Beste pc controller 2020: de beste gamepads voor computers

De ultieme gids.

Keyboard en muis is nog steeds de meest comfortabele manier om te gamen voor de meeste pc-gamers, maar toch valt het aan te raden om af en toe een controller te gebruiken. Veel games bieden controls aan die op maat gemaakt zijn voor een controller (denk maar aan Tomb Raider of Dark Souls), racing games hebben nood aan de extra nuance van een joystick, en natuurlijk zijn gamepads ook ideaal voor lokale co-op.

Er zijn echter héél veel controllers beschikbaar voor pc. Daarom overlopen wij in deze gids wat de beste gamepads zijn om op pc te spelen. We zullen zowel gekende als minder bekende opties bespreken - inclusief de Xbox 360, Xbox One en PS4 controllers.

Hoe hebben we gekozen?

Elke controller is getest op vlak van geschiktheid voor verschillende pc gaming genres, het gebruiksgemak en de aanwezige features. We hebben één algemene 'beste controller' uitgekozen, alsook verschillende andere controllers op basis van uiteenlopende criteria - prijs, compatibiliteit met games die geen controllers ondersteunen, koppeling met smartphones en meer.

Scroll naar beneden voor de volledige selectie of klik op deze links om naar specifieke controllers te gaan.

Beste pc controller 2020

Beste pc controller: Xbox One Controller

xbox_one

Onze algemene favoriete pc controller is de Xbox One controller. Deze gamepad werkt zonder nood aan speciale drivers meteen met een gigantisch aanbod aan pc games, heeft een veel betere rumble dan de DualShock 4 en is bovendien beschikbaar in vele kleuren. Nieuwere versies van de controller ondersteunen ook Bluetooth zodat je draadloos met je pc verbinding kunt maken; 2.4GHz draadloze verbinding is ook mogelijk om een lagere latency (de tijd tussen het indrukken van een knop en een reactie in de game) te verkrijgen. Dit is bovenal een prachtig apparaat, dat stevig in de hand ligt en zeer aangename triggers heeft.

Er zijn wel twee minpunten. De standaardversie werkt namelijk op AA-batterijen. Hoewel dit zorgt voor een erg lange levensduur, betekent het dat je een Xbox One Play and Charge kit nodig hebt om de controller via Micro USB kabel op te laden. Het model van de eerste generatie heeft ook geen Bluetooth in tegenstelling tot latere modellen, waardoor je voor die versie een Xbox One Wireless Adapter moet kopen voor draadloze verbinding.

Pros

 • Ondersteund door de meeste pc-games, zonder nood aan third-party software
 • Draadloze verbinding van 2.4GHz en Bluetooth op latere versies
 • Zeer degelijke materialen, waaronder de beste triggers op de markt
 • Vele kleuren en stijlen aan een zeer redelijke prijs

Cons

 • De eerste generatie heeft een adapter nodig om draadloos te spelen
 • Werkt standaard met AA-batterijen; je moet een extra pakket kopen om de controller herlaadbaar te maken

Xbox One Controller kopen op Bol.com

Tweede keuze: Sony DualShock 4 (PS4) Controller

ps4

De DualShock 4 controller is onze tweede keuze. Deze controller is vooral ideaal voor wie kleine tot middelmatig grote handen heeft en de knoppen en triggers hebben een aangename 'feel'. Er zijn ook heel wat verschillende stijlen beschikbaar, inclusief enkele coole gelimiteerde edities. De God of War DualShock 4 in het bijzonder is een aanrader.

Elke PS4 controller werkt met Bluetooth, wat een fiks voordeel is. Micro USB is ook standaard aanwezig, zodat je geen batterijen hoeft te kopen. Je moet weliswaar third-party software installeren zodat de controller werkt op Windows, maar de DS4Windows software is gratis en redelijk eenvoudig te gebruiken.

Overweeg ook zeker de DualShock 4 Back Button Attachment, die twee extra bumpers achteraan toevoegt zodat je bijna met een pro-controller aan het spelen bent.

Pros

 • Vaak aan korting en in vele verschillende stijlen verkrijgbaar
 • Altijd draadloos gebruikbaar
 • De trackpad is een degelijk alternatief voor een muis

Cons

 • Third-party driver installatie nodig om te werken
 • De controller is voor sommige handen iets te klein

Sony PlayStation 4 Wireless Dualshock 4 kopen op Bol.com

Beste premium pc controller: Xbox One Elite Series 2 Controller

series2

Ben je bereid om te betalen voor kwaliteit, dan is de Xbox One Elite Series 2 de allerbeste controller. De symboolknoppen zijn lekker 'klikkerig' en het materiaal geeft je een uitstekende grip, waardoor deze controller heerlijk in de hand ligt. Je kunt bovendien heel ver gaan qua personalisatie: je kunt vier bumpers achterop toevoegen, de sticks door alternatieve opties vervangen, de gevoeligheid van de stick aanpassen, een circulaire D-pad instellen, tussen drie niveau's qua gevoeligheid van de triggers wisselen... De opties zijn onvoorstelbaar indrukwekkend. De Series 2 heeft bovendien Bluetooth, een jack voor koptelefoons en de optie tot opladen via USB-C.

Pros

 • Onvoorstelbaar diepe hardware en software personalisatie
 • Een uitstekende 'feel' dankzij de stevige grip en aangename knoppen
 • Zeer hoogwaardige materialen
 • Bluetooth en USB-C opladen zorgen voor hoog gebruiksgemak

Cons

 • Bij launch werden problemen gemeld met onder andere 'stick drift', dus zorg zeker dat je de garantie van je apparaat bijhoudt
 • De herlaadbare batterij kan niet zelf vervangen worden

Xbox Elite Series 2 Controller kopen op Bol.com

Beste goedkope controller voor pc gaming: Xbox 360 Controller

xbox_360

De Xbox 360 controller gaat ondertussen al vijftien jaar mee, maar blijft een prima gamepad die je aan een spotgoedkope prijs kunt kopen. De Xbox One controllers en DualShock 4 liggen beter in de hand en gaan ook langer mee, maar gebruik je maar sporadisch een controller op je pc, dan is dit zeker een goede optie die je veel minder kost.

Pros

 • Ondertussen spotgoedkoop beschikbaar
 • Bijna alle pc games ondersteunen de controller

Cons

 • Ergonomisch gezien niet even comfortabel als nieuwe modellen
 • Je hebt een Wireless Gaming Receiver nodig voor draadloze verbinding op pc

Xbox 360 Controller kopen op Bol.com

Beste third-party pc controller: Razer Wolverine Tournament Edition

wolverine

Mocht je geen fan zijn van de opties van Sony en Microsoft, dan zijn er enkele geweldige third-party alternatieven beschikbaar. Een van de beste opties is de Razer Wolverine, dankzij zijn heerlijk klikkerige face buttons, de vier extra programmeerbare knoppen en (bij de Ultimate Edition) de vier extra paddles achterop. Personalisering kan in de Razer Synapse For Xbox app, beschikbaar op zowel Xbox One als pc. Daar kun je knoppen andere functies geven, de gevoeligheid van de joysticks aanpassen en ook de RGB belichting wijzigen. De Wolverine is duur voor een controller met draad, maar je krijgt er dus ook heel wat voor terug.

Pros

 • De beste software personalisatie en aangepaste controls
 • Degelijke en stevige materialen

Cons

 • Hoge kostprijs voor een controller met draad
 • Mist de mooie visuele afwerking van de Xbox One Elite controller

Razer Wolverine Tournament Edition kopen op Bol.com

Tweede keuze third-party pc controller: Astro C40 TR

c40

Nog een uitstekende keuze als je voor third-party fabrikanten gaat is de Astro C40 TR. Deze controller heeft een semi-modulair design waardoor je zowel een Xbox als een PlayStation lay-out kunt instellen. Bovenal vertaalt het stevige prijskaartje van de controller zich in degelijke materialen en een zeer mooie afwerking. De joysticks zitten wat hoger dan normaal, maar na een korte aanpassingsperiode geeft dit je net een beter gevoel van controle. De twee knoppen achteraan zijn ook slim geïmplementeerd en zitten heel natuurlijk onder je vingers. Ze kunnen ook extreem snel naar andere knoppen geprogrammeerd worden, zonder nood aan software.

Duik je toch in de software, dan staat er je een schat aan opties te wachten, zoals het aanpassen van de gevoeligheid van de sticks en hun dead zones. De interface is bovenl erg intuïtief. Verbinding wordt via een 2.4GHz draadloze USB dongle geregeld en er is een optie voor een draadloze Micro USB verbinding. Tot slot is de batterijduur uitstekend. Een werkelijk geweldige keuze als pc gamepad, als je bereid bent ervoor te betalen.

Pros

 • Zeer degelijke materialen, met responsieve knoppen en klikkerige triggers
 • Diepgaande software die bovendien makkelijk te gebruiken is
 • Uitstekende batterijduur

Cons

 • De Razer Wolverine ligt net iets beter in de hand

Astro C40 TR-controller kopen op Amazon

Meest aanpasbare pc controller: Steam Controller

steam

De Steam Controller is een fascinerende gamepad, doordat het je in staat stelt om een veel uitgebreider gamma aan pc games te spelen dan met de meeste controllers. Dat komt door de twee circulaire trackpads vooraan, die de D-pad en rechterstick vervangen en op zeer geslaagde wijze een muis imiteren. Er zijn ook andere aangename features, zoals de twee extra knoppen achterop die je kunt aanpassen via de uitstekende Controller Configuration software. Niet iedereen gebruikt de controller graag, net vanwege die trackpads, en Valve is ook gestopt met de productie van de controller in november 2019. Desalniettemin is dit een zeer interessante gamepad om op z'n minst eens uit te proberen.

Pros

 • Werkt zelfs voor games die geen controllers ondersteunen
 • De touchpad werkt goed voor genres als shooters en strategy, waar controllers normaal tekort schieten

Cons

 • Vergt flink wat aanpassingen vooraleer de trackpads comfortabel aanvoelen
 • Materialen voelen goedkoop aan, ondanks de hoge prijs

Steam Controller kopen op Amazon

Beste controller voor pc, iOS en Android: SteelSeries Stratus Duo

stratus

De Stratus Duo is eveneens een slimme en intrigerende controller, die als doel heeft om meerdere platformen te ondersteunen. Naast de 2.4GHz USB dongle voor pc verbinding kun je namelijk ook met smartphones en tablets verbinden via Bluetooth. Hoewel dit de batterijduur flink aanvreet, kun je zo zowel op iOS als Android spelen. Onthou wel dat niet alle mobile games controllers ondersteunen. Ook is de lay-out van de knoppen niet volledig ideaal: in het bijzonder raak je onvermijdelijk de joysticks aan wanneer je voor de middenste knoppen gaat. De extra SteelSeries Status Duo SmartGrip om je controller op je smartphone te zetten kost bovendien nog eens 10 euro extra.

Pros

 • Verbinding via 2.4Ghz draadloos (pc) of Bluetooth (mobile)
 • Goede optie als je aan mobile VR gaming wilt doen

Cons

 • SmartGrip accessoire kost extra geld
 • Batterijduur wanneer je Bluetooth gebruikt is heel kort

SteelSeries Stratus Duo kopen op Bol.com

Nog meer aanraders: andere controllers die we hebben getest

Naast de acht aanraders hierboven hebben we nog een pak andere controllers getest. Hier vind je kort onze mening over deze andere apparaten, die zeker ook de moeite waard kunnen zijn.

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller: Deze gamepad is goedkoper dan de officiële Xbox One controller, al verlies je wel de draadloze verbinding en wat van de kwaliteitsvolle materialen. Je krijgt echter wel verlichting in zeven kleuren, twee programmeerbare knoppen achterop en trigger locks op drie niveau's. Hoewel de triggers van bedenkelijke kwaliteit zijn, vonden we dit wel een degelijke en vooral een aantrekkelijke gamepad - zeker als draadloos spelen je niet kan schelen.

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller kopen op Amazon

Thrustmaster eSwap Pro: Zoals je al in onze Thrustmaster eSwap Pro review kon lezen, is dit een degelijke controller met enkele kleine problemen. Het extreme gemak waarmee je onderdelen kunt wisselen is echter exceptioneel en in combinatie met de stevige 'feel' van de gamepad is dit model zeker het overwegen waard. De knoppen achteraan zijn wel iets moeilijker te gebruiken dan de Astro C40 TR.

Thrustmaster eSwap Pro Controller kopen op Bol.com

Nintendo Switch Pro Controller: Met de Switch Pro Controller heeft Nintendo een fijne gamepad met uitstekende batterijduur gemaakt. Als je naast je Switch ook graag op pc gamet, dan kun je de Pro Controller dus gewoon blijven gebruiken. Let wel: vergeleken met de concurrentie heeft deze controller geen unieke features zoals aanpasbare elementen te bieden. Ook is het in vergelijking een flink stuk duurder dan de andere gamepads op deze lijst. Deze controller kopen om op pc te spelen is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Nintendo Switch Pro Controller kopen op Bol.com

Razer Raiju Mobile: Met klikkerige knoppen, goed design en een ingebouwde clip om het op je smartphone te monteren is dit een degelijke controller. Wanneer je op pc speelt, zul je ongetwijfeld wel de wat vreemde knopcommando's moeten herprogrammeren.

Razer Raiju Mobile Controller kopen op Amazon

Microsoft Elite Controller (Series 1): De allereerste Elite was een geweldige controller, maar is in zo goed als elk opzicht voorbijgestreefd door de Elite Series 2 (die je bovenaan dit lijstje vindt). Kun je deze voor een scherpe prijs vinden, dan blijft het natuurlijk wel een aanrader.

Nacon Pro Controller 3: De Pro Controller 3 weet niet volledig te overtuigen, met ietwat zwakke triggers en de knoppen achteraan die te gevoelig zijn. Daardoor gebeurt het vaak dat je per ongeluk een functie activeert. En toch: deze controller ligt goed in de hand en ziet er goed uit, waardoor je het zeker kunt overwegen.

Nacon Revolution Pro 3 kopen op Bol.com

Razer Wildcat: Aan een scherpe prijs is deze ietwat oudere controller zeker geen slechte keuze. De Razer Wolverine heeft het design echter zo grondig verbeterd dat het moeilijk is om de Wildcat nog zomaar aan te raden.

We blijven deze lijst updaten naarmate er nieuwe controllers op de markt komen en we nieuwe favorieten ontdekken. Laat zeker in de comments weten welke gamepad jouw favoriet is om te gebruiken op pc.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Digital FoundryDe beste gaming keyboards in 2021

De beste mechanische en niet-mechanische keyboards uitgetest.

Makers van Skyrim-mod Enderal werken aan nieuwe game

De mod heeft zijn laatste patch gekregen.

New Pokémon Snap releasedatum bekend

Bevat meer dan 200 Pokémon.

Battle.net krijgt totale make-over

Europese release volgt later.

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread