Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Slay the Spire tips en tricks - Dit helpt je te winnen en de top te bereiken

Gevloerd.

Credits voor je als je Slay the Spire speelt. Het is namelijk een behoorlijk verslavende rogue-like deckbuilder waarin je jezelf compleet kunt verliezen. De game oogt op het eerste gezicht wat simplistisch, maar vergis je niet: het tegendeel is namelijk waar. Dat is ook de kracht van de game.

Slay the Spire is behoorlijk pittig, maar prikkelt je voortdurend om er beter in te worden. Elke run is een weg van vallen en opstaan. Door van je fouten te leren, word je simpelweg beter en geniet je nog meer van de game. Zie het als een eindeloos leerproces die je steeds gewiekster maakt.

Om je op weg te helpen, hebben we een selectie met Slay the Spire tips en tricks voor je. Dit helpt je als rookie om niet de beginnersfouten te maken, maar ook als veteraan de puntjes op de i te zetten.

Slay the Spire tips en tricks

Gezien de willekeurige aard van de game moet je van elke speelsessie zelf de conclusies trekken wat goed ging - en vooral wat beter kan. Er zijn geen guides of walkthroughs die je van begin tot eind aan het handje vasthouden en je een overwinning kunnen garanderen.

Toch zijn er een aantal essentiële dingen die je op weg kunnen helpen.

Wat te kiezen bij de walvis

  • Wanneer je met de walvis Neow aan het begin van elke run praat, zijn de twee middelste opties meestal de beste keuzes (als je de vorige run minimaal Act 1 voltooid hebt). Als je nog een beginner bent, kies dan extra HP.
  • De slechtste opties zijn degene die tegenstanders in de eerstvolgende drie gevechten 1 HP geven (die vijanden zijn namelijk al makkelijk genoeg), kaarten transformeren (dat is volledig random waardoor je met nutteloze kaarten opgescheept kunt worden) en alles met een Curse (die zijn behoorlijk vervelend met een klein deck).

Houd je deck klein

  • Hoewel het wel verleidelijk is, is het verstandig na elk gevecht niet zomaar een nieuwe kaart uit te kiezen. Grote decks verkleinen de kans dat je je favoriete kaarten trekt, dus probeer je deck klein te houden. Probeer te streven naar 15 tot 20 kaarten.
  • Als je elke run met 10 à 12 kaarten begint (afhankelijk van je personage) dan is het best moeilijk om niet boven de 15 tot 20 kaarten uit te komen. De truc is om de reguliere Strike en Defend kaarten die je aan het begin krijgt te verwijderen. Je komt namelijk vanzelf betere alternatieven tegen.
  • Houd in gedachte dat de beloningen beter worden naarmate je vordert. Zo krijg je verder in je run geupgrade versies van kaarten zodat je ze niet bij een Rest Site hoeft up te graden. Je hebt natuurlijk wel wat kaarten nodig, maar verwijder zoveel mogelijk van de eerder genoemde standaardkaarten.
  • Door je deck klein te houden, kun je relatief gezien een groter deel van je deck upgraden. Dat houdt in dat elke kaart sterk genoeg is en er geen zwakke schakels te vinden zijn. Geef daarom Smith de voorkeur boven Rest wanneer je bij een Rest Site aankomt, tenzij je natuurlijk behoorlijk gehavend aankomt.
  • Kaarten met een grijze kader zijn 'common', met een blauwe kader 'uncommon' en met een gouden kader 'rare'. Kaarten met groene letters en een plusje zijn geüpgraded. Let wel: omdat een kaart 'rare' is, betekent het niet dat het automatisch ook goed voor je deck is.
  • Probeer je deck rondom een strategie te bouwen. Als er op de een of andere manier synergie tussen verschillende kaarten is, dan ben je aardig op weg om een Slay the Spire pro te worden. (Op de thema's komen we later terug.)
  • Wees voorzichtig met kaarten die 0 energy kosten. Dat lijkt waar voor je geld, maar er is niks zo vervelend als een ronde eindigen met niet-bestede energy. In andere woorden: daar had je ook een kaart kunnen spelen die wel energy kost maar simpelweg sterker is.

Plan je map route

  • Het loont om op de map een route uit te stippelen en te kijken welke Bosses je aan het einde opwachten. Op deze manier kun je zorgvuldig een deck bouwen. Vooral in Act 3 is een gebalanceerd deck cruciaal.
  • In Act 3 pak je Time Eater het beste met passieve krachten aan die wat meer tijd in beslag nemen. The Awakened One vereist juist overlevingsvermogen en manieren om de Cultists zo snel mogelijk uit te schakelen. In het gevecht tegen Donu en Docu pak je eerst Donu voordat zijn strength buffs uit de klauwen loopt.
  • In Act 1 kun je de Unknown Events (de vraagtekens op de map) het beste overslaan. Het verkrijgen van kaarten is belangrijker, dus stippel daar je route ook op uit. In Act 2 worden de beloningen bij Unknown events overigens beter.
  • Vecht tegen Elites! Ga ze zeker niet in Act 1 uit de weg. Als beloning krijg je namelijk een Relic en kaart, dus het levert je simpelweg meer op dan een standaard gevecht met een Monster. Probeer dit soort gevechten net voor of na een Rest Site te doen.
  • In het algemeen kun je stellen dat je in Act 1 het beste zoveel mogelijk damage in het begin van het gevecht doet. In Act 2 heeft crowd control de voorkeur waarbij je vijanden een voor een met debuffs onschadelijk maakt en ze dan uitschakelt. Act 3 tot slot draait volledig om je overlevingsvermogen.

Merchant shops

  • Het heeft geen zin om een Merchant te bezoeken als je simpelweg weinig te besteden hebt. Probeer minimaal 300 gold te hebben en plan je route zorgvuldig om dat te kunnen realiseren. Probeer daarnaast net voor de eindbaas in Act 3 je laatste gold uit te geven, want het is zonde als je er uiteindelijk niks mee gedaan hebt.
  • Houd jezelf in met shoppen. Omdat iets in de sale is betekent niet dat je het ook echt nodig hebt. Geef de voorkeur aan het kopen van een Relic of het verwijderen van een zwakke kaart. Potions zijn over het algemeen het geld niet waard.
  • Let erop dat ook niet elke Relic het geld waard is, maar de meest zijn sowieso nuttig. Sommige geven je voordelen die uiteindelijk het verschil tussen winst en verlies uitmaken.
Bekijk op YouTube

Dingen die je tijdens gevechten moet onthouden

  • Houd de abilities van vijanden goed in de gaten, zowel de buffs als de debuffs. Sommige (mini-)Bosses worden alsmaar sterker wanneer je een Skill of Power gebruikt, dus trap niet in hun val.
  • Sommige vijanden slaan terug met Thorns wanneer je damage bij ze doet. Richt je dus meer op krachtige single-hits dan op multi-attacks. Verspil niet teveel HP als er simpelweg een veiliger alternatief is.
  • Wees geduldig. Slay the Spire is een turn-based game dus je kunt je zoveel tijd als je nodig hebt veroorloven. Maak geen overhaaste beslissingen en voorkom blunders die door haast veroorzaakt zijn.
  • Check ook je draw pile zodat je kunt anticiperen op de volgende stap(pen). Je draw pile is de stapel kaarten linksonder in de user interface. Het laat zien welke kaarten je nog kan trekken, maar niet in welke volgorde dat is.
  • Wanneer je door je draw pile ben, wordt je discard pile (rechtsonder) opnieuw geschud en wordt dat je nieuwe draw pile. De kaarten in je hand gaan dus niet in deze reshuffle mee en gaan vervolgens naar de discard pile.

Read this next