Eurogamer.nl

Kirby: Mass Attack review

Op stap met tien schattige roze bollen.

De roze, schattige bol Kirby wordt vaak wat vergeten tussen Nintendo's giganten zoals Zelda en Mario. Toch biedt de serie, ondanks het "kinderachtige" uiterlijk een grote uitdaging en vele uren spelplezier. Dat is niet anders in Kirby: Mass Attack, de nieuwste Kirby-game voor de DS.

In Mass Attack wordt Kirby door de booswicht van dienst, Necrodeus, in tienen gesplitst. De slechterik verslaat prompt negen van de tien Kirby's, zodat er nog één achterblijft. Deze begint aan een zoektocht om zichzelf terug samen te stellen. Een van de basismechanismen van de game is fruit verzamelen; als je honderd stukjes hebt verschijnt er een nieuwe Kirby, zodat je met een maximum van tien roze bollen de levels onveilig kan maken. Om bepaalde levels te spelen heb je bovendien een bepaald aantal Kirby's nodig.

De verschillende levels zijn alvast puur platformplezier. Er zijn verschillende thema's, zoals een bos of een woestijn. Het leveldesign is bovendien enorm knap: de puzzels zijn leuk en inventief en de (mini-)bossgevechten zijn origineel. Er zijn ook talrijke geheime kamers en plekjes in elk level te vinden, soms afhankelijk van het aantal Kirby's waarmee je aan het spelen bent. Ook over de grafische kant niets dan goeds: de animaties en achtergronden zien er heel knap uit, zeker als je bedenkt dat de DS toch al zeven jaar oud is en er niet jonger op wordt. Alles ziet er heel charmant en vooral typisch Kirby uit.

De grootste innovatie zit in de besturing: Kirby wordt enkel en alleen met het touchscreen en de stylus gespeeld. Dat werkt wonderwel: op geen enkel moment komt de besturing irritant over. Je tikt op het scherm om de Kirby's te doen bewegen, je kan ze de lucht in katapulteren met een beweging van je pols en dat is het zowat. Met twee basisbewegingen slagen de ontwikkelaars erin een leuke platformgame te maken. Mass Attack is zeker geen gemakkelijke platformer, maar dat ligt nooit aan de stylus. Toch een klein puntje van kritiek: als je met een grote groep Kirby's bent, durft de camera wel eens te blijven hangen op de achterkant, zodat het scherm als het ware niet snel genoeg vooruit beweegt.

De herspeelbaarheidsfactor ligt alvast hoog. Naast alle geheime ruimtes zijn er ook tal van unlockables, zoals een muziekspeler of een pinball minigame. Deze verzamelwoede voegt alleen maar toe aan de fun-factor. Op geen enkele moment voelen de extra's geforceerd aan. De muziek is classic Nintendo en past uitstekend bij de sfeer.

De conclusie? Kirby: Mass Attack is een fantastische platformgame die niet mag ontbreken in je collectie voor de DS. Old school platform fun gecombineerd met een innovatieve touchscreen besturing zorgen voor een geslaagd recept. En dat allemaal zonder 3D. Benieuwd wat Mario hier tegenover zal plaatsen.

9 / 10

De review van Kirby: Mass Attack doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan, want de game is vanaf nu exclusief voor de Nintendo DS verkrijgbaar.

Kirby: Mass Attack review Korneel Deschamp Op stap met tien schattige roze bollen. 2011-11-08T15:28:00+01:00 9 10
ADVERTENTIE

Reacties

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.