Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste pc controller 2022: de beste controller voor pc gaming

De ultieme gids.

Wat is de beste pc controller? Zelfs als je enkel aan pc gaming doet, kan het soms toch handig zijn om een controller te hebben. Hoewel genres als first-person shooters en strategiegames ideaal zijn met muis en keyboard, zijn er andere genres die veel vlotter spelen op een controller. Denk maar aan Elden Ring, de Uncharted-reeks, en racegames! Een goede pc controller is dus belangrijk.

Er zijn de laatste jaren echter heel veel pc controllers op de markt gekomen. Daarom vertellen wij je in deze gids wat de beste pc controller in 2022 nu is. We zullen zowel bekende als minder bekende merken en opties bespreken. Ook vertellen we je waar op te letten wanneer je een pc controller koopt en wat de technische termen betekenen.

Elke controller is getest op vlak van geschiktheid voor verschillende gaming genres, het gebruiksgemak, de aanwezige features, en je beschikbare budget. Hou er echter ook rekening mee dat veel afhangt van persoonlijke smaak. Heb je graag een zware, uit de kluiten gewassen controller? Of net iets dat lichter in de hand ligt? Denk dus ook na waar je zelf belang aan hecht.

Beste pc controller in 2022

Waar moet ik op letten wanneer ik een pc controller wil kopen en wat betekenen sommige technische termen? Geen zorgen: wij leggen je alles op een duidelijke en korte manier uit. Met alle features die fabrikanten vandaag de dag promoten is het soms moeilijk om te begrijpen wat alles precies betekent.

Wat zijn de beste pc controllers in 2022? Wij geven je een uitgebreide lijst met al onze favorieten, inclusief een grondige uitleg waarom we ze zo goed vinden! Zoals gezegd letten we op het comfort, de features, de prijs, de duurzaamheid, en ook andere snufjes zoals koppelingen met verschillende apparaten. Er staat sowieso voor elk wat wils!

Beste pc controller in 2022


Beste pc controller: Xbox Series X | S Controller

Beste pc controller - Xbox Series X | S Controller

De algemene beste pc controller is de Xbox Series X en S controller. Deze gamepad werkt zonder nood aan speciale drivers meteen met een gigantisch aanbod aan pc games, heeft een goeie rumble en is bovendien beschikbaar in vele kleuren. Deze controller is wat kleiner vergeleken met de Xbox One controller, maar ligt steeds comfortabel in de hand en is gemaakt van zeer degelijke materialen. Let wel op: de standaardversie werkt op AA-batterijen. Hoewel dit zorgt voor een erg lange levensduur, betekent het dat je een Xbox One Play and Charge kit nodig hebt om de controller via USB-C kabel op te laden.

Xbox One controllers blijven de moeite als je tenminste nog kunt vinden. De Xbox One controller is wat groter, maar voelt daardoor nog steviger en robuuster aan. Ook het materiaal van de gamepad is iets anders (gladder), wat wij persoonlijk zeer aangenaam vinden.

Je kunt hier de Xbox Series X en S controller kopen op Bol.com

Pros

 • Ondersteund door de meeste pc games, zonder nood aan third-party software
 • Zeer degelijke materialen, waaronder de beste triggers op de markt
 • Vele kleuren en stijlen aan een zeer redelijke prijs

Cons

 • Werkt standaard met AA-batterijen; je moet een extra pakket kopen om de controller herlaadbaar te maken

Xbox One Controller kopen op Bol.com


Tweede keuze: Sony DualShock 4 (PS4) Controller

Beste pc controller - DualShock 4 pc controller

De DualShock 4 is onze tweede keuze voor beste pc controller. Deze PlayStation 4 gamepad is vooral ideaal voor wie kleine tot middelmatig grote handen heeft en de knoppen en triggers hebben een aangename zachte 'feel'. Ook de joysticks zijn zeer aangenaam om te gebruiken. Nog een fijne bonus bij de DualShock 4 is de enorme variatie aan visuele keuze. Er zijn heel wat verschillende stijlen beschikbaar, inclusief enkele coole gelimiteerde edities. De God of War DualShock 4 in het bijzonder is een aanrader.

Elke PS4 controller werkt met Bluetooth, wat erg handig is om makkelijk verbinding te maken met apparaten. De controller werkt ook met een Micro USB poort om verbinding te maken en op te laden, zodat je geen batterijen hoeft te kopen. Je moet weliswaar third-party software installeren zodat deze gamepad werkt op Windows, maar de DS4Windows software is gratis en redelijk eenvoudig te gebruiken.

Overweeg ook zeker de DualShock 4 Back Button Attachment. Die voegt achteraan twee extra bumpers toe aan de controller. Op die manier kun je controls dus 'remappen' zodat je nog vloeiender speelt. Het maakt de controller op een goedkope wijze bijna een pro controller.

Pros

 • Vaak aan korting en in vele verschillende stijlen verkrijgbaar
 • Altijd draadloos gebruikbaar
 • De trackpad is een degelijk alternatief voor muisbesturing

Cons

 • Third-party driver installatie nodig om te werken
 • De controller is voor sommige handen iets te klein

Sony PlayStation 4 Wireless Dualshock 4 kopen op Bol.com


Beste premium pc controller: Xbox One Elite Series 2 Controller

Beste pc controller - Xbox One Elite Series 2 pc controller

Ben je bereid om te betalen voor kwaliteit, dan is de Xbox One Elite Series 2 de beste pc controller. De symboolknoppen zijn lekker 'klikkerig' en het materiaal geeft je een uitstekende grip, waardoor deze gamepad heerlijk in de hand ligt. Je kunt bovendien heel ver gaan qua personalisatie: je kunt vier bumpers achterop toevoegen, de sticks door alternatieve opties vervangen, de gevoeligheid van de stick aanpassen, een circulaire D-pad instellen, tussen drie niveau's qua gevoeligheid van de triggers wisselen... De opties zijn onvoorstelbaar indrukwekkend. De Series 2 heeft bovendien Bluetooth, een jack voor koptelefoons en de optie tot opladen via USB-C.

Pros

 • Onvoorstelbaar diepe hardware en software personalisatie
 • Een uitstekende 'feel' dankzij de stevige grip en aangename knoppen
 • Zeer hoogwaardige materialen
 • Bluetooth en USB-C opladen zorgen voor hoog gebruiksgemak

Cons

 • Bij launch werden problemen gemeld met onder andere 'stick drift', dus zorg zeker dat je de garantie van je apparaat bijhoudt
 • De herlaadbare batterij kan niet zelf vervangen worden

Xbox Elite Series 2 Controller kopen op Bol.com


Beste goedkope controller voor pc gaming: Xbox 360 Controller

Beste pc controller - Xbox 360 pc controller

De Xbox 360 controller gaat ondertussen al vijftien jaar mee, maar blijft een prima gamepad die je aan een spotgoedkope prijs kunt kopen. Het ligt stevig in de hand, heeft degelijke triggers en sticks, en is met een ruim assortiment aan apparaten compatibel. De Xbox One en Series X en S controllers alsook de DualShock 4 liggen beter in de hand en gaan ook langer mee, maar gebruik je maar sporadisch een controller op je pc, dan is dit zeker een goede optie die je veel minder kost.

Pros

 • Ondertussen spotgoedkoop beschikbaar
 • Bijna alle pc games ondersteunen de controller

Cons

 • Ergonomisch gezien niet even comfortabel als nieuwe modellen
 • Je hebt een Wireless Gaming Receiver nodig voor draadloze verbinding op pc

Xbox 360 Controller kopen op Bol.com


Beste third-party pc controller: Razer Wolverine V2

Beste pc controller - Razer Wolverine V2 controller

Mocht je geen fan zijn van de opties van Sony en Microsoft, dan zijn er enkele geweldige third-party alternatieven beschikbaar. Een van de beste opties is de Razer Wolverine die je een echte pro controller ervaring geeft dankzij zijn heerlijk klikkerige face buttons, de vier extra programmeerbare knoppen en (bij de Ultimate Edition) de vier extra paddles achterop. Personalisatie kan in de Razer Synapse For Xbox app, beschikbaar op zowel Xbox One als pc. Daar kun je knoppen andere functies geven, de gevoeligheid van de joysticks aanpassen en ook de RGB belichting wijzigen. De Wolverine is duur voor een gamepad met draad, maar je krijgt er dus ook heel wat voor terug.

Pros

 • De beste software personalisatie en aangepaste controls
 • Degelijke en stevige materialen

Cons

 • Hoge kostprijs voor een controller met draad
 • Mist de mooie visuele afwerking van de Xbox One Elite controller

Je kunt hier de Razer Wolverine V2 gaming controller kopen op Bol.com


Tweede keuze third-party pc controller: Astro C40 TR

Beste pc controller - Astro C40 TR pc controller

Nog een uitstekende keuze als je voor third-party fabrikanten gaat is de Astro C40 TR. Deze controller heeft een semi-modulair design waardoor je zowel een Xbox als een PlayStation lay-out kunt instellen. Bovenal vertaalt het stevige prijskaartje van de controller zich in degelijke materialen en een zeer mooie afwerking. De joysticks zitten wat hoger dan normaal, maar na een korte aanpassingsperiode geeft dit je net een beter gevoel van controle. De twee knoppen achteraan zijn ook slim geïmplementeerd en zitten heel natuurlijk onder je vingers. Ze kunnen ook extreem snel naar andere knoppen geprogrammeerd worden, zonder nood aan software.

Duik je toch in de software, dan staat er je een schat aan opties te wachten, zoals het aanpassen van de gevoeligheid van de sticks en hun dead zones. De interface is bovenl erg intuïtief. Verbinding wordt via een 2.4GHz draadloze USB dongle geregeld en er is een optie voor een draadloze Micro USB verbinding. Tot slot is de batterijduur uitstekend. Een werkelijk geweldige keuze als pc gamepad, als je bereid bent ervoor te betalen.

Pros

 • Zeer degelijke materialen, met responsieve knoppen en klikkerige triggers
 • Diepgaande software die bovendien makkelijk te gebruiken is
 • Uitstekende batterijduur

Cons

 • De Razer Wolverine ligt net iets beter in de hand

Astro C40 TR-controller kopen op Amazon Duitsland


Meest aanpasbare pc controller: Steam Controller

Beste pc controller - Steam Controller pc controller

De Steam Controller is een fascinerende gamepad, doordat het je in staat stelt om een veel uitgebreider gamma aan pc games te spelen dan met de meeste controllers, zoals RTS-games. Dat komt door de twee circulaire trackpads vooraan, die de D-pad en rechterstick vervangen en op zeer geslaagde wijze muisbesturing imiteren. Er zijn ook andere aangename features, zoals de twee extra knoppen achterop die je kunt aanpassen via de uitstekende Controller Configuration software. Niet iedereen gebruikt de controller graag, net vanwege die trackpads, en Valve is ook gestopt met de productie van de controller in november 2019. Desalniettemin is dit een zeer interessante pc controller om op z'n minst eens uit te proberen.

Pros

 • Werkt zelfs voor games die geen controllers ondersteunen
 • De touchpad werkt goed voor genres als shooters en strategy, waar controllers normaal tekort schieten

Cons

 • Vergt flink wat aanpassingen vooraleer de trackpads comfortabel aanvoelen
 • Materialen voelen goedkoop aan, ondanks de hoge prijs

Steam Controller kopen op Amazon Duitsland


Nog meer aanraders: andere pc controllers die we hebben getest

Naast de aanraders hierboven hebben we nog een pak andere controllers getest. Hier vind je kort onze mening over deze andere apparaten, die zeker ook de moeite waard kunnen zijn.

PlayStation DualSense PlayStaton 5 Controller: De DualSense krijgt sinds de release van de PlayStation 5 al heel wat aandacht omdat de controller zeer geavanceerde functies zoals haptische feedback en 'adaptive triggers' heeft. Die functies zijn zeker de moeite, al moet je er vrede mee nemen dat je er doorgaans weinig van zult merken wanneer je op een ander platform speelt. Ontwikkelaars moeten deze functies namelijk specifiek inbouwen. Toch is dit een aangename controller die goed in de hand ligt en er ook erg goed uit ziet.

Je kunt de PS5 DualSense controller kopen op Bol.com

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller: Deze gamepad is goedkoper dan de officiële Xbox One controller, al verlies je wel de draadloze verbinding en wat van de kwaliteitsvolle materialen. Je krijgt echter wel verlichting in zeven kleuren, twee programmeerbare knoppen achterop en trigger locks op drie niveau's. Hoewel de triggers van bedenkelijke kwaliteit zijn, vonden we dit wel een degelijke en vooral een aantrekkelijke gamepad - zeker als draadloos spelen je niet kan schelen.

PowerA Spectra Enhanced Wired Xbox One Controller kopen op Amazon Duitsland

Thrustmaster eSwap Pro: Zoals je al in onze Thrustmaster eSwap Pro review kon lezen, is dit een degelijke controller met enkele kleine problemen. Het extreme gemak waarmee je onderdelen kunt wisselen is echter exceptioneel en in combinatie met de stevige 'feel' van de gamepad is dit model zeker het overwegen waard. De knoppen achteraan zijn wel iets moeilijker te gebruiken dan de Astro C40 TR.

Thrustmaster eSwap Pro Controller kopen op Bol.com

Beste pc controller - De Thrustmaster eSwap Pro controller

Nintendo Switch Pro Controller: Met de Switch Pro Controller heeft Nintendo een fijne gamepad met uitstekende batterijduur gemaakt. Als je naast je Switch ook graag op pc gamet, dan kun je de Pro Controller dus gewoon blijven gebruiken. Let wel: vergeleken met de concurrentie heeft deze controller geen unieke features zoals aanpasbare elementen te bieden. Ook is het in vergelijking een flink stuk duurder dan de andere gamepads op deze lijst. Deze controller kopen om op pc te spelen is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Nintendo Switch Pro Controller kopen op Bol.com

Nacon Pro Controller 3: De Pro Controller 3 weet niet volledig te overtuigen, met ietwat zwakke triggers en de knoppen achteraan die te gevoelig zijn. Daardoor gebeurt het vaak dat je per ongeluk een functie activeert. En toch: deze controller ligt goed in de hand en ziet er goed uit, waardoor je het zeker kunt overwegen.

Nacon Revolution Pro 3 kopen op Bol.com


Pc controller kopen: waar moet ik op letten?

Jouw speelgedrag. Net zoals bij onze andere koopgidsen is het ook voor pc controllers belangrijk om na te denken over je eigen speelgedrag. Wat voor soorten games speel je het liefst of het vaakst? Voor first-person shooters, MOBAs, real-time strategy games en MMORPGs is het aangewezen om muis en toetsenbord te gebruiken. Speel je echter ook genres zoals action-adventures (denk aan de Tomb Raider games), RPGs (denk aan Dark Souls) en beat-'em-ups, dan kun je overwegen om een pc controller te gebruiken. Natuurlijk is ook je persoonlijke voorkeur belangrijk: gebruik vooral waar jij je comfortabel bij voelt.

Extra knoppen en features. Je hebt het vast wel gezien in dit lijstje: enkele van onze favoriete controllers hebben vaak extra knoppen of speciale features die je het leven makkelijker kunnen maken, vooral in competitieve games. Het is echter aan jou om te beslissen of je dat echt nodig hebt. Denk opnieuw aan je eigen speelgedrag en of jouw favoriete games baat hebben bij speciale features. Zo niet, dan koop je misschien beter een meer simpele controller.

Met of zonder draad. Draadloos games is op console de norm en ook zeker fijn op pc, maar denk na of je effectief die meerprijs wilt betalen. Vaak moet je een draadloze adapter aanschaffen of kost de controller net vanwege het draadloze wat meer. Omdat je bij pc gaming vaak sowieso redelijk dicht bij het scherm zit, is het vaak geen groot probleem om te gamen met een controller met draad. Draadloos gamen verbruikt ook erg snel de batterijduur van een controller.

Grootte. De controllers op deze lijst liggen ver uiteen wat betreft grootte. Dit is zeker belangrijk om in rekening te houden: heb jij graag een lichte en kleinere controller zoals de DualShock 4 of iets zwaarder en steviger zoals de Xbox One controller?


Pc controller kopen: de technische termen uitgelegd

RGB: Dit is in de gamewereld de afkorting voor 'Red Green Blue', zijnde de basiskleuren waarmee je enorm veel combinaties andere kleuren kunt vormen. Perfect om je controller te personaliseren, wat vaak kan via bijhorende software.

2.4GHz: Omdat het in gaming belangrijk is dat er zo min mogelijk tijd zit tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm (dit heet ook wel 'latency') is het cruciaal dat de verbinding tussen een controller en apparaat zo snel mogelijk gaat. Als een controller met een draad werkt, dan is dit altijd het geval. Voor een draadloze controller is het echter belangrijk dat deze een 2.4GHz draadloze verbinding heeft om snelle reacties mogelijk te maken (of een technologie die daar gelijkaardig aan is).

Rumble: Een synoniem voor 'vibraties'. Sommige pc controllers hebben een zeer sterke rumble, andere minder, en sommigen hebben er gewoon geen (vaak om de prijs wat te drukken).

'Clicky' / 'klikkerig': Hiermee bedoelen we dat een knop op een controller voelbare en hoorbare feedback geeft wanneer je die indrukt. Smaken kunnen uiteraard verschillen; niet iedereen vindt het aangenaam dat het indrukken van een 'face button' (zijnde A, B, X, Y of kruisje, driehoekje, vierkantje of cirkeltje) zorgt voor een luide klik. Zeker voor je huisgenoten kan het wat storend werken. Maar tegelijk zorgt het er ook voor dat je zeker weet dat je de knop hebt ingedrukt en geeft het controllers een "premium" gevoel.

3.5mm jack: Dit is een ingang waarmee je bedrade koptelefoons kunt gebruiken. De Xbox One, Xbox Series X, DualShock 4 en DualSense controllers hebben allemaal een 3.5mm ingang. De meeste andere controllers ook, maar controleer het toch eens goed vooraleer je tot aankopen overgaat.

USB-A / USB-C: Deze twee verschillende vormen van USB-poorten worden allebei nog steeds veel gebruikt, maar USB-C wordt langzaam de nieuwe standaard doordat het sneller kan opladen en ook krachtigere apparaten kan opladen.

Paddles: Sommige controllers (vooral diegene die bedoeld zijn voor eSports) hebben kleine extra knoppen of flappen achteraan die de rol van andere knoppen overnemen - voornamelijk van de face buttons. De bedoeling is dat je je duimen nooit van de sticks moet halen om bijvoorbeeld te herladen of te springen. Veel premium pc controllers hebben dit soort functies en ze kunnen ook echt een verschil maken in competitieve games.

Modulair design: Sommige pc controllers hebben een zogenaamd modulair design. Daarmee bedoelen we dat je de individuele delen van de controller (modules) kunt aanpassen en zelfs omwisselen. Een goed voorbeeld op deze lijst is de Thrustmaster eSwap controller. De sticks van deze controller kun je makkelijk omwisselen, wat vooral handig is als je sticks na een tijdje versleten raken.

Over de auteur

Redactie avatar

Redactie

Redactielid

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties