Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn Review

Platformers blijken goede filmgames.

Het verhaal gaat dat Steven Spielberg na de productie van Indiana Jones benaderd werd door een meute fans van Kuifje. De film deed hen erg denken aan de bekende strips van Hergé, waardoor ze zich afvroegen of ook Spielberg wellicht een fan was. Hij had tot dan geen idee van het bestaan de Belgische stripheld, maar raakte al snel verslingerd na zich erin verdiept te hebben. Hij was zelfs zo weg van Kuifje, dat hij al snel plannen maakte om de strips te verfilmen. Decennia later is de film eindelijk een feit, in samenwerking met Peter Jackson. Oh, en Ubisoft maakte er een game over.

Ik heb nooit een lezersonderzoek van Eurogamer Benelux onder ogen gehad, maar toch ben ik er vrij zeker van dat onze bezoekers alles afweten van het drama dat filmgames heet. Voor iedere blockbuster verschijnt er gelijktijdig een spel in de winkel, die qua kwaliteit vaak haaks tegenover de originele film staat. Ook Ubisoft heeft zich vaak genoeg schuldig gemaakt aan dit soort erbarmelijke games. Pas met Avatar wisten ze iets te produceren dat een tikkeltje boven de lage norm lag. Zorgen bij de Kuifje-game waren dan ook terecht: hoe kan dit spel gebaseerd op de blockbuster zichzelf namelijk onderscheiden?

Spelers volgen in De Avonturen van Kuifje een variant op het verhaal in de film. Dat wil zeggen: er zijn nogal wat concessies gemaakt om de avonturen uit de film zo om te buigen, zodat Kuifje vaker in situaties terecht komt waar hij moet rennen, klauteren en vechten. Ubisoft's variant mist het sterke tempo van de film, maar de keuze voor een alternatief is begrijpelijk: in het origineel spendeert Kuifje namelijk zodanig veel tijd bewusteloos, in gevangenschap of in de bibliotheek, dat er geen sterke game om heen te bouwen is. De grote lijnen blijven wel ongeveer hetzelfde: Kuifje vindt op de markt een oud modelschip, waar de nodige geheimen in verborgen blijken te zijn. Al snel raakt hij verwikkeld in een reis rond de wereld, op zoek naar een oude piratenschat. Het spel neemt vaak zijn tijd om te vertellen wat er gaande is, waardoor je niet snel verwart raakt als je de film niet hebt gezien. Een unicum in een filmgame.

De Avonturen van Kuifje maakt gebruik van meerdere scènes om een cinematische game-ervaring te leveren, maar dezen zijn te verwaarlozen. Het spel excelleert vooral bij zijn platformsegmenten, waar het gros van de levels uit bestaat. Het concept is bijna zo oud als het spelmedium zelf: je loopt naar links of rechts, terwijl je springt met een actieknop. Af en toe vind je voorwerpen die je kunt verzamelen, gooien of op andere manieren gebruikt. Op deze manier spring je van platform naar platform, kruip je door schachten en los je puzzels op om je een weg te banen door het spel.

Kom je tegenstanders tegen, dan is er slechts een druk op een knop voor nodig om ze te lijf te gaan. Besluip je ze echter, dan is het mogelijk om ze op dezelfde manier in één keer uit te schakelen. Latere levels vullen grote platformsegmenten met meerdere vijanden, die allemaal in een bepaalde volgorde zijn uit te schakelen zonder ooit gezien te worden. Je besluipt ze, laat kroonluchters vallen en rolt de ene neergeslagen vijand over een trap om de ander te raken.

Hoe leuk deze sluipsegmenten ook zijn, ze verliezen hun impact door de lage moeilijkheidsgraad van het spel. Word je ongewild gezien, dan zul je niet snel in paniek weg willen vluchten zoals in bijvoorbeeld Splinter Cell of Batman: Arkham City. Er zijn namelijk hooguit drie aanvallen voor nodig om ze uit te schakelen. Zelfs meerdere vijanden tegelijk zijn hierdoor geen probleem. De enige motivatie om al sluipend gebieden aan vijanden tot een goed einde te brengen, is om te zien wat voor leuke methoden de ontwikkelaar voor je heeft klaargezet.

De lage moeilijkheidsgraad gaat op voor het volledige spel. Platformen zal nooit een punt bereiken waarop je op de centimeter precies moet springen, waardoor levels alleen charme hebben om op te berusten. Gelukkig is dat er wel genoeg: levels zijn gevuld met slimme sluipwegen en props, waardoor je altijd de aandacht erbij zult houden.

Heel veel zul je niet van het afgebakende pad afwijken in De Avonturen van Kuifje. Amper iets om je druk over te maken, gezien we het over een platformspel hebben. Wel vind je in kleine zijpaadjes verspreid langs het hoofdpad, die je vaak leiden naar kisten gevuld met gouden krabben. Ieder level heeft een aantal krabben die je kunt verzamelen om uiteindelijke achievements of trophies vrij te spelen. Het is een erg kunstmatige manier om de duur van het spel te verlengen, al zorgt het er wel voor dat je levels op een andere manier benadert dan je normaal zou doen. Je blijft zoeken naar mogelijke luchtschachten om doorheen te sluipen.

Wil je met vrienden spelen, dan ben je vrij om te wisselen tussen meerdere personages. De speelbare Kuifje-cast heeft een breed scala een speciale vaardigheden, waardoor je bepaalde personages kunt combineren om bepaalde puzzels op te lossen. Deze levels staan volledig los van de hoofdmodus. Zo is het mogelijk om met twee spelers Jansen en Janssen te spelen en ieder met je wandelstok te draaien. Hierdoor kaats je een kogel af, die een tegenstander op een onmogelijke plek raakt. Ook deze puzzels zijn vaak makkelijk, maar bij de meerspelersoptie is dit amper een verwijt: hier wil je niet, zoals in Portal 2, een half uur lang met elkaar debatteren over een mogelijke oplossing.

Ubisoft verdient een pluim. Ze hebben met De Avonturen met Kuifje laten zien dat een filmgame nog prima in elkaar kan steken, ook al nemen ze het verhaal van de film wat ruim. Misschien is het omdat de game een platformer is geworden, een genre waar met de verwachte aandacht weinig mis mee kan gaan. Toegegeven: heel moeilijk wordt De Avonturen van Kuifje nooit. Zelfs wanneer je tijdens de sluipsegmenten iets fout doet, zul je de situatie altijd in de hand hebben. Spelers die zich geregeld wagen aan uitdagende games zullen zich daardoor misschien ook een stuk minder vermaken. Maar dit neemt niet weg dat het spel een perfecte metgezel van de film is voor de doorsnee console-bezitter.

7 /10

De review van Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan, want de game is vanaf nu beschikbaar voor de PS3, X360, PC en Wii.

Advertentie

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread