Ja, graphics zijn belangrijk in games, en het is dan ook geen wonder dat we evolueren naar een resolutie van 64K. Net zo belangrijk om van een game te genieten is echter goede audio. Denk er eens over na: een RPG met een prachtige orchestrale soundtrack die de haren in je nek overeind doet staan, of prachtige kleine details zoals voetstappen kunnen horen schuifelen in het stof. In multiplayer kan geluid zelfs het verschil tussen leven en dood betekenen. Je moet de vijand in PlayerUnknown's Battlegrounds toch wel kunnen horen naderen?

Een goede gaming headset is dan ook geen luxe, maar een noodzaak. Of je nu op zoek bent naar een high-end optie, of graag voor weinig geld een zeer kwalitatieve headset in huis haalt, onze koopgids voor de 5 beste gaming headsets in 2018 geeft je alle info die je nodig hebt voor je nieuwe aankoop.

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

SteelSeries Arctis Pro + GameDAC

arctis_pro_gamedac

Het genie van de Arctis Pro + Game DAC is het samenbrengen van een goed getunede, kwalitatieve 40mm hoofdtelefoon met een kwaliteits DAC (digital-to-analogue-convertor). De meeste game consoles en ingebouwde geluidskaarten van pc's hebben een eigen DAC van meestal lagere kwaliteit. De GameDAC van de Arctis Pro vervangt deze DAC en biedt daardoor een uitstekende geluidskwaliteit voor zowel standaard videogame audio als lossless audio van hoge resolutie. Met de ingebouwde grafische equaliser en mixer kan je ook alles naar believen aanpassen. De Arctis Pro is ook supercomfortabel op je hoofd en heeft ook een uitrekbare microfoon. Je kan de Arctis Pro aansluiten via optical of via USB. Wie geen bedrading wil, kan kiezen voor de Arctis Pro Wireless.

Wie geen interesse heeft in de aparte DAC kan ook kiezen voor de SteelSeries Arctis 7, die goedkoper én draadloos is, maar wel hetzelfde comfortabele design heeft en uitstekende drivers.

SteelSeries Arctis Pro + GameDAC kopen op Bol voor 248 euro

SteelSeries Arctis Pro + GameDAC kopen op Amazon voor 219,90 euro

HyperX Cloud 2

cloud_ii

De HyperX Cloud 2 is inmiddels al enkele jaren op de markt en toegegeven, ze zijn comfortabel maar eigenlijk ook al voorbijgestreefd door andere opties op de markt zoals de Cloud Alpha en Cloud Revolver van HyperX. De Cloud 2 is vaak echter heel goedkoop te vinden en dat maakt het een uitstekende keuze als je met een budget moet werken. Als je geen Cloud 2 op de kop kunt tikken is de Cloud Alpha Pro een waardig alternatief, met een design dat iets steviger is en tevens iets betere audio kwaliteit. De prijs ligt ook wel een tikje hoger.

HyperX Cloud 2 kopen op Bol voor 89,99 euro

HyperX Cloud 2 kopen op Amazon voor 87,90 euro

Sennheiser GSP 300

gsp_300

Deze bedrade gaming headphone met closed-back van Sennheiser biedt de beste geluidskwaliteit en onmiddellijke compatibiliteit met de Xbox One, waardoor het de beste keuze is voor de Xbox One, Xbox One S en de Xbox One X. Het model is ook vrij comfortabel dankzij de ear pads die bestaan uit memory foam en een gespleten hoofdband. Het pakket wordt compleet gemaakt door goede noise isolation, uitstekende bouwkwaliteit en een deftige microfoon.

Sennheiser GSP 300 kopen op Bol voor 106,40 euro

Sennheiser GSP 300 kopen op Amazon voor 84,99 euro

Sennheiser HD 598SE / 598SR

hd_598

Sennheiser is een legendarische naam in de audio wereld en dat is terecht. De HD 598 open-back headphones zijn één van hun meest geliefde modellen, met een heel brede sound stage, neutrale geluidsreproductie en een ontzettend comfortabel design met een laag gewicht en ear cups van velour. Net zoals alle andere open-back headphones, wordt het geluid waar je naar luistert gemengd met het omgevingsgeluid, dus je gebruikt deze best in stille omgevingen. De HD 598 komt niet met een ingebouwde microfoon dus die moet je er wel apart bij kopen. Dit model is ook al enkele jaren op de markt, dus houdt je ogen open voor potentiële deals!

Sennheiser HD 598SE / 598SR kopen op Amazon voor 134,41 euro

SteelSeries Arctis 3

steelseries

Soms wil je dat een product gewoonweg alles doet. Dat is meteen ook het grote voordeel van de Arctis 3: deze headset is compatibel met elke huidige console waar je games op kunt spelen. Pc, PlayStation 4 en Xbox One zijn dus vertegenwoordigd, maar je kunt deze headset ook op je oren schuiven terwijl je op de baan bent met je Switch in handheld modus. Een meeslepende indie-game gevonden op mobiele apparaten? Ook Android- en iOS-apparaten worden door de Arctis 3 ondersteund.

Het aantal nuttige features is bovendien indrukwekkend. De microfoon is een ClearCast met "bidirectional" technologie, er is surround sound aanwezig voor als je op pc speelt, en op de oorschelpen zelf zitten de knoppen die je gemakkelijk het volume laten aanpassen of je de microfoon laten muten. Met gedetailleerde audio en een zeer hoog draagcomfort is dit een uitstekende gaming headset aan een scherpe prijs. Wil je draadloos gaan, dan biedt de Arctis 7 bijna alle zelfde voordelen.

SteelSeries Arctis 3, All-Platform Gaming Headset voor pc / Mac / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo voor 67,99 euro op Bol

SteelSeries Arctis 3, All-Platform Gaming Headset voor pc / Mac / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo voor 79,99 euro op Amazon

Razer ManO'War Wireless 7.1 Surround Sound Gaming Headset

razer

De Arctis 7 is niet de enige draadloze headset. Vergeet knopen en irritante draden die je woonkamer vullen; met de stoere ManO'War van Razer heb je een headset te pakken met enkele zeer indrukwekkende features. Lag-free draadloze 2.4GHz technologie die zelfs bij een afstand van 12+2 meter een 7.1 surround sound aflevert.

De ManO'War is niet goedkoop, maar in ruil krijg je wel een onvoorstelbare batterijduur: je kunt 14 uur aan een stuk gamen op je pc of PlayStation 4 zonder de headset ooit te moeten opladen. Oh, en er zijn ook lichtjes terwijl je speelt! Met 16,8 miljoen kleurcombinaties zullen je huisgenoten niet snel uitgekeken zijn op deze headset.

Razer ManO'War Wireless 7.1 Surround Sound Gaming Headset (PC/PS4) - Black voor 169,99 euro op Bol

Razer ManO'War Wireless 7.1 Surround Sound Gaming Headset (PC/PS4) - Black voor 174,99 euro op Amazon

Tritton Kunai Stereo Headset

tritton

Natuurlijk heeft niet iedereen nood aan een vlekkeloze 7.1 surround sound of draadloze technologie. Soms wil je gewoon dat het geluid van een game rechtstreeks in je oren komt, en op vlak van waar voor je geld vind je geen betere deal dan de Tritton Kunai.

De Kunai-reeks windt er dus geen doekjes om: je krijgt stereo audio en draagcomfort voor weinig geld. De microfoon kun je bovendien losklikken, als je gewoon de headset zou willen gebruiken om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren of films te bekijken. Daar houdt het op qua features.

Hou er wel rekening mee dat de Kunai in verschillende modellen komen, al naargelang de console waarmee je het wil gebruiken. Hieronder zie je het overzicht voor de consoles. Voor pc of mobiel gebruik is er geen onderscheid tussen de versies.

Tritton Kunai Stereo Headset - Black [Xbox One + Nintendo Switch] voor 34,95 euro op Bol

HyperX Cloud Stinger

hyperx

Als het gaat over betaalbare headsets is er bijna geen betere optie dan de HyperX Cloud Stinger. Met ondersteuning voor de pc, PlayStation 4, Xbox One en meer, en een grote nadruk op draagcomfort, is dit een fantastische optie voor relatief weinig geld. De oorschelpen kunnen 90 graden draaien zodat ze beter rond je nek passen, er is een aanpasbare stalen schuifbalk om aan te tonen dat de headset lange tijd mee kan gaan, en er is extra zacht materiaal op je oren in de vorm van de typische "memory foam" waar HyperX bekend om staat. Dat alles, en toch weegt de headset maar 275 gram.

Ondanks het geringe gewicht, de lage prijs en het extreme comfort, doet de Cloud Stinger geen concessies wat betreft geluidskwaliteit. Je krijgt dan wel geen 7.1 surround sound, maar de "directional drivers" van 50mm leveren precieze audio aan een redelijke kwaliteit. De microfoon is trouwens "noise-cancelling" en kan met een simpele tik opwaarts op "mute" geplaatst worden.

HyperX Cloud Stinger Gaming Headset for PC/Xbox/One/PS4/Wii U/Mobile - Black voor 59,99 euro op Bol

HyperX Cloud Stinger Gaming Headset for PC/Xbox/One/PS4/Wii U/Mobile - Black voor 54,99 euro op Amazon

Corsair Void Pro 7.1 Gaming Headset

corsair

Als laatste headset geven we je nog een tip voor een toestel dat zowel fantastische features aanbiedt als zeer betaalbaar is. De Corsair Void Pro mixt namelijk eigenschappen van al onze vorige keuzes. Eerst en vooral is het een zeer goed gebouwd apparaat met stevig materiaal en "memory foam" op de schelpen om je comfortabel te houden. Je krijgt Dolby 7.1 surround sound en een "unidirectional" microfoon met "noise-cancelling" technologie.

Als kers op de taart krijg je ook toegang tot de Corsair Utility Engine software waardoor je met heel veel settings kan rondspelen tot je de perfecte audiobalans vindt - of je nu aan het gamen bent, een film bekijkt, of muziek luistert. Deze versie ondersteunt USB connectiviteit om te gebruiken op een pc, maar er zijn ook versies van de headset die consoles ondersteunen via een 3.5mm jack.

Corsair Void Pro 7.1 Gaming Headset voor 89 euro op Bol

Corsair Void Pro 7.1 Gaming Headset voor 95,94 euro op Amazon

Vaak gestelde vragen

Is een 5.1 of 7.1 surround sound headphone de moeite?

Het hangt ervan af. Als je jezelf helemaal wil onderdompelen in een game of film, dan is de virtuele surround sound mode dat veel headsets hebben leuk om even mee te prutsen. Je kan zelfs surround sound processing toevoegen aan headphones die geen surround sound ingebouwd hebben via Windows 10 en Xbox One via Windows Sonic of Dolby Atmos for Headphones. Als je echter surround sound wil gebruiken omdat je een competitief voordeel wil halen in shooters, dan raden we je aan om surround sound uit te schakelen. Het processen van dit 'vals' surround sound zorgt er vaak voor dat het moeilijker wordt om voetstappen en andere belangrijke audio cues te horen. Daarbovenop heb je ook een lichte vertraging van audio en verlies je detail. In de plaats raden we aan om te zoeken naar headphones met een brede 'audio stage' zoals bijvoorbeeld open-back headphones. Deze geven meer ruimtelijk gevoel waardoor je betrouwbaarder kan inschatten wat de locatie is van een tegenstander aan de hand van het geluid dat ze maken.

Moet ik draadloze headphones kopen?

Draadloze headphones geven je veel vrijheid. Zo kan je bijvoorbeeld gezellig een sandwich maken of in een andere zetel gaan zitten zonder dat je je zorgen moet maken om een draad. Een draadloze headphone moet je echter wel herladen om de zoveel dagen of weken en het kan erg irritant zijn als het geluid uitvalt in het midden van een vuurgevecht. Als je vaak van positie verandert tijdens het gamen of er een hekel aan hebt om vast te hangen aan je scherm, dan is draadloos een interessante optie. In elk ander scenario is het waarschijnlijk slimmer om geld te besparen.

Welke merken zijn aanraders?

Deze lijst is absoluut niet volledig maar headphones van HyperX, SteelSeries en Sennheiser worden algemeen gerespecteerd. Razer, Logitech, Turtle Beach en Astro hebben ook een aantal toppers op de markt gebracht door de jaren heen, maar ze hebben ook een aantal mindere modellen uitgebracht. Uiteindelijk verschillen gaming headsets van model tot model, dus het is het best om te kijken naar reviews per headset in plaats van blind naar merken te kijken.

Waarom werken sommige headsets op PS4 en pc maar niet op Xbox?

Dit komt grotendeels omdat de PS4 en pc connectie-opties heeft die de Xbox One niet heeft. De PS4 en pc zijn compatibel met headsets die verbinden via 3.5mm, via optical, via Bluetooth of via USB. De Xbox One daarentegen heeft geen 3.5mm poort op de eerste versie van zijn controllers, waardoor je een Xbox One Stereo Headset Adapter moest kopen.

De Xbox werkt daarnaast enkel met goedgekeurde USB-apparaten en gebruikt een draadloze standaard die afwijkt van Bluetooth. Daarom moet je zoeken naar headsets die specifiek vermelden dat ze werken met Xbox One. De laatste optie is zoeken naar een headset die je kan verbinden via optical (S/PDIF), maar die zijn relatief zeldzaam.

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Meer artikels van Carl Vander Maelen

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content

Nintendo Switch review

Nintendo schakelt een versnelling hoger.

De beste micro SD kaarten voor je Nintendo Switch

De grootste opslag voor de laagste prijs.