Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Sony Inzone H5 review - De perfecte middenklasser

Het ideale prijspunt.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Sony Inzone H5 is de perfecte middenklasser qua gaming koptelefoons, met vooral uitstekend draagcomfort en goede audio. Enkel het gebrek aan Bluetooth is een groot gemis.

De Sony Inzone H5 review van Carl kijkt of deze koptelefoon een plaats op je oren verdient.

De Inzone H-lijn van Sony heeft ondertussen een mooi spectrum aan modellen. De H3 is de goedkoopste en eenvoudigste koptelefoon in het rijtje, terwijl de H7 en H9 als duurste opties heel wat indrukwekkende features voorschotelen. De Sony Inzone H5 lijkt bijgevolg de middenklasser, zowel qua prijs als features. Dat doet deze prima koptelefoon (ondanks enkele minpunten) echter te weinig recht aan, gezien het uitstekende draagcomfort en de sterke audio alle lof verdienen.

Zeg wat je wilt over de visuele stijl van de PlayStation 5 en zijn randapparaten, maar je herkent het onmiddellijk. De zwart-witte kleuren en hypermoderne rondingen zijn een onmiskenbare designhandtekening die ook bij de Sony Inzone H5 helemaal tot uiting komt. Het smaakvolle, grijze Sony-logo op de hoofdband is daarbij een mooie afwerking. Dit is de ideale kompaan om je hele woonkamer in het thema van je PlayStation 5 te houden.

Sony Inzone H5 review - Een overzicht van alle featuresBekijk op YouTube

Qua bouwkwaliteit maakt de Sony Inzone H5 aanvankelijk een minder positieve indruk. Dit is namelijk een opmerkelijk lichte koptelefoon, wat het apparaat broos doet aanvoelen. Ook de gebruikte materialen lijken op het eerste zicht van bedenkelijke kwaliteit. Zo bestaan de solide delen uit een goedkoop soort plastic, terwijl de oorkussentjes van extreem synthetisch textiel zijn. Hoewel je voor dit prijspunt geen echt leer of uitgebreide metalen onderdelen verwacht, schiet de Inzone H5 hier tekort.

Die bedenkingen smelten echter als sneeuw voor de zon wanneer je de Sony Inzone H5 op je oren plaatst. Dit is namelijk een van de comfortabelste ervaringen die ik ooit met een koptelefoon heb gehad. Met amper 260 gram voel je amper druk op je hoofd en nek. Hoewel de oorkussens zoals gezegd zeker niet van premiummateriaal zijn gemaakt, zijn ook deze heerlijk zacht. Zelfs na vele uren werden mijn oren nooit oncomfortabel warm en bleven de gebruikelijke drukpunten op mijn bril uit. Na vele uren was er wel een licht gevoel van irritatie op de huid van mijn oren; echter ebde dit na een pauze van vijf minuten al weg. Ere wie ere toekomt: het draagcomfort van de Sony Inzone H5 is uitmuntend.

Sony Inzone H5 review - Vooral de witte uitvoering past perfect bij de PlayStation 5

De Sony Inzone H5 verbinden doe je op twee manieren. Eerst en vooral kun je een draadloze verbinding tot stand brengen met de meegeleverde USB-A-dongel, die je in je PlayStation 5 of pc steekt. Belangrijk: je moet hierbij wel de juiste optie kiezen via de kleine schuifknop op de dongel zelf. Alternatief maak je op oldskoolwijze gebruik van de meegeleverde 3.5mm-audiokabel. Een Bluetoothverbinding is er echter niet; een opmerkelijke misstap in het hedendaagse audiohardwarelandschap, want de wens naar hoogwaardige audio ‘on the go’ is hoger dan ooit. Bovendien schiet de Inzone H5 daarmee tekort tegenover concurrerende modellen, die soms zelfs goedkoper zijn. Je mogelijkheden om deze koptelefoon te gebruiken, zijn daardoor dus beperkter dan je zou willen.

Qua audio maakt de Sony Inzone H5 dan weer een goede beurt. Sony belooft 360 Spatial Sound, al moet je die eerst via de 360 Spatial Sound Personalizer-app activeren (daarover straks meer). De headset heeft een zeer aangename en open klank. Drukke stadsomgevingen in games in het bijzonder klinken rijk. Ook voor muziek is dit een aangename headset. Een luisterbeurt naar The Whirlwind van Transatlantic, bijvoorbeeld, zette de wijde en heldere tonen in de verf. De basismix legt weliswaar een relatief zware nadruk op bas. Voor liefhebbers van zware muziek kan dit betekenen dat de lage tonen wat modderig overkomen, gezien het onderscheid tussen de ‘low-end’-tonen van van de gitaren, bas, en de basdrum net erg belangrijk is. Overweeg dus vooral goed waarvoor je de koptelefoon wilt gebruiken.

Sony Inzone H5 review - De on-ear controls zijn makkelijk toegankelijk

De personalisatie van de Sony Inzone H5 verloopt via maar liefst twee apps. Eerst is er de 360 Spatial Sound Personalizer-app op je smartphone. Om die te gebruiken, moet je echter een foto nemen van je oren én een Sony-account aanmaken - een omslachtig proces. Hoewel ik nadien een ander audioprofiel kon waarnemen, vond ik het bovendien niet per se een grote verbetering tegenover de eerste set-up. De tweede optie is de Inzone Hub-app voor pc, die een meer traditionele ervaring met uitgebreide EQ-instellingen biedt. Een mooie touch is dat je hier ook kunt instellen of je high dynamic range beperkt,uitgebreid of helemaal uit wilt. Voorts biedt de app geen opmerkelijke features, maar doet het wat het moet doen. Een negatief punt is weliswaar dat je EQ-keuzes niet bewaard blijven wanneer je de switch naar je PlayStation 5 maakt. De basismix is zoals besproken goed genoeg, maar toch zou het fijn zijn om je persoonlijke smaak op beide platformen te kunnen gebruiken.

Tot slot zijn er nog enkele noemenswaardige aspecten van de Sony Inzone H5. Zo is de kwaliteit van de microfoon werkelijk uitmuntend, met een uitermate verstaanbaar en helder stemprofiel. Sony claimt dat het AI gebruikt om onnodige geluiden te filteren. Dat is moeilijk om te verifiëren, maar lijkt effectief te werken aangezien de microfoon bijna enkel mijn stem en zo goed als geen achtergrondgeluiden oppikte. Je kunt de microfoon weliswaar niet loskoppelen van de koptelefoon, wat toch een gemiste kans is. De batterijduur van 28 uur is daarnaast redelijk goed voor thuisgebruik, maar zeker geen uitblinker.

De Sony Inzone H5 is een geweldige middenklasser, met het uitmuntend draagcomfort en sterke audio als grootste troeven. Er zijn weliswaar enkele belangrijke minpunten zoals het gebrek aan Bluetooth, niet-overdraagbare instellingen tussen pc en PS5 en het feit dat je de microfoon niet kunt loskoppelen. Het scherpe prijspunt van 149 euro plaatst die opmerkingen weliswaar in een belangrijke context. Wat ‘mid-range’-headsets betreft, is dit totaalpakket zeker de moeite waard.

Zin om deze geweldige audio zelf te beleven? Je kunt hier de Sony Inzone H gaming headsets vinden op Bol.com

Read this next