Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De 5 grootste controverses in de geschiedenis van Grand Theft Auto

Zo tastte Rockstar Games de voorbije 15 jaar keer op keer zijn grenzen af.

Bendeoorlogen, politieachtervolgingen, huurmoorden... Het is niets nieuws voor de Grand Theft Auto-reeks (of voor de entertainmentindustrie in het algemeen). Toch zorgen deze elementen telkens opnieuw voor verontwaardiging bij ouders die zien dat hun kinderen in de huid van een crimineel kunnen kruipen.

Hoe komt dit? Dezelfde verontwaardiging zien we namelijk niet wanneer kinderen naar films als The Godfather kijken en vervolgens Don Corleone imiteren. Het punt kan zeker gemaakt worden dat door het interactieve karakter van videogames kinderen bewust kiezen om misdaden te plegen in plaats van passief toe kijken.


Speel je GTA 5 nog regelmatig? Bekijk dan zeker ook onze GTA 5 cheats.


Niet dat de verontwaardiging van vele ouders afbreuk doet aan het succes van Grand Theft Auto. Na de release van GTA 3 kreeg ontwikkelaar Rockstar Games in de Verenigde Staten een golf van rechtszaken tegen zich en beschuldigden de media de studio ervan kinderen tot geweldpleging aan te sporen. Ondanks deze controverse (of net dankzij) verkocht het derde deel in de Grand Theft Auto-reeks maar liefst 12 miljoen exemplaren. Een jaar later was opvolger Grand Theft Auto: Vice City goed voor maar liefst 15 miljoen verkochte exemplaren. In 2004 brak de reeks opnieuw eigen records: Grand Theft Auto: San Andreas verkocht 20 miljoen keer.

Is het succes van deze baanbrekende serie een gelukkig toeval? Sommige critici beschuldigen Rockstar ervan opzettelijk de controverse op te zoeken als een vorm van gratis reclame. Wat we echter met zekerheid kunnen zeggen is dat de studio een meester is in het opzoeken van de grens tussen wat kan en wat niet kan. Daar komt nu eenmaal altijd media-aandacht bij kijken. Wij nemen je in dit artikel op een moreel dubieuze reis mee waarbij we kijken naar de meest controversiële momenten in de geschiedenis van Grand Theft Auto.

De aanwezigheid van prostituees in GTA 3

De overgang naar een driedimensionele wereld gaf ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden. Libery City veranderde in een dynamische, open stad. GTA 3 week op gebied van thematiek, personages en opdrachten niet veel af van zijn voorgangers maar het perspectief verschoof wel van 2D-vogelperspectief naar een third-person camera. Voorbijgangers waren niet meer anonieme pixels, ze waren ineens herkenbaar en kregen persoonlijkheid.

Enter de prostituees. In de criminele wereld van Liberty City kon het oudste beroep ter wereld natuurlijk niet onvertegenwoordigd blijven. De speler reed naar één van de vele schaarsgeklede vrouwen op straat, waarna zij in ruil voor wat geld in je auto stapte. Er was geen naaktheid, er waren geen details. Je moest gebruik maken van je eigen verbeelding. Al snel ontdekten spelers ook dat ze het geld dat ze net hadden uitgegeven meteen terug konden krijgen door de prostituee te vermoorden, na bewezen diensten...

Toen Grand Theft Auto in het vijfde deel voor het eerst volledig vanuit first-person-perspectief gespeeld kon worden, kon ook niemand voorspellen hoe dit de spelwereld ging beïnvloeden. Veel gamers meldden toen ook dat ze zich toch wat ongemakkelijk voelden bij het geweld. Ook prostitutie is veel grafischer geworden, en laat niet veel ruimte meer voor de verbeelding. CEO van Take-Two Interactive Strauss Zenick had het volgende te zeggen over de toevoeging van prostituees in GTA Online:

"Het vindt plaats in het criminele milieu. Het is de vuile onderwereld. Het is kunst. En ik aanvaard die kunst. Het is mooie kunst. Maar het is ook vuil. Laten we er geen doekjes om winden: dit is de wereld waarin we leven. En we staan schouder aan schouder met andere grote films en populaire televisiereeksen die een gelijkaardig universum tonen."

In 2001 wordt Grand Theft Auto 3 bestempeld als één van de meest controversiële games ooit. Tegelijk was het ook het moment waarop de reeks een wereldwijd fenomeen werd. De markt werd vervolgens overspoeld met minder goede imitaties.


Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Grand Theft Auto

PC

Grand Theft Auto III

Video Game

See 5 more

Grand Theft Auto IV

PS3, Xbox 360, PC

Grand Theft Auto V

Video Game

Grand Theft Auto: San Andreas

Android, iOS, Xbox 360, PS2, Xbox, PC, Windows Phone

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties