Black Friday 4K TV kopen: De beste 2019 4K TV's voor gaming en films

Onze aanraders.

4K tv's voor gamen zijn nu eindelijk betaalbaar geworden en Black Friday deals kunnen de ideale aanleiding vormen om een nieuwe Ultra HD tv in je woonkamer te planten. Toch kan het vaak moeilijk zijn om te weten welke tv nu precies geschikt is om optimaal te genieten van gamen in 4K op je PlayStation 4 Pro of Xbox One X. Verschillen wat betreft de helderheid van de tv, de aanwezigheid van backlight dimming en het kleurgebruik hebben allemaal verregaande gevolgen voor je ervaring. Om nog maar te zwijgen over input lag, wat het grootste verschil maakt voor gaming. De beste tv's bieden namelijk een input lag van rond de 20ms of minder, middelmatige modellen rond de 30ms en de traagste schermen van 40ms of meer. Vergeet echter niet dat het nodig is om de 'Game mode' van je tv te activeren!

Om ervoor te zorgen dat jij vlot je weg vindt doorheen het gigantische aanbod aan 4K tv's met allerlei verschillende specificaties, geven wij je in dit artikel een overzicht van de beste tv's, inclusief waar je de tv in kwestie voor een voordelige prijs kunt kopen. Op deze manier hopen we dat je 2020 ingaat met een tv waar je nog jaren van kunt genieten. We kijken naar de top- en middenklassers, alsook naar de beste HDR- en SDR-toestellen voor degenen met een krapper budget.

Types schermen

Op dit moment zijn er twee veelvoorkomende types van schermen: LCD en OLED. LCD vertegenwoordigt de goedkopere modellen en middenklassers, terwijl OLED gebruikt wordt bij de duurdere modellen. LCD displays hebben nog verschillende subtypes: IPS, VA en QLED. Hier leggen we je uit wat elk type scherm aanbiedt.

IPS: Deze monitors bieden goede kijkhoeken en accurate kleuren, zeker vergeleken met VA schermen. Oudere IPS schermen hebben echter tragere responstijden, waardoor ze niet geschikt zijn voor snelle games zoals competitieve shooters.

VA: Dit type display biedt goede contrasten, snelle responstijden en heldere kleuren. Problematisch zijn de kijkhoeken, waarbij kleuren doffer lijken zodra je niet volledig centraal naar het scherm kijkt.

QLED: Dit type scherm van Samsung is een VA scherm dat quantum dots heeft, waardoor de kijkhoeken breder zijn dan bij normale VA schermen, alsook hogere niveau's van brightness en een breder kleurspectrum. Motion handling (hoe bewegende beelden worden neergezet) kan echter een probleempunt vormen.

OLED: Deze high-tech schermen bieden je de beste beeldkwaliteit, met vooral zeer sterke contrast dankzij individuele pixels die afgezet kunnen worden om 'echte' zwarttinten te bereiken. De kijkhoeken zijn vaak ook zeer goed, terwijl HDR helemaal tot zijn recht komt dankzij de scherpe contrasten tussen helder en donker. De prijs van OLED-schermen is vaak echter een euvel. Bovendien is 'burn-in' een probleem, waarbij het beeld 'ingebrand' kan komen te staan.

LG B9/C9 (OLED): De beste 4K tv voor gaming

c9

Op dit moment is het nieuwe C9 model van LG onze absolute favoriete tv, dankzij de bloedmooie OLED display die briljante motion processing, de extreem lage input lag (ongeveer 13ms aan 60Hz en 6ms aan 120Hz) en de aanwezigheid van HDMI 2.1 ports heeft. Die laatste gaan ongetwijfeld erg van pas komen bij de volgende generatie consoles, zodat de B9 / C9 een goeie investering voor de toekomst is. Bovendien zijn de beeldkwaliteit, de kleuren en het contrast allemaal van de hoogste kwaliteit. De C9 heeft weliswaar geen FreeSync, maar wel HDMI VRR, een gelijkaardige adaptive sync standaard die wordt ondersteund door de Xbox One X en sinds kort voor pc's met een Nvidia RTX 20-reeks en GTX 16-reeks grafische kaarten.

De C9 is op zijn best bij 4K HDR content, maar dankzij excellente upscaling en volle OSSC en Framemeister compatibiliteit is de tv ook ideaal voor retro gaming. De webOS software van LG is ook de beste op de markt dankzij een interface die zeer makkelijk te gebruiken is en multitasking toelaat.

Als je om budget verlegen zit, dan biedt de B9 een scherpere prijs met bijna identieke prestaties: de beeldkwaliteit is top, de input lag is laag, en zo gaat het nog wel even door. Een ideale manier om enkele honderden euro's uit te sparen.

Pros

 • HDMI 2.1 zorgt dat je toegang hebt tot 4K/120Hz wanneer apparaten met HDMI 2.1 uitkomen
 • Extreem lage input lag bij de gaming modes
 • Gebruik van 'black frame insertion' zorgt dat bewegende beelden vloeiender zijn
 • Lagere resoluties worden ook uitstekend weergegeven; een must voor retro gaming

Cons

 • Er is geen optie voor filter-vrij upscalen van 720p of 1080p
 • Er is geen FreeSync support voor pc's die met AMD GPU's werken
 • Hoewel DolbyVision en HDR10 worden ondersteund, ontbreekt HDR10+

LG B8/C8 (OLED): De beste OLED tv's voor 4K HDR gaming

lg_c8_spidey

De C8 en B8 hebben nieuwe laagste prijzen bereikt nu de LG C9 beschikbaar is. Deze oudere OLED-modellen blijven uitstekend voor 4K HDR gaming. Hoewel er geen ondersteuning is voor HDMI VRR en de input lag wat hoger is, is het OLED paneel identiek, is BFI inbegrepen en blijven lagere resoluties ook geweldig. De beeldkwaliteit en prestaties komen dicht in de buurt van de C9, waardoor we met gemak de B8 kunnen aanraden vanwege zijn veel scherpere prijs.

Pros

 • Het OLED paneel is even geweldig als de nieuwe LG C9 en B9.
 • Bewegende beelden worden nog beter weergegeven dankzij de lage input lag en black frame insertion
 • Ook hier worden lagere resoluties uitstekend weergegeven.

Cons

 • De input lag is hoger dan de C9 en B9 (maar blijft relatief laag)
 • Geen ondersteuning voor FreeSync of HDMI VRR

Samsung Q90/Q90R (QLED): de beste non-OLED tv voor 4K HDR gaming

q90

OLED tv's zijn indrukwekkend, maar zijn ook heel duur en kunnen soms het slachtoffer worden van burn-in. Daarom zijn de QLED tv's van Samsung een goed alternatief. De Q90 in het bijzonder heeft een uitstekende brightness, met meer dan 1300 nits voor HDR content en sterke locale dimming. De tv verbetert bovendien tegenover de gelijkaardige Q9FN door betere kijkhoeken en een lagere input lag.

De input lag is werkelijk waanzinnig laag aan amper 15ms in game mode. FreeSync ondersteuning is er ook voor wanneer je op Xbox One en pc speelt. Onze grootste problemen zijn de kijkhoeken, die soms toch nog te wensen over laten en de laggy Tizen smart tv interface. Toch is deze tv een sterke aanrader.

Pros

 • 4K 120Hz wordt ondersteund (al zij het maar via een enkele HDMI port)
 • Uitstekende brightness en zeer lage input lag in game mode
 • Black frame insertion maakt bewegingen des te vloeiender
 • FreeSync wordt ondersteund op Xbox One en pc
 • No risk of burn-in

Cons

 • De zwartniveau's en kijkhoeken verbleken tegenover OLED schermen
 • De Tizen OS is traag
 • DolbyVision wordt niet ondersteund, al zijn HDR10 en HDR10+ wel aanwezig

Samsung Q60R: de beste middenklasser voor 4K HDR

q60r

De Samsung Q60R is Samsungs goedkoopste QLED scherm. Hoewel hun VA scherm niet kan concurreren met de duurdere OLED wat betreft kleuren en helderheid, heeft het een geweldige 'motion handling' (hoe het met bewegende beelden omgaat). Bovendien heeft dit scherm de laagste input lag die we ooit zijn tegengekomen met amper 14ms in game mode. Nog gekker: koop je de modellen die 55 inch of groter zijn en speel je aan 120Hz met 1080p of 1440p, dan daalt dit naar 10ms. FreeSync wordt ook door deze grotere modellen ondersteund.

Pros

 • De allerlaagste input lag van alle tv's
 • Uitstekende motion handling
 • Zeer goede contrast ratio (6000:1)
 • Ondersteunt zowel FreeSync als 120Hz aan 1080p of 1440p

Cons

 • Geluidskwaliteit is erg matig
 • De 43-inch and 49-inch modellen bezitten niet alle functies

Samsung RU8000 (VA): de beste prijs-kwaliteit voor 4K HDR gaming

ru8000

Heb je een kleiner budget, dan is Samsungs RU8000 een uitstekende keuze, dankzij lage input lag en diepe zwarttinten voor een uitstekend contrast (hoewel het niet zo goed is als een OLED tv). De kijkhoeken van deze tv zijn wel een aandachtspunt, maar kleuren die wijzigen wanneer je zelfs maar een klein beetje van het midden afwijkt, maar de motion handling is goed en er is een optie tot black frame insertion. De Tizen software is niet ideaal vanwege een trage interface en het goedkoopste 49 inch model ondersteunt geen FreeSync, maar dat zijn kleine opofferingen voor een tv met zo'n scherpe prijs.

Pros

 • Uitstekende input lag (rond de 18ms)
 • Zeer goede contrast ratio voor een VA scherm (5500:1)
 • Zeer goede motion handling met black frame insertion
 • FreeSync is beschikbaar op de modellen van 55 inch en groter

Cons

 • Slechte local dimming
 • De kijkhoeken stellen teleur
 • De Tizen OS is traag

LG UK6300 (IPS): de beste kleine 4K tv voor HDR gaming

lg_uk6300

Ben je op zoek naar een kleinere tv voor 4K HDR gaming, dan is de LG UK6300 een zeer goede optie. Het kleinste model is 43 inch en biedt een lage input lag aan (amper 12ms in game mode) en geweldige kijkhoeken die zelfs beter zijn dan de meeste duurdere VA tv's. Enkel het contrast van de tv is teleurstellend met een lage piek qua brightness en zwarttinten die eerder grijs zijn. De helderheid voor tekst is ook aan de mindere kant vanwege het gebruik van vier subpixels bij dit IPS paneel. Toch is dit een zeer goeie optie als je een scherm in een slaapkamer wilt zetten of als een pc-scherm wilt gebruiken.

Pros

 • Zeer lage input lag (~12ms) in game mode
 • Zeer goede kijkhoeken
 • Mooie en snelle OS voor de smart tv interface

Cons

 • Door het teleurstellende contrast komt HDR niet mooi uit de verf
 • Zwarttinten zijn eerder grijs
 • Geen goed scherm om grote flarden tekst op te lezen

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread