Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

HTC Vive - 5 dingen die je moet weten

Eerste serieuze concurrent van de Rift betreedt de VR-markt.

De HTC Vive komt voort uit een samenwerking tussen de smartphonefabrikant HTC en Steam-ontwikkelaar Valve. Een week na de release van de Oculus Rift zijn inmiddels de eerste consumentenversies van de HTC Vive bij hun eigenaren afgeleverd. We zetten de vijf belangrijkste dingen die je over de VR-bril moet weten op een rijtje voor je.

1. De Vive kost 899 euro

De HTC Vive kost 899 euro. De consumentenversie is daarmee duurder dan de concurrenten Oculus Rift en PlayStation VR, die respectievelijk 699 en 399 euro kosten. De VR-bril wordt echter wel met meer accessoires geleverd.

2. De Vive vereist een krachtige pc

De HTC Vive is geen standalone toestel en vereist daarom een krachtige pc met Windows 7 SP1 of hoger. Je hebt minstens een Nvidia GTX 970, AMD R9 290 of gelijkaardige videokaart nodig om de VR-bril te kunnen gebruiken. Daarnaast is minimaal een Intel Core i5-4590 of AMD FX 8350 processor nodig. Ook moet je op zijn minst 4 gigabyte werkgeheugen in je pc hebben.

3. Meer bewegingsvrijheid dan de concurrentie

Bij de HTC Vive krijg je in tegenstelling tot de Rift wel twee motion controllers bij aankoop. Daarmee hebben je handen ook daadwerkelijk iets te doen in virtual reality. Daarnaast wordt de headset met twee basisstations geleverd die je in de hoeken van de kamer opstelt. Dat zorgt voor meer bewegingsvrijheid dan de Rift, waarbij je vooral zit of staat.

4. Er zijn meer dan honderd games beschikbaar

Bij de lancering van de Vive zijn er op Steam meer dan honderd games beschikbaar. De VR-bril wordt standaard met Job Simulator: The 2050 Archives, Tilt Brush en Fantastic Contraption geleverd. Daarnaast kun je ook onder meer met Elite Dangerous, The Lab, The Gallery en Hover Junkers aan de slag. De prijzen van de launchgames variëren van een paar euro tot 37 euro per stuk.

5. De Vive heeft een camera

In tegenstelling tot de Rift zit in de headset van de Vive een ingebouwde camera. De ingebouwde feature Chaperone zorgt voor een stukje veiligheid door een soort thermische weergave van de werkelijke omgeving te tonen wanneer je in de buurt van objecten of een muur komt. Zo word je niet abrupt uit de virtuele wereld gerukt.

Benieuwd naar de concurrenten van de HTC Vive? Hier lees je alle details over de PlayStation VR en Oculus Rift.


Minuutje tijd? Lees ook:

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
PC
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties