Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer Enki gaming chair review - Eigenwijs ergonomisch

Steunpilaar.

Na jaren van rugproblemen nestelt Michiel zich eindelijk in een kwalitatieve bureaustoel voor de Razer Enki gaming chair review. De Michiel van binnen dertig jaar is hem alvast eeuwig dankbaar.

Ga even rustig zitten kinderen, dan vertelt ome Michiel jullie over het belang van een ergonomische zithouding. Ooit waande ik mijzelf en mijn onderrug onoverwinnelijk. Hele dagen en nachten bracht ik door op een krakkemikkige stoel tijdens mijn gamesessies. Tijdens LAN-party's was zelfs een verticaal geplaatste bierbak al meer dan voldoende als zitplaats. Intussen zijn de jaren echter allesbehalve gul geweest en zijn de dagen zonder rugpijn stilaan een uitzondering. Sinds ik de Razer Enki in huis heb, merk ik gelukkig beterschap. Gezien het eigenzinnige karakter van die stoel was de overgang zeker niet probleemloos, maar na enkele weken geniet ik meer en meer van de ondersteunende kracht van deze bureaustoel.

De eerste opdracht bij de aankoop van een dergelijke mastodont - het volledige pakket weegt bijna 30 kilogram - is de montage, maar die verloopt verrassend vlot. Razer geeft je de keuze tussen instructies op papier en een eenvoudig begeleidend filmpje dat je via een QR-code kunt raadplegen. In beide gevallen verloopt de montage intuïtief, al is de hulp van een tweede persoon zeker geen overbodige luxe. Vooral het positioneren van de stoel op het onderstel vereist de nodige kracht en precisie. Ironisch genoeg is de montage van je nieuwe gaming chair met voorsprong het minst ergonomische moment dat je met de Razer Enki zult beleven.

Bekijk op YouTube

Wanneer je nadien uitgeput in je nieuwe stoel neerzakt, merk je echter meteen de meerwaarde van de Razer Enki. De basis van de stoel bestaat uit een iets zachter schuim dat ook na urenlang neerzitten nog steeds comfortabel zit, terwijl de achterkant van steviger materiaal is voorzien om je rug de nodige ondersteuning te bieden. Door de afwerking in synthetisch leer voelt de stoel niet alleen uitstekend aan, hij oogt bovendien elegant. Ook alle vijzen die je tijdens de montage hebt gebruikt, worden via slimme designkeuzes weg gecamoufleerd. Enkel de logo's en accentuering in felgroen doen wat afbreuk aan het strakke design, maar zijn geenszins storend. Qua looks en uitstraling zit het dus wel goed met de Razer Enki.

Wat vooral opvalt aan de bureaustoel is het gebrek aan een verstelbare lendensteun, nochtans het paradepaardje van Razers vorige stoel, de Razer Iskur. Dat blijkt een bewuste keuze. In plaats van zich aan te passen aan jouw zithouding, dwingt de Razer Enki jou als het ware in de meest ergonomische houding. De onveranderlijke lumbar support duwt je rug in de juiste positie, terwijl de schouderboog en het bijgeleverde kussentje je lichaam verder richting de ideale houding gidsen en je lichaamsgewicht zo optimaal mogelijk verdelen. Toegegeven, dat alles vraagt wat gewenning. Zeker de eerste dagen kroop ik af en toe met de nodige rugpijn uit mijn nieuwe bureaustoel, maar dat bleek een tijdelijk ongemak. Al snel ga je automatisch in een betere, ergonomische houding zitten. Razer denkt met andere woorden niet alleen aan jouw comfort, maar ook aan het vermijden van rugklachten bij je toekomstige zelf.

Ondanks het enorme comfort kampt de Razer Enki ook met enkele minpunten in zijn design. Zo is de mate waarin je de stoel in de hoogte kunt aanpassen net een tikkeltje te beperkt voor iemand met korte benen. Daarnaast hadden ook de aanpassingsmogelijkheden van de 4D-armsteunen net iets uitgebreider mogen zijn. Vooral in de lengte gaan ze niet ver genoeg naar achteren, waardoor het lastig is om je armen languit naast je lichaam te laten hangen. De knop om de armsteun in de breedte aan te passen is bovendien vrij gevoelig, waardoor je hem vaak per ongeluk met een foute armbeweging indrukt. De hendel waarmee je de hellingsgraad van de leuning aanpast voelt dan weer wat stroef aan en werkt bij momenten zelfs meer tegen dan mee. Uiteindelijk zijn geen van die minpunten onoverkomelijk, maar ze doen wel enigszins afbreuk aan een verder oerdegelijke gaming chair.

De Razer Enki is vooral een eigenzinnige stoel, en dat bedoel ik op de best mogelijke manier. Het design dwingt je in een initieel soms onnatuurlijke en zelfs pijnlijke positie, maar dat zegt vooral veel over je slechte zithouding van weleer. Na enkele weken voelt die houding steeds normaler aan en biedt je bureaustoel de broodnodige ondersteuning voor je onderrug. Enkele kleine fouten in het design ten spijt is het vooral een verademing om in de stoel te zakken voor een lange werkdag of uitgebreide gamingsessie. Zeg dus maar vaarwel tegen je rugproblemen, met de Razer Enki zit je voor jaren goed.

Wil je de Razer Enki zelf aanschaffen? De gaming chair is onder andere via de officiële Razer website te koop voor € 449.

Read this next