Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo Switch OLED review - Meer kleur in je handen

Diepzwart en levendige kleuren.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Switch OLED is dankzij de verbeterde schermkleuren en UX een aantrekkelijke update voor wie vooral handheld of tabletop speelt.

De Nintendo Switch OLED review van Yvo vertelt je hoe de Switch op een mooie voorjaarsdag in 2017 zijn hart veroverde. Lukt het ruim vier jaar na dato om nog meer kleur in zijn leven te brengen?

De Switch is hard op weg om Nintendo's bestverkochte console ooit te worden. Dat is dankzij zijn multifunctionele gebruik en vrolijke games niet zonder reden. Naast de originele Switch en handheld only Switch Lite ligt er vanaf vandaag nóg een versie in de schappen. Hoewel de Switch OLED niet krachtiger of energiezuiniger is, biedt het wel een aantal voordelen die zowel trouwe bezitters als nieuwe kopers over de streep kunnen trekken.

Alle ogen zijn logischerwijs op het oled-scherm gericht. Het grote verschil met het oude lcd-scherm is dat bij OLED de organische pixels zelf licht geven en dus geen achtergrondverlichting nodig hebben. Dat moet zorgen voor levendigere kleuren, en dat merk je in de praktijk. Het kleurrijke Mario Kart 8 Deluxe spat echt van het oled-scherm, terwijl de duistere puzzelplatformer Inside goed donker is. Ook bij andere games creëren de rijkere kleuren en diepere zwarttinten duidelijk meer sfeer. De levendige oled-kleuren zijn zonder twijfel de sterkste verbetering ten opzichte van het 'fletse' kleurenpalet van de reguliere Switch.

Bekijk op YouTube

Een bijkomend voordeel van het oled-scherm is de grootte ervan. Wie een rolmaat erbij pakt, merkt qua afmetingen amper verschillen tussen beide modellen op. Toch heeft de Switch OLED dankzij smallere zwarte randen op het scherm een diameter van 7,0 inch (17,8 centimeter); een toename van bijna 13 procent ten opzichte van de gewone Switch. Dat is niet alleen prettig wanneer je solo handheld speelt, maar biedt ook een meerwaarde wanneer je tabletop in splitscreen tegen vrienden speelt. Voeg daar de verbeterde kijkhoeken aan toe en je hoeft niet meer te wedijveren voor het beste plekje wanneer de Switch op tafel staat. Dus ja, size matters.

Toch is er een keerzijde van de blinkende medaille: de technische prestaties. De CPU, GPU en RAM van de Nintendo Switch OLED zijn namelijk onveranderd tegenover zijn voorganger. Zo is de maximumresolutie ongewijzigd. Het gros van de games draaien in tv-stijl op 1080p, terwijl het maximum in handheld- of tafelstijl 720p bedraagt. Bovendien blijven enkele games op de Switch met framerateproblemen kampen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild sputtert dus ook op de Switch OLED ietwat. Na ruim vier jaar op de markt te zijn, voelen die technische euvels als een gemiste kans aan.

Naast een visuele verbetering bevat de Switch OLED volgens Nintendo ook een auditieve upgrade. De audiokwaliteit lijkt er inderdaad op vooruit te zijn gegaan, al moet je je oren ietwat spitsen om het verschil waar te nemen. Hoewel in-game geluiden bijvoorbeeld voller, helderder en scherper klinken, ontbreken diepe basgeluiden nog steeds. Verwacht dus niet ineens een baanbrekende Dolby Atmos-ervaring uit de speakers, maar eerder een subtiele audioverbetering wanneer je handheld of tabletop speelt. Voor de beste luisterervaring speel je hoe dan ook nog steeds het best met een goede headset.

Een stuk opzienbarender is de verbeterde kickstand. Die loopt over de gehele breedte van de Switch OLED en is daardoor een stuk stabieler dan voorheen. Tevens kun je standaard tot bijna 180 graden in elke gewenste positie uitklappen. De gammele standaard van de originele Switch is simpelweg overklast waardoor je eindelijk weer zonder instortingsgevaar normaal een glas op tafel kunt neerzetten. De vernieuwde kickstand tilt de gebruiksvriendelijkheid naar een hoger niveau en maakt in tafelstijl spelen eindelijk een volwaardige mogelijkheid.

Er zijn ook andere zaken die de gebruikerservaring verbeteren, zij het op een indirecte manier. Zo krijg je nu standaard 64 GB als systeemgeheugen in plaats van 32 GB. Dat is met een uitgebreide bibliotheek weliswaar nog steeds aan de karige kant, maar betekent wel een verdubbeling in opslagcapaciteit - een die je middels een microSD-kaart nog verder kunt uitbreiden. Daarnaast is de overbodige USB-poort in de Dock aan de achterkant opgeofferd voor een ethernetpoort, voor wie tijdens het downloaden of online gamen niet volledig afhankelijk van wifi wilt zijn. Het zijn al met al geen baanbrekende veranderingen, maar wel gewenste verbeteringen die de hybride handheld/console perfectioneren.

Bekijk op YouTube

Verder zijn er geen verschillen tussen de originele en oled-versie van de Switch. Zo is de batterijduur even groot, met een oplaadbare lithiumbatterij die voor 4,5 tot 9 uur spelplezier garant staat. Het vernieuwde model komt naast een zwarte Dock en neonblauw/neonrode Joy-Cons wel in een nieuwe kleur uit: een minimalistische maar piekfijne witte uitvoering van zowel de Dock als de controllers. Alle officiële Nintendo-accessoires zijn daarnaast compatibel, dus je kunt nog prima je oude Dock, JoyCon-controllers, grip of polsbandjes gebruiken. Het is een mooi, consumentvriendelijk gebaar van Nintendo.

Al met al is de Switch OLED een prima doorontwikkeling van Nintendo's best verkopende console in wording. Hoewel het OLED-Model in docked-modus amper voordelen heeft, biedt het overduidelijk wel de beste handheld- en tabletopervaring op dit moment. Het uitblijven van een 1080p-resolutie in de speelmodi moet je met (o)lede ogen toezien, maar het grotere oled-scherm compenseert dat gemis meer dan genoeg. Met diepere zwarttinten en levendigere kleuren komen games meer dan voorheen tot hun recht, wat de sfeer en immersie alleen maar ten goede komt. Tel daar de overige auditieve en gebruiksvriendelijke verbeteringen bij en je hebt een volwaardig alternatief voor de originele Switch en Switch Lite.

De Nintendo Switch OLED is vanaf 8 oktober verkrijgbaar.

Read this next