De herkomst van Handsome Jack ontdekken in Borderlands: The Pre-Sequel

The missing link.

Waarschuwing: dit artikel bevat spoilers die ingaan op het verhaal van zowel Borderlands als Borderlands 2. Wil je deze games zonder voorkennis spelen, dan lees je dit artikel op eigen risico.

Die eerste stappen in een Borderlands-game zijn magisch. Of je nu net van de bus stapt in Fyrestone of enkele jaren later uit een trein wordt gekatapulteerd in de koude vlaktes van Windshear Waste, je weet direct dat je terechtkomt in een wereld met een geschiedenis. De planeet Pandora leent zich dan ook uitstekend tot het vertellen van verhalen.

Zoeken naar de mysterieuze Vault en het opnemen tegen de charismatische Hyperion-baas Handsome Jack vormden tot nu toe de twee grote verhalen in het Borderlands-universum. Met Borderlands: The Pre-Sequel willen ontwikkelaars 2K Australia en Gearbox Software de brug slaan tussen die twee games. En dat is ook logisch. Want hoewel Borderlands 2 een bevredigend verhaal voorschotelt, zijn er toch enkele details die nooit worden verklaard of net zwaar hinten naar gebeurtenissen tussen de eerste Borderlands en Borderlands 2.

De meest prangende vraag is hoe Handsome Jack leider werd van de Hyperion Corporation. In een bepaald audiodagboek hoor je namelijk hoe hij als simpele ingenieur wordt uitgekafferd door zijn baas, die hem John noemt. Borderlands: The Pre-Sequel lijkt die vraag te gaan beantwoorden door je te laten spelen als de vier handlangers die Handsome Jack aan de macht helpen. Hoe hij Hyperion overnam, hangt dan weer samen met de vraag hoe hij een gigantisch robotleger verzamelt. Hielp dit leger hem om Hyperion over te nemen of verkreeg hij dit leger net als gevolg van zijn overname?

Het is mogelijk dat je Borderlands 2 hebt uitgespeeld, maar toch nooit hebt gezien waarom Handsome Jack een masker draagt. Je ziet hem namelijk enkel zonder zijn masker als je hem op het einde van Borderlands 2 door Lilith laat doden. Dan wordt duidelijk dat zijn gezicht verminkt is en ook het merkteken van de Vault draagt. Maar dat roept natuurlijk de vraag op hoe hij dan aan die wonden komt. In de trailer van Borderlands: The Pre-Sequel is alvast te zien dat Handsome Jack daar nog geen masker draagt. Het ziet er dus naar uit dat de game een antwoord gaat geven op één van de grootste mysteries uit het Borderlands-universum.

Nog een vraag: hoe komt het dat Claptrap de laatste van zijn soort is? Als je Claptrap's New Robot Revolution hebt gespeeld dan weet je het al. In die downloadbare uitbreiding voor de eerste Borderlands neemt Claptrap de identiteit aan van de Interplanetary Ninja Assassin Claptrap en brengt hij een robotleger op de been om zich te verzetten tegen de heerschappij van de Hyperion Corporation. Uiteindelijk beslist Handsome Jack om alle CL4P-TP General Purpose Robots te vernietigen, behalve één exemplaar. Dit is dan uiteindelijk Claptrap, die je doorheen Borderlands 2 gidst en een diepgewortelde wrok koestert tegen Handsome Jack. Opmerkelijk is wel dat Claptrap één van de speelbare personages is in Borderlands: The Pre-Sequel. Het is nog niet duidelijk waarom hij in deze game aan de kant van Handsome Jack vecht.

Niet enkel Claptrap 'The Fragtrap' staat gepland als een terugkerend personage. Ook de drie andere speelbare personages ken je al uit de vorige Borderlands-games. Athena 'The Gladiator' is een huurmoordenares van de Atlas Corporation en zat eerder in de Borderlands-uitbreiding The Secret Armory of General Knoxx. Ze vertolkt ook de vertelstem in Borderlands: The Pre-Sequel. Haar overschakeling van de Atlas Corporation naar handlanger van Handsome Jack is voorlopig een mysterie. Ten tweede is er Nisha 'The Lawbringer.' Deze stoere vrouw vervult in Borderlands 2 de rol van sheriff van het dorp Lynchwood. Hier is het al duidelijk dat ze goede banden heeft met Handsome Jack.

Het viertal wordt vervolledigd door Wilhelm 'The Enforcer.' Hij vormt het tweede grote baasgevecht in Borderlands 2, en in Borderlands: The Pre-Sequel kom je waarschijnlijk te weten hoe hij is veranderd van mens naar cyborg.

TPS

Ook de losgeslagen minderjarige Tiny Tina maakt weer haar opwachting. De ouders van deze psychotische tiener werden gedood tijdens experimenten door Hyperion. Volgens de ontwikkelaars neemt ze in Borderlands: The Pre-Sequel tijdens een tweede playthrough gedeeltelijk de vertelstem voor haar rekening.

Ten slotte blijft nog de vraag: waarom speelt Borderlands: The Pre-Sequel zich af op de maan? Volgens voorlopige informatie is Handsome Jack daar naartoe verbannen. Door wie en waarom is nog niet bekend. Als zijn handlanger moet je hem dan uiteindelijk helpen om te ontsnappen en de ruimtebasis van Hyperion te veroveren. Leuk weetje: de maan rond Pandora draagt de naam Elpis. In de Griekse mythologie is dit de verpersoonlijking van de hoop en het allerlaatste element dat ontsnapt bij het openen van de Doos van Pandora.

Het moge duidelijk zijn: de Borderlands-games hebben een uitgebreide fictie tot stand gebracht en er vallen nog veel verhalen te vertellen in het universum dat Gearbox heeft gemaakt. Het volgende verhaal ontdek je via Borderlands: The Pre-Sequel. Die game komt uit op 17 oktober voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

De game staat ook op onze lijst van meest opvallende gamereleases van oktober. Daarnaast is ook al de Borderlands: The Pre-Sequel Season Pass onthuld.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread