Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Sony Bravia XR-65X90L review - Sterk voor zijn prijsklasse

Enkele problemen ten spijt.

De Sony Bravia XR-65X90L heeft een aantal belangrijk minpunten, maar de prachtige kleuren en het uitgebreide buffet aan gamingfeatures maken dit toch een sterke gaming-tv.

De Sony Bravia XR-65X90L review van Carl kijkt of deze 65 inch tv goed is voor gaming.

De Sony Bravia XR-65X90L bungelt met een prijs rond 1600 euro in de middenklasse van nieuwe televisies. Toch krijg je heel wat features die vooral voor gaming vaak bij duurdere modellen te vinden zijn: twee HDMI 2.1-ingangen voor ‘4K 120fps gaming’, ‘variable refresh rate’-ondersteuning, en vooral een sublieme beeldkwaliteit. Dit is een sterke tv voor gaming, ondanks enkele belangrijke pijnpunten.

Het installatieproces van de Sony Bravia XR-65X90L is heerlijk gemakkelijk. De pootjes van de tv moet je enkel via twee schroefjes bevestigen. Daarna schuif je ze eenvoudigweg in de tv en zijn ze meteen klaar voor gebruik. Het relatief lichte gewicht van 24,2 kilogram is eveneens een pluspunt.

Sony Bravia XR-65X90L review - Een overzicht van de featuresBekijk op YouTube

Eenmaal geïnstalleerd is de Bravia XR-65X90L een streling voor het oog. Het design is extreem minimalistisch, met de eenvoudige voetjes en een bezel rondom het scherm die ongeveer zo dik als een blad papier is. Het resultaat is een aantrekkelijke, moderne look waardoor deze tv terecht de blikvanger van je woonkamer wordt.

Eenmaal je aan je eerste gamingmarathon begint, valt de kwaliteit van het display onmiddellijk op. De Sony Bravia XR-65X90L maakt gebruik van een ‘full array local dimming backlight’. Die technologie verdeelt de ‘backlight’ in zones die zich individueel kunnen aanpassen. Hoewel de concurrentie vaak naar Mini-LED grijpt om nog kleinere zones te bekomen, houdt Sony koppig zijn bestaande technologie met grotere zones vast. Dat is niet per se negatief, want de motionprocessing en kleuren zijn fenomenaal (zie hieronder). De grote zones resulteren echter wel in duidelijke ‘blooming’ (het visuele effect waardoor er een soort lichtkrans rond felle objecten lijkt te hangen). Vooral bij donkere games zie je bij bewegende lichtbronnen ook een duidelijke ‘blooming trail’. Vooral voor fans van horrorgames is dit nefast.

In alle andere scenario’s presteert de Bravia XR-65X90L echter uitmuntend. Het contrast en de helderheid zijn subliem, waardoor vooral HDR-content erg goed tot zijn recht komt. Vertrouw daarbij echter niet op Sony’s Auto HDR Tone Mapping, aangezien uit tests duidelijk blijkt dat die tool niet de ideale HDR-settings selecteert. Qua kleuren is er dan weer enkel goed nieuws. Het scherm dekt namelijk meer dan 90% van de DCI P3-kleurruimte: een fenomenale prestatie. De kleurtemperatuur is nagenoeg perfect op de standaardsetting voor algemeen gebruik, al verkoos ik voor gaming de ‘Expert 2’-setting. De motionprocessing van Sony-tv’s heeft bovendien terecht een sterke reputatie opgebouwd, en ook hier geniet je van een zeer vloeiend beeld.

Sony Bravia XR-65X90L review - Uitstekende motionprocessing

Nog belangrijker voor gaming is dat de Sony Bravia XR-65X90L twee HDMI 2.1-ingangen heeft. HDMI 2.1 is essentieel voor gaming op tv’s vanwege de ondersteuning voor output aan een 4K-resolutie aan 120 frames per seconde (fps). Hoewel de vloeiendheid van het beeld vergeleken met 60 fps niet zo wereldschokkend is, voel je een enorm verschil qua ‘input delay’ (de tijd tussen wanneer je een knop op je controller indrukt en wanneer je die actie daadwerkelijk te zien krijgt op het scherm). Aan 60 fps heeft deze tv een middelmatige ‘input delay’ rond 18ms, aan 120 fps daalt die naar een bovengemiddelde 9,5 ms. Zeker bij een zeer snelle actiegame zoals Marvel’s Spider-Man 2 is het verschil in reactiviteit van de controls dag en nacht. Eenmaal je gewend bent aan gamen op 120fps, wil je nooit meer terug. Bovendien is er ondersteuning voor ‘variable refresh rates’ (VRR) om framerates vloeiender te maken, al ondersteunt het enkel G-Sync en valt FreeSync uit de boot.

De grootste problemen met het scherm van de Bravia XR-65X90L hebben allebei met externe lichtbronnen te maken. Eerst en vooral staat de zogenaamde ‘Licht sensor’ standaard geactiveerd. Die past afhankelijk van omgevingslicht de helderheid van de tv aan. Dat effect bleek echter vaak te agressief, waardoor het scherm automatisch veel te donker stond. Na het uitschakelen van deze optie kon ik de prachtige kleuren van Avatar: Frontiers of Pandora eindelijk appreciëren. Het tweede probleem heeft weinig met settings te maken, want dit scherm worstelt met ‘glare’. Hoewel er geen lichtbronnen direct achter mij zijn, is zelfs zijdelings daglicht van de ramen genoeg om donkere scenes grondig te verstoren. Deze tv is niet aan te raden als je thuis een aangenaam verlichte ruimte hebt.

Sony Bravia XR-65X90L review - De achterkant heeft een opvallend dambordpatroon

Ook de audiokwaliteit van de Sony Bravia XR-65X90L laat te wensen over. De speakers van deze tv zitten onderaan en aan weerszijden van de tv. Hoewel ze voldoende luid zijn, kampen de speakers met een raar effect waardoor audio vaak klinkt alsof het uit een dunne buis komt. Daarnaast werd ik al bij de eerste ingebruikname van de tv met een veelvoorkomende Bravia-bug geconfronteerd, waarbij de speakers van de tv weigerden te werken en er enkel ‘Headphones’ gedetecteerd werden. Na een kwartier zoeken bleek de enige oplossing om een dongel van een koptelefoon in een van de USB-A-ingangen te plaatsen en weer te verwijderen.

Sony Bravia XR-65X90L review - De TV gebruikt Google TV als OS, met alle voor- en nadelen vandien

De Sony Bravia XR-65X90L maakt als interface gebruik van Google TV, met alle voor- en nadelen die daarbij komen kijken. Enerzijds is dit een beproefd operating system dat rijk aan functies is. Bovendien is er een verregaande integratie met je Google-account, waardoor je gepersonaliseerde aanbevelingen krijgt - beslis vooral zelf of je dat een goede of slechte zaak vindt. Anderzijds vormt de trage cursor voor toetsenborden een absoluut minpunt. Ook gebruikt deze tv versie 10 in plaats van versie 11 van Google TV. En hou er rekening mee dat je steeds naar een centrale overzichtspagina vol advertenties wordt geleid.

De Sony Bravia XR-65X90L roept gemengde gevoelens op. De ‘Light Sensor’ en ‘glare’ zijn erg storend, er is ‘blooming’ door de grote ‘backlight’-zones, en de audio is verre van ideaal. Tegelijk beschikt deze tv over uitmuntende motionprocessing, prachtige kleuren en twee HDMI 2.1-ingangen om aan 4K 120fps te gamen. Zolang je kunt omgaan met de eerder genoemde minpunten is dit dus een ideale gaming tv in diens prijsklasse.

Zin om zelf op deze tv te gamen? Je kunt de Sony Bravia XR-65X90L vinden op Bol.com

Read this next