip, waardoor deze gamepad heerlijk in de hand ligt. Je kunt bovendien heel ver gaan qua personalisatie: je kunt vier bumpers achterop toevoegen, de sticks door alternatieve opties vervangen, de gevoeligheid van de stick aanpassen, een circulaire D-pad instellen, tussen drie niveau's qua gevoeligheid van de triggers wisselen... De opties zijn onvoorstelbaar indrukwekkend. De Series 2 heeft bovendien Bluetooth, een jack voor koptelefoons en de optie tot opladen via USB-C.

Pros

 • Onvoorstelbaar diepe hardware en software personalisatie
 • Een uitstekende 'feel' dankzij de stevige grip en aangename knoppen
 • Zeer hoogwaardige materialen
 • Bluetooth en USB-C opladen zorgen voor hoog gebruiksgemak

Cons

 • Bij launch werden problemen gemeld met onder andere 'stick drift', dus zorg zeker dat je de garantie van je apparaat bijhoudt
 • De herlaadbare batterij kan niet zelf vervangen worden

Xbox Elite Series 2 Controller kopen op Bol.com

Beste goedkope controller voor pc gaming: Xbox 360 Controller

xbox_360
Beste pc controller - Xbox 360 pc controller

De Xbox 360 controller gaat ondertussen al vijftien jaar mee, maar blijft een prima gamepad die je aan een spotgoedkope prijs kunt kopen. Het ligt stevig in de hand, heeft degelijke triggers en sticks, en is met een ruim assortiment aan apparaten compatibel. De Xbox One en Series X en S controllers alsook de DualShock 4 liggen beter in de hand en gaan ook langer mee, maar gebruik je maar sporadisch een controller op je pc, dan is dit zeker een goede optie die je veel minder kost.

Pros

 • Ondertussen spotgoedkoop beschikbaar
 • Bijna alle pc games ondersteunen de controller

Cons

 • Ergonomisch gezien niet even comfortabel als nieuwe modellen
 • Je hebt een Wireless Gaming Receiver nodig voor draadloze verbinding op pc

Xbox 360 Controller kopen op Bol.com

Beste third-party pc controller: Razer Wolverine V2

wolverine
Beste pc controller - Razer Wolverine V2 controller

Mocht je geen fan zijn van de opties van Sony en Microsoft, dan zijn er enkele geweldige third-party alternatieven beschikbaar. Een van de beste opties is de Razer Wolverine die je een echte pro controller ervaring geeft dankzij zijn heerlijk klikkerige face buttons, de vier extra programmeerbare knoppen en (bij de Ultimate Edition) de vier extra paddles achterop. Personalisering kan in de Razer Synapse For Xbox app, beschikbaar op zowel Xbox One als pc. Daar kun je knoppen andere functies geven, de gevoeligheid van de joysticks aanpassen en ook de RGB belichting wijzigen. De Wolverine is duur voor een gamepad met draad, maar je krijgt er dus ook heel wat voor terug.

Pros

 • De beste software personalisatie en aangepaste controls
 • Degelijke en stevige materialen

Cons

 • Hoge kostprijs voor een controller met draad
 • Mist de mooie visuele afwerking van de Xbox One Elite controller

Je kunt hier de Razer Wolverine V2 gaming controller kopen op Bol.com

Tweede keuze third-party pc controller: Astro C40 TR

c40
Beste pc controller - Astro C40 TR pc controller

Nog een uitstekende keuze als je voor third-party fabrikanten gaat is de Astro C40 TR. Deze controller heeft een semi-modulair design waardoor je zowel een Xbox als een PlayStation lay-out kunt instellen. Bovenal vertaalt het stevige prijskaartje van de controller zich in degelijke materialen en een zeer mooie afwerking. De joysticks zitten wat hoger dan normaal, maar na een korte aanpassingsperiode geeft dit je net een beter gevoel van controle. De twee knoppen achteraan zijn ook slim geïmplementeerd en zitten heel natuurlijk onder je vingers. Ze kunnen ook extreem snel naar andere knoppen geprogrammeerd worden, zonder nood aan software.

Duik je toch in de software, dan staat er je een schat aan opties te wachten, zoals het aanpassen van de gevoeligheid van de sticks en hun dead zones. De interface is bovenl erg intuïtief. Verbinding wordt via een 2.4GHz draadloze USB dongle geregeld en er is een optie voor een draadloze Micro USB verbinding. Tot slot is de batterijduur uitstekend. Een werkelijk geweldige keuze als pc gamepad, als je bereid bent ervoor te betalen.

Pros

 • Zeer degelijke materialen, met responsieve knoppen en klikkerige triggers
 • Diepgaande software die bovendien makkelijk te gebruiken is
 • Uitstekende batterijduur

Cons

 • De Razer Wolverine ligt net iets beter in de hand

Astro C40 TR-controller kopen op Amazon Duitsland

Meest aanpasbare pc controller: Steam Controller

steam
Beste pc controller - Steam Controller pc controller

De Steam Controller is een fascinerende gamepad, doordat het je in staat stelt om een veel uitgebreider gamma aan pc games te spelen dan met de meeste controllers, zoals RTS-games. Dat komt door de twee circulaire trackpads vooraan, die de D-pad en rechterstick vervangen en op zeer geslaagde wijze muisbesturing imiteren. Er zijn ook andere aangename features, zoals de twee extra knoppen achterop die je kunt aanpassen via de uitstekende Controller Configuration software. Niet iedereen gebruikt de controller graag, net vanwege die trackpads, en Valve is ook gestopt met de productie van de controller in november 2019. Desalniettemin is dit een zeer interessante gamepad om op z'n minst eens uit te proberen.

Pros

 • Werkt zelfs voor games die geen controllers ondersteunen
 • De touchpad werkt goed voor genres als shooters en strategy, waar controllers normaal tekort schieten

Cons

 • Vergt flink wat aanpassingen vooraleer de trackpads comfortabel aanvoelen
 • Materialen voelen goedkoop aan, ondanks de hoge prijs

Steam Controller kopen op Amazon Duitsland

Beste controller voor pc en iOS: SteelSeries Stratus Duo

stratus
Beste pc controller en beste mobile controller - SteelSeries Stratus Duo pc controller

De Stratus Duo is eveneens een slimme en intrigerende controller, die als doel heeft om meerdere platformen te ondersteunen. Naast de 2.4GHz USB dongle voor pc verbinding kun je namelijk ook met smartphones en tablets verbinden via Bluetooth. Hoewel dit de batterijduur flink aanvreet, kun je zo zowel op iOS als Android spelen. Onthou wel dat niet alle mobile games controllers ondersteunen. Ook is de lay-out van de knoppen niet volledig ideaal: in het bijzonder raak je onvermijdelijk de joysticks aan wanneer je voor de middenste knoppen gaat. De extra SteelSeries Status Duo SmartGrip om je controller op je smartphone te zetten kost bovendien nog eens 10 euro extra.

Pros

 • Verbinding via 2.4Ghz draadloos (pc) of Bluetooth (mobile)
 • Goede optie als je aan mobile VR gaming wilt doen

Cons

 • SmartGrip accessoire kost extra geld
 • Batterijduur wanneer je Bluetooth gebruikt is heel kort

SteelSeries Stratus Duo kopen op Bol.com

Beste controller voor Android: PowerA MOGA XP5-X Plu

moga
Beste mobile controller - PowerA MOGA XP5-X Plu controller

De PowerA Moga XP5-X Plus is een geweldige controller om mobiel te gamen dankzij de degelijke materialen, slimme vorm en een draagbare ingebouwde 3000mAh oplader. Vooral dat laatste is een perfecte oplossing voor de snelheid waarmee mobiel gamen je batterij opzuigt. puntje om aandacht aan te besteden is of de Android games die je van plan bent te spelen, ook daadwerkelijk controllers met draad ondersteunen. Dit is vaak niet het geval, dus doe goed research voor je deze controller aanschaft.

Pros

 • Ligt erg goed in de hand
 • Kan opladen terwijl je gamet
 • Ideaal voor gebruik met emulators, cloud gaming en Android games die bedrade controllers ondersteunen

Cons

 • Draagbaar, maar wel een moeilijke vorm om in een rugzak te steken

De PowerA MOGA XP5-X Plus Bluetooh Controller kopen op Bol.com

Tweede beste controller voor Android: Nacon MG-X mobile gaming controller

mg1
Beste mobile controller - Nacon MG-X mobile gaming controller

De Nacon MG-X is een mooie en eenvoudige controller om aan mobile gaming te doen. Dankzij een officiële Xbox-licensie is dit apparaat de ideale compagnon om games via Xbox Game Pass Ultimate te streamen. De materialen zijn van hoge kwaliteit, met een bijzonder comfortabele rubberen grip achteraan die lange gamesessies comfortabel maakt. Je hebt geen nood aan extra kabels of applicaties om de MG-X te gebruiken: gewoon verbinden via Bluetooth, je smartphone in het omhulsel schuiven, en je bent klaar om te gamen. Let wel op dat de MG-X enkel compatibel is met Android-smartphones. De triggers van de MG-X zijn bovendien erg stijf, waardoor dit niet de ideale controller is om shooters mee te spelen. Toch is dit een zeer degelijk, mooi en gestroomlijnd apparaat. Hier kun je nog eens de volledige Nacon MG-X mobile gaming controller review lezen.

Pros

 • Zeer comfortabel voor lange gamesessies
 • Makkelijk bruikbaar en eenvoudig te transporteren
 • Heel mooi design

Cons

 • Werkt enkel met Android-smartphones
 • De 'triggers' (RT en LT) zijn niet aangenaam om te gebruiken

De Nacon MG-X mobile gaming controller kopen op de officiële Nacon website.

mobile2
Beste mobile controller - Mobile gaming wordt enkel maar populairder.

Nog meer aanraders: andere controllers die we hebben getest

Naast de acht aanraders hierboven hebben we nog een pak andere controllers getest. Hier vind je kort onze mening over deze andere apparaten, die zeker ook de moeite waard kunnen zijn.

PlayStation DualSense PlayStaton 5 Controller: De DualSense krijgt sinds de release van de PlayStation 5 al heel wat aandacht omdat de controller zeer geavanceerde functies zoals haptische feedback en 'adaptive triggers' heeft. Die functies zijn zeker de moeite, al moet je er vrede mee nemen dat je er doorgaans weinig van zult merken wanneer je op een ander platform speelt. Ontwikkelaars moeten deze functies namelijk specifiek inbouwen. Toch is dit een aangename controller die goed in de hand ligt en er ook erg goed uit ziet.

Je kunt de PS5 DualSense controller kopen op Bol.com

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller: Deze gamepad is goedkoper dan de officiële Xbox One controller, al verlies je wel de draadloze verbinding en wat van de kwaliteitsvolle materialen. Je krijgt echter wel verlichting in zeven kleuren, twee programmeerbare knoppen achterop en trigger locks op drie niveau's. Hoewel de triggers van bedenkelijke kwaliteit zijn, vonden we dit wel een degelijke en vooral een aantrekkelijke gamepad - zeker als draadloos spelen je niet kan schelen.

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller kopen op Amazon Duitsland

Thrustmaster eSwap Pro: Zoals je al in onze Thrustmaster eSwap Pro review kon lezen, is dit een degelijke controller met enkele kleine problemen. Het extreme gemak waarmee je onderdelen kunt wisselen is echter exceptioneel en in combinatie met de stevige 'feel' van de gamepad is dit model zeker het overwegen waard. De knoppen achteraan zijn wel iets moeilijker te gebruiken dan de Astro C40 TR.

Thrustmaster eSwap Pro Controller kopen op Bol.com

eswap
Beste pc controller - De Thrustmaster eSwap Pro controller

Nintendo Switch Pro Controller: Met de Switch Pro Controller heeft Nintendo een fijne gamepad met uitstekende batterijduur gemaakt. Als je naast je Switch ook graag op pc gamet, dan kun je de Pro Controller dus gewoon blijven gebruiken. Let wel: vergeleken met de concurrentie heeft deze controller geen unieke features zoals aanpasbare elementen te bieden. Ook is het in vergelijking een flink stuk duurder dan de andere gamepads op deze lijst. Deze controller kopen om op pc te spelen is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Nintendo Switch Pro Controller kopen op Bol.com

Razer Raiju Mobile: Met klikkerige knoppen, goed design en een ingebouwde clip om het op je smartphone te monteren is dit een degelijke controller. Wanneer je op pc speelt, zul je ongetwijfeld wel de wat vreemde knopcommando's moeten herprogrammeren.

Razer Raiju Mobile Controller kopen op Amazon

Nacon Pro Controller 3: De Pro Controller 3 weet niet volledig te overtuigen, met ietwat zwakke triggers en de knoppen achteraan die te gevoelig zijn. Daardoor gebeurt het vaak dat je per ongeluk een functie activeert. En toch: deze controller ligt goed in de hand en ziet er goed uit, waardoor je het zeker kunt overwegen.

Nacon Revolution Pro 3 kopen op Bol.com

Pc of mobile controller kopen: waar moet ik op letten?

Jouw speelgedrag. Net zoals bij onze andere koopgidsen zoals de beste gaming muizen en beste gaming keyboards is het ook voor pc controllers belangrijk om na te denken over je eigen speelgedrag. Wat voor soorten games speel je het liefst of het vaakst? Voor first-person shooters, MOBAs, real-time strategy games en MMORPGs is het aangewezen om muis en toetsenbord te gebruiken. Speel je echter ook genres zoals action-adventures (denk aan de Tomb Raider games), RPGs (denk aan Dark Souls) en beat-'em-ups, dan kun je beter overwegen om een controller te gebruiken. Natuurlijk is ook je persoonlijke voorkeur belangrijk: gebruik vooral waar jij je comfortabel bij voelt.

Extra knoppen en features. Je hebt het vast wel gezien in dit lijstje: enkele van onze favoriete controllers hebben vaak extra knoppen of speciale features die je het leven makkelijker kunnen maken, vooral in competitieve games. Het is echter aan jou om te beslissen of je dat echt nodig hebt. Denk opnieuw aan je eigen speelgedrag en of jouw favoriete games baat hebben bij speciale features. Zo niet, dan koop je misschien beter een meer simpele controller zoals de Xbox One-controller.

Met of zonder draad. Draadloos games is op console de norm en ook zeker fijn op pc, maar denk na of je effectief die meerprijs wilt betalen. Vaak moet je een draadloze adapter aanschaffen of kost de controller net vanwege het draadloze wat meer. Omdat je bij het gamen op pc vaak sowieso redelijk dicht bij het scherm zit, is het vaak geen groot probleem om te gamen met een controller met draad. Draadloos gamen verbruikt ook erg snel de batterijduur van een controller.

Grootte. De controllers op deze lijst liggen ver uiteen wat betreft grootte. Dit is zeker belangrijk om in rekening te houden: heb jij graag een lichte en kleinere controller zoals de DualShock 4 of iets zwaarder en steviger zoals de Xbox One controller?

Pc of mobile controller kopen: de technische termen uitgelegd

RGB: Dit is in de ganewereld de afkorting voor 'Red Green Blue', zijnde de basiskleuren waarmee je enorm veel combinaties andere kleuren kunt vormen. Perfect om je controller te personaliseren, wat vaak kan via bijhorende software.

2.4GHz: Omdat het in gaming belangrijk is dat er zo min mogelijk tijd zit tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm (dit heet ook wel 'latency') is het cruciaal dat de verbinding tussen een controller en apparaat zo snel mogelijk gaat. Als een controller met een draad werkt, dan is dit altijd het geval. Voor een draadloze controller is het echter belangrijk dat deze een 2.4GHz draadloze verbinding heeft om snelle reacties mogelijk te maken (of een technologie die daar gelijkaardig aan is).

Rumble: Een synoniem voor 'vibraties'. Sommige controllers hebben een zeer sterke rumble, andere minder, en sommigen hebben er gewoon geen (vaak om de prijs wat te drukken).

'Clicky' / 'klikkerig': Hiermee bedoelen we dat een knop op een controller voelbare en hoorbare feedback geeft wanneer je die indrukt. Smaken kunnen uiteraard verschillen; niet iedereen vindt het aangenaam dat het indrukken van een 'face button' (zijnde A, B, X, Y of kruisje, driehoekje, vierkantje of cirkeltje) zorgt voor een luide klik. Zeker voor je huisgenoten kan het wat storend werken. Maar tegelijk zorgt het er ook voor dat je zeker weet dat je de knop hebt ingedrukt en geeft het controllers een "premium" gevoel, een beetje zoals bij de beste gaming keyboards.

3.5mm jack: Dit is een ingang waarmee je bedrade koptelefoons kunt gebruiken. De Xbox One, Xbox Series X, DualShock 4 en DualSense controllers hebben allemaal een 3.5mm ingang. De meeste andere controllers ook, maar controleer het toch eens goed vooraleer je tot aankopen overgaat.

USB-A / USB-C: Deze twee verschillende vormen van USB-poorten worden allebei nog steeds veel gebruikt, maar USB-C wordt langzaam de nieuwe standaard doordat het sneller kan opladen en ook krachtigere apparaten kan opladen.

Paddles: Sommige controllers (vooral diegene die bedoeld zijn voor eSports) hebben kleine extra knoppen of flappen achteraan die de rol van andere knoppen overnemen - voornamelijk van de face buttons. De bedoeling is dat je je duimen nooit van de sticks moet halen om bijvoorbeeld te herladen of te springen. Veel premium pc controllers hebben dit soort functies en ze kunnen ook echt een verschil maken in competitieve games.

Modulair design: Sommige pc en mobile controllers hebben een zogenaamd modulair design. Daarmee bedoelen we dat je de individuele delen van de controller (modules) kunt aanpassen en zelfs omwisselen. Een goed voorbeeld op deze lijst is de Thrustmaster eSwap controller. De sticks van deze controller kun je makkelijk omwisselen, wat vooral handig is als je sticks na een tijdje versleten raken.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread