De beste 4K tv's voor HDR gaming 2020

Van goedkopere modellen tot de topklasse OLED en QLED tv's.

In dit artikel vind je de beste gaming tv's in 2020. Nu de PlayStation 5 en Xbox Series X voor de deur staan, en de PlayStation 4 Pro en Xbox One X wijdverspreid zijn, is er geen beter moment om een 4K HDR tv te kopen. De combo van 4K en HDR is ondertussen zo betaalbaar geworden dat zelfs de goedkoopste modellen een geweldige ervaring voor games opleveren.

Toch moet je ook goed geïnformeerd zijn, want tv's kunnen onderling drastisch verschillen. Enkele van de belangrijkste elementen zijn de kleuren, de kijkhoeken (bij sommige tv's worden kleuren doffer wanneer je niet recht voor het scherm zit) en de input latency. Bij die laatste willen we even stilstaan omdat het zo belangrijk is voor gaming. 'Input latency' meet de tijd die verstrijkt tussen het indrukken van een knop op je controller en de reactie in-game op je scherm.

De beste 4K HDR tv's hebben een input latency van 20ms of minder, middelmatige modellen bungelen rond de 30ms, en tragere modellen hebben 40ms of meer nodig. Meestal activeert je tv de beste optie automatisch door naar de 'Gaming Mode' over te schakelen. Hieronder vind je niet enkel de inhoudsopgave met onze aanraders, maar ook nog meer belangrijk jargon omtrent tv's, alsook een uitleg over de verschillende types schermen.

De beste 4K HDR gaming tv's in 2020

Bij deze vind je onze aanraders voor de beste 4K HDR gaming tv's in 2020. Voor jouw gemak hebben we ze onderverdeeld naargelang hun sterkste punt: van de algemene beste tv, naar het beste waar voor je geld en meer.

Is het een goed moment om een nieuwe tv te kopen?

Kort gezegd: ja! 4K HDR schermen zijn eindelijk betaalbaar geworden en dat geldt zelfs voor de topklasse OLED-modellen. Doordat merken nu ook hun nieuwe 2020 versies van bestaande lijnen voorstellen, krijgen de 2019 modellen ook fikse kortingen. Zo'n model uit 2019 betekent een sterke tv aan een goede prijs, maar voor de nieuwste features en 'future-proofing' ben je misschien wel beter af met een model uit 2020. Aan jou de keuze.

Een van de belangrijkste technologieën die je ziet in tv's uit 2020 is HDMI 2.1, een nieuwe standaard die hogere resoluties en framerates mogelijk maakt (inclusief 8K 60Hz en 4K 120Hz). Naast meer onbewerkte data die kan doorstromen bevat dit ook specifieke features voor gamers, zoals een HDMI variable refresh rate en een automatisch modus met lage input latency. Daar wordt gaming responsiever, zelfs aan lagere framerates.

De eerste 8K tv's zijn nu ook te koop - al zijn ze beperkt tot 30Hz op dit moment - en de LG C9 4K OLED bevat zomaar liefst vier HDMI 2.1 ingangen. Daardoor kan dit toptoestel flink wat jaren mee. Belangrijk is dat er op dit moment echter nog geen HDMI 2.1 apparaten op de markt zijn; dat gebeurt pas wanneer de nieuwe consoles eind dit jaar uitkomen en nieuwe grafische kaarten voor pc uitkomen. Tot dan kun je er echter op rekenen dat features zoals FreeSync, backlight dimming en hogere contrasten ook doorstromen naar goedkopere tv's.

Types schermen

Binnen 4K HDR tv's zijn er twee veelvoorkomende types van schermen: LCD en OLED. LCD vertegenwoordigt de goedkopere modellen en middenklassers, terwijl OLED de technologie is bij duurdere modellen. LCD displays hebben daarenboven nog verschillende subtypes: IPS, VA en QLED. De verschillen kunnen erg groot zijn en welk type best bij jou past kan afhangen van enkele belangrijke factoren. Hier leggen we je uit wat elk type scherm aanbiedt.

IPS: Deze monitors bieden goede kijkhoeken en accurate kleuren, zeker vergeleken met VA schermen. Oudere IPS schermen hebben echter tragere responstijden, waardoor ze niet geschikt zijn voor 'snelle' games zoals competitieve shooters of racegames waarbij reflexen erg belangrijk zijn.

VA: Dit type display biedt goede contrasten, snelle responstijden en heldere kleuren. Problematisch zijn de kijkhoeken, waarbij kleuren doffer lijken zodra je niet volledig centraal naar het scherm kijkt.

QLED: Dit type scherm vind je bij Samsung tv's. In feite is dit een VA scherm dat zogenaamde 'quantum dots' heeft, waardoor de kijkhoeken breder zijn dan bij normale VA schermen. QLED biedt ook hogere niveau's van brightness en een breder kleurspectrum. 'Motion handling' (hoe bewegende beelden worden weergegeven) kan echter een probleempunt vormen, dus zorg zeker dat je een tv van dit type vooraf in den lijve hebt gezien.

OLED: Deze high-tech schermen bieden je de beste beeldkwaliteit, met vooral zeer sterk contrast dankzij individuele pixels die uitgeschakeld kunnen worden om 'echte' zwarttinten te bereiken. De kijkhoeken zijn vaak ook zeer goed, terwijl HDR helemaal tot zijn recht komt dankzij de scherpe contrasten tussen helder en donker. De prijs van OLED-schermen is vaak echter zeer hoog. Bovendien is 'burn-in' een probleem, waarbij het beeld 'ingebrand' kan komen te staan.

lg_c8_fortnite

Display jargon uitgelegd

Nits/cdm2: Dit is hoe de output van licht wordt gemeten. Deze term wordt gebruikt om de prestaties van helderheid en zwartwaardes te tonen. Met nits- en cdm2-metingen wordt hetzelfde bedoeld. Cdm2 wordt het meeste gebruikt, maar de UHD-alliantie meet hun waarden in nits, dus het is aannemelijk dat die meeteenheid in de toekomst de standaard wordt.

Rec 709: Dit is de kleurenruimte waar Full HD en standaard Blu-rays in worden geproduceerd.

Rec 2020: Deze kleurenruimte is de standaard voor UHD-inhoud en omvat een groot deel van het kleurenspectrum dat voor het menselijke oog zichtbaar is. Aangezien consumententelevisies voorlopig nog niet eens in de buurt komen van deze kleurenruimte, worden UHD Blu-rays in DCI P3 geproduceerd, die vervolgens in een Rec 2020 container wordt geplaatst.

DCI P3: Een bredere kleurenruimte dan Rec 709. Deze wordt als productiestandaard ingezet voor bioscoopfilms en UHD Blu-rays.

Bit diepte paneel: 8-bit/10 bit. De meeste HD-televisies gebruiken 8-bit panelen, die 256 kleurschakeringen per primaire kleur kunnen weergeven. 10-bit schermen produceren dan weer 1024 schakeringen, waardoor er een breder bereik beschikbaar is.

LG B9/C9 (OLED): beste 4K tv for HDR gaming

c9
 • Specs: 55, 65 of 77 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR + G-Sync Compatibel. DolbyVision.

Op dit moment is het nieuwe C9 model van LG onze absolute favoriete tv. Dat heeft alles te maken het bloedmooie OLED display dat enorm vloeiende motion processing, een extreem lage input latency (ongeveer 13ms aan 60Hz en 6ms aan 120Hz) en HDMI 2.1 ingangen heeft. Onderschat het nut van die laatste niet, want HDMI 2.1 zal ongetwijfeld op termijn de nieuwe standaard worden. De C9 en B9 zijn daardoor goeie investeringen voor de toekomst om met je PlayStation 5 en Xbox Series X te spelen.

Bovendien zijn de beeldkwaliteit, de kleuren en het contrast allemaal van de hoogste kwaliteit. De C9 heeft weliswaar geen FreeSync, maar wel HDMI VRR, een gelijkaardige 'adaptive sync' techniek die ervoor zorgt dat je niet met 'screen tearing' te maken krijgt (het fenomeen waarbij er 'scheurtjes' over je scherm lijken te lopen). HDMI VRR wordt al ondersteund door de Xbox One X en sinds kort voor pc's met een Nvidia RTX 20-reeks en GTX 16-reeks grafische kaarten.

Je zou het misschien niet verwachten, maar de C9 is ook een uitstekende tv om aan retro gaming te doen. De tv bezit namelijk uitstekende upscaling en volle OSSC en Framemeister compatibiliteit. De webOS software van LG is ook een van de beste tv operating systems om te gebruiken dankzij een interface die zeer overzichtelijk is en multitasking toelaat.

Als je om budget verlegen zit, dan biedt de B9 een scherpere prijs met bijna identieke prestaties: de beeldkwaliteit is top, de input lag is laag, en zo gaat het nog wel even door. Een ideale manier om enkele honderden euro's uit te sparen voor bijna hetzelfde resultaat.

Pros

 • Aanwezigheid van HDMI 2.1 poorten zorgt dat je toegang hebt tot 4K/120Hz wanneer apparaten met HDMI 2.1 uitkomen
 • Extreem lage input lag zorgt voor bijzonder responsieve gameplay
 • Gebruik van 'black frame insertion' zorgt dat bewegende beelden vloeiender zijn
 • Lagere resoluties worden uitstekend weergegeven en zorgen dat retro gaming een plezier is

Cons

 • Er is geen optie voor filter-vrij upscalen van 720p of 1080p
 • Er is geen FreeSync support voor pc's die met AMD GPU's werken (al is HDMI VRR een goed alternatief)
 • Hoewel DolbyVision en HDR10 worden ondersteund, ontbreekt HDR10+

Let op: de LG BX en CX komen in de loop van 2020 uit en vormen de nieuwe OLED-lijn van LG. Met hun kleinere 48-inch model kun je deze briljante tv ook kopen zonder dat je woonkamer erdoor wordt overheerst. Er komt ook FreeSync ondersteuning, black frame insertion aan 120Hz en een sterkere processor. Zodra we deze nieuwe modellen hebben getest, zullen we dit artikel updaten. Verwacht uiteraard grote kortingen op de B9 en C9 wanneer de X-modellen beschikbaar zijn.

Samsung Q90/Q90R (QLED): beste non-OLED tv voor 4K HDR gaming

q90
 • Specs: 55, 65 of 75 inches. HDMI VRR + FreeSync. HDR10+.

OLED tv's zijn indrukwekkend, maar zijn ook heel duur en kunnen lijden onder burn-in (waarbij een beeld 'ingebrand' blijft). Daarom zijn de QLED tv's van Samsung een goed alternatief. De Q90 in het bijzonder bezit een uitstekende brightness, met meer dan 1300 nits voor HDR content, gecombineerd met sterke locale dimming. De tv presteert ook beter dan de gelijkaardige Q9FN wat betreft kijkhoeken en input latency.

De input lag is werkelijk waanzinnig laag aan amper 15ms in game mode. FreeSync ondersteuning is er ook voor wanneer je op Xbox One en pc speelt. Onze grootste problemen zijn de kijkhoeken, met kleuren die al snel dof worden wanneer je niet recht voor de tv zit. Ook de Tizen OS is niet geweldig, met regelmatige lag. Toch is deze tv een sterke aanrader vanwege zijn heel sterke specificaties.

Pros

 • 4K 120Hz wordt ondersteund (al zij het maar via een enkele HDMI port)
 • Uitstekende brightness en zeer lage input lag in game mode
 • Black frame insertion maakt bewegingen des te vloeiender
 • FreeSync wordt ondersteund op Xbox One en pc
 • No risk of burn-in

Cons

 • De zwartniveau's en kijkhoeken verbleken tegenover OLED schermen
 • De Tizen OS is traag
 • DolbyVision wordt niet ondersteund, al zijn HDR10 en HDR10+ wel aanwezig

Samsung Q60R: Beste middenklasser voor 4K HDR gaming

q60r
 • Specs: 43, 49, 55, 65, 75 or 82 inches. FreeSync*. HDR10+.

De Samsung Q60R is Samsungs goedkoopste QLED scherm. Hoewel hun VA scherm niet kan concurreren met de duurdere OLED wat betreft kleuren en helderheid, heeft het een geweldige 'motion handling' (hoe het met bewegende beelden omgaat). Bovendien heeft dit scherm de laagste input lag die we ooit zijn tegengekomen met amper 14ms in game mode. Nog gekker: koop je de modellen die 55 inch of groter zijn en speel je aan 120Hz met 1080p of 1440p, dan daalt dit naar 10ms. FreeSync wordt ook door deze grotere modellen ondersteund.

Pros

 • De allerlaagste input lag van alle tv's
 • Uitstekende motion handling
 • Zeer goede contrast ratio (6000:1)
 • Ondersteunt zowel FreeSync als 120Hz aan 1080p of 1440p

Cons

 • Geluidskwaliteit is erg matig
 • De 43-inch and 49-inch modellen bezitten niet alle functies

Samsung RU8000 (VA): Beste waar voor je geld voor 4K HDR gaming

ru8000
 • Specs: 49, 55, 65, 75 or 82 inches. FreeSync*. HDR10+.

Heb je een kleiner budget, dan is Samsungs RU8000 een uitstekende keuze, dankzij lage input lag en diepe zwarttinten voor een uitstekend contrast (hoewel het niet zo goed is als een OLED tv). De kijkhoeken van deze tv zijn wel een aandachtspunt, maar kleuren die wijzigen wanneer je zelfs maar een klein beetje van het midden afwijkt, maar de motion handling is goed en er is een optie tot black frame insertion. De Tizen software is niet ideaal vanwege een trage interface en het goedkoopste 49 inch model ondersteunt geen FreeSync, maar dat zijn kleine opofferingen voor een tv met zo'n scherpe prijs.

Pros

 • Uitstekende input lag (rond de 18ms)
 • Zeer goede contrast ratio voor een VA scherm (5500:1)
 • Zeer goede motion handling met black frame insertion
 • FreeSync is beschikbaar op de modellen van 55 inch en groter

Cons

 • Slechte local dimming
 • De kijkhoeken stellen teleur
 • De Tizen OS is traag

LG UK6300 (IPS): Beste kleine 4K tv voor HDR gaming

lg_uk6300
 • Specs: 43, 50, 55 or 65-inches.

Ben je op zoek naar een kleinere tv voor 4K HDR gaming, dan is de LG UK6300 een zeer goede optie. Het kleinste model is 43 inch en biedt een lage input lag aan (amper 12ms in game mode) en geweldige kijkhoeken die zelfs beter zijn dan de meeste duurdere VA tv's. Enkel het contrast van de tv is teleurstellend met een lage piek qua brightness en zwarttinten die eerder grijs zijn. De helderheid voor tekst is ook aan de mindere kant vanwege het gebruik van vier subpixels bij dit IPS paneel. Toch is dit een zeer goeie optie als je een scherm in een slaapkamer wilt zetten of als een pc-scherm wilt gebruiken.

Pros

 • Zeer lage input lag (~12ms) in game mode
 • Zeer goede kijkhoeken
 • Mooie en snelle OS voor de smart tv interface

Cons

 • Door het teleurstellende contrast komt HDR niet mooi uit de verf
 • Zwarttinten zijn eerder grijs
 • Geen goed scherm om grote flarden tekst op te lezen

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread