Skip to main content

10 dingen die je als eerste kunt doen in Elden Ring Shadow of the Erdtree

Hier zijn 10 plekken en items die je als eerste moet vinden om je reis door de Shadow Realm een vliegende start te geven.

A warrior emerges from a cave in Elden Ring's Shadow of the Erdtree expansion.
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Als je niet weet waar te beginnen in Shadow of the Erdtree, ben je hier op de juiste plek. Een nieuwe FromSoftware open wereld betreden kan een ontmoedigend vooruitzicht zijn, aangezien je weinig aanwijzingen krijgt over waar je naartoe moet of wat je moet doen. Maar we zijn hier om je te helpen met enkele handige dingen om naar te zoeken tijdens je eerste paar uren, en waar je naartoe moet gaan om de hoofdverhaallijn van de uitbreiding te starten. Lees dus verder voor onze tips over wat je als eerste moet doen in Shadow of the Erdtree.

Op deze pagina:

Verzamel je eerste map fragment

Om je weg te vinden in de Shadow Realm, ga je best eerst op zoek naar Gravesite Plain's Map Fragment. Het openingsgebied van Shadow of the Erdtree heeft hier maar één Kaartfragment, en je kunt het meteen krijgen door naar het noorden te rijden richting de grote ruïnes direct voor je. Deze locatie staat bekend als de Scorched Ruins, en je vindt de Map Fragment net daarvoor, naast een gloeiende pilaar naast de weg die ernaartoe leidt.

Armoured character looking at map fragment stele in Shadow of the Erdtree DLC.
Elden Ring Shadow of the Erdtree gravesite plain map fragment location circled on the map.
Ga naar deze plek om je eerste Map Fragment te vinden. | Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Verzamel je eerste Revered Spirit Ash

Er is veel meer te vinden in de Scorched Ruins (daarover later meer), maar ga voor nu naar het oosten richting de kliffen om je eerste Revered Spirit Ash te vinden. Ga naar deze locatie en je vindt een standbeeld met een Revered Spirit Ash ervoor:

A screenshot of the between Moorth Ruins and Bonny Village Revered Spirit Ashes location on the Elden Ring Shadow of the Erdtree map.
Obtaining the east of Scorched Ruins Revered Spirit Ashes in Elden Ring Shadow of the Erdtree.
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Revered Spirit Ashes is een nieuw en belangrijk item in Shadow of the Erdtree, omdat je ze bij Sites of Grace kunt gebruiken om een Revered Spirit Ash Blessing te krijgen. Dit verhoogt de aanvalskracht en verdediging van je Spirit Ashes en Torrent, jouw paard. Ze hebben geen invloed buiten de Shadow Realm (in het hoofdspel), maar het zijn zeer nuttige items om te verzamelen tijdens je tocht door deze nieuwe en gevaarlijke wereld.

Bezoek de Church of Consolation om je eerste 2 Scadutree Fragments te krijgen

Vanaf deze klif kun je waarschijnlijk een kerk onder je zien liggen - dit is je volgende bestemming, en je kunt er komen door de weg te volgen die de heuvel afloopt onder de kliffen waar je nu staat. Deze weg leidt je naar de Church of Consolation, een gebied met twee Scadutree Fragments.

A map screen from Shadow of the Erdtree showing the location of the Church of Consolation
A warrior approaches an item in a watery church in Shadow of the Erdtree.
Dit item in de Church of Consolation bevat twee Scadutree Fragments. | Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Scadutree Fragments zijn een ander belangrijk item in Shadow of the Erdtree. Je vindt er veel in het Shadow Realm (vaak bij Miquella's Cross locations), en deze Fragments consumeren bij Sites of Grace geeft je een Scadutree Blessing - wat je aanvalskracht en verdediging verhoogt (of de ‘ability to deal and negate damage’, zoals het spel het zegt). Zoals de Revered Spirit Ashes, bieden ze geen voordelen als je terugkeert naar The Lands Between, maar ze zijn een andere essentiële overlevingshulpmiddel die je nodig hebt om je door de Shadow Realm te helpen, dus het is belangrijk om ze te verzamelen.

(Bovendien is het ook een gemakkelijke locatie om jezelf weer vertrouwd te maken met de gevechtsstijl van Elden Ring, omdat je een handvol basis soldaten en een paar honden moet verslaan voordat je het vrij kunt verkennen - en als de Black Knight met het grote schild binnenin de kerk je problemen geeft, kun je altijd een Spirit Ash oproepen om je te helpen).

Krijg vroeg een Blessing of Marika

Kijk voor de je de Church of Consolation verlaat eens rond bij de watervallen net erachter. Hier zijn er ook een paar gemakkelijke vijanden en je vindt hier een Blessing of Marika op een lijk binnen in een grot aan de verre linkerzijde.

A warrior fires a bow and arrow at a torch-wielding soldier in Shadow of the Erdtree
Let op deze grot met enkele soldaten erin om de Blessing of Marika te vinden. | Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Dit item herstelt volledig HP en geneest alle kwalen, dus het is de moeite waard om in je achterzak te hebben voor enkele van die vervelende baasgevechten die je te wachten staan.

Krijg je eerste crafting Cookbook en Talisman in de Scorched Ruins

Ga nu terug naar de Scorched Ruins om wat belangrijke items te verzamelen. Er zijn geen grote vijanden om je zorgen over te maken, behalve enkele zeer trage geesten en af en toe een spookhond, dus het zou redelijk stressvrij moeten zijn om deze op te halen.

Het eerste item op je lijstje is de Greater Potentate's Cookbook (1), een nieuw type recept om de lijst van items die je in je inventaris kunt maken uit te breiden. Je vindt het boek op een lijk aan de zuidelijke kant van de ruïnes:

A warrior approaches a corpse in the Scorched Ruins in Shadow of the Erdtree.
A map screen from Shadow of the Erdtree showing the location of the Greater Potentate's Cookbook (1)
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Je kan hier ook een nieuwe Talisman vinden, wat iets meer moeite vraagt.

In een van de gebouwen aan de westkant van de ruïnes vind je een trap die naar de bovenverdieping leidt. Ren hier omhoog, over het dak bedekt met rood doek, en versla de groep vijanden die je pad blokkeren. Ga door de kamer en door de deur aan de andere kant, en steek het lange dak (ook bedekt met rood doek) over. Aan het einde vind je een deur met een schatkist erin - open deze en pak het Blade of Mercy, wat je aanvalsvermogen verhoogt na elke critical hit.

A warrior rides a horse on a series of buildings draped in red cloth in Shadow of the Erdtree
A warrior sits on a horse outside a closed door in Shadow of the Erdtree.
Werk je een weg naar de top van de Scorched Ruins om de Blade of Mercy Talisman te vinden. | Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Dit zijn de belangrijkste items die te vinden zijn in de Scorched Ruins, maar voel je vrij om nog verder te verkennen. Vergeet zeker de Site of Grace net ten noorden van de ruïnes niet te activeren.

Vind je eerste Ash of War

Je hebt waarschijnlijk al een aantal Ashes of War verzameld tijdens je eerdere Elden Ring-avonturen, maar er is een hele nieuwe reeks om te vinden in Shadow of the Erdtree. Een heel gemakkelijke om vroeg te krijgen is de Ash of War 'Savage Lion's Claw', die te vinden is ten noorden van de Scorched Ruins, weggestopt op de kliffen net voorbij de grote stenen boog aan je linkerhand. Hier is de precieze locatie op de kaart:

A screenshot of where to find the Ash of War: Savage Lion's Claw location on the Elden Ring Shadow of the Erdtree map.
Obtaining the Ash of War: Savage's Lion Claw in Elden Ring Shadow of the Erdtree.
Je vindt de Ash of War vlak bij de kliffen in de buurt van een kamp. | Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Deze Ash of War laat je een voorwaartse salto maken en vijanden met je wapen raken. Je kunt ook een extra slag toevoegen met een tweede knopdruk. Het kan gebruikt worden op zwaarden, hamers en bijlen, en geeft het wapen ook een Heavy affiniteit.

Probeer nieuwe Shadow of the Erdtree wapen types

Er zijn acht nieuwe wapen types om uit te proberen in Shadow of the Erdtree, en twee ervan kan je gemakkelijk vroeg krijgen zonder dat je tegen bazen hoeft te vechten, hier in de Gravesite Plain. De gemakkelijkste is de Backhand Blade, die naast een groot grafmonument te vinden is op deze locatie:

A map screen from Elden Ring's Shadow of the Erdtree expansion showing the location of the Backhand Blade in Gravesite Plain
Picking up the Backhand Blade in Elden Ring Shadow of the Erdtree DLC.
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Dit gebogen mes met een backhand greep draait om draaiende slagen en scherpe stootaanvallen. Het heeft ook de 'Blind Spot' vaardigheid, waarmee je op je vijand kunt springen om een zijwaartse steek in hun blinde hoek uit te voeren. Het kan ook het schild van een tegenstander omzeilen en is zeker de moeite waard om te proberen terwijl je op zoek gaat naar het tweede nieuwe wapentype.

Aan de andere kant van de Ellac Greatbridge in het Castle Front encampment (let op de ballista terwijl je eroverheen gaat), vind je de Firespark Perfume Bottle in een kist aan de oostkant van het kamp. Het wordt bewaakt door enkele Perfumers, maar is een leuk nieuw wapentype waar magische gebruikers zeker mee willen experimenteren. Je kunt de exacte locatie hier vinden:

A map screen from Elden Ring's Shadow of the Erdtree expansion showing the location of the Firespark Perfume Bottle in Gravesite Plain
Picking up the Firespark Perfume Bottle in Elden Ring Shadow of the Erdtree DLC.
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Dit wapen laat wolken van vonken vrij en geeft je de 'Kick' vaardigheid, waarmee je vijanden met een hoge trap achteruit kunt duwen - perfect om daarna vuur in hun gezichten te gooien met je nieuwe Parfumfles. Het is effectief tegen vijanden die bewaken en kan de houding van een vijand doorbreken.

Krijg je eerste Ancient Dragon Smithing Stone in de Suppressing Pillar

Ancient Dragon Smithing Stones zijn terug met Shadow of the Erdtree, en als je meteen enkele van de gloednieuwe wapens die je net hebt gevonden wilt upgraden, is er een hele gemakkelijke die je kunt pakken bij de Suppressing Pillar. Je moet naar het oosten reizen vanaf het Castle Front encampment, de weg de heuvel op volgen. Er zijn geen grote vijanden die je onderweg hoeft te verslaan, maar zorg ervoor dat je de Site of Grace 'Pillar Path Waypoint' activeert terwijl je naar boven gaat.

Als je eenmaal bij de toren bent, rijd je gewoon met de lift naar boven, open je de kist en voila. Je eerste Ancient Dragon Smithing Stone in Shadow of the Erdtree. Hier is de exacte locatie op de kaart:

A map screen in Shadow of the Erdtree showing the location of the Suppressing Pillar.
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Start Freyja, Hornsent, Ansbach en Moore's questlines

Er is nog veel meer te doen in Gravesite Plain, maar als je staat te popelen om het verhaal van het spel te beginnen, ga dan terug richting de Scorched Ruins. In het noorden vind je je eerste Miquella's Cross locatie bij de Site of Grace 'Three-Path Cross' (en nog meer Scadutree Fragments).

Hier ontmoet je ook Freyja en Hornsent, twee belangrijke NPC's die je meerdere keren zult tegenkomen tijdens Shadow of the Erdtree. Praat met hen en ze zullen je hulp inroepen bij hun queeste om alle Miquella's Crosses te vinden.

A warrior talks with Freyja in Shadow of the Erdtree
A warrior talks with the Hornsent in Shadow of the Erdtree.
A warrior talks with Ansbach in Shadow of the Erdtree
A warrior talks to Moore the Merchant in Shadow of the Erdtree
Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Als je hun dialoog hebt uitgeput, ga je door de grote stenen boog in de buurt om Ansbach en Moore te vinden bij de tweede Miquella's Cross locatie bij de Site of Grace 'Main Gate Cross'. Praat ook met hen totdat je al hun dialoog hebt uitgeput. Moore is ook een van de zeldzame Merchants in het spel, dus zorg ervoor dat je zijn waren bekijkt voordat je verder gaat.

Ga naar Belurat, Tower Settlement

Met je quest om Miquella's Crosses te vinden nu in volle gang, moet je de grote stenen trappen voor je opgaan om Shadow of the Erdtree's eerste grote legacy dungeon aan te pakken, Belurat, Tower Settlement.

Het is een grote en lastige dungeon om te navigeren, dus zorg ervoor dat je onze Belurat, Tower Settlement walkthrough volgt om je erdoorheen te helpen. Er zijn meer Scadutree Fragments, Revered Spirit Ashes en nieuwe Talismans te vinden, evenals het derde Miquella's Cross waarnaar wordt gehint in je notitie van Hornsent, en we beschrijven precies waar je al deze dingen kunt vinden in onze walkthrough.

Wat betreft je volgende bestemming na Belurat, Tower Settlement, moet je naar Castle Ensis gaan, dat aan de andere kant van de Ellac Greatbridge ligt.

Image credit: Eurogamer/FromSoftware

Read this next