Skip to main content

Dragon’s Dogma 2 review – Hartendief

Vervult zijn lot.

Eurogamer.nl - Aanrader badge

Dragon’s Dogma 2 neemt de blauwdruk van zijn voorganger over, maar bouwt alle onderdelen verder uit tot een episch avontuur.

Voor de Dragon’s Dogma 2 review trotseerde Joachim met zijn Pawns mythische monsters op een immens continent.

Dragon’s Dogma verscheen meer dan tien jaar geleden en bracht een verfrissende RPG-ervaring die tot op heden ongeëvenaard bleef. Met een uniek partysysteem, beklimbare monsters en een open wereld vol echte gevaren was het een ervaring die menig gamer wist te verrassen. Capcom ziet potentieel in dat design en wil met de sequel het oorspronkelijke idee verder uitbreiden. Die visie houdt nog steeds stand, en dankzij hedendaagse hardware overtreft Dragon’s Dogma 2 op vrijwel elk vlak zijn voorganger.

De wereld van Dragon’s Dogma 2 is onbetwistbaar adembenemend en immens. Alles is opgedeeld in twee naties: het menselijke koninkrijk van Vermund en het keizerrijk der Beastren van Battahl. Beide bezoek je in je enorme ontdekkingsreis die je meeneemt doorheen dichtbegroeide loofbossen, bergachtig terrein, brede kloven en een heus vulkanisch schiereiland. De texturen van elke omgeving ogen scherp en elk reliëf straalt een levensechte herkenbaarheid uit. Bovendien kun je andere landsdelen van veraf aanschouwen dankzij een fenomenale ‘draw distance’. En dat allemaal zonder laadtijden. De laatste jaren strooien we wel vaker met complimentjes over grafische luxe, maar ondanks de lagere framerate pakt Dragon’s Dogma 2 uit met een van de meest oogverblindende games ooit gemaakt.

Bekijk op YouTube

Doorheen het hele avontuur valt op hoe natuurlijk je reis zich ontwikkelt. Dat is niet dankzij het hoofdverhaal, dat met zijn politieke intriges over een op til zijnde coup niet genoeg weet te begeesteren, maar vooral dankzij andere en betere verrassingen. Weg zijn de vele ‘quest markers’ van een traditionele RPG-kaart: in Dragon’s Dogma 2 ontdek je quests door locaties te bezoeken of zelf benaderd te worden door bewoners. Een ideaal voorbeeld is het moment dat de kapitein van de wacht je informeert dat iemand je stiekem stalkt. En door het gebrek aan een marker op je kaart kijk je vanaf dat punt regelmatig argwanend over je schouder. De manier waarop je geconfronteerd wordt met nieuwe quests en ze tot een goed einde probeert te brengen, voelt daardoor heel organisch aan.

Die verfrissende onvoorspelbaarheid vind je ook terug in hoe je doorheen Vermund en Battahl reist. Zo vind je een zeer beperkt aantal Portcrystals – ‘fast travel points’ die vastliggen of die je zelf kunt plaatsen. Daarbuiten is snel reizen tussen verschillende landsdelen een zeldzaamheid. Wanneer je vertrekt uit een nederzetting of een stad bereid je je dus best voor door uit te rusten, je wapens te upgraden, proviand mee te nemen en een kampeerkit in te pakken. Er is immers onderweg heel veel te ontdekken en je zult regelmatig hele nachten buiten doorbrengen. Net zoals in de eerste game is het ’s nachts pikdonker en extra gevaarlijk door de aanwezigheid van de vele goblins en wolven, dus voorbereiding is essentieel. Reizen doorheen Dragon’s Dogma 2 draagt niet alleen zinvol bij aan het epische karakter; het is een onderneming die voor veel voldoening zorgt als je ze goed aanpakt.

Om die vele uitdagingen te overleven, heeft je Arisen toegang tot verschillende Vocations, classes die gaan van een zwaardvechter tot een tovenaar. Steun leveren vanop afstand met verwoestende magie of de vele wezens zelf beklimmen met getrokken zwaard behoren allemaal tot je opties. Of misschien verkies je een van de gloednieuwe hybride klassen, want Capcom introduceert enkele nieuwe interessante Vocations zoals de Trickster. Met die rol bespeel je bijvoorbeeld de zintuigen van vijanden en breng je hen in complete verwarring. En aangezien je loot verzamelt voor alle verschillende classes, is het een fluitje van een cent om meteen met gepaste gear in een nieuwe rol te duiken. De toegankelijkheid en flexibiliteit van het systeem nodigt je uit om op eender welk moment in de game meerdere speelstijlen te hanteren die stuk voor stuk betekenisvol aanvoelen.

Net zoals in zijn voorganger spelen Pawns wederom een fundamentele rol in Dragon’s Dogma 2. Elke speler maakt een Pawn aan, die dienst doet als trouwe AI-partner met zijn eigen klasse. Bovendien kun je twee extra Pawns van andere spelers in je eigen wereld uitnodigen. Ditmaal geef je je Pawn ook een eigen persoonlijkheid, waardoor die zich bijvoorbeeld impulsief gedraagt of initiatief neemt om grondstoffen te sprokkelen. Met de toevoeging van Specializations komen efficiënte combinaties tot stand. Je Pawn kan bijvoorbeeld materialen oprapen en ter plekke verfijnen tot bruikbare items dankzij de Logistician-specialisatie. Hoewel Pawns soms wispelturig gedrag vertonen door zonder aanleiding van een hoge klif of in diep water te lopen, injecteren ze desondanks veel persoonlijkheid in je groep en spelen ze een strategische rol.

Het schoentje knelt echter op vlak van afwerking. Ten eerste gaat de grafische schoonheid van Dragon’s Dogma 2 gepaard met een framerate van 30 fps, die tijdens gevechten met veel visuele effecten zelfs verder daalt. Daarnaast is er merkbare ‘pop-up’ van NPC’s, vooral in drukke steden. Een deel van de voice-acting is bovendien gerecycleerd met hogere en lagere toonhoogtes – onbegrijpelijk gezien het detail op alle andere niveaus. Ten slotte ontbreekt nog steeds een ‘lock-on’-functie voor combat, wat als een tastbaar gemis in hectische encounters aanvoelt.

Ondanks gebrekkige optimalisatie slaagt de fantasierijke wereld van Dragon’s Dogma 2 in zijn opzet. Dragon’s Dogma 2 begrijpt wat de eerste game zo uniek maakte en verfijnt vrijwel alle aspecten. De verbluffende wereld van Vermund en Battahl nodigt uit tot verkenning vanwege de vele verrassingen die om elke hoek loeren. De diverse Vocations en talrijke Pawns geven je reis ook continu op unieke wijze vorm. Ondanks dat laagje afwerking levert Dragon’s Dogma 2 dus een superieure sequel af. Dit is een episch avontuur waar je met plezier je hart aan verliest.

Voor de Dragon’s Dogma 2 review speelde Joachim op PlayStation 5. Dragon's Dogma 2 is sinds vrijdag 22 maart 2024 beschikbaar op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X/S.

Read this next