Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste controller 2024: de beste pc controller, PS5 controller, Xbox controller en Switch controller

De ultieme gids.

Wat is de beste controller in 2024? Als je op consoles gamet, heb je uiteraard een controller nodig. De standaard PS5 controller, Xbox controller en Switch controller zijn goed (wel ja, de Switch Pro Controller althans; over de Joy-Cons hebben we flink wat kritiek). Andere bedrijven bieden echter ook heel goede opties aan. Zelfs als je enkel aan pc gaming doet, kan het soms toch handig zijn om een pc controller te hebben: denk maar aan games zoals Elden Ring, de Uncharted-reeks, en meer, die vlotter spelen met een controller.

Er zijn de laatste jaren echter heel veel controllers op de markt gekomen. Daarom vertellen wij je in deze gids wat de beste controller in 2024 nu is. We zullen zowel bekende als minder bekende merken en opties bespreken. We bespreken de beste pc controller, PS5 controller, Xbox controller, Switch controller, en meer. Ook vertellen we je waar op te letten wanneer je een controller koopt en wat de technische termen betekenen.

Elke controller is getest op vlak van geschiktheid voor verschillende platformen, gaming genres, het gebruiksgemak, de aanwezige features, en je beschikbare budget. Hou er echter ook rekening mee dat veel afhangt van persoonlijke smaak. Heb je graag een zware, uit de kluiten gewassen controller? Of net iets dat lichter in de hand ligt? Denk dus ook na waar je zelf belang aan hecht.

Beste controller in 2024

Waar moet ik op letten wanneer ik een controller wil kopen en wat betekenen sommige technische termen? Geen zorgen: wij leggen je alles op een duidelijke en korte manier uit. Met alle features die fabrikanten vandaag de dag in het rond zwaaien, is het soms moeilijk om te begrijpen wat alles precies betekent.

Wat zijn de beste controllers in 2024? Wij geven je een uitgebreide lijst met al onze favorieten, inclusief een grondige uitleg waarom we ze zo goed vinden! Zoals gezegd letten we op het comfort, de features, de prijs, de duurzaamheid, en ook andere snufjes zoals koppelingen met verschillende apparaten. Er staat sowieso voor elk wat wils!

Beste controller in 2024


Beste controller: Xbox Series X | S Controller

Beste controller - Xbox Series X | S Controller

De algemene beste controller is de Xbox Series X en S controller. Deze controller krijg je wanneer je een Xbox Series X of S console koopt, en kun je ook apart aanschaffen om het te gebruiken op pc. Het grote voordeel is dat deze controller meteen werkt met een gigantisch aanbod aan pc games zonder nood aan speciale drivers. Typisch voor first-party controllers kun je deze controller wel niet gebruiken op PlayStation-consoles noch Nintendo consoles.

De Series X en S controller heeft een goeie rumble en is bovendien beschikbaar in vele kleuren. Deze controller is wat kleiner vergeleken met de PlayStation 5 DualSense controller en de Xbox One controller. Toch ligt het steeds comfortabel in de hand en is het gemaakt van zeer degelijke materialen. Let wel op: de standaardversie werkt op AA-batterijen. Hoewel dit zorgt voor een erg lange levensduur, betekent het dat je een Xbox One Play and Charge kit nodig hebt om de controller via USB-C kabel op te laden.

Xbox One controllers blijven de moeite als je er tenminste nog kunt vinden. De Xbox One controller is wat groter, maar voelt daardoor nog steviger en robuuster aan. Ook het materiaal van de gamepad is iets anders (gladder), wat wij persoonlijk zeer aangenaam vinden. Je kunt de Xbox One controller bovendien ook gebruiken op je Xbox Series X of S console. Ook omgekeerd werkt de Series X en S controller op je Xbox One console. Zeer consumentenvriendelijk en handig!

Je kunt hier de Xbox Series X en S controller kopen op Bol.com

Pros

 • Ondersteund door de meeste pc games, zonder nood aan speciale software
 • Zeer degelijke materialen, waaronder de beste triggers op de markt
 • Vele kleuren en stijlen aan een zeer redelijke prijs

Cons

 • Werkt standaard met AA-batterijen; je moet een extra pakket kopen om de controller herlaadbaar te maken

Xbox One Controller kopen op Bol.com


Tweede keuze: Sony DualShock 4 (PS4) Controller

Beste controller - DualShock 4 controller

De DualShock 4 is onze tweede keuze voor beste controller. Deze controller is vooral de ideale keuze voor wie kleine tot middelmatig grote handen heeft en de knoppen en triggers hebben een aangename zachte 'feel'. Ook de joysticks zijn zeer aangenaam om te gebruiken. Nog een fijne bonus bij de DualShock 4 is de enorme variatie aan visuele keuze. Er zijn heel wat verschillende stijlen beschikbaar, inclusief enkele coole gelimiteerde edities. De God of War-editie in het bijzonder is een aanrader.

De DualShock 4 werkt met een Micro USB poort om verbinding te maken en op te laden, zodat je geen batterijen hoeft te kopen. Je moet weliswaar third-party software installeren zodat deze gamepad werkt op Windows, maar de DS4Windows software is gratis en redelijk eenvoudig te gebruiken. Typisch voor een first-party controller kun je de DualShock 4 niet gebruiken op Xbox-consoles of Nintendo-apparaten. Je kunt deze controller weliswaar op de PlayStation 5, maar enkel om PlayStation 4-games te spelen en de menu's te gebruiken. Sony kan qua consumentenvriendelijkheid nog iets leren van Xbox...

Overweeg ook zeker de DualShock 4 Back Button Attachment. Die voegt achteraan twee extra bumpers toe aan de controller. Op die manier kun je controls dus 'remappen' zodat je nog vloeiender speelt. Het maakt de controller op een goedkope wijze bijna een pro controller.

DualShock 4 Back Button Attachment kopen op Bol.com

Pros

 • Vaak aan korting en in vele verschillende stijlen verkrijgbaar
 • Altijd draadloos gebruikbaar
 • De trackpad is een degelijk alternatief voor muisbesturing

Cons

 • Third-party driver installatie nodig om te werken op pc
 • De controller is voor sommige handen iets te klein

Sony PlayStation 4 Wireless Dualshock 4 kopen op Bol.com


Beste premium controller: Xbox One Elite Series 2 Controller

Beste controller - Xbox One Elite Series 2 controller

Ben je bereid om te betalen voor kwaliteit, dan is de Xbox One Elite Series 2 de beste premium controller. De symboolknoppen zijn lekker 'klikkerig' en het materiaal geeft je een uitstekende grip, waardoor deze gamepad heerlijk in de hand ligt. Je kunt bovendien heel ver gaan qua personalisatie: je kunt vier bumpers achterop toevoegen, de sticks door alternatieve opties vervangen, de gevoeligheid van de stick aanpassen, een circulaire D-pad instellen, tussen drie niveau's qua gevoeligheid van de triggers wisselen... De opties zijn onvoorstelbaar indrukwekkend. De Series 2 heeft bovendien Bluetooth, een jack voor koptelefoons en de optie tot opladen via USB-C. Je kunt deze controller niet op PlayStation-consoles of Nintendo-apparaten gebruiken.

Dit is weliswaar een zeer dure controller, dus wees zeker dat je budget over hebt om deze controller aan te schaffen. Bovendien raden we aan om je garantiebewijs goed bij te houden; het lijkt alsof er fouten bij de producenten gebeuren, waardoor sommige modellen gebreken vertonen. De klantendienst van Microsoft is in het algemeen weliswaar behulpzaam.

Pros

 • Onvoorstelbaar verregaande hardware en software personalisatie
 • Een uitstekende 'feel' dankzij de stevige grip en aangename knoppen
 • Zeer hoogwaardige materialen
 • Bluetooth en USB-C opladen zorgen voor hoog gebruiksgemak

Cons

 • Sommige modellen kampem met productiefouten, dus hou je garantiebewijs zeker goed bij
 • De herlaadbare batterij kan niet zelf vervangen worden

Xbox Elite Series 2 Controller kopen op Bol.com


Beste third-party premium controller: Razer Wolverine V2 Chroma

Beste controller
Beste controller - Razer Wolverine V2 Chroma | Image credit: De beste gaming controller

De Razer Wolverine V2 Chroma is de beste controller van een third-party bedrijf. Razer heeft al langer een reputatie voor kwalitatieve hardware en maakt die hier volledig waar. De 'face buttons' zijn heerlijk responsief, de joysticks zijn van hoge kwaliteit, en er zijn 'trigger locks' zodat je sneller kunt reageren in bijvoorbeeld shooters. Er zijn vier extra 'paddles' achteraan en nog eens twee extra knoppen bovenaan die je kunt programmeren. Meer dan genoeg opties als je competitief speelt dus. Er loopt bovendien een strook RGB belichting langs de hele rand van de controller, zodat deze controller ook visueel heel mooi is.

Let wel op: deze controller kun je enkel met draad gebruiken. Een kleine hindernis voor je woonkamer dus, al zorgt het wel voor immens snelle reactietijden. Dit is ook een stevige, zware controller. Beslis vooral zelf of je graag zo'n groter model hebt, of liever voor een kleine en lichte controller gaat. Deze controller is ook enkel bruikbaar op Xbox-consoles en pc.

Pros

 • Met zes extra programmeerbare knoppen krijg je ook echt een competitief voordeel
 • Hoogwaardige materialen en een zeer goede 'clicky' feel bij de 'face buttons' en bumpers
 • Ruim compatibel en aanpasbaar dankzij de goede Razer software

Cons

 • De controller kan enkel met draad gebruikt worden, en is niet compatibel met PlayStation- en Nintendo-consoles.

Razer Wolverine V2 Chroma controller kopen op Bol.com


Beste goedkope controller voor gaming: Xbox 360 Controller

Beste controller - Xbox 360 controller

De Xbox 360 controller gaat ondertussen al vijftien jaar mee, maar blijft een prima controller voor pc gaming die je aan een spotgoedkope prijs kunt kopen. Het ligt stevig in de hand, heeft degelijke triggers en sticks, en is met een ruim assortiment aan apparaten compatibel. De Xbox One en Series X en S controllers alsook de DualShock 4 liggen beter in de hand. Geruik je echter maar sporadisch een controller op je pc, dan is dit zeker een goede optie die je veel minder kost.

Pros

 • Ondertussen spotgoedkoop beschikbaar
 • Bijna alle pc games ondersteunen de controller

Cons

 • Ergonomisch gezien niet even comfortabel als nieuwe modellen
 • Je hebt een Wireless Gaming Receiver nodig voor draadloze verbinding op pc

Xbox 360 Controller kopen op Bol.com


Beste third-party controller: Razer Wolverine V2

Beste controller - Razer Wolverine V2 controller

Eerder bespraken we al de beste premium third-party optie. Heb je een kleiner budget, dan is de Razer Wolverine V2 echter de ideale optie als third-party controller. Voor een relatief bescheiden prijs geeft deze controller je een echte pro controller ervaring dankzij de heerlijk klikkerige face buttons, de vier extra programmeerbare knoppen en (bij de Ultimate Edition) de vier extra paddles achterop. Personalisatie kan in de Razer Synapse For Xbox app, beschikbaar op zowel Xbox als op pc. Daar kun je knoppen andere functies geven, de gevoeligheid van de joysticks aanpassen en ook de RGB belichting wijzigen. De Wolverine is duur voor een gamepad met draad, maar je krijgt er dus ook heel wat voor terug. Let wel dat deze controller niet werkt op Nintendo- of PlayStation-apparaten.

Pros

 • Razer maakt enorm goede gratis software om de controller aan te passen
 • Degelijke en stevige materialen

Cons

 • Enkel bruikbaar met draad, en werkt niet met PlayStation- en Nintendo-apparaten
 • Mist de mooie visuele afwerking van meer recente controllers

Je kunt hier de Razer Wolverine V2 gaming controller kopen op Bol.com


Tweede keuze third-party controller: Astro C40 TR

Beste controller - Astro C40 TR controller

Nog een uitstekende keuze als je voor third-party fabrikanten gaat is de Astro C40 TR. Deze controller heeft een semi-modulair design waardoor je zowel een Xbox als een PlayStation lay-out kunt instellen. Bovenal heeft deze controller degelijke materialen en een zeer mooie afwerking. De joysticks zitten wat hoger dan normaal, maar na een korte aanpassingsperiode geeft dit je net een beter gevoel van controle. De twee knoppen achteraan zijn ook slim geïmplementeerd en zitten heel natuurlijk onder je vingers. Ze kunnen ook extreem snel naar andere knoppen geprogrammeerd worden, zonder nood aan software.

Duik je toch in de software, dan staat er je een schat aan opties te wachten, zoals het aanpassen van de gevoeligheid van de sticks en hun 'dead zones'. De interface is bovenal erg intuïtief. Verbinding wordt via een 2.4GHz draadloze USB dongle geregeld en er is een optie voor een draadloze Micro USB verbinding. Tot slot is de batterijduur uitstekend. Een werkelijk geweldige keuze als controller, als je bereid bent ervoor te betalen. Let wel op dat deze controller niet werkt met Xbox- en Nintendo-apparaten. Je kunt het enkel op de PlayStation 5 gebruiken om PlayStation 4-games te spelen.

Pros

 • Zeer degelijke materialen, met responsieve knoppen en klikkerige triggers
 • Diepgaande software die bovendien makkelijk te gebruiken is
 • Uitstekende batterijduur

Cons

 • Joysticks vergen wat aanpassing
 • Enkel bruikbaar op de PlayStation 4 (en in beperkte mate de PlayStation 5)

Astro C40 TR-controller kopen op Amazon Duitsland


Meest aanpasbare controller: Steam Controller

Beste controller - Steam Controller controller

De Steam Controller is een fascinerende gamepad omdat het je in staat stelt om een veel uitgebreider gamma aan pc games te spelen dan met de meeste controllers. Dat komt door de twee circulaire trackpads vooraan, die de D-pad en rechterstick vervangen en op zeer geslaagde wijze muisbesturing imiteren. Er zijn ook andere aangename features, zoals de twee extra knoppen achterop die je kunt aanpassen via de uitstekende Controller Configuration software. Niet iedereen gebruikt de controller graag, net vanwege die trackpads, en Valve is ook gestopt met de productie van de controller in november 2019. Desalniettemin is dit een zeer interessante controller om op z'n minst eens uit te proberen.

Pros

 • Werkt zelfs voor games die geen controllers ondersteunen
 • De touchpad werkt goed voor genres als shooters en strategy, waar controllers normaal tekort schieten

Cons

 • Vergt flink wat wenning vooraleer de trackpads comfortabel aanvoelen
 • Materialen voelen goedkoop aan, ondanks de hoge prijs

Steam Controller kopen op Amazon Duitsland


Nog meer aanraders: andere controllers die we hebben getest

Naast de aanraders hierboven hebben we nog een pak andere controllers getest. Hier vind je kort onze mening over deze andere apparaten, die zeker ook de moeite waard kunnen zijn.

PlayStation DualSense PlayStation 5 Controller: De DualSense krijgt sinds de release van de PlayStation 5 al heel wat aandacht omdat de controller zeer geavanceerde functies zoals haptische feedback en 'adaptive triggers' heeft. Die functies zijn zeker de moeite, al moet je er vrede mee nemen dat je er doorgaans weinig van zult merken wanneer je op een ander platform speelt. Ontwikkelaars moeten deze functies namelijk specifiek inbouwen. Toch is dit een aangename controller die goed in de hand ligt en er ook erg goed uit ziet. Bovendien is dit de enige controller die je momenteel kunt gebruiken om PlayStation 5-titels te spelen. Controllers compatibel met de PlayStation 4 kun je enkel op de PlayStation 5 gebruiken om PS4-titels te spelen.

Je kunt de PS5 DualSense controller kopen op Bol.com

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller: Deze gamepad is goedkoper dan de officiële Xbox One controller, al verlies je wel de draadloze verbinding en wat van de kwaliteitsvolle materialen. Je krijgt echter wel verlichting in zeven kleuren, twee programmeerbare knoppen achterop en trigger locks op drie niveau's. Hoewel de triggers van bedenkelijke kwaliteit zijn, is dit wel een degelijke controller - zeker als draadloos spelen je niet kan schelen.

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller kopen op Amazon Duitsland

Thrustmaster eSwap Pro: Zoals je al in onze Thrustmaster eSwap Pro review kon lezen, is dit een degelijke controller met enkele kleine problemen. Het extreme gemak waarmee je onderdelen kunt wisselen is echter exceptioneel en in combinatie met de stevige 'feel' van de gamepad is dit model zeker het overwegen waard. De knoppen achteraan zijn wel iets moeilijker te gebruiken dan bij vele andere pro-controllers.

Thrustmaster eSwap Pro Controller kopen op Bol.com

Beste controller - De Thrustmaster eSwap Pro controller

Nintendo Switch Pro Controller: Met de Switch Pro Controller heeft Nintendo een fijne gamepad met uitstekende batterijduur gemaakt. Als je naast je Switch ook graag op pc gamet, dan kun je de Pro Controller gewoon blijven gebruiken. Let wel: vergeleken met de concurrentie heeft deze controller geen unieke features zoals aanpasbare elementen en extra knoppen. Ook is het in vergelijking een flink stuk duurder dan de andere gamepads op deze lijst. Deze controller kopen is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Nintendo Switch Pro Controller kopen op Bol.com

Nacon Pro Controller 3: De Pro Controller 3 weet niet volledig te overtuigen, met ietwat zwakke triggers en knoppen achteraan die te gevoelig zijn. Daardoor gebeurt het vaak dat je per ongeluk een functie activeert. En toch: deze controller ligt goed in de hand en ziet er goed uit, waardoor je het zeker kunt overwegen.

Nacon Revolution Pro 3 kopen op Bol.com


Controller kopen: waar moet ik op letten?

Jouw speelgedrag. Net zoals bij onze andere koopgidsen is het ook voor controllers belangrijk om na te denken over je eigen speelgedrag. Wat voor soorten games speel je het liefst of het vaakst? Als je op console graag first-person shooters speelt, dan is een controller met extra knoppen op de achterkant zeer handig om je een competitief voordeel te geven. Speel je op pc, dan zijn shooters, MOBAs, real-time strategy games en MMORPGs eerder handig met muis en toetsenbord te gebruiken. Speel je echter ook genres zoals action-adventures (denk aan de Tomb Raider games), RPGs (denk aan Dark Souls) en beat-'em-ups, dan kun je overwegen om een controller te gebruiken. Natuurlijk is ook je persoonlijke voorkeur belangrijk: gebruik vooral waar jij je comfortabel bij voelt.

Extra knoppen en features. Je hebt het vast wel gezien in dit lijstje: enkele van onze favoriete controllers hebben vaak extra knoppen of speciale features die je het leven makkelijker kunnen maken, vooral in competitieve games. Het is echter aan jou om te beslissen of je dat echt nodig hebt. Denk opnieuw aan je eigen speelgedrag en of jouw favoriete games baat hebben bij speciale features. Zo niet, dan koop je misschien beter een meer simpele controller.

Met of zonder draad. Draadloos games is op console de norm en ook zeker fijn op pc, maar denk na of je effectief die meerprijs wilt betalen. Vaak moet je een draadloze adapter aanschaffen of kost de controller net vanwege het draadloze wat meer. Omdat je bij pc gaming vaak sowieso redelijk dicht bij het scherm zit, is het vaak geen groot probleem om te gamen met een controller met draad. Draadloos gamen verbruikt ook erg snel de batterijduur van een controller.

Grootte. De controllers op deze lijst liggen ver uiteen wat betreft grootte. Dit is zeker belangrijk om in rekening te houden: heb jij graag een lichte en kleinere controller zoals de DualShock 4 of iets zwaarder en steviger zoals de Xbox One controller?

Cover image for YouTube videoPlayStation 5 Astro's Playroom + DualSense Controller First Look!

Controller kopen: de technische termen uitgelegd

RGB: Dit is in de gamewereld de afkorting voor 'Red Green Blue', zijnde de basiskleuren waarmee je enorm veel combinaties andere kleuren kunt vormen. Perfect om je controller te personaliseren, wat vaak kan via bijhorende software.

2.4GHz: Omdat het in gaming belangrijk is dat er zo min mogelijk tijd zit tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm (dit heet ook wel 'latency') is het cruciaal dat de verbinding tussen een controller en apparaat zo snel mogelijk gaat. Als een controller met een draad werkt, dan is dit altijd het geval. Voor een draadloze controller is het echter belangrijk dat deze een 2.4GHz draadloze verbinding heeft om snelle reacties mogelijk te maken (of een technologie die daar gelijkaardig aan is).

Rumble: Een synoniem voor 'vibraties'. Sommige pc controllers hebben een zeer sterke rumble, andere minder, en sommigen hebben er gewoon geen (vaak om de prijs wat te drukken).

Cover image for YouTube videoSony DualShock 4 Back Button Attachment Review vs Xbox Elite Controller Series 2

'Clicky' / 'klikkerig': Hiermee bedoelen we dat een knop op een controller voelbare en hoorbare feedback geeft wanneer je die indrukt. Smaken kunnen uiteraard verschillen; niet iedereen vindt het aangenaam dat het indrukken van een 'face button' (zijnde A, B, X, Y of kruisje, driehoekje, vierkantje of cirkeltje) zorgt voor een luide klik. Zeker voor je huisgenoten kan het wat storend werken. Maar tegelijk zorgt het er ook voor dat je zeker weet dat je de knop hebt ingedrukt en geeft het controllers een "premium" gevoel.

3.5mm jack: Dit is een ingang waarmee je bedrade koptelefoons kunt gebruiken. De Xbox One, Xbox Series X, DualShock 4 en DualSense controllers hebben allemaal een 3.5mm ingang. De meeste andere controllers ook, maar controleer het toch eens goed vooraleer je tot aankopen overgaat.

USB-A / USB-C: Deze twee verschillende vormen van USB-poorten worden allebei nog steeds veel gebruikt, maar USB-C wordt langzaam de nieuwe standaard doordat het sneller kan opladen en ook krachtigere apparaten kan opladen.

Paddles: Sommige controllers (vooral diegene die bedoeld zijn voor eSports) hebben kleine extra knoppen of flappen achteraan die de rol van andere knoppen overnemen - voornamelijk van de face buttons. De bedoeling is dat je je duimen nooit van de sticks moet halen om bijvoorbeeld te herladen of te springen. Veel premium controllers hebben dit soort functies en ze kunnen ook echt een verschil maken in competitieve games.

Modulair design: Sommige controllers hebben een zogenaamd modulair design. Daarmee bedoelen we dat je de individuele delen van de controller (modules) kunt aanpassen en zelfs omwisselen. Een goed voorbeeld op deze lijst is de Thrustmaster eSwap controller. De sticks van deze controller kun je makkelijk omwisselen, wat vooral handig is als je sticks na een tijdje versleten raken.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties