Skip to main content

Sony Bravia XR65x90K review - Bravo, Sony!

Een blik op de toekomst.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Sony Bravia XR65x90K is een indrukwekkend totaalpakket en de perfecte metgezel voor elke vorm van digitaal entertainment.

Voor de Sony Bravia XR65x90K review gaf Michiel zijn ogen flink de kost en zag dat het goed was.

Nu de PlayStation 5 en Xbox Series X/S gaandeweg vrij verkrijgbaar zijn, is de overstap naar 4K-gaming met hoge framerates definitief ingezet. Een degelijke 4K-televisie wordt dan ook stilaan onmisbaar. Met de Bravia XR65x90K biedt Sony een indrukwekkend totaalpakket dat niet alleen het maximum uit je console haalt, maar waarmee je optimaal kunt genieten van elke vorm van digitaal entertainment.

De Bravia X90K-reeks omvat modellen van 55 tot maar liefst 85 inch. Wij konden de afgelopen weken aan de slag met de 65 inch-versie die voor 1.900 euro wordt aangeboden. Past dat niet binnen jouw budget, dan is er ook het kleinere 55 inch-model met een richtprijs van 1.400 euro. Welke grootte je ook kiest, je krijgt een tv die voorzien is van de nieuwste generatie 4K LCD-schermen van Sony. Ook andere features zoals een refresh rate van 120 Hz, auto low latency mode (ALLM) en Variable Refresh Rate (VRR) worden ondersteund. Met de Bravia X90K-reeks zit je dus meteen goed om nog jaren het maximum uit je console te halen.

Naast bovenstaande features - die intussen vrij ‘standaard’ zijn voor premiumtelevisies - voegt Sony ook nog enkele eigen technieken toe om de kijkervaring te verbeteren. Cognitive Processor XR is een techniek die artificiële intelligentie gebruikt. Die gaat op zoek naar de belangrijkste aandachtspunten op het scherm om daar de focus op te leggen. XR Contrast Booster maakt vervolgens met behulp van dezelfde technologie lichte gebieden lichter en donkere gebieden donkerder. Het resultaat is een heerlijke HDR-ervaring.

Bekijk op YouTube

Het opzetten en installeren van je tv en alle ondersteunde software gebeurt overigens bijzonder intuïtief. Voor het fysiek positioneren van de tv ben je uiteraard best met twee personen, maar eenmaal dat gebeurd is, kun je in een mum van tijd aan de slag. Door de tv te koppelen aan je Google-account en smartphone heb je meteen toegang tot elke mogelijke streaming app. Er is zelfs een specifieke groep instellingen voorzien voor het bekijken van Netflix, maar voor eender welke streamingdienst is de Sony Bravia XR65x90K een droom van een tv.

De Bravia XR65x90K richt zich weliswaar vooral op gamers, en ook op dat vlak maakt de tv een uitstekende indruk. Met twee HDMI 2.1-poorten ben je helemaal voorzien om zowel op je PlayStation 5 als Xbox Series X games in een 4K-resolutie te spelen aan 120 frames per seconde. Qua marketing richt Sony zich logischerwijs vooral op PlayStation 5-eigenaars, maar in de praktijk beperkt die extra ondersteuning zich tot ‘Auto HDR Tone Mapping’, waardoor de HDR-instellingen op je PS5 automatisch worden aangepast aan je nieuwe tv. Afgezien daarvan is de Bravia XR65x90K echter voor elke gamer een uitstekende tv, ongeacht of je in het blauwe of groene kamp zit.

Sony Bravia XR65x90K review - Dankzij Acoustic Multi-Audio komt het geluid echt van alle kanten.

Ook op het vlak van audio biedt de Sony Bravia XR65x90K een meer dan degelijke ervaring. Verwacht op dat vlak geen wonderen zonder soundbar, maar dankzij de ‘Acoustic Multi-Audio’-technologie krijg je alsnog een perfect gesynchroniseerde geluidservaring waarbij elke geluidsbron écht uit het scherm lijkt te komen. Ook tijdens het beluisteren van muziek houden de ingebouwde speakers vlot stand. Enkel de bastonen zijn van een iets mindere kwaliteit, maar voor wie geen soundbar of speakerset heeft is het geluid meer dan degelijk. De Bravia XR65x90K laat niet alleen visueel, maar ook auditief een sterke indruk na.

De Bravia XR65x90K krijgt ten slotte ook een pluim voor de bijgeleverde afstandsbediening. Niet alleen is de fysieke afstandsbediening vlot in gebruik, ook de spraakbesturing werkt bijzonder intuïtief. Was dergelijke spraakbesturing tot voor kort nog hooguit een leuke gimmick, dan is het hier een volwaardig alternatief voor klassieke besturing. Ongeacht hoe je je tv het liefste aanstuurt, Sony wijst je de weg.

De Bravia XR65x90K is allesbehalve goedkoop, maar binnen zijn prijsklasse biedt hij een ronduit indrukwekkend aanbod aan features. Niet alleen zijn alle ‘standaardopties’ zoals VRR, ALLM en HDMI 2.1 aanwezig, ook Sony’s eigen technologieën zoals Auto HDR Tone Mapping, Cognitive Processor XR en XR Contrast Booster dragen bij tot een heerlijke kijkervaring. Ben je op zoek naar een nieuwe tv om het maximum uit je nieuwe console te halen, dan is de Bravia XR65x90K zeker en vast het overwegen waard.

Read this next