Skip to main content

Logitech G Pro X Superlight review - De logische keuze als superlichte muis

Voor de pro's.

De Pro X Superlight is een van de allerlichtste muizen op de markt - maar daarvoor moet je wel enkele toegevingen doen.

De Logitech G Pro X Superlight review bekijkt of dit je ideale gaming accessoire is.

Ultralichte muizen zijn al een tijdje een ware hype in de gamingwereld. Vooral bij esports gaan teams voor steeds lichter. Maar is dat ook altijd beter? De Logitech G Pro X Superlight houdt alvast een overtuigend pleidooi. Met amper 63 gram, uitstekende prestaties en slim design is dit een zeer kwalitatieve muis - al gebeuren er weliswaar enkele toegevingen om zo'n indrukwekkend laag gewicht te bereiken.

Om met de deur in huis te vallen: met amper 63 gram is de Pro X Superlight een van de lichtste muizen in de bijzonder populaire categorie van ultralichte muizen. Door dat extreem lage gewicht volstaat een korte beweging van je pols om de cursor te bewegen. Toch voelt de Pro X Superlight dankzij zijn stevige materialen steeds robuust aan. Het midden van de muis, waar je palm rust, is bovendien wat hoger. Dat helpt om je pols een meer ergonomische positie te geven. Hou er wel rekening mee dat de muis relatief klein is; als je grote handen hebt, dan zoek je beter elders je heil. Zijn je handen wel de geschikte grootte, dan is dit een zeer comfortabele keuze.

Logitech G Pro X Superlight review - Door het beperkte gewicht voel je je accuratesse in games stijgen.Bekijk op YouTube

Je voelt ook effectief dat je accuraat speelt dankzij de Pro X Superlight omdat de lijn tussen jou en de game haast miniem wordt. De HERO-lijn sensoren van Logitech hebben zich ondertussen al bewezen qua precisie en de HERO 25K-sensor zet hier ook een uitstekende beurt neer qua accuratesse. Door de combinatie van beperkt gewicht en bijzonder accurate sensoren is de Pro X Superlight simpelweg een uitstekende keuze, vooral als je graag games speelt die steunen op snelle reflexen.

Ook de andere features van de Pro X Superlight zijn prima. Aan de linkerkant vind je twee extra knoppen die je kunt programmeren. Bijzonder handig voor gaming, aangezien je hier bijvoorbeeld 'herladen' kunt zetten zodat je linkerhand niet van WASD moet wijken. Dankzij de subtiele kromming zijn beide makkelijk indrukbaar. Het scrollwiel is echter de echte uitblinker. Elke draai voelt zeer tactiel aan, met een aangenaam gevoel van feedback. Het indrukken van het wiel gaat gepaard met een gedempte klik. Een plezier om te gebruiken.

Logitech G Pro X Superlight review - Clean, gestroomlijnd design.Bekijk op YouTube

De Logitech Pro X Superlight valt ook op door enkele slimme designkeuzes. Ten eerste zit er in het pakket een low-latency 2.4 GHz-dongle en een kabeltje. Die laatste fungeert zowel als oplaadkabeltje, maar het is ook een kabel om de muis rechtstreeks te verbinden met een pc. De Pro X Superlight heeft namelijk een USB-C-ingang bovenaan. Zo kun je ook overschakelen op spelen met draad als de batterij op is - al zal dat weinig voorvallen met de batterijduur van 70 uur. De draad is soepel en licht, zodat die een valabel alternatief blijft om de muis te gebruiken. Ten tweede zit er onderaan de muis een klein compartiment. Dat kun je losmaken om er de 2.4GHz in op te bergen. Het is zeer slim en clean design, ideaal als je de muis moet transporteren.

Mijn reviewmodel was de witte editie. In profiel ziet de muis er bijzonder gestroomlijnd en modern uit. Het Logitech G-logo op de palm is stijlvol zilver en de knoppen op de zijkant (daarover straks meer) zien er eveneens erg goed uit. Als je van bovenaf naar de muis kijkt, dan vallen de diepe groeven voor het rechter- en linkerklikken bij dit model echter zeer hard op. Het is geen volledige afknapper, maar het doet wel wat afbreuk aan de esthetiek. De zwarte editie is wat dat betreft de betere keuze.

Logitech G Pro X Superlight review - Gewicht boven alles

Installeer je de Logitech G Hub-software op je pc, dan krijg je nog enkele extra opties. Je kunt de DPI aanpassen van 100 tot maximum 25.600, de pollingsnelheid per seconde aanpassen (van 125 tot 1.000), en verschillende functies aan de knoppen van de Pro X Superlight toewijzen. Je kunt opdrachten zoals 'Ctrl + C' of acties zoals het openen van bepaalde programma's toekennen aan elk van de knoppen. Het is mooi vormgegeven, duidelijk, en vooral uitermate handig. Hoewel je niet zeer veel knoppen hebt, haalt Logitech er wel het absolute maximum uit.

En daar wringt uiteindelijk het schoentje. Met 159 euro op de officiële website van Logitech is dit een dure vogel voor een relatief beperkt aantal unieke features. Concurrerende merken hebben voor hetzelfde budget of iets goedkoper muizen die maar iets zwaarder zijn en ook RGB, meer ergonomie, en meer knoppen aanbieden. Het zijn concessies die de Pro X Superlight moet maken om het ultralichte gewicht te garanderen, maar je moet goed voor jezelf beslissen of je ook die concessies wilt maken.

Het prijspunt is hoog, maar daarvoor krijg je wel een muis in de plaats die je accuratesse in games de hoogte in kan pompen, die comfortabel in de hand ligt, en die bijzonder gemakkelijk transporteerbaar is. Slimme designkeuzes en de sterke Logitech G Hub maken het pakket af. Als je bereid bent om enkele toegevingen te doen zodat je een van de lichtste muizen op de markt hebt, dan is de Logitech G Pro X Superlight de logische keuze.

Read this next