PokéMMO: Eindelijk, evolutie

Een jongensdroom komt uit.

Als jong jochie verlangde ik al naar een MMO in het Pokémon universum. Ik was een jaar of 14, Pokémon Silver zat stevig vastgeroest in mijn GameBoy en ik fantaseerde over de evolutie van de franchise. Een grote open (3D) wereld waarin ik en mijn vrienden, samen met duizenden andere fans, streefde om the very best te zijn. Dat we in het bos ons een weg waanden door waardeloze Caterpie's en Pidgey's en dat er ineens een hoog level speler over zou vliegen op zijn legendarische Lugia, de speler die we allemaal wilden zijn. Het leek zo'n logische volgende stap.

pokemmo

Nu zijn we tien jaar verder (zestien jaar na Pokémon Red en Blue, zelfs) en bizar genoeg heeft Nintendo nooit die stap genomen. Black en White 2 liggen nu zo'n beetje in de winkel en in principe verschillen die weinig van de allereerste Pokémon games- maar dan met nog meer Pokémon om te vangen. 'Als Nintendo het niet doet, dan doen we het toch lekker zelf?,' moet een groep fans hebben gedacht die dezelfde droom hadden als ik. En zo ontwikkelden ze PokéMMO, die nu te downloaden en te spelen is.

De game bevindt zich nog in de alpha fase en veel features ontbreken dan ook nog. Pokémon hebben nog geen sekse waardoor je ze ook niet kan broeden tot nieuwe Pokémon. Sommige animaties en veel geluidseffecten zijn afwezig en enkele NPC's doen het nog helemaal niet. Andere NPC trainers spreken je niet uit zichzelf aan (wat overigens meer een zegen is dan een vloek) en items kun je niet verkopen. De optie waarbij je in een gevecht de mogelijkheid hebt jouw Pokémon te wisselen voor een ander - voor de tegenstander dat doet - schittert door afwezigheid. Een kleine verandering die grote gevolgen heeft voor de spelbalans.

PokéMMO is in principe Pokémon Fire Red, maar dan met een heleboel andere spelers. Nu is het wel zo dat eigenlijk iedere speler een singleplayer game speelt. Je speelt dan ook niet zozeer met elkaar als náást elkaar. Je kan elkaar in een gevecht niet te hulp schieten en door de random encounters die voor ieder speler uniek zijn, ben je constant op elkaar aan het wachten. Voor de hand liggende voordelen als een andere speler die voor jou dat ene boompje weg knipt, als jij geen gras Pokémon op zak hebt, zit er ook niet in.

Toch is de game wel degelijk van begin tot eind speelbaar (op de Elite 4 na) en over het algemeen verrassend stabiel. Ook zijn er nu al enkele verbeteringen aanwezig ten opzichte van de originele games, die de boel een stuk meer speelbaar maken. De PC-interface maakt het gemakkelijker en vooral sneller om bijvoorbeeld je team te ordenen en met de F-sneltoetsen is het gebruiken van items (zoals de fiets of de vishengel) gestroomlijnder. Via het globale chatysteeem vind je snel spelers om Pokémon mee te ruilen en door rechts te klikken op een andere speler kun je een duel met hem starten, waarvoor je eerst te zien krijgt wat het gemiddelde level van zijn team is. Het is een ware verademing na het klungelige friend-codes systeem van de 'officiële' Pokémon games.

Daarnaast is het gewoon cool om een dorp binnen te lopen met een Nidoking of Arcanine achter je aan, om zo even de ogen uit te steken van die andere trainers met hun zielige Pikachu's. Suckers.

De game heeft de potentie om enorm te worden, met alle denkbare Pokémon en alle regio's erbij. Maar hoe lang houdt Nintendo zich nog aan de zijlijn? Het zal niet de eerste keer zijn dat ze een door fans ontwikkelde MMO neersabelen. Ongetwijfeld weten ze van het bestaan van het project, dat mede door dit artikel breed wordt uitgemeten in de pers. En natuurlijk hebben ze gelijk. Om PokéMMO te spelen heb je een rom nodig van Fire Red en het liefst ook van Soul Silver, een vereiste die zich gevaarlijk in grijs gebied bevindt. De vraag is dan eigenlijk ook niet óf, maar wannéér de game uit de lucht wordt getrokken.

Stilzwijgen is echter ook geen optie. Nee, juist zoveel mogelijk mensen moeten de game spelen en zo aan Nintendo laten zien dat dit is wat wij, Pokémon fans van het eerste uur, zo graag willen. Als de cease-and-desist brief dan bij de makers op de deurmat valt, zullen al die spelers teleurgesteld zijn. Hun droom valt weer in duigen. Maar voor het zover is heb je nu de kans om die droom voor een deel te beleven dankzij die ene groep gepassioneerde fans. Een droom die, voor even, werkelijkheid is geworden.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Randolf Bouwma

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread