Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Roccat Kone Air review - Uitblinker in bescheidenheid

Voor een betere werk-privébalans.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Met zijn cleane design en veelzijdigheid is de Kone Air de ideale muis voor zowel op het werk als thuis.

In de Roccat Kone Air review van Yvo lees je in hoeverre hij een klik heeft met een muis die voor meerdere gelegenheden gebruikt kan worden.

Overdag is het een kantoormuis, maar ‘s avonds een gamingmuis. De Roccat Kone Air had wat dat betreft het ideale onderwerp voor een aflevering van Jambers kunnen zijn. Het is handig dat de Duitse fabrikant met een veelzijdige muis voor zowel loonslaven als gamefanaten komt. Werk en privé zijn immers soms lastig van elkaar te scheiden. De Roccat Kone Air slaagt er met verve in om beide doelgroepen tevreden te houden.

De Roccat Kone Air is een muis die qua looks uitermate geschikt is om mee naar het werk te nemen. Naast een overwegend zwarte versie is er ook een witte uitvoering met grijze details. Het strakke design oogt simpel, maar is verre van saai. Daarnaast zijn de knoppen en logo’s subtiel verwerkt. Een klein minpuntje voor gamers met een RGB-fetisj is het gebrek aan LED-verlichting, maar net dat komt de veelzijdigheid van de muis alleen maar ten goede. Zonder toeters en bellen blinkt Roccats muis namelijk uit in bescheidenheid.

Bekijk op YouTube

De Roccat Kone Air ligt lekker in de hand. Aan de zijkanten is het rubberen materiaal ruw zodat je duim, ringvinger en pink een uitstekende grip hebben. De knoppen zijn tevens zodanig goed gepositioneerd dat je er wel gemakkelijk bij kunt, maar ze in het heetst van de strijd niet in de weg zitten. De DPI-knop en twee duimknoppen maken de muis vooral voor FPS-fans interessant. Een bijzondere knop is de Easy-Shift waarop je duim rust. Die fungeert hetzelfde als een Fn-toets op een keyboard, zodat je in combinatie met een van de andere knoppen een alternatieve actie kunt uitvoeren. De muis is dus een stuk veelzijdiger dan een eerste oogopslag doet vermoeden.

De Roccat Kone Air scoort niet alleen uitstekend op ergonomie en functionaliteit, maar beweegt ook soepel over de muismat. Dat komt mede door de zogenaamde ‘heat treated’ voetjes aan de onderkant van de muis. Bovendien beschikt die over Roccats Owl-Eye 19K optische sensor. Met een DPI van minimaal 50 en maximaal 19.000 kan de Kone Air prima mee met het gros van de concurrentie.

De Roccat Kone Air is draadloos en veelzijdig te gebruiken. Aan de onderkant zit een switch waarmee je kiest tussen een 2,4GHz- of Bluetooth 5.1-verbinding. Voor het eerste geval is een dongel meegeleverd, maar die kun je dus gerust in de USB-poort van je gaming-pc laten zitten als je ‘m buiten de deur gaat gebruiken. Hoewel de muis ruimte voor twee AA-batterijen heeft, wordt er maar eentje meegeleverd. Het lijkt wat gierig van Roccat, maar met maar liefst 800 uur batterijduur bij dubbele bezetting merk je in de praktijk weinig nadeel van slechts één batterij in de muis. Het is al met al een muis die je snel en eenvoudig werkend krijgt, maar je bovendien niet snel irriteert over het vervangen van lege batterijen.

Het enige minpunt is uiteindelijk de software. Roccat Swarm doet wat het moet doen, maar is een tikkeltje traag en niet intuïtief. Zo moet je bijvoorbeeld altijd eerst op ‘apply’ klikken om een verandering door te voeren en zit onmisbare UI-info over de batterijstatus in een apart tabblad verstopt. Los daarvan kun je zaken zoals DPI-switches, scrollsnelheid en button assignments naar wens instellen. Daarnaast heeft de muis intern geheugen voor één profiel. Eenmaal naar smaak ingesteld, kun je de ondersteunende software dus prima negeren.

Met het credo ‘work hard, play harder’ komt Roccat op bijna alle vlakken zijn beloftes na om een muis te leveren die werk en privé in balans brengt. Met zijn propere design, prettige ergonomie en slimme sneltoetsen is de Roccat Kone Air geschikt om zowel eindeloze Excel-sheets als postapocalyptische gamewerelden te betreden. Een klein smetje is echter de Swarm-software, maar dat ongemak ontstijgt uiteindelijk niet verder het label ‘first world problems’. Een dikke aanrader dus.

Read this next