Skip to main content

Grafische kaart kiezen: wat is de ideale GPU voor jouw gaming pc?

Pracht en praal.

Om maar even met de deur in huis te vallen: videogames zijn een visueel medium. Mooie graphics zijn dan ook de ideale manier om je helemaal onder te dompelen in een game. Misschien betekent dat fotorealisme, of eerder een gestileerde, cel-shaded stijl; graphics zijn vaak het paradepaardje bij uitstek van games.

Of je nu op consoles of op pc speelt, er ligt een grote nadruk op pracht en praal. Het voordeel aan pc gaming is dat je de ervaring echter naar een nog hoger niveau kunt brengen, bijvoorbeeld door de framerate of resolutie hoger te tillen is dan op console mogelijk is. Dankzij de constante vooruitgang waarbij er alsmaar kleinere transistors op dezelfde oppervlakte staan, hebben pc-onderdelen jaar na jaar meer paardenkracht. Koppel dat aan innovatieve nieuwe technologieën zoals DLSS (waarmee de resolutie een ‘upscaling’ krijgt en games dus efficiënter draaien) en je gaming pc wordt de ideale plek om visuele hoogstandjes te ervaren. Met recente toppers als Alan Wake 2 en Senua’s Saga: Hellblade 2 worden de grenzen van wat grafisch mogelijk is in videogames gewoonweg verlegd.

Maar om sterke visuals op de monitor van je gaming pc te toveren, heb je ook een uit de kluiten gewassen grafische kaart nodig. Wat is zo’n GPU nu precies? Welke opties zijn er? En waarom biedt het een meerwaarde om te kiezen voor een GPU die specifiek door een gamingbedrijf is geoptimaliseerd?

Bekijk op YouTube

Wat is een GPU (grafische kaart)?

Een pc bestaat uiteraard uit verschillende onderdelen: het moederbord verbindt alle onderdelen met elkaar, de power supply unit zorgt voor stroom, de koeling en fans zorgen voor ventilatie, etc. Alle deeltjes zijn belangrijk om de beste prestaties in gaming te halen, maar vooral de CPU en GPU vallen op.

De CPU (Central Processing Unit) is eigenlijk het (piepkleine) brein van je pc. Dit doet je hele apparaat werken. Voor gaming is het in het bijzonder belangrijk want een sterkere CPU kan meer berekeningen uitvoeren. Dat zorgt voor hogere framerates. Deze uitleg is echter een simplifiering want verschillende games hebben vaak heel verschillende manieren om de CPU te benutten, afhankelijk van hoe complex hun berekeningen zijn. Zo zijn real-time strategy games met heel veel units op het scherm berucht om CPUs danig te testen.

De GPU (Graphics Processing Unit, of grafische kaart) is in het bijzonder bedoeld om complexe visuele 3D elementen op je scherm te toveren. Denk daarbij aan het laden van textures, de belichting, enzovoort. Het feit dat de specifieke architectuur van GPUs zo goed is voor extreem complexe berekeningen heeft er voor gezorgd dat ze ook regelmatig worden gebruikt om bepaalde cryptocurrencies te ‘minen’ en om applicaties gebaseerd op artificiële intelligentie uit te voeren.

Wat zijn de opties qua GPUs (grafische kaarten)?

In de gamingwereld zijn er twee grote producenten van GPUs. De markt wordt momenteel min of meer gedomineerd door Nvidia. Het bedrijf heeft vooral sinds de release van diens GeForce RTX-lijn enorm veel succes. We zitten ondertussen aan de 40-lijn, waarbij de daaropvolgende cijfers tonen hoe krachtig elk model is (de RTX 4060 is bijvoorbeeld de zwakste, terwijl de RTX 4090 de allergrootste krachtpatser is) (Let op: laptops hebben een eigen versie van de RTX 40-kaarten maar deze zijn qua prestaties niet vergelijkbaar). Er zijn ook Ti-versies van die kaarten, die nog eens een stuk krachtiger zijn. En dan zijn er ook de Super-versies, als een soort mid-gen refresh versies die iets sterker zijn dan de originele modellen.

De belangrijkste concurrent is AMD. Het bedrijf heeft met diens Radeon-lijn ook enkele zeer indrukwekkende GPUs afgeleverd. De Radeon RX 7900 XTX is de krachtigste uit de 70-reeks, gevolgd door de Radeon RX 7900 XT. De mid-range kaarten zijn de Radeon RX 7800 XT en AMD Radeon RX 7700 XT. De goedkoopste optie (van deze huidige generatie, zelfs) is de AMD Radeon RX 7600. Hoewel de benaming wat verwarrend is, is het een goeie vuistregel dat meer suffixen een betere versie betekenen (met XTX als ‘hoogste’ graad).

Bekijk op YouTube

Het spreekt voor zich dat de Nvidia GeForce RTX 40-serie en de AMD Radeon 70-serie de meest recente en daarom de meest krachtige modellen zijn. Maar overweeg eventueel om een generatie terug te gaan en voor een sterk model te kiezen. Zo levert de RTX 3090 prestaties die vergelijkbaar zijn met de RTX 4070, maar kun je het misschien aan een goedkopere prijs vinden. Tegelijk zal de RTX 4070 efficiënter zijn qua stroomverbruik en zal het ook enkele technologische innovaties bevatten gezien die hardwarematig ingebouwd moeten zijn. Keuzes, keuzes…

Intel was tot nu toe vooral bekend als chipproducent, maar sinds kort waagt het bedrijf zich volop aan grafische kaarten met de Intel Arc-lijn. Ongetwijfeld wil het een graantje meepikken van de enorme ‘boom’ in populariteit, zeker omdat ook applicaties die draaien op artificiële intelligentie handig van grafische kaarten gebruik maken. Opvallend: Intel heeft de grafische kaart geleverd voor de MSI Claw, de recente gaming handheld van het bedrijf.

Waarom moet je kiezen voor een GPU van een gamingbedrijf?

Je hebt misschien al gemerkt dat veel gamingbedrijven hun eigen ‘branded’ grafische kaarten hebben. Zo heeft MSI een eigen scala aan GPUs die zijn geinspireerd op de Nvidia Geforce RTX-lijn. Wat is nu precies het voordeel van zo’n GPU van een specifiek merk? Wel, afhankelijk van merk tot merk zijn er kleine verschillen wat betreft de kloksnelheden (i.e. hoeveel instructies per seconde je GPU kan verwerken), het voltage, de koeling - en de prijs.

De MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G X SLIM is daar een prachtig voorbeeld van. Deze grafische kaart is uitgerust met 12 GB GDDR6X geheugen, een boostsnelheid van 2640 MHz en een boostsnelheid (OC) van 2655 MHz. Daardoor kan die bijzonder hoge framerates afleveren. Door de TRI FROZR 3 koeling en drie ventilatoren blijft het risico op oververhitting echter minimaal. Deze interpretatie van de RTX 4070 heeft bovendien een kleinere, slankere omvang. Daardoor heb je meer plaats over in je case voor andere onderdelen. Bovendien heeft deze kaart RGB-verlichting (die je bijzonder eenvoudig kunt syncen met je andere MSI Mystic Light componenten) en valt ook de uitstekende bouwkwaliteit op.

Conclusie

Bij het bouwen van je eigen gaming pc moet je ongelofelijk veel elementen in rekening nemen. Een grafische kaart is een van de belangrijkste en duurste investeringen, dus je moet zeker goed nadenken voor je keuzes maakt.

Denk daarbij goed na welke games je vooral speelt. Als je vooral indiegames speelt of enkel een tweetal eSportstitels die goed zijn geoptimaliseerd (zoals Valorant) dan kun je misschien bij een Nvidia RTX 4060 of AMD Radeon RX 7600 blijven. Speel je echter grafisch veeleisende singleplayer games en wil je het onderste uit de kan halen? Dan moet je misschien voor de Nvidia RTX 4090 of Radeon RX 7900 XTX gaan.

De verschillen in prijzen zijn gigantisch, dus denk goed na wat je budget is. En denk ook na over de toekomst. Als je het goedkoopste model koopt, dan moet je over twee jaar misschien een upgrade uitvoeren om weer bij te benen.

Een laatste tip die we je echter willen geven is hoeveel VRAM een grafische kaart heeft. Dit hogesnelheidsgeheugen specifiek voor visuele elementen is een cruciaal deel van grafische kaarten. Hoe hoger de VRAM, hoe beter. bij mid-range kaarten wordt er soms echter op VRAM bespaard, wat een gigantische impact kan hebben op de prestaties. Zo maakt 12GB VRAM een gigantische impact vergeleken met 8GB VRAM.

Hou zeker ook de algemene tips in gedachten die we hierboven hebben meegegeven. En als je dan toch een gaming pc bouwt volledig met MSI componenten, dan is het misschien wel logisch om ook voor je grafische kaart een MSI-versie te nemen - zeker omdat het bedrijf zoveel aandacht heeft voor koeling en de beste prestaties in gaming.

Read this next