De beste gaming tv's in 2021 (4K, 8K, 120Hz, HDR)

Premium opties, budget tv, en alles tussenin.

Wat is de beste gaming tv in 2021? Nu de PlayStation 5 en Xbox Series X (theoretisch) in de winkels liggen, is er geen beter moment om een gaming tv te kopen. Gezien een 4K tv kopen ondertussen de norm is, vermelden we in dit artikel enkel de beste 4K tv modellen, maar bespreken we ook 'high dynamic range' (HDR), kijkhoeken, de levendigheid van kleuren, HDMI 2.1 poorten, en meer. Zo vind je de beste gaming tv en beste 4K tv voor series en films in een enkel product.

Maar je moet ook goed geïnformeerd zijn, want de ene gaming tv is de andere niet. Bedrijven gebruiken voor hun 4K tv modellen vaak verwarrende termen. Enkele van de belangrijkste aspecten om op te letten bij een gaming tv zijn de resolutie en refresh rate, de kijkhoeken, en de input latency. Als je niet zeker bent wat die termen betekenen, kijk dan zeker bij onze lijst onderaan met veelgebruikte termen en veelgestelde vragen.

De beste gaming tv 2021 (4K, 8K, 120Hz, HDR)

Bij deze vind je onze aanraders voor de beste gaming tv in 2021. We hebben het exclusief over 4K tv modellen, gezien dit ondertussen de nieuwe standaard is. Voor jouw gemak hebben we ze onderverdeeld naargelang hun sterkste punt: van de algemene beste gaming tv, naar de beste prijs-kwaliteit gaming tv, en meer. Er zit sowieso voor elk wat wils tussen, want we houden ook rekening met het budget dat je beschikbaar hebt om een gaming tv te kopen. Kijk dus zeker eens bij elke gaming tv of het bij jou past.

Hier vind je ons overzicht voor de beste gaming tv in 2021:

Heb je belangrijke praktische vragen, zoals of het een goed moment is om een nieuwe gaming tv te kopen? Vraag je je af waarom je eigenlijk een 4K tv moet kopen? Dat begrijpen we volledig. De verschillende types tv schermen

hebben allemaal belangrijke voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je weet wat voor jou belangrijk is, dus lees dit zeker goed. Kijk zeker ook eens naar wat alle gaming tv technische termen betekenen. Vaak slaan producenten je om de oren met verwarrende terminologie, dus het is goed dat je weet waar die allemaal naar verwijzen.

LG C1 en CX: de beste gaming tv voor 4K 120Hz gaming

cx
Beste gaming tv 2021 - De LG CX kaapt de hoofdprijs in 2021 weg
 • Specs: 48, 55, 65 of 77 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR, FreeSync en G-Sync Compatibel. DolbyVision.

LG kaapt nu al enkele jaren de hoofdprijs weg. Zowel de C- en B-lijn van de producent zijn wat ons betreft de beste gaming tv op de markt, en tout court enkele van de beste 4K tv modellen. Zowel de LG C1 en CX zijn onze favoriete 4K 120Hz gaming tv vanwege de vele slimme features die ze hebben. Ze hebben allebei een refresh rate tot 120Hz, gebruiken Black Frame Insertion (BFI) (een technologie die snelle bewegingen op het scherm vloeiender en helderder maakt) en ondersteunen ook variable refresh rate (VRR) technologie (problemen met de framerate in games worden gladgestreken wanneer de frames zich tussen de 40Hz en 120Hz bevinden). Qua VRR worden zelfs alle drie grote VRR toepassingen ondersteund: AMD FreeSync, Nvidia G-Sync Compatible en HDMI VRR. Je kunt daardoor van deze belangrijke functie voor gaming genieten of je nu op pc of op console speelt.

Het OLED scherm heeft een extreem lage input lag, wat erg belangrijk is voor gaming. De CX heeft een latency van ongeveer 13ms aan 60Hz en 6ms aan 120Hz. De C1 schaaft daar nog eens 1ms van af, om zo nog responsiever aan te voelen. Zowel de CX als de C1 hebben ook maar liefst vier HDMI 2.1 ingangen. Daardoor kun je met een kabel gekoppeld aan je PlayStation 5 en / of Xbox Series X en / of high-end pc van 4K 120fps gaming genieten. Op termijn zal HDMI 2.1 ook de nieuwe standaard worden, waardoor deze 4K tv dus een goeie investering in de toekomst is. Bovendien zijn de beeldkwaliteit, de kleuren en het contrast allemaal van de hoogste kwaliteit. Dat zorgt ervoor dat HDR content prachtig tot uiting komt, met heldere kleuren en diepe schaduwen. Dat betekent dat dit niet enkel een goeie gaming tv is, maar ook een van de beste 4K tv modellen om naar films en series te kijken.

2.1
Beste gaming tv in 2021 - Je hebt een HDMI 2.1 kabel nodig om aan 4K 120Hz te gamen

Je zou het misschien niet verwachten van een van de beste 4K tv modellen, maar de CX en C1 zijn ook uitstekend om aan retro gaming te doen. De tv's bezitten namelijk uitstekende upscaling en volle OSSC en Framemeister compatibiliteit. De webOS software van LG is ook een van de beste tv 'operating systems' om te gebruiken dankzij een interface die zeer overzichtelijk is en multitasking toelaat.

Wil je een iets goedkoper model? De LG BX en B1 gaming tv bieden bijna alle zelfde features aan en behoren ook tot de beste 4K tv modellen, maar aan een iets lagere prijs. De BX heeft een iets lagere brightness en maar twee HDMI 2.1 poorten. Maar voorts presteren ze bijna identiek. Zeg nu zelf: een goeie deal, nee?

Pros

 • Aanwezigheid van HDMI 2.1 poorten zorgt dat je aan 4K en 120fps kunt gamen op de PS5 en Xbox Series X
 • Extreem lage input lag is ideaal voor competitieve games
 • Gebruik van 'black frame insertion' zorgt dat bewegende beelden vloeiender zijn
 • Prachtige HDR dankzij het uitstekende contrast, de pixel responstijden, kleuraccuraatheid en kijkhoeke
 • Lagere resoluties worden uitstekend weergegeven - retro gaming is een plezier

Cons

 • Er is geen optie voor filter-vrij upscalen van 720p of 1080p
 • Burn-in is mogelijk, al is de kans klein dat het gebeurt
 • Hoewel DolbyVision en HDR10 worden ondersteund, ontbreekt HDR10+

Wil je nog goedkoper gaan dan de BX? Dan kunnen we de oudere modellen van de LG C-lijn nog steeds warm aanraden. De LG C9 en B9 blijven enkele van de beste 4K tv modellen met prachtige schermen en goede features. Ze worden wel steeds moeilijker te vinden nu de nieuwe varianten op de markt komen, maar normaliter heeft onze partner Bol.com wel nog enkele exemplaren op voorraad via de links hieronder.

Samsung Q-lijn: goedkope beste gaming tv voor 4K gaming

q80t
Beste gaming tv 2021 - De Samsung Q80T QLED biedt hoge kwaliteit voor een degelijke prijs
 • Specs: 49, 55, 65, 75 of 85 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR + FreeSync. HDR10+.

OLED tv's zijn indrukwekkend, maar zijn ook heel duur en kunnen lijden onder burn-in (waarbij een beeld 'ingebrand' blijft). Daarom behoren de QLED tv's van Samsung tot de beste gaming tv modellen. De Samsung Q80T heeft een peak brightness van meer dan 700 nits en uitstekende kleurprecisie. Dankzij de lokale dimming opties kun je contrast ratios van 4.000:1 bereiken. De responstijden en kijkhoeken zijn ook geweldig.

Input lag is ook erg laag. Speel je in game mode, dan spreken we over een indrukwekkende 10ms. Speel je aan 120Hz, dan is het slechts 5ms. Dankzij de FreeSync ondersteuning (een VRR technologie) geniet je bovendien van veel vlottere framerates. Let op: G-Sync Compatible is er weliswaar niet, dus grafische kaarten van Nvidia hebben geen voordeel. Er is ook maar een enkele HDMI 2.1 poort.

Omdat de Q80T ondertussen een ouder model begint te worden, kun je het aan een lage prijs aanschaffen. Zeker de moeite waard als je op je budget moet letten, maar toch een van de beste 4K tv modellen en beste gaming tv aanraders wilt!

Pros

 • 4K 120Hz wordt ondersteund (al zij het maar via een enkele HDMI port)
 • Uitstekende brightness en zeer lage input lag in game mode
 • Black frame insertion maakt bewegingen des te vloeiender
 • FreeSync wordt ondersteund op Xbox One en pc
 • Geen risico op burn-in

Cons

 • De zwartniveau's en kijkhoeken verbleken tegenover OLED schermen
 • De Tizen OS is traag
 • DolbyVision wordt niet ondersteund, al zijn HDR10 en HDR10+ wel aanwezig
 • Let op bij de 49 inch versie: deze heeft een paneel dat maximum 60Hz kan bereiken in plaats van 120Hz. Variable refresh rates worden ook niet ondersteund.

Zoek je naar een nog goedkoper alternatief als 4K tv en gaming tv? Dan kun je ook de Samsung Q90 QLED overwegen. Deze 4K tv heeft uitstekende brightness, met meer dan 1300 nits voor HDR content, gecombineerd met sterke lokale dimming. Het presteert ook beter dan de gelijkaardige Q9FN wat betreft kijkhoeken en input latency.

De input lag is zeer laag aan amper 15ms in game mode. FreeSync ondersteuning is er ook voor wanneer je op Xbox One en pc speelt - ideaal als gaming tv. Onze grootste problemen zijn de kijkhoeken (met kleuren die al snel dof worden wanneer je niet recht voor de tv zit) en ook de Tizen OS is niet geweldig, met regelmatige trage input. Toch is deze 4K tv een aanrader vanwege zijn heel sterke specificaties. Omdat deze Q-modellen wat ouder beginnen worden, kun je ze bovendien voor een zeer lage prijs kopen.

De Samsung Q90 QLED 4K tv kopen op Bol.com

Sony A90J: beste gaming tv om ook voor film en tv te gebruiken

a90j
Beste gaming tv 2021 - De Sony A90J is een pareltje
 • Specs: 55, 65 of 83 inches. HDMI 2.1. DolbyVision.

De Sony A90J is de tv bij uitstek voor wie niet enkel wil gamen, maar ook een passie heeft voor film en tv-series. Dit is zowat de beste 4K tv omdat het uitstekende algoritme voor bewegende beelden van Sony met de nieuwe generatie panelen van producent LG wordt gecombineerd. Het resultaat is merkbaar: bewegende beelden zijn prachtig vloeiend en hebben een hogere piekhelderheid dan de meeste andere 4K tv modellen op de markt. Toch zijn er enkele nadelen, specifiek als gaming tv. Er is namelijk geen enkele VRR-ondersteuning - geen HDMI Forum VRR voor consoles, noch FreeSync of G-Sync voor pc's. Sony belooft dat VRR wordt toegevoegd in een toekomstige update, maar de 2020-modellen van Sony beloofden ook VRR via een update na lancering en dat is er een jaar later nog steeds niet van gekomen.

Let ook op dat het 55 inch-model maar een refresh rate tot maximum 50Hz ondersteunt. Daarom leidt de link in dit artikel je naar het 65 inch-model. Ook heeft de A90J maar twee HDMI 2.1 poorten in plaats van de volle vier, terwijl dit wel duidelijk het nieuwe standaarformaat aan het worden is. Voorts krijg je wel superieure motion handling, haast-instant pixel responstijden, perfecte zwarttinten, oneindig contrast, brede kijkhoeken en uitstekende kleurweergave. Typisch voor OLED tv's is er wel een gevaar dat het beeld inbrandt, maar dankzij de vele standaardbeveiligingen die ingeschakeld staan (zoals het feit dat de helderheid van statische elementen wordt verminderd) is het risico erg klein.

Als je een groot budget hebt, dan is de Sony A90J misschien wel de beste 4K tv ter wereld. Het heeft wel enkele beperkingen als gaming tv, maar als je ook een passie voor film en tv-series hebt, dan is dit dus de 4K tv bij uitstek.

Pros

 • Extreem helder
 • Uitstekende bewegende beelden
 • 4K 120fps gaming is mogelijk via twee HDMI 2.1 poorten
 • Uitstekende zwarttinten (dankzij het OLED scherm)

Cons

 • Geen ondersteuning voor VRR - en de 2020-modellen van Sony kregen nooit de beloofde update
 • HDR10 is aanwezig, maar HDR10+ niet
 • Let op dat het 55 inch model een refresh rate van 50Hz heeft

Samsung QN95A: Beste gaming tv voor QLED 4K HDR gaming

beste_gaming_tv_qn95a
Beste gaming tv 2021 - De Samsung QN95A toont waarom Samsung zo'n goeie producent van tv's is
 • Specs: 50, 55, 65 of 75 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR en FreeSync. HDR10+

De Samsung QN95A en QN90A zijn de nieuwe parels in de 4K tv collectie van Samsung dit jaar en verdienen een plekje als een van de beste gaming tv modellen in 2021. Ze hebben een nieuw QLED Neo scherm met Mini LED backlights. Daardoor is de brightness uitstekend (1800 nits voor HDR content) en krijg je veel betere full array local dimming. Het contrast is uitmuntend (3500:1 zonder local dimming, 26500:1 met), redelijk goede kijkhoeken en zeer goede kleuren. De helderheid van snelle bewegingen blijft beter bij een OLED, maar het voordeel van deze Q95NA is dat er geen risico op burn-in bestaat. HDR10, HDR10+ en HLG worden ondersteund - enkel Dolbyvision valt uit de boot.

HDMI 2.1 wordt ondersteund, maar op de QN90A vind je maar één enkele HDMI 2.1 poort. Daarom kies je beter voor de QN95A, die vier HDMI 2.1 inputs heeft. Er is een auto low latency modus (ALLM) en VRR wordt ondersteund - zowel FreeSync als G-Sync. Je kunt deze tv dus ook verbinden met je pc en uitstekende kwaliteit bereiken. De input lag is tot slot laag met 10ms aan 60Hz en 5ms aan 120Hz. BFI is aanwezig, wat vooral geweldig is voor intense, snelle games. Dit is kortom een kanshebber voor de titel beste gaming tv in 2021 en in het algemeen een van de beste 4K tv modellen dit jaar.

Pros

 • 4K 120Hz wordt ondersteund (al zij het maar via een enkele HDMI port)
 • Zeer lage input lag in game mode
 • Black frame insertion maakt bewegingen vloeiender
 • VRR technologie wordt ondersteund op Xbox One en pc
 • Geen risico op burn-in

Cons

 • De zwartniveau's en kijkhoeken verbleken tegenover OLED schermen
 • DolbyVision wordt niet ondersteund, al zijn HDR10 en HDR10+ wel aanwezig
 • Let op: de QN90A heeft maar één HDMI 2.1 input. De QN95A heeft er vier.

Sony X90J: Beste gaming tv middenklasser voor 4K HDR gaming

x90j
Beste gaming tv 2021 - De Sony X90J biedt een zeer degelijke prijs-kwaliteitverhouding
 • Specs: 55, 65, 75 of 85 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR (toekomstige update). DolbyVision.

De Sony X90J heeft twee HDMI 2.1 poorten; daarom is dit niet enkel een van de beste 4K tv modellen, maar ook perfect om te gebruiken als gaming tv bij de next-gen consoles zodat je aan 4K 120Hz kunt gamen. Deze 4K tv heeft een zeer lage input lag (ongeveer 11ms aan 120Hz), uitstekend contrast (6200:1 met full array local dimming) en sterke kleuren. De kijkhoeken zijn wat beperkt, maar de peak brightness is erg goed (780 nits voor HDR content). Er is geen risico op burn-in. Tot slot gebruikt deze tv het Google TV OS, een snel systeem waar er bovendien heel veel apps voor bestaan. Je snapt het al: dit is sowieso een ijzersterke 4K tv met enkele additionele features die het perfect maken als gaming tv.

Pros

 • Lage input lag en twee HDMI 2.1 poorten
 • Goede motion handling
 • Contrast ratio is uitstekend (6200:1) en ook de brightness is erg goed
 • Geen risico op burn-in

Cons

 • Dit is een VA paneel, dus de kijkhoeken zijn beperkt.
 • Geen FreeSync en G-Sync, zodat niet alle apparaten van VRR gebruik kunnen maken

Sony XH9005 / X900H: Alternatieve beste gaming tv als middenklasser voor 4K HDR gaming

xh9005
Beste gaming tv 2021 - De Sony XH9005 is eveneens een zeer goede middenklasser
 • Specs: 55, 65, 75 of 85 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR. DolbyVision.

De Sony XH9005 (in sommige regio's is het serienummer X900H) is een uitstekende keuze qua gaming tv. Dit apparaat heeft twee HDMI 2.1 ingangen waardoor je aan 4K 120Hz kunt gamen op de PlayStation 5, Xbox Series X en topklasse pc GPUs. De afstandsbediening van deze tv is zelfs compatibel met de PS5: je kunt je nieuwe console er volledig mee bedienen!

Dit model heeft voor de rest uitstekende specificaties die het een van de beste 4K tv modellen in 2021 maken. Er is een zeer lage input lag (rond de 15ms aan 60Hz en 7ms aan 120Hz), uitstekend contrast (4800:1 met full array lokale dimming) en zeer accurate kleuren. Net als bij andere VA panelen zijn de kijkhoeken relatief klein, maar de peak brightness is erg goed: 500 nits in SDR en 550 in HDR. Tot slot is er geen risico op burn-in gezien dit geen OLED scherm is. De XH9005 draait tot slot op de Android TV OS, een responsief operating system met een uitgebreid aanbod aan apps.

Pros

 • Zeer lage input lag en twee HDMI 2.1 ingangen
 • Uitstekende motion handling
 • Zeer goede contrast ratio (4800:1) en accurate kleuren

Cons

 • Meer HDMI 2.1 features komen pas in latere firmware update
 • Beperkte kijkhoeken
 • Geen FreeSync of G-Sync Compatible, waardoor oneven framerates op pc dus niet worden verholpen

Onze vorige aanrader was de Samsung Q60R. Dit is Samsungs goedkoopste QLED scherm. Hoewel hun VA scherm niet kan concurreren met de duurdere OLED wat betreft kleuren en helderheid, heeft het een geweldige 'motion handling' (hoe het scherm met bewegende beelden omgaat). Bovendien heeft deze tv een erg lage input lag, met amper 14ms in game mode. Nog gekker: koop je de modellen die 55 inch of groter zijn en speel je aan 120Hz met 1080p of 1440p, dan daalt dit naar 10ms. FreeSync wordt ook door deze grotere modellen ondersteund. Ideaal als gaming tv vooral voor competitieve games, maar als 4K tv voor algemeen gebruik zijn er betere modellen.

De Samsung Q60 QLED 4K gaming tv kopen op Bol.com

LG Nano90: Beste gaming tv die waar voor je geld biedt

nano86
Beste gaming tv 2021 - Je kunt bijna geen betere waar voor je geld krijgen dan met de LG Nano86
 • Specs: 55, 65 of 86 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR.

De LG Nano90 biedt onvoorstelbaar waar voor je geld als je zoekt naar een gaming tv. Voor een relatief lage prijs is er HDMI 2.1 ondersteuning, een scherm dat 120Hz aan kan, HDMI VRR heeft voor oneven frame rates en een Auto Low Latency Mode (ALLM). Combineer dat alles met een lage input lag, black frame insertion (BFI) en snelle pixelresponstijden, en dit is een uitstekende gaming tv voor de next gen consoles.

Het scherm is een nano IPS paneel met brede kijkhoeken en erg accurate kleuren. Er is full array lokale dimming, zodat heldere objecten in donkere scenes een minder uitgesproken 'bloom' effect hebben. De speakers zijn bovendien erg goed, en de Nano90 verhelpt ook de lage brightness die zijn voorganger Nano86 had. Dit is simpelweg een ijzersterke tv voor een relatief lage prijs die gerust als een van de beste 4K tv modellen mag bestempeld worden.

Pros

 • Uitstekende input lag (15ms aan 60Hz en een waanzinnige 6ms aan 120Hz)
 • Goede kijkhoeken en accurate kleuren
 • Alle HDMI 2.1 features: HDMI VRR, ALLM en eARC
 • FreeSync is beschikbaar op de modellen van 55 inch en groter

Cons

 • De peak brightness en het contrast zijn minder indrukwekkend dan sommige andere tv's.

Zijn 8K televisies al de moeite waard?

Het is te gek voor woorden: hoewel 4K gaming tv's nog maar net ingeburgerd raken en veel andere apparaten nu pas deze resolutie aan beginnen te kunnen, zie je toch al relatief lage prijzen voor bepaalde 8K tv's. Let wel op: deze volgende tv's bieden je een glimps op de toekomst van gaming tv's, maar er zijn nog zo goed als geen consoles en grafische kaarten die zo'n hoge resolutie ondersteunen. Bovendien hebben we onderstaande tv's niet zelf kunnen testen, waardoor we niet kunnen garanderen dat ze ideaal zijn voor gaming. Koop deze tv's dus enkel als je ze ook wilt gebruiken voor andere activiteiten zoals films kijken, want het is niet zeker of ze perfect zijn voor de specifieke eisen van gaming. Een gewaarschuwd koper is er twee waard!

LG is een van de beste tv-makers als je zoekt naar gamingvriendelijke televisies. De Nano-lijn krijgt ook hierboven enkele vermeldingen, al hebben we de LG 8K Nano956 zelf nog niet kunnen proberen. Wil je toch je kans wagen, dan kun je hier de LG 8K Nano956 kopen op MediaMarkt.nl

Heb je dit jaar geld teveel? Wil je echt eens decadent doen en een glimps op de toekomst van tv-technologie opvangen? Dan kun je overwegen om de 8K tv's van Samsung te kopen. De Samsung Q8000T heeft bovendien VRR-technologie om screen tearing en framerate problemen te voorkomen. Ideaal voor gaming dus. Let wel op, want het scherm ondersteunt geen 120Hz en het is ook onduidelijk of en hoeveel HDMI 2.1 poorten er zijn. Informeer je goed vooraleer je deze tv aankoopt voor gebruik met je PlayStation 5 of Xbox Series X. Je kunt de Samsung Q8000T op Bol.com kopen.

q8000t
Beste gaming tv 2021 - De Samsung Q8000T is een 8K televisie. Ontzettend hoge beeldkwaliteit, maar hou rekening dat er nog niet zoveel 8K content beschikbaar is

Is het een goed moment om een nieuwe gaming tv te kopen?

Kort gezegd: ja! 4K HDR tv's zijn eindelijk betaalbaar geworden en dat geldt zelfs voor de topklasse OLED-modellen. Doordat merken nu ook hun nieuwe 2021 versies van bestaande lijnen voorstellen, krijgen de 2020 modellen fikse kortingen. Zo'n model uit 2020 betekent een sterke gaming tv aan een goede prijs, maar voor de nieuwste features en 'future-proofing' ben je misschien wel beter af met een model uit 2021. Variable refresh rate technologie is bijvoorbeeld meer en meer een standaardfeature bij nieuwe modellen. In elk geval: aan jou de keuze.

Een van de belangrijkste technologieën die je ziet in tv's uit 2021 is HDMI 2.1, een nieuwe standaard voor HDMI-poorten die hogere resoluties en framerates mogelijk maakt (inclusief 8K 60Hz en 4K 120Hz). Naast meer onbewerkte data die kan doorstromen bevat dit ook specifieke features voor gamers, zoals een HDMI variable refresh rate en een automatisch modus met lage input latency. Daardoor wordt gaming responsiever, zelfs aan lagere framerates.

De LG CX 4K OLED bevat zomaar liefst vier HDMI 2.1 ingangen. Daardoor kan dit toptoestel flink wat jaren mee. Belangrijk is dat er op dit moment echter nog maar weinig HDMI 2.1 apparaten op de markt zijn; de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn zo goed als de enige belangrijke apparaten.

Wat zijn de verschillende types tv schermen?

Binnen 4K HDR tv's zijn er twee veelvoorkomende types schermen: LCD en OLED. LCD vertegenwoordigt de goedkopere modellen en middenklassers, terwijl OLED de technologie is bij duurdere modellen. LCD displays hebben daarenboven nog verschillende subtypes: IPS, VA en QLED. De verschillen kunnen erg groot zijn en welk type best bij jou past kan afhangen van enkele belangrijke factoren. Hier leggen we je uit wat elk type scherm aanbiedt.

 • IPS: Deze monitors bieden goede kijkhoeken en accurate kleuren, zeker vergeleken met VA schermen. Oudere IPS schermen hebben echter trage responstijden, waardoor ze niet geschikt zijn voor competitieve shooters of racegames waarbij reflexen erg belangrijk zijn.
 • VA: Dit type display biedt goede contrasten, snelle responstijden en heldere kleuren. Problematisch zijn de kijkhoeken, waarbij kleuren doffer lijken zodra je niet volledig centraal naar het scherm kijkt.
 • QLED: Dit type scherm vind je bij Samsung tv's. In feite is dit een VA scherm dat zogenaamde 'quantum dots' heeft, waardoor de kijkhoeken breder zijn dan bij normale VA schermen. QLED biedt ook hogere niveau's van brightness en een breder kleurspectrum. 'Motion handling' (hoe bewegende beelden worden weergegeven) kan echter een probleempunt vormen, dus zorg zeker dat je een tv van dit type vooraf in het echt hebt gezien.
 • OLED: Deze high-tech schermen bieden je de beste beeldkwaliteit, met vooral zeer sterk contrast dankzij individuele pixels die uitgeschakeld kunnen worden om 'echte' zwarttinten te bereiken. De kijkhoeken zijn vaak ook zeer goed, terwijl HDR helemaal tot zijn recht komt dankzij de scherpe contrasten tussen helder en donker. De prijs van OLED-schermen is vaak echter zeer hoog. Bovendien is 'burn-in' een probleem, waarbij het beeld 'ingebrand' kan komen te staan.
lg_c8_fortnite
Beste gaming tv 2021 - Het is belangrijk dat je een gaming tv selecteert met een lage ms-waarde

Gaming tv technische termen uitgelegd

Het is moeilijk om over gaming tv's te praten zonder in technische termen te vervallen. Het lijkt in het begin misschien overweldigend, maar toch raden we je aan om deze termen niet zomaar te vermijden. Het verschil dat ze maken is namelijk erg belangrijk; zo is een scherm met een input lag van 40ms of meer bijvoorbeeld bijna onbruikbaar voor competitieve games. Daarom leggen we even de meest gebruikte technische termen kort en simpel uit.

 • Resolutie: Het aantal pixels op een scherm, weergegeven als een horizontaal getal x een verticaal getal. 1920x1080 (1080p), 2560x1440 (1440p) en 3840x2160 (4K) zijn de meest voorkomende resoluties voor zowel tv's als monitors. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder een game eruit ziet.
 • Refresh rate: Hoeveel keer het scherm per seconde 'ververst', uitgedrukt in Hz. Normale monitors en tv's refreshen aan 60Hz, terwijl specifieke gamingmodellen refreshen tussen de 100 en 240Hz. 144Hz is ondertussen de nieuwe standaard voor monitors met een hoge refresh rate. De laatste modellen tv's kunnen 120Hz aan. Hoe hoger, hoe vloeiender een game aanvoelt. Let wel op dat een tv (of monitor) niet zomaar extra frames kan bij toveren. Een game die gespeeld wordt aan 30 frames per seconde (fps), zal niet plots aan 120 fps draaien omdat je een nieuwe televisie hebt met een 120Hz refresh rate. Dus onthoud: 'Hz' drukt de ververssnelheid van je scherm uit, terwijl 'fps' de ververssnelheid van een game uitdrukt.
 • Variabele refresh rate (VRR) technologie: G-Sync / FreeSync: VRR is gelinkt aan refresh rates. G-Sync en FreeSync zijn VRR technologieën die ervoor zorgen dat problemen met de framerate van een game worden gecompenseerd door het scherm. Om je een voorbeeld te geven: als je tv een 120Hz scherm en FreeSync heeft en je speelt een Xbox Series X game waar de framerate tussen de 120fps en 100fps bengelt, dan corrigeert je scherm die bengelende framerate om een vloeiende en consistente 120fps te tonen. De technologie wordt ondertussen de nieuwe standaard en dat is een heel goeie zaak voor gamers.

 • HDR: De afkorting voor high dynamic range. Dit zorgt voor meer contrast tussen de lichtste en donkerste stukken van een beeld, alsook een groter aanbod aan kleuren. Hoewel veel monitors ondertussen HDR ondersteunen, moet je goed kijken naar welke standaarden de schermen kunnen halen. Zo zijn er veel die de optimale 'peak brightness' die HDR net zo waardevol maakt niet halen.
 • Input latency: De 'input latency' van tv's wordt weergegeven in ms (milliseconden) en meet hoe lang het duurt voor het indrukken van een knop zich vertaalt in een actie op je tv. De beste gaming tv's hebben een input latency van 20ms of minder, middelmatige modellen bungelen rond de 30ms, en tragere modellen hebben 40ms of meer nodig. Meestal activeert je tv de beste optie automatisch door naar de 'Gaming Mode' over te schakelen. Met andere woorden: hoe lager de input latency, hoe responsiever games aanvoelen.
 • Nits/cdm2: Dit is hoe de output van licht wordt gemeten. Deze term wordt gebruikt om de prestaties van helderheid en zwartwaardes te tonen. Met nits- en cdm2-metingen wordt hetzelfde bedoeld. De UHD-alliantie meet hun waarden in nits, dus het is aannemelijk dat die meeteenheid in de toekomst de standaard wordt.
 • Contrastverhouding: Simpelweg de verhouding tussen de helderheid van een beeldscherm wanneer het perfect zwart weergeeft versus perfect wit. Ongeveer 1000:1 is typisch voor een IPS-beeldscherm, een VA-beeldscherm kan 3000:1 halen.
 • Rec 709: Dit is de kleurenruimte waar Full HD content en standaard Blu-rays in worden geproduceerd.
 • Rec 2020: Deze kleurenruimte is de standaard voor UHD-inhoud en omvat een groot deel van het kleurenspectrum dat voor het menselijke oog zichtbaar is. Aangezien consumententelevisies voorlopig nog niet eens in de buurt komen van deze kleurenruimte, worden UHD Blu-rays in DCI P3 geproduceerd, die vervolgens in een Rec 2020 container wordt geplaatst.
 • DCI P3: Een bredere kleurenruimte dan Rec 709. Deze wordt als productiestandaard ingezet voor bioscoopfilms en UHD Blu-rays.
 • Bit diepte paneel: 8-bit/10 bit. De meeste HD-televisies gebruiken 8-bit panelen, die 256 kleurschakeringen per primaire kleur kunnen weergeven. 10-bit schermen produceren dan weer 1024 schakeringen, waardoor er een breder bereik beschikbaar is. De overgangen tussen verschillende kleuren (denk aan een zonsondergang) zijn daardoor gelijkmatiger en de rijkheid van de verschillende kleuren komt beter tot uiting op je scherm.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread