Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Transformers: Dark of the Moon

Even spannend als een maanlandschap.

Filmgames zijn ondertussen hartgrondig gehaat in gameland. Vaak zijn deze games zo haastig gemaakt om toch maar tegelijk met de film uit te komen, dat ze slordig afgewerkt en vaak ronduit slecht zijn. Dark of The Moon heeft zeker last van deze bekende problemen, maar toch zijn er ook enkele positieve noten.

Eerst het slechte nieuws: de game is overduidelijk slecht afgewerkt. Grafisch is er geen spektakel, de game doet zelfs wat lelijk aan. De verschillende omgevingen zijn bovendien repetitief en vaak schaamteloos gekopieerd. De levels zijn dus redelijk saai om te doorlopen. Na vijf minuten heb je de omgeving ook wel gezien. Enkel de robots zelf zien er goed uit, en ook hun animaties verlopen vlot.

Ook het verhaal is er één van dertien in een dozijn, en het heeft vreemd genoeg voor een filmgame, weinig met de film te maken! Het is eerder een prequel die aansluit op de film. In het begin van de game vermoeden de Autobots dat de Decepticons toch niet van de aarde verdwenen zijn, en zich stiekem schuilhouden. In de tutorial missie wordt Bumblebee op onderzoek uitgestuurd, en inderdaad: de Decepticons zijn op Aarde. In de volgende missies speel je als verschillende bekende Autobots om golven Decepticons uit te roeien. Later speel je ook langs de zijde van de Decepticons.

De game speelt hoofdzakelijk als een lineaire third-person shooter. Gelukkig heeft elk personage waar je mee speelt een verschillende speciale aanval, die je na een korte herlaadbeurt kan gebruiken. Dit zorgt voor de nodige afwisseling, want elke Transformer speelt anders. Aangezien je een Transformer bent, kan je natuurlijk in een auto veranderen. Dit zorgt voor leuke racesequenties, maar de vorm kan te weinig efficiënt gebruikt worden, zeker in gevechten. Je loopt dus meestal log rechtop rond en schiet op alles wat beweegt. Je levensbalk regenereert automatisch als je achter iets schuilt, dus overleven is goed te doen. Aan het einde van elk level is er wel een eindbaas die een grotere uitdaging biedt.

De trailer voor Transformers: Dark of the Moon.

Een ander puntje van kritiek zijn de verschrikkelijke oneliners die je Transformers uitroepen na een kill. "Ironside 1, Decepticon 0" ben je toch wel beu gehoord na de helft van het level.

Er is ook multiplayer om voor wat afwisseling te zorgen, compleet met een klassen- en upgradesysteem. De multiplayer is zeker niet slecht, maar biedt niets nieuws (tenzij dan dat je personages Transformers zijn) ten opzichte van de concurrentie.

Voor een filmgame is Dark Of The Moon een verdienstelijke poging. Er zijn zeker slechtere games, maar High Moon Studios laat iets te veel steken vallen om van een goede middenmoter te kunnen spreken. Een echte Transformers-fan kan dit misschien aanspreken, maar fans van third person shooters wachten beter op Gears of War 3 en dergelijke. De grote lineariteit doet het spel te snel omslaan in verveling.

De review van Transformers: Dark of the Moon doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan, want de game ligt vanaf nu in de winkelrekken voor de PS3, X360 en Wii. Verder is er ook een versie voor de DS en 3DS beschikbaar.

5 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

Transformers: Dark of the Moon

iOS, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo 3DS, Nintendo DS

Related topics
Over de auteur
Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties