Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Virtual Reality - Overzicht van alle VR-brillen

Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR en meer.

De game-industrie staat aan de vooravond van de virtual reality-revolutie. Althans, dat hopen de makers zelf. Als je geen VR-bril in ontwikkeling hebt, loop je het risico de boot te missen. Daarom lanceren er de komende maanden een hoop verschillende headsets. Hoog tijd om de belangrijkste spelers eens onder de loep te nemen.

Oculus Rift

Prijs: 699 euro
Releasedatum: 28 maart wanneer je vroeg een pre-order hebt geplaatst, anders minstens juli

Oculus Rift is de eerste en daarmee ook de bekendste VR-bril van het moment. De headset is mede ontsproten aan het brein van id Software-veteraan John Carmack en is inmiddels overgenomen door Facebook, dat er vooral een sociale toekomst in ziet. Dat neemt niet weg dat de Rift in de eerste instantie is gemaakt om mee te gamen.

De Rift valt onder de zogeheten 'premium' headsets en biedt daarmee een van de meest realistische virtual reality-brillen die je momenteel kunt krijgen. Dat verklaart dan ook de prijs, want naast de bril zelf heb je ook een krachtige pc nodig. Er is bijvoorbeeld minimaal een NVIDIA GeForce GTX 970- of AMD Radeon R9 290-videokaart vereist, samen met een Intel i5-4590- of AMD FX 8350-processor en 8 GB RAM.

De Rift wordt geleverd met een sensor. Die lijkt op een webcam en plaats je op je bureau, zodat het je hoofdbewegingen kan tracken. Spelen doe je met muis en toetsenbord, of de meegeleverde Xbox One-controller. Oculus heeft nog speciale motion controllers in ontwikkeling, onder de naam Oculus Touch. Wanneer die uitkomen, is nog niet bekend.

Meer over de Oculus Rift weten? Klik dan door naar alle Oculus Rift info.

Bekijk op YouTube

HTC Vive

Prijs: 899 euro
Releasedatum: april 2016

De Vive van HTC is op dit moment de belangrijkste concurrent voor de Oculus Rift. De specificaties van de bril en de minimale systeemvereisten zijn ongeveer gelijk. De Vive gebruikt echter een geavanceerdere vorm van motion tracking. De VR-bril wordt geleverd met twee basisstations die via lasers met de Vive communiceren. Je dient ze in de hoeken van je kamer te plaatsen. Dat zorgt voor meer bewegingsvrijheid in tegenstelling tot de Rift, waarbij vooral zit (of staat).

HTC's Vive wordt tevens direct geleverd met twee motion controllers, waardoor je handen ook iets te doen hebben in virtual reality. Denk bijvoorbeeld aan shooters waarbij je echt moet richten. Een andere bekende toepassing is een game waarin je schildert door de bewegingen met je armen te maken.

Een belangrijk detail is dat de Vive mede is gebouwd door Valve, en daardoor geoptimaliseerd is om te werken met Steam. De virtual reality-omgeving van het populaire gameplatform heet SteamVR, waarmee je onder andere '2D'-games in virtual reality kunt spelen. Daarvoor wordt er gewerkt aan de Desktop Theater Mode, waarbij de games op een virtueel scherm worden afgespeeld.

Bekijk op YouTube

PlayStation VR

Prijs: 399 euro + circa 59,99 euro voor een PlayStation Camera
Releasedatum: oktober 2016

Voor consolegamers is de PlayStation VR van Sony de meest voor de hand liggende optie. Eerder kende je deze onder de naam Project Morpheus. Je hebt 'm straks nodig om de virtual reality-games te spelen die voor de PlayStation 4 in ontwikkeling zijn. Dat zijn er ondertussen al honderden.

Hoewel de prijs relatief laag is vergeleken met de Vive en de Rift, heb je wel ook een PlayStation Camera nodig. Die analyseert de led-lampen in de PlayStation VR om zo je positie te bepalen. Daarnaast pikt de camera ook het lampje op in je DualShock-controller, waardoor je met motion controls kunt spelen. De camera wordt er standaard niet bijgeleverd, maar er komen wel bundels op de markt. Zoals in de Verenigde Staten, waar je naast de bril, de camera en de Move-controllers ook de PlayStation VR Worlds-collectie krijgt.

Voor de beste virtual reality-beleving op de PlayStation 4 worden Move-controllers aangeraden, die je misschien nog kent van de PlayStation 3. Je hebt er twee vast, en de lichtgevende bollen aan de uiteinden van de controllers worden ook vastgelegd door de PlayStation Camera. Op die manier worden je armbewegingen nauwkeuriger vastgelegd dan met de DualShock.

Hier vind je ons overzicht van alle PlayStation VR info.

Bekijk op YouTube

Gear VR

Prijs: 99 euro
Releasedatum: reeds beschikbaar

De Gear VR is een van de goedkoopste manieren om virtual reality te ervaren. Zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar. De Gear VR van Samsung heeft namelijk geen ingebouwd scherm. Je plaatst er een smartphone in, die al over sensoren beschikt om je hoofdbewegingen mee te tracken.

Maar alleen de nieuwste Galaxy-toestellen passen er in, die honderden euro's kosten. Omdat Samsung de VR-bril momenteel gratis weggeeft bij de Galaxy S7 en S7 Edge, is het bedrijf wel hard op weg om virtual reality als eerste mainstream te maken. Omdat je de Gear VR niet op een pc aansluit, ben je afhankelijk van virtual reality-apps en -games die voor smartphones worden gemaakt.

Voor veel mensen is dat de laagste instapdrempel om virtual reality eens te proberen. Daarom is Samsung niet de enige die deze doelgroep wil aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan de LG 360 VR, die op een soortgelijke manier werkt. Maar dan in combinatie met het aankomende G5-toestel.


Google Cardboard

Prijs: een paar euro
Releasedatum: reeds beschikbaar

Voor wie echt geen cent te makken heeft of gewoon eens wil ondervinden waar nu alle ophef over is, is de Google Cardboard uitgevonden. Veel webshops bieden deze bril al aan voor slechts een paar euro. Je moet 'm zelf in elkaar vouwen, maar sommige winkels bieden ook al voorgevouwde varianten aan. Het enige wat dan nog rest, is om je smartphone er in te schuiven.

Cardboard is overigens niet echt een bril, omdat pootjes (of een band voor om je hoofd) ontbreken. Je moet 'm dus constant zelf vasthouden en het karton kan na een tijdje pijnlijk op je neus drukken. Toch, als je virtual reality zo snel en zo goedkoop mogelijk wilt proberen, dan is dit je beste optie. Erg realistisch is het verder niet.


HoloLens

Prijs: 3000 dollar
Releasedatum: 30 maart 2016 (Developer Edition)

Microsoft heeft ook een bril in ontwikkeling, de HoloLens. Dit is echter geen virtual reality-bril, maar een augmented reality-bril. Waarbij je in virtual reality compleet in een virtuele wereld wordt ondergedompeld, projecteert augmented reality een virtuele laag over de echte wereld heen. Op die manier speel je bijvoorbeeld Minecraft gewoon in je woonkamer.

HoloLens is vooralsnog alleen interessant voor ontwikkelaars, die de Developer Edition sinds kort kunnen bestellen. Het is nog niet duidelijk wanneer de consumentenvariant uitkomt, en of die in dezelfde prijsklasse ligt. Hoewel je op HoloLens kunt gamen, lijkt de bril meer voor professionele doeleinden geschikt. Microsoft richt zich dan ook vooral het praktische nut van dergelijke applicaties.

Bekijk op YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Oculus Rift

PC

Awaiting cover image

Project Morpheus

PS4

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!
Reacties