Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GameBS: De toekomst van PSN

A bad new world?

Elke twee weken publiceren we een blog waarin Erik Coenen zijn ongezouten mening geeft over de gamesindustrie. Erik heeft jarenlang gewerkt voor het tijdschrift Xi en de website Xi-online.nl. Hierna ging hij bij het productiebedrijf Blammo TV aan de slag als hoofdredacteur van de toenmalige Gamekings site. Na de periode bij Blammo was hij een aantal jaren werkzaam bij het bedrijf Playlogic als product manager. Ook ging hij als production manager bij Xform aan de slag, waar hij meewerkte aan het productieproces van browsergames.

Deze keer praat Erik bij over de manier waarop Sony reageerde op de PSN-aanval van enkele weken geleden.

Bijna 80 jaar geleden schreef de Engelse schrijver Aldous Huxley de roman 'Brave New World'. Hierin keerde hij zich af van het modernistische, utopische denken waar velen rond het begin van de vorige eeuw in geloofden. Zijn boek werd een parodie op de optimistische toon van de tijd die de 'perfecte', vreedzame en geordende samenleving van de toekomst beschreef. Een samenleving die bij nadere inspectie erg veel overeenkomsten vertoont met het angstaanjagende, postmoderne toekomstbeeld uit The Matrix. Huxley beschrijft legbatterijen voor menselijke baby's met een bevolking én sociale structuur die volledig gemanipuleerd wordt door de allerhoogste klasse. Het gebruik van technologie stelt de machthebbenden hier in staat om diens plannen voor de ultieme manipulatie en conditionering van de menselijke geest te verwezenlijken.

Één van de covers van Brave New World, het boek waar Sony naar refereerde.

Eerder deze week verwees Sony CEO Howard Stringer naar de titel van dit boek. Dit is een titel die vaker als term wordt gebruikt en die in de loop der tijd een verzamelnaam is geworden voor alles waarmee men absoluut geen raad weet. Hij gebruikte de term toen hij de situatie na de grootschalige hack van het PlayStation Network (PSN) en de daarop volgende downtime beschreef: "It's not a brave new world; it's a bad new world,". Hiermee verwijst hij niet alleen naar de situatie waar zijn eigen bedrijf zich in bevind, maar ziet hij de gehele infrastructuur van het internet als een potentieel broeinest van cybercriminaliteit waarvan wij nu slechts het begin hebben ervaren. De 69-jarige Sony topman haalt hiermee een interessant punt aan van een wereldwijde dreiging. Hij claimt dat zijn bedrijf nu digitaal zo veilig is als mogelijk, maar dat hij dat net zoals alle andere bedrijven en instanties nooit 100% kan blijven garanderen.

Hij stelt dat Sony vooral een slachtoffer is van een algemene dreiging van hackers en internetcriminelen die nog velen kan gaan treffen in de toekomst. Hoe goed zij ook voorbereid zullen zijn op een aanval. Terloops noemt hij ook het globale financiële systeem, computersystemen die het vluchtverkeer controleren en het elektriciteitsnet als doelwitten voor dergelijke cyberaanvallen. Hiermee legt hij misschien stiekem een link met ongrijpbare terroristische organisaties die enkel uit zijn op het zaaien van paniek en terreur in onze samenleving. Zo lijkt het bedrijf slachtoffer van de 'nieuwe wereld' waar wij ons in bevinden en verplaatst het zichzelf helemaal in de slachtofferrol. Dit is een strategie die ook al menig presidentstermijn werkt om hele volkeren af te leiden van politiek wanbeleid.

Om Sony als bedrijf gelijk te stellen aan doelwitten die onze hele maatschappij kunnen ontregelen lijkt mij een beetje overdreven. Het lijkt er vooral op dat het bedrijf de afgelopen tijd een belangrijke groep mensen tot vijand heeft gemaakt. Zoals al vaker is geopperd had Sony een stuk vriendelijker om kunnen gaan met de hackersgroep Anonymous, die al eerder de veiligheid van het netwerk aan de kaak stelden. Waarschijnlijk heeft de groep vlak voor de gigantische hack van het PSN nog een aanval gedaan op het netwerk, maar hoewel Sony hen als mogelijke schuldigen aanwijst laten de 'Anons' weten dat zij nooit creditcardgegevens zouden stelen.

We do not forgive. We do not forget!

Het stelen van persoonlijke gegevens en creditcard data zou hen nooit de steun opleveren bij het publiek die ze zo graag willen, zo laat de groep weten in een persbericht. Sterker nog, ze zeggen dat: "We are trying to fight criminal activities by corporations and governments, not steal credit cards." en wijzen naar Sony zelf: "There is no corporation in existence [that] will choose the truth when lies are more convenient." Als laatste stellen zij dat als er gedegen onderzoek gedaan gaat worden naar de hack van het netwerk, dat er duidelijk zal worden wie de echte daders zijn. Naar het motief van de daders kunnen we op dit moment dus alleen maar gissen.

Sony is een bedrijf waarbij de meeste mensen nog steeds zullen denken aan kwaliteitsproducten. Hun vaardigheden om digitale netwerken te beheren staat nu echter openlijk ter discussie. Hoewel het bedrijf de servers wellicht liever fysiek verwoest had gezien door een aanval van Godzilla himself dan door een mysterieuze groep hackers, zal het nu toch echt bij zichzelf te rade moeten gaan. Ook al richt het publiek zich nu tegen de hackers en is dat precies wat Sony wil.

Dan nog is er een duidelijk punt gemaakt: Sony's netwerk was te kraken en de gegevens van miljoenen nietsvermoedende klanten lagen dagenlang op cyberstraat zonder dat het bedrijf direct een antwoord hierop had. Het bedrijf moet daaruit zijn consequenties trekken en zal in de toekomst voordat het kalf verdronken is zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Iets dat ook geldt voor andere grote bedrijven en overheden. Ook al wordt Anonymous straks misschien overal gehaat, Sony kan voortaan niet meer alleen de hackers de schuld blijven geven. De boodschap is duidelijk, we moeten overal rekening mee houden! Of zoals de 'Anons' het zelf zeggen: "Expect us."

Erik Coenen is een onafhankelijke medewerker van Eurogamer Benelux, en maakt geen deel uit van onze vaste redactie. Zijn mening is dan ook volledig de zijne.

Read this next