Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Korneel's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

De kerstbomen staan alweer opgesteld, de kerstlichtjes branden volop, kortom: de feestdagen zijn in aantocht. Tijd voor eindejaarslijstjes dus. Meteen een speciaal eindejaarslijstje, want dit is toch mijn eerste deftige artikel voor Eurogamer België (enkele nieuwsberichtjes nagelaten) sinds de fusie met Gamevault. Ik kijk alvast uit naar 2011, maar eerst kijken we even terug. 2010 was een prachtig gamejaar, maar helaas heb ik veel te weinig toppers gespeeld door tijd- en geldsgebrek. Zo heb ik Black Ops noch Red Dead Redemption in bezit en zal je er dus tevergeefs naar zoeken in mijn top 5. Als fervente World of WarCraft speler maakte ook Cataclysm een goede kans om in mijn top 5 te komen, maar helaas is het spel nog niet aangekomen (Curse you, bpost!). Maar er waren ook heel wat games die ik wel gespeeld heb - vooral op PC. Daarvan zal ik nu - volgens mij dan - de vijf beste bespreken.

Nummer vijf - Medal of Honor (PS3, X360, PC)

Op vijf plaats ik Medal Of Honor. Het ietwat realistischer broertje van Call Of Duty kreeg dit jaar een reboot en had alvast heel wat troeven: een super meeslepende campagne die helaas veel te kort was, een moderne setting en een entertainende multiplayer. Ondanks heel wat controverse werd de game weggeblazen door Black Ops. Dat is jammer, want ik heb er mij zeker enorm mee geamuseerd. De samenwerking tussen Danger Close (singleplayer) en DICE (multiplayer) was alvast geslaagd. Als de ontwikkelaars in een vervolg de minpunten kunnen rechtzetten wordt de reeks zeker niet meer te stoppen.

Nummer vier - Heavy Rain (PS3)

De vierde stek wordt verrassend genoeg ingenomen door een PS3-game. Ik heb nog maar recent een PS3 en heb van deze game niet volledig kunnen genieten door een slechte tv, maar toch blies het concept me zo van mijn sokken dat hij hier wel tussen moet staan. Ik heb het natuurlijk over Heavy Rain. Een prachtig verhaal, mooie plaatjes, een unieke besturing: het zijn maar enkele van de features die dit spel zo prachtig maakten. Hoewel de game verschillende personages telt, voel je met elk ervan mee: de game slaagt er wonderwel in om emoties op te roepen. Een topper zonder weerga.

Nummer drie - Assassin's Creed II (PC)

Op nummer drie staat (misschien vreemd genoeg) Assasins Creed II. Jawel, ik heb het hier wel degelijk over de tweede telg in de serie en niet over Brotherhood. ACII verscheen pas in maart dit jaar voor de PC, en daarop heb ik het spel ook gespeeld - daarom staat het hier. We volgen Ezio vanaf zijn eerste capriolen tot het punt waarop hij een heuse moordmachine wordt. Dit gebeurt op verscheidene, prachtig nagebouwde historische locaties. Een enorm pluspunt voor mij: wie droomt er nu niet van om de Dom van Firenze op te klimmen en dan een prachtig uitzicht over de stad te hebben? Quasi alle minpunten uit het origineel werden weggewerkt (Ezio kon zelfs zwemmen!) en het verhaal werd zo mogelijk nog beter. Het einde (dat ik hier niet ga verklappen) liet velen, mezelf incluis, verstomd achter. Zelf ben ik vooral fan van het overkoepelende verhaal met Desmond en Lucy - en dit stelde me ook totaal niet teleur. Ik kijk er alvast naar uit om op 26 maart het schijfje met Brotherhood erop in mijn PC te schuiven.

Nummer twee - StarCraft II: Wings of Liberty (PC)

Op de twee staat de koning van de RTS-games, die in 2010 na 12 jaar een opvolger kreeg. StarCraft II: Wings of Liberty verfijnt de gekende RTS-formule tot in de perfectie. RTS was altijd al een van mijn favoriete genres, maar zo goed als SCII zie je ze zelden. Het verhaal in de singleplayer is keigoed. Jim Raynor heeft na 4 jaar de strijd tegen de dictatoriale "Dominion" nog altijd niet opgegeven. Aan de speler om hem eindelijk wat succes laten te behalen. Natuurlijk komen de Zerg op de proppen en ook de Protoss hebben iets te zeggen. De voice-acting is bovendien van hoog niveau en Blizzards cinematics afdeling heeft duidelijk overuren geklopt: de tussenfilmpjes zijn fenomenaal (vooral die in de Protoss-missies!). Werkelijk elk detail zit goed, tot de nieuwsuitzendingen en de arcade-kast in de cantina van je schip. Blizzard trekt hun drang naar perfectie ook door in de multiplayer. Perfect gebalanceerd en bikkelhard: hier geen trucjes, enkel je vaardigheden tellen. Zelf doe ik het nogal magertjes online, maar in Korea is dit bijna de nationale sport, waar pro's miljoenen maken. Een allround topper dus, waar niets op aan te merken valt - en die enkel verslaan wordt door mijn nummer 1.

Nummer een - Mass Effect 2 (X360, PC)

De allesverpletterende winnaar is niemand minder dan Commander Shepard. Inderdaad, Mass Effect 2 is voor mij de beste game van 2010. In een prachtige opening hangt het leven van Shepard aan een zijden draadje. Na een aanval van de mysterieuze Collectors stort de Normandy neer. Shepard wordt 'herbouwd' door de pro-mensheid groep Cerberus en krijgt van hun leider, de zo mogelijk nog mysterieuzere 'Illusive Man' de mogelijkheid om de Collectors te stoppen. Hij grijpt die kans met beide handen en zo begint eerst je zoektocht om je team samen te stellen en daarna de insectoide Collectors tegen te houden. Het verhaal is ook hier de grootste troef. De keuzemogelijkheden in dialogen zijn zeer ruim: je kunt nog altijd een badass of een aartsengel zijn. De invloed van je keuzes op het verhaal is ook prachtig. Een leuk pluspunt is dat je je save uit deel één kunt importeren, zodat je keuzes daar meteen doorwerken. De combat, die in het eerste deel nog wat foutjes vertoonde, is hier zeer entertainend. Orders geven aan je team is goed uitgewerkt en van al schietend van cover tot cover lopen is pure fun.

Je laten meeslepen door het verhaal, je uren verdiepen in de grote in game encyclopedia ('Codex') of rondlopen op de citadel en volop chatten met NPC's: MEII kluisterde me uren aan het scherm. Vergeet ook de details niet, zoals een opvoering van Hamlet door Elcors of gepersonaliseerde reclameboodschappen ('I'm Commander Shepard and this is my favorite store on the Citadel') BioWare won volgens mij absoluut terecht de titel "Studio van het jaar" op de VGA's. Op naar meer zalige games in 2011.

En wat nog in 2011?

Gedaan met de terugblik, tijd voor een vooruitblik: wat zal 2011 brengen als vers gamevoer?. Ik kijk alvast enorm uit naar twee titels van BioWare. Een eerste is Star Wars: The Old Republic. Als Star Wars én MMO-fan, kan dit gewoon niet mislopen met BioWare achter het roer. De setting lijkt me alvast fantastisch. De tweede game die mij doet verlangen naar de volgende eindejaarsperiode is natuurlijk Mass Effect 3. Het epische sluitstuk van een trilogie, waarin Shepard de Aarde moet redden van de Reapers. De trailer zag er alvast weer fenomenaal uit. Het bezoekje aan de Aarde wordt zeker een memorabel moment in de gamegeschiedenis.

De volgende titel doet me alvast zin krijgen in taart: het gaat natuurlijk om Portal 2. Voor 'maar' een extraatje was de eerste telg verrassend goed, en het lijkt erop dat Valve zijn kwaliteit zal doortrekken. De introductie van co-op wordt alvast zalig. De vierde game in het rijtje is een RTS van de jongens van The Creative Assembly. Ik heb het natuurlijk over Total War: Shogun 2. Wie wil er nu geen epische gevechten met samoerai's? Als laatste kies ik voor Guild Wars 2. Ik ben een grote fan van het origineel, dus deze wil ik zeker uitproberen (als ik de tijd vind...).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed II

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Guild Wars 2

PC, Mac

See 8 more

Heavy Rain

PS4, PS3, PC

Mass Effect 2

PS3, Xbox 360, PC

Mass Effect 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Medal Of Honor

PS3, Xbox 360, Nintendo GBA, PC

Portal 2

PS3, Xbox 360, PC

StarCraft II: Wings Of Liberty

Video Game

Total War: Shogun 2

PC, Mac

Related topics
Over de auteur
Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties