Skip to main content

De MSI Claw gaat zijn klauwen in je zetten

Klauwt zich een weg naar de top.

Gaming handhelds beleven een heuse renaissance. Met recht en reden, want deze nieuwe golf aan kleine apparaten zijn ware krachtpatsers die zelfs recente AAA-games kunnen draaien. De MSI Claw is sinds maart van dit jaar verkrijgbaar en heeft heel wat unieke features om zijn klauwen in je te zetten.

Bekijk op YouTube

Gamen aan 120 frames per seconde

Het spreekt voor zich dat het display van een gaming handheld essentieel is voor je ervaring. De MSI Claw steelt de show met een scherm van 7 inch, wat ruim voldoende is om te genieten van de pracht en praal van games aan een resolutie van 1080p. Op de schermoppervlakte van een handheld oogt die resolutie immers kraakhelder. Het is vooral de verversingssnelheid van 120 Hz die ervoor zorgt dat je games heerlijk vloeiend spelen. Of je nu voor een gezellige indiegame of een snelle shooter gaat, dit display doet elke game heerlijk tot zijn recht komen.

Dat komt ook door de indrukwekkende specificaties die de MSI Claw onder de motorkap heeft. De Intel Core Ultra processor is een gloednieuwe CPU, die deel uitmaakt van de hervormde high-end line-up van Intel. Je hebt de keuze tussen een model van de MSI Claw uitgerust met de Intel Core Ultra 5 of de Ultra 7. De rauwe paardenkracht van beide varianten worden bovendien gecombineerd met het slimme gebruik van Intel XeSS (de afkorting voor Xe Super Sampling). Deze ‘upscaling’ techniek rendert je game aan een lage resolutie, maar toont deze via artificiële intelligentie aan een hogere resolutie op je scherm.

De BIOS en GPU drivers van de MSI Claw zijn recent bovendien bijgewerkt - en dat resulteert in belangrijke verbeteringen wat betreft de prestaties. Aan een resolutie van 1080p en met XeSS aan haalt Cyberpunk 2077 bijna consistent 60 frames per seconde. Diablo 4 haalt zelfs 100 frames per seconde, terwijl Rainbow Six Siege en NBA 2K24 zelfs de maximumverversingssnelheid van 120 frames halen. Blockbusters die in de palm van je hand liggen en vloeiend spelen. Het is pure technische tovenarij.

Comfort boven alles

Maar nog belangrijker is dat een handheld goed in de – je raadt het al – hand ligt. Ook hier heeft de MSI Claw enkele uitzonderlijke elementen. De Claw is ergonomisch ontworpen, waardoor je urenlang kunt spelen. Elke curve is zodanig ontworpen dat het de natuurlijke contouren van je handen vat. De extra ‘grip’ achteraan zorgt er bovendien voor dat het apparaat stevig in je palmen blijft. Gecombineerd met een aangenaam gewicht is dit wellicht de meest comfortabele handheld op de markt.

Ook een ware meerwaarde is de MSI Center M. Dit centrale ‘controlecentrum’ biedt een gestroomlijnde interface waarbij je alle opties op een intuïtieve manier kunt aanpassen. Dat gaat van eenvoudige zaken (zoals de helderheid en Bluetoothverbinding) tot geavanceerde opties (zoals het instellen van macro’s, de MSI Mystic Light RGB belichting, het in detail bekijken van de prestaties van de interne onderdelen, en meer).

De batterijduur is een bezorgdheid bij pc gaming handhelds, maar daar past de MSI Claw een mouw aan via diens uitzonderlijke batterijvermogen. Deze handheld biedt volgens MSI de allerbeste batterijduur van alle vergelijkbare pc gaming handhelds. Met 53 WHr zou het 50% langer meegaan dan vergelijkbare apparaten.

Mooie looks met RGB

De MSI Claw is een bijzonder mooi apparaat. Het matte zwart-grijs van het chassis heeft een enorm dunne bezel rond het display, zodat je alle ruimte hebt om van je game te genieten. Links en rechts aan de onderzijde van het scherm vind je enkele kleine inkepingen die effectief doen denken aan krassen van klauwen - en deze doen dienst als speakers. De luide en intense klank doet je bijna vergeten dat je op een handheld aan het spelen bent.

Het is vooral de MSI Mystic Lighting die visueel verbluft. De RGB-belichting van het bedrijf zit onder de analoge sticks en de ABXY-knoppen. Zo gaat het perfect op in het design van het apparaat. Zoals eerder gezegd kun je via MSI Center M de kleuren naar believen aanpassen om helemaal op te gaan in de game die je aan het spelen bent.

Alle opties die je nodig hebt

De MSI Claw blinkt tot slot uit wat betreft extra features. Zo heeft deze pc gaming handheld Wi-Fi 7, de nieuwste standaard wat betreft netwerkverbindingen die pieksnelheden van 5.8 Gbps op zowel 5GHz als 6 GHz connecties aanbiedt. De latency zou daarbij beperkt zijn tot 2ms. De MSI Claw ondersteunt ook Bluetooth 5.4, Thunderbolt 4, heeft een 3.5 mm headphone jack, en een MicroSD-poort.

Het besturingssysteem is Windows 11 Home. Het grote voordeel daarvan is dat je een ruim aanbod aan mogelijkheden hebt om verschillende programma’s op je Claw te installeren. Je bent niet gebonden aan enkel Steam, maar kunt ook GOG, Epic Games en meer gebruiken. Op die manier heb je al je pc-gamingbibliotheken binnen handbereik en kun je eindelijk je lange ‘backlog’ beginnen afwerken terwijl je op de trein zit.

Conclusie

Met de MSI Claw heeft producent MSI een apparaat gebouwd dat alles in huis heeft om je mobiele game-ervaring naar een torenhoog niveau te brengen. Van het prachtige scherm en de indrukwekkende specificaties, tot de focus op comfort en ‘cutting-edge’ eigenschappen; het is duidelijk dat de MSI Claw zijn klauwen in je wil zetten.

Of je nu kiest voor een verbluffend krachtige gaming notebook, of liever gaat voor de ergonomie en het mooie design van een gaming handheld - MSI heeft voor elke gelegenheid een indrukwekkend apparaat. Het was nog nooit zo makkelijk om te genieten van games terwijl je buitenshuis bent. Wat een fantastisch tijdperk voor ‘gaming on the go’.

Zin gekregen om de MSI Claw zelf uit te proberen? Je kunt hier op Coolblue de MSI Claw 5 kopen, en hier kun je de MSI Claw 7 kopen.

Shop je liever op Bol.com? Dan kun je hier de MSI Claw 5 kopen, en hier de MSI Claw 7 kopen.

Read this next