Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Thrustmaster eSwap Pro Controller - Briljant design met enkele problemen

De Pro's en contra's.

De Thrustmaster eSwap Pro Controller is briljant ontworpen. Enkele kleine irritaties weerhouden het echter van de top.

De Thrustmaster eSwap Pro Controller review van Carl bekijkt of deze intrigerende controller je effectief een voordeel geeft op de virtuele slagvelden.

Thrustmaster geldt ondertussen al dertig jaar als de expert bij uitstek in de ontwikkeling van stuurwielen en gaspedalen voor racegames. Gelet op de hoge kwaliteit van die output, is het des te opvallender dat het bedrijf nog nooit eerder een hoogwaardige traditionele controller heeft ontwikkeld. Daar komt met de eSwap Pro Controller, die bovendien een officiële licentie heeft voor de PlayStation 4, eindelijk verandering in. Thrustmaster belooft een ultra-aanpasbare controller, bedoeld voor wie zijn of haar esportscarrière een duwtje in de rug wilt geven. Daar slaagt de eSwap Pro uiteindelijk niet helemaal in, al blinkt de controller wel uit in briljant design.

Om te beginnen bij het goede nieuws: de naam eSwap is niet gewoon een holle marketingkeuze. Je kunt de verschillende onderdelen van de controller namelijk extreem snel en gemakkelijk veranderen. De robuuste triggers maken bijvoorbeeld gebruik van een enkel schroefje, waardoor je ze in een handomdraai kunt vervangen. Mijn reviewkit bevatte de extra T-Mod Yellow Color Pack met triggers die specifiek gevormd zijn voor first-person shooters en in minder dan een minuut waren ze gemonteerd op de controller. Een indrukwekkende prestatie, en daar houdt het niet op.

De andere onderdelen van de eSwap Pro zijn namelijk nog makkelijker verwisselbaar omdat ze werken via magneten. Zo til je de joysticks eenvoudig uit de controller en ook de handgrepen aan de zijkant komen los zodra je er even aan trekt. Alle onderdelen zitten wel steeds goed vast, zodat je tijdens speelsessies nooit het risico loopt dat je per ongeluk een element onbruikbaar maakt. De D-pad hef je vlot op via een klein schroevendraaiertje dat met de controller mee wordt geleverd, en doordat het dezelfde vorm heeft als de joysticks kun je ze zelfs omwisselen en de lay-out van een Xbox-controller maken. De controller blinkt dus uit in gebruiksvriendelijk en slim design, en laat concurrerende gamepads wat dat betreft ver achter zich.

De Thrustmaster eSwap Pro kopen kun je doen via deze link bij onze partner Bol.com. Indien je de controller wilt personaliseren, bekijk dan ook zeker de Thrustmaster eSwap Pro Controller Silver Color Pack.

Toch schiet de eSwap Pro op enkele belangrijke vlakken tekort tegenover zijn concurrenten. Een van de belangrijkste elementen is dat de eSwap Pro allesbehalve een winnaar is qua looks. Doordat de controller erg rond en bijzonder groot is, komt het geheel log over. Er zitten geen mooie hoeken aan noch andere visuele opsmuk die bijdragen tot elegantie, zoals concurrent Nacon dat bijvoorbeeld doet via licht onder de joysticks. Ook het materiaal oogt erg plastiekerig wat - opnieuw - in schril contrast staat tot andere controllers die zich in dezelfde hoge prijsklasse bevinden als de eSwap Pro. Let er bovendien op dat je de eSwap Pro nooit draadloos kunt gebruiken. Dat is echter logisch om een hoge 'input latency' te garanderen (de tijd tussen het indrukken van een knop en een reactie in de game) en valt dus te vergeven. Desalniettemin wil het oog ook wat, maar daarvoor kun je dus niet bij de eSwap Pro terecht.

Nochtans ligt de gamepad wel goed in de hand. Hoewel de omvang een probleem kan vormen als je kleinere handen hebt, is het een verademing om op een controller te spelen die gelicentieerd is voor de PlayStation 4 maar een formaat groter durft te gaan dan de kleine DualShock 4. Gecombineerd met het aangename, relatief zware gewicht doet de eSwap Pro wat denken aan de geweldige Xbox One-controllers. Zoals eerder gezegd kun je ook de D-pad en joysticks makkelijk van plaats verwisselen en zo de illusie helemaal compleet maken dat je met een Xbox-controller op je PlayStation 4 aan het gamen bent. Bovendien vermijdt Thrustmaster enkele typische valkuilen voor pro-controllers: de D-pad is aangenaam om te gebruiken en de controller is bruikbaar voor meer genres dan enkel first-person shooters. Daardoor heeft Thrustmaster geleerd uit de fouten van concurrent Razer Raiju. Als je handen groot genoeg zijn om de eSwap Pro comfortabel te gebruiken, dan valt het dus zeker aan te raden om het een kans te geven.

Thrustmaster eSwap Pro Controller review - De controller heeft een officiële PlayStation 4 licentie.

Het laatste belangrijke element bij een pro-controller zijn de extra knoppen, waardoor je veelgebruikte functies kunt 'remappen' om je vingers nooit van de joysticks op te heffen. De meeste controllers werken met 'triggers' die achteraan gemonteerd zijn, maar Thrustmaster kiest hier voor vier extra knoppen. Hoewel de twee laagste verder uitsteken zodat je ringvingers er makkelijker aan kunnen, zorgt de grootte van de eSwap Pro hier voor problemen. Doordat je hand zich al moet draaien om de controller volledig vast te nemen, is het zo goed als onmogelijk om tegelijk allevier de knoppen te bereiken. Zelfs als je daarin zou slagen, zorgt hun gevoeligheid ervoor dat je soms onbedoeld een functie activeert. Daardoor begon ik soms te hurken in Call of Duty Warzone wanneer dat absoluut niet de bedoeling was. Ook hier overtuigt de eSwap Pro dus niet volledig.

Het totaalplaatje schept kortom een gemengd beeld. Langs de ene kant laat vooral het extreem gebruiksvriendelijke design een diepe indruk na: zo goed als elk onderdeel kun je in een handomdraai omwisselen. Ook de grootte en het gewicht van de controller zijn zeer welkom vergeleken met de DualShock 4. Anderzijds holt de controller op veel andere vlakken de pro-controllerconcurrentie achterna. De extra knoppen achterop zijn moeilijk bruikbaar en qua looks is de eSwap Pro allesbehalve overtuigend - vooral voor een controller in zo'n hoge prijsklasse. Thrustmaster levert met de eSwap Pro Controller een indrukwekkende eerste poging af om door te breken tot de markt voor pro-controllers, maar er is nog werk aan de winkel om de top te bereiken.

Als deze recensie je heeft warmgemaakt kun je hier deThrustmaster eSwap Pro kopen bij onze partner Bol.com. Voor 'customisation' opties bekijk je best de Thrustmaster eSwap Pro Controller Silver Color Pack.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties